Dodaj do ulubionych

the social network

25.11.10, 14:06
Film o powstaniu facebooka
Widziała któraś?
Po pierwszej scenie spojrzeliśmy na siebie z mężem i jednocześnie powiedzieliśmy to samo: ku...wa, Asperger.
Nie wiem, czy założyciel facebooka faktycznie ma zespół aspergera, ale narracja postaci jest prowadzona tak jakby miał.
Koniecznie zobaczcie. Dla mnie to obraz tego, jak może zachowywać się syn, kiedy dorośnie. Lekko przerażający, ale i motywujący.
Film jest dość popularny, więc teraz łatwiej mi tłumaczyć, na jakie zaburzenia cierpi syn. Jak mówię: Zespół Aspergera, to słyszę: co? Ale jak dodam, że to takie upośledzenie relacji społecznych jak u tego kolesia od facebooka, tylko bez oznak geniuszu, to większość wie o co chodzi :)
Obserwuj wątek
    • polaa27 Re: the social network 25.11.10, 23:09
      Też miałam to skojarzenie po obejrzeniu filmu:)
      • lidqa Re: the social network 26.11.10, 21:48
        Ja też :) Dawno już widziałam, ale miałam to samo.

Choć ja nie iwem czy każdy geniusz to Aspi. Czasem myślę że jak ktoś jest naprawdę genialny to nie może być normalny. A on np rozumiał czego ludziom trzeba i był w tym bardzo twórczy i elastyczny. Tylko porozumiewać się z tymi ludźmi nie mógł. Ale na pewno nie bał się zmian, był twórczy, nie był sztywny w rozwiązaniach ... Ale łatwo się dał zmanipulować temu ... zapomniałam nazwiska.
        • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: the social network 26.11.10, 22:08
          No i my z mezem tez identycznie zareagowalismy - tzn. popatrzylismy na siebie porozumiewawczo, wiec z pewnoscia nie jest to Twoje odosobnione odczucie :-).
          Glowny bohater Mark tak charakterystycznie patrzyl, a wlasciwie nie patrzyl na rozmowcow, zaburzony kontakt wzrokowy zagrany byl naprawde autentycznie.
    • marika012 Re: the social network 27.11.10, 12:14
      Jest gdzieś w necie ten filmik. Jeśli tak to zalinkujcie, proszę ;)
      • madzis12 Re: the social network 27.11.10, 18:28
        www.chomikuj.pl/plamiaczki ten film i kilka innych i wiele pomocy do pracy z naszymi dziecmi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka