agadzia
08.04.11, 09:26
Witam!
Podczytuję Was od jakiegoś czasu... jesteśmy praktycznie po... diagnozę na piśmie otrzymamy w przyszłym tygodniu... niezależnie od sforumowania - synek ma zaburzenia/spektrum autyzmu... ma 2,5 roku, mówi tylko kilka słów: daj, jeść, mama, tata, raz, dwa, trzy, misio... nie naśladuje, nie wykonuje poleceń, nie pokazuje palcem, jak czegoś chce... terapię SI ma od końca grudnia,- dzięki niej poprawił się kontakt wzrokowy, zaczął reagować na swoje imię... wg fachowców jest baaardzo zaburzony sensorycznie i to powoduje opóźnienie w pozostałych sferach...
synek jest na diecie bezmlecznej, ograniczamy też cukier... drugi raz odrobaczany...
Po otrzymaniu diagnozy z KTA mamy od neurologa wziąć zaświadczenie o potrzebie kształcenia specjalnego i później w ppp 'załatwiać' orzecznie... dopiero wtedy będziemy mogli zgłosić synka na fachową terapię, w jednej u nas w mieście placówce państwowej...
mieszkamy w niewielkim mieście, gdzie poza SI nie ma szans na jakąkolwiek terapię... zwyczajnie -brak fachowców :(
co dalej? dużo czytałam w necie, ale często się w tym gubię... jestem w złej kondycji psychicznej, mam problem z zaakceptowaniem tej sytuacji...
od czego zacząć? jakie zrobić badania? które najpierw? badanie włosa? candidę? panel alergiczny? gdzie? (mieszkamy w regionie północno -wschodnim) czy w grę wchodzą tylko specjalisci z Warszawy? syn nie najlepiej znosi długie podróże :(
będę wdzięczna za wszelkie rady, wskazówki...