kasi-kasz
21.10.11, 17:16
Synek ma prawie 4 lata , jest radosnym , mądrym i bystrym dzieckiem z diagnozą autyzm ( choć nie wygląda to na typowy autyzm ) Niedługo będę musiała zdecydować . Wiele osób mi odradza szkołę specjalną , gdyż tam będzie wśród dzieci które nie będą mówiły ( większość autystów ) a jak wiadomo w otoczeniu z dziećmi zdrowymi większe ma szanse się rozwinąć . chodzi teraz do małej 13 osobowej grupki przedszkolnej i zaczyna mówić dane słowa odpowiednie do danej sytuacji .Bardzo szybko się tam za klimatyzował , lubią go dzieci i dużo od nich się uczy . Czyli terapia i przedszkole działają . Nie wiem tylko czy odnalazł by się w szkole masowej w klasie integracyjnej , boję się że będą się dziećmi śmiać z tej jego inności . Z drugiej jednak strony w szkole specjalnej miał by wszelkie terapie na miejscu ( SI , dogoterapie , taktylną itp.) . Nie wiem czemu każdy unika szkoły specjalnej , ja nie mam wyboru , gdyż w naszym małym miasteczku nie ma szkół i przedszkoli integracyjnych . Proszę doradźcie gdzie posłać wysoko funkcjonującego autystę .