Dodaj do ulubionych

autostymulacja

21.02.11, 15:36
kolejny temat ktory mam w głowie ze tak powiem nie rozwiazany
wszędzie czyta sie o autostymulacjach, mój mały chyba ich nie ma - albo inaczej - ja ich nie dostrzegam
bo są rzeczy które sprawiają mu przyjemnosć, wertowanie ksiażek, skakanie na łóżku przy piosenkach dzieciecych, ale i od jednego i drugiego mogę odwrócić mu uwagę i jest ok
lubi też zabawe telefonem, pstrykanie, ale juz teraz kiedy chcę mu to przerwac nie buntuje się
co dziecko osiąga przez autostymulacje, spokój? bo wydaje mi się ze chodzi o to że odcina sie od trudnej dla niego rzeczywistości w ten sposób, (coś takiego wyczytałam chociażby w "Byłam dzieckiem autystycznym")
Obserwuj wątek
    • polaa27 Re: autostymulacja 21.02.11, 17:05
      U nas autostymulacja dotyczy głównie deficytów SI. Czyli wszelkie przytulanie, dociskanie, bieganie, patrzenie na światło/okno, zabawa zabawkami dźwiękowymi, gryzienie wszystkiego (oprócz jedzenia). etc. To nie jest tak, że biega w kółko i nie da się odwrócić jego uwagi. Wręcz przeciwnie, lubi jak druga osoba uczestniczy w tej zabawie (typu zabawy w gonienie, akuku, rzucanie, kręcenie, etc.). Basia polecam wam diagnozę SI.
    • plethora Re: autostymulacja 21.02.11, 20:01
      Ale kto powiedzial, ze autostymulacji nie mozna przerwac? To chyba nie do konca tak. Ja wprawdzie wywodu na ten temat nie poczynie bo znam tylko z pozycji matki i obserwatorki innych dzieci z podobnymi problemami. Za to wiele z tych zachowan, ktore wymienilas moga jak najbardziej byc autostymulacjami. Moj synek skacze po lozku, przewala sie po kanapie, lubi tez wszelkie dociskanie, zabawy w berka itp, lubi tez gapic sie intensywnie w okno jadac samochodem (stymulacja wzrokowa, baaardzo silna, ktokolwiek probowal tak z tylnego siedzenia wie, o co chodzi) ale wszystkie z tych zachowan trwaja dopoki ktos czegos innego mu nie zaproponuje.
      Rzeczywiscie wiekszosc autostymulacji pochodzi wlasnie z deficytow SI, a jesli jeszcze nie mialas takiej diagnozy, to warto, chocby dlatego, ze mozna w madry sposob dziecku zaproponowac cwiczenia dostarczajace bodzcow jakich ono potrzebuje.
      • czarna_ida Re: autostymulacja 22.02.11, 23:50
        no wlasnie u nas to przechodzi tak jakby na zafiksowanie..
        Teraz mamy wszelakie ogloszenia na slupach, znakach, wlepki, powinno mi miasto placic za oczyszczanie ;-(.. wszystkie miejsca sa dokladnie obejrzane, niech to szlag..
        oraz takie nachalne przytulanie sie prawie zaglaskanie na smierc.. Nie ma znaczenia czy jest SI czy nie, mamy zajecia, ale pewne rzeczy sa silniejsze..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka