Dodaj do ulubionych

znowu problem z orzeczeniem

17.09.10, 20:46
Dziewczyny
dostaliśmy orzeczenie o niepełnosprawności. Są punkty 6 i 7 zaznaczone na tak, więc generalnie spoko. ALE: jako kod choroby mamy 02-P 11-I ! A chyba powinno być 12-C ? Tak? Nie wiem dlaczego tak napisali, na orzeczeniu od psychiatry mieliśmy całościowe zaburzenia rozwoju - opóźnienie etapów rozwoju związane z regresem stanu psychicznego. Czy w związku z tym nie powinno być 12-C?
Pytanie moje jest takie: jakie ma to znaczenie w praktyce? Czy to znaczy np. że na turnus rehabilitacyjny dla dzieci z autyzmem nas nie przyjmą? Albo do ośrodka dla dzieci z autyzmem?
Dodam, że za tydzień mamy diagnozę w poradni psych-ped - na zaświadczeniu do poradni mamy wpisany "autyzm atypowy", więc chyba dostaniemy opinię z taką diagnozą.
W ogóle całe zamieszanie z diagnozą wynika z tego, że u Ingi autyzmu nie stwierdzono, stwierdzono natomiast cechy autystyczne prawdopodobnie na podłożu neurologicznym (co diagnozujemy) i psychiatra powiedziała, że wymaga dokładnie takiej samej terapii jak dzieci autystyczne i ona tak wypisze zaświadczenia, żeby dostęp do takiej terapii miała.
Odwoływać się od tego orzeczenia, czy nie? Jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • marychna31 Re: znowu problem z orzeczeniem 17.09.10, 21:34
      > Pytanie moje jest takie: jakie ma to znaczenie w praktyce? Czy to znaczy np. że
      > na turnus rehabilitacyjny dla dzieci z autyzmem nas nie przyjmą? Albo do ośrod
      > ka dla dzieci z autyzmem?

Na turnusie rehabilitacyjnym (tairon-dla dzieci z autyzmem) nikt mnie w ogóle o orzeczenie nie pytał. Przy dofinansowaniu to również nie ma znaczenia bo najpierw dostajesz dofinansowanie a dopiero potem dostarczasz im ośrodek i firmę, która turnus organizuje.

Mój synek jest w Oddziale dla Dzieci Z autyzmem, w Ośrodku Szkolno Wychowawczym i tam orzeczenie o niepełnosprawności nikogo nie interesowało. Ważna dla nich była jedynie diagnoza lekarska (nasza z SYNAPSIS).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka