verdana 08.05.10, 13:41 Nie wiem czy znacie - ale własnie czytam i chciałam polecić. Axel Brauns, Barwne cienie i nietoperze. Życie w autystycznym swiecie. To wspomnienia z dzieciństwa i mlodosci autora. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan.kran Re: Książka 08.05.10, 13:45 Genialna ,czytaliśmy po niemeicku. Jest wreszcie polskie tłumaczenie? Jedna z moich ukochanych książek:) Bardzo pomogła mi zrozumieć Liliowego:))) Kran Odpowiedz Link
lillyofthevally Re: Książka 13.05.10, 18:07 kupilam :) jestem na III rozdziale fantastyczna jest Odpowiedz Link
jan.kran Re: Książka 14.05.10, 02:41 Otworzyła mi oczy:) Przeczytałam jednym tchem dwa lata temu po diagnozie Juniora , teraz czytam po raz drugi. Zrozumiałam że Asperger to nie wyrok. Brauns ma niemiecką maturę , wcale nie taką łatwą do uzyskania, zaczął studia , świetnie pisze , zajmuje się filmem ... Mój Liliowy jest na początku drogi , na razie ciągnie norweską maturę . Nie chcę łapać ryb przed siecią ale idzie jak burza... ale czasem się można załamać. Ma ogromny potencjał który próbujemy , ja i szkoła , z Niego wyszarpać. Pisze znakomite prace ale dowiedzieć się od Niego kiedy ma szkołę , egzaminy i wytłumaczyć co znaczy 10 minut oraz ubrać Go w miarę odpowiednio do pory roku to ciężka praca. Rozmowy telefoniczne , bank , lekarz, proste codzienne sprawy to kosmos... Ale walczymy:) Nie jest lekko ale ciekawie:) Kran Odpowiedz Link
jan.kran Re: Książka 14.05.10, 02:46 www.wdr.de/tv/quarks/sendungsbeitraege/2006/0425/004_autismus.jsp Niestety po niemiecku... Możemy z Młoda prztłumaczyć jak kogoś interesuje. K. Odpowiedz Link
gostki2ija Re: Książka 14.05.10, 09:21 mnie interesi:) więc jeśli nie problem to proszę o tłumaczenie kgostkowski@op.pl Z góry dzięki. Pozdrawiam Odpowiedz Link
verdana Re: Książka 14.05.10, 19:41 Ukazała się po polsku, w zeszłym roku. Ja pożyczylam w najzwyklejszej osiedlowej bibliotece. Odpowiedz Link
marychna31 Ale po co tłumaczenie? 14.05.10, 22:52 Leży sobie teraz w empiku. PO polsku. www.empik.com/barwne-cienie-i-nietoperze-zycie-w-autystycznym-swiecie-brauns-axel,prod23940026,ksiazka-p Kilka dni temu chwile poczytałam ja sobie przy kawie w empiku. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Ale po co tłumaczenie? 15.05.10, 00:31 Chodzi chyba o tłumaczenie linku a nie książki:) Jak tak to poprosze corkę o tłumaczenie a ja poprawię. Ona jest szybsza po niemiecku a ja po polsku choć znamy obydwie te języki:o) Kran Odpowiedz Link
aagawek Re: Książka 15.05.10, 09:41 Książka jest super. Czytam od czwartku jak położę Młodego spać. Nie można się od niej oderwać. Odpowiedz Link
wilma1970 Re: Książka 17.05.10, 15:49 Książkę kończę. Dużo mi dała, czytam i przechodzi mnie zimny dreszcz. Nie potrafiłam za to przejść przez "Świry, dziwadła i zespół Aspergera" - zbyt dla mnie przerażające, niestety. Odpowiedz Link
beti_1975 Re: Książka 17.05.10, 23:35 Dziękuję za info o tej ksiązce. Czytam i jestem zauroczona. Podobne wrażenie zorbił na mnie kiedyś "Dziwny przypadek psa nocną porą" - czytałyście? Podobało się Wam? Odpowiedz Link
gizmaaa Re: Książka 03.07.10, 21:00 zamierzam przeczytać wszystkie pozycje które wymieniłyście :) a ja polecam Kaufman - Przebudzenie naszego syna niestety nie znalazłam tego w żadnej księgarni, czytałam w wersji elektronicznej Odpowiedz Link
gizmaaa Re: Książka 03.07.10, 21:03 zapomniałam jeszcze o jednej Grandin Temple - Bylam dzieckiem autystycznym Odpowiedz Link
gemmavera Re: Książka 03.07.10, 23:48 lillyofthevally napisała: > i "psa" i " świry" czytałam.. polecam :) Również polecam bardzo :)) "Świry" za kilka lat dam córce do przeczytania. Odpowiedz Link