gepardzica_z_mlodymi 09.07.10, 09:51 Korzystacie z tego ośrodka? Jakie macie wrażenia? Polecacie jakieś konkretne zajęcia? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blamblam Re: sotis wawa 09.07.10, 12:12 Korzystamy z SI i TUS Jestem bardzo zadowolona efekty po roku widoczne. Syn sobie zaczął bardzo dobrze radzić w przedszkolu, ma przyjeciela, łatwiej tez mu nawiązac kontakt z nowymi osobami, inaczej też pochodzi do różnych problemów. minusy: dosc drogo (320 SI - 4 razy w tygodniu 50 min, 340 TUS - 4 razy w tygodniu 1,5 godz) i konstrukcja umowy. Umowe podpisujesz na rok. Mozesz wypowiedziec z miesiecznym wyprzedzeniem. Za zajecia musisz zaplacić nawet jak dziecko nie przyjdzie. I to jest kłopot. bo jak choruje to przepadają cie zajecia i pieniądze. zajęć nie ma w sierpniu i za sierpień nie placisz tak wiec trzeba to wziac pod uwagę planujac urlop, to samo z feriami. Ale zajecia bardzo dobre, raz na 2 miesiące dluga rozmowa z terpeutą wliczona w cene. Mimo tych niedogodnosci bedziemy TUS kontynuować Odpowiedz Link
szalicja Re: sotis wawa 09.07.10, 13:57 Ale czy nie pomyliłaś się? Chyba chodziło o 4 razy w miesiącu SI i TUS? Odpowiedz Link
blamblam Re: sotis wawa 09.07.10, 15:07 oczywiście sie pomyliłam miało być 4 x w miesiącu sorry :) Odpowiedz Link
ania04011 Re: sotis wawa 09.07.10, 19:58 Jestem ciekawa co sądzicie o Sotisie. Dzwonili do mnie parę dni temu z zaproszeniem na spotkanie informacyjne, pewnie zwolniły im się miejsca, bo kiedy byliśmy zainteresowani ich ofertą, niestety wszystko było zajęte. Słyszałan o Sotisie same dobre rzeczy, podobno drogo u nich, ale mają efekty w terapii. Odpowiedz Link
iska2009 Re: sotis wawa 09.07.10, 20:15 Opinie sa bardzo rozne, duzo zalezy od terapeuty bezposrednio prowadzacego terapie. Mnie akurat niespecjalnie podpasowali, sztampowy program, nie za bardzo uwzgledniajacy specyfike dziecka, terapeuta kompletnie bez charyzmy, moje dziecie niewiele zyskalo szczerze mowiac. Natomiast slyszalam o dzieciach, ktore faktycznie szly mocno do przodu. Takze to bardzo indywidualna sprawa chyba. Aha i my mielismy tylko terapie indywidualna. Slyszalam dobre opinie o terapii grupowej. Najlepiej pojedz i zobacz, tam mozna podgladnac zajecia - sa lustra weneckie. Odpowiedz Link
blamblam Re: sotis wawa 09.07.10, 23:31 Syn chodzi na Trening Umiejętności Społecznych - zajęcia grupowe. W grupie kilkoro dzieci. u nas są 2 dziewczynki. Dzieci uczą się współpracy, słuchania, radzenia sobie w różnych sytuacjach - od najprostszych - jak sie przywitać przedstawić, powiedzieć coś o sobie. są zajęcia o uczuciach jak je nazywać, rozpoznawać, itp. Większość w formie nauki przez zabawę. Początkowo też i sie wydawały schematyczne i że tempo uczenia jest zbyt wolne. ale to wszystko ma swoja logikę i uzasadnienie. Naprawdę po roku widzę postęp. Przed przyjęciem dziecka do grupy terapeuta rozmawia z rodzicami i z dzieckiem. Żeby ocenić potrzeby ale też to czy do tej grupy będzie pasował np wiekiem, skalą i rodzajem problemu. Nie wiem natomiast jak wyglądają zajecia indywidualne. W takich uczestniczyliśmy tylko z sI ale juz nie musimy bo terapeutka ocenila ze syn wyrównal wszystkie deficyty w stopniu wystarczajacym i zaleciła ew terpie w domu. co znaczy ze w ciągu roku też osiagnęlismy postep. Najlepiej to jednak widac w zyciu cdziennym Odpowiedz Link
wilma1970 Re: sotis wawa 11.07.10, 16:47 Syn chodzi na zajęcia umiejętności społecznych. Zaczęliśmy dwa miesiące temu, nie mogę więc wiele powiedzieć o efektach, może po roku będę miała więcej uwag. Mój kontakt z terapeutami jest zadowalający - rzeczywiście są z lekka senni i ich somnabuliczny temperament nie zaiskrzył z moją energią, ale to pryszcz - grunt, żeby pomagali dziecku. Odpowiedz Link