nadja11 28.12.11, 14:17 Czy któraś z Was orientuje się czy w nowym roku 2012 swiadczenie pielęgnacyjne wzrośnie faktycznie do 620 zł ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nadja11 Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 28.12.11, 14:22 Czy to prawda że znow trzeba będzie składac w urzędach osobny wniosek o dodatkową pomoc w wysokości 100 zł ( tak jak to było w listopadzie i grudniu ), i bedzie to wypłacane od stycznia do marca?? Odpowiedz Link
monisia900 Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 28.12.11, 19:20 dobrze by bylo, ale szczerze mowiac nic na ten temat nie slyszalam. a jak by tak mialo byc, to juz by pewnie cos mowili i pisali. ale jestem jak najbardziej za:) Odpowiedz Link
nadja11 Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 28.12.11, 19:53 Z TV się nie da czerpać informacji albo o tym mowy nie będzie , albo informacje będą wybiórcze i pokręcone ,wiem z doświadczenia , trzeba więc sie orientowac na własną rękę , ja znalazłam to , co o tym myślicie? http://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-rodzin-z-dziecmi/swiadczenia-rodzinne/komunikaty-dotyczace-swiadczen-rodzinnych/komunikat-w-sprawie-rzadowego-programu-wspierania-niektorych-osob-pobierajacych-swiadczenie-pielegnacyjne-w-okresie-od-stycznia-do-marca-2012-r/ Odpowiedz Link
nie_mozna_wyswietlic_strony Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 28.12.11, 20:56 Info z onetu Odpowiedz Link
monisia900 Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 30.12.11, 10:33 juz dowiedzialam sie u zrodla,czyli w MOPS-jest tak jak piszecie. tylko to takie bezsensiwne latanie i stanie w kolejkach. podniesli by raz na stale. Odpowiedz Link
halogen75 Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 30.12.11, 22:09 A ja jestem ciekawa czy zasiłek pielęgnacyjny w końcu wzrośnie, bo jest niezmienny już tak długo, że aż wstyd. Ktoś coś wie w tym temacie? Wszak idzie nowy rok;) Odpowiedz Link
monisia900 Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 05.01.12, 08:23 no i klops. bylam dzis znowu w MOPS w celu zlozenia dokumentow do dodatkowego 100zl, a pani mi mowi, ze to dotyczy... tylko dzieci przysposobionych jak to w koncu jest? bo kilka dni temu nic takiego nie mowili. Odpowiedz Link
nadja11 Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 05.01.12, 11:57 tzn że jest chaos informacyjny , bo w artykułach prasowych nie ma o tym mowy , rozumiem ze nam jako matkom się nie należy to dodatkowe 100 zł? Odpowiedz Link
nadja11 Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 05.01.12, 12:05 Przykre że rząd tak działa w stosunku do nas ,jednej najsłabszych grup społecznych , najpierw 100 zł na wniosek jak nie złożysz w terminie nie dostaniesz pomocy , pozniej 100 zł do marca ,na wniosek i dla wybranych ,ale premier zapytany publicznie odpwowie tak, pochyliłem się nad rodzinami z dziećmi niepełnosprawnymi , no bo w końcu się pochylił ... :-( Odpowiedz Link
nie_mozna_wyswietlic_strony Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 05.01.12, 12:03 Gratuluję Paniom w MOPSie, chyba z łapanki się tam znalazły. "Uchwała i rozporządzenie przewidują, że niektóre osoby, tj. matka, ojciec lub opiekun faktyczny dziecka (opiekun faktyczny dziecka, to osoba faktycznie opiekująca się dzieckiem, która wystąpiła z wnioskiem do sądu rodzinnego o jego przysposobienie), mające w styczniu, lutym lub marcu 2012 r. prawo do świadczenia pielęgnacyjnego na podstawie ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2006 r., Nr 139, poz. 992, z późn. zm.), otrzymają dodatkowe świadczenie w wysokości 100 zł miesięcznie. Pomoc będzie przyznawana na wniosek ww. osób." Odpowiedz Link
nadja11 Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 05.01.12, 12:09 A więc chaos informacyjny , jedni interpretują zapis tak a inni inaczej i podają info do publicznej wiadomoci , jak zweryfikowac te informacje by mieć 100 % pewność. Ja nie mogę dodzwonić się do UM mam czekać na ewentualnie oficjalne pismo w tej sprawie? Odpowiedz Link
monisia900 Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 05.01.12, 13:30 wiecie co, ja juz niczego nie jestem pewna. niby pisze czarno na bialym. ale urzednik sie zaprze jak osiolek i co mu zrobie? a ja specjalnie pojechalam na drugi koniec miasta do MOPS i wrocilam z kwitkiem. a moze to takie specjalne zagranie, zeby urzednik jakby cos mogl odmowic, a panstwo zaoszczedzic? ale zaraz zadzw do innego miasta (a nawet dwoch) i dopytam. jakby ktos juz cos wiedzial to prosze o wpis. jakby cos to bede sie klocila w MOPS. Odpowiedz Link
nadja11 Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 05.01.12, 13:43 Nie jest to możliwe aby urzędnik jednoosobowo odmawiał by panstwo mogło oszczędzić , szeregowy urzędnik dostaje wytyczne od przełożonych nie interpretuje na własną ręke dowolnie przepisów jestem przekonana więc nie wiem o co chodzi. Odpowiedz Link
mamawaw Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 05.01.12, 14:01 a powiedzcie (jestem jeszcze w tym zielona) świadczenie pielęgnacyjne i zasiłek pielęgnacyjny to dwie różne rzeczy?(chyba cos pomieszałam)czy za oba zasiłki wypłaca mop-s i tam się składa wniosek? i jak to sie ma do zarobków rodziców(czy jest jakiś próg?) i do tego czy matka jest na urlopie wychowawczym na dziecko niepełnosprawne?(czy musi przechodzić na urlop wychowawczy na dziecko niepełnosprawne czy może byc na urlopie w, na młodsze dziecko? Odpowiedz Link
monisia900 Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 05.01.12, 14:37 mamawaw napisała: > a powiedzcie (jestem jeszcze w tym zielona) > świadczenie pielęgnacyjne i zasiłek pielęgnacyjny to dwie różne rzeczy?(chyba c > os pomieszałam)czy za oba zasiłki wypłaca mop-s i tam się składa wniosek? tak-to dwie calkowicie rozne rzeczy. oba wyplaca MOPS i tam na oba sie sklada dokumenty > i jak to sie ma do zarobków rodziców(czy jest jakiś próg?) na obecna chwile nie ma progow i do tego czy matka > jest na urlopie wychowawczym na dziecko niepełnosprawne?(czy musi przechodzić n > a urlop wychowawczy na dziecko niepełnosprawne czy może byc na urlopie w, na mł > odsze dziecko? > przechodzac na swiadczenie (bo chyba o to pytasz?) nie mozesz pracowac, a wiec tym samym byc byc na wychowawczym Odpowiedz Link
mamawaw Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 05.01.12, 14:44 bardzo bardzo Ci dziękuję:) wiem ze nie moge pracować i nie pracuje ale jestem na wychowawczym na młodszego syna(a nie na tego na którego orzeczenie będzie) i tu sie zastanawiam czy znów muszę zgłosić pracodawcy ze chce przejść na uw ale na starszego syna czy mogę być nadal na młodszego ?(czy jakies papiery do mopsu od pracodawcy zanoszę a co za tym idzie czy sie nie przyczepia ze nie jestem na wychowawczym na tego co "powinnam") namieszałam wiem ale wierzę ze zrozumiesz o co mi chodzi Odpowiedz Link
monisia900 Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 05.01.12, 14:57 mamawaw napisała: > bardzo bardzo Ci dziękuję:) > wiem ze nie moge pracować i nie pracuje ale jestem na wychowawczym na młodszego > syna(a nie na tego na którego orzeczenie będzie) > i tu sie zastanawiam czy znów muszę zgłosić pracodawcy ze chce przejść na uw al > e na starszego syna czy mogę być nadal na młodszego ?(czy jakies papiery do mop > su od pracodawcy zanoszę a co za tym idzie czy sie nie przyczepia ze nie jestem > na wychowawczym na tego co "powinnam") > namieszałam wiem ale wierzę ze zrozumiesz o co mi chodzi tu ci nie pomoge, bo ja jestem na swiadczeniu i o wychowawczym nie bardzo wiem. wiem tyle, ze na niepelnosprawne dziecko mozesz wykorzystac w sumie 6 lat wychowawczego, z czego 3 lata do 4 roku zycia, a kolejne 3 od 4 do 18 roku zycia. nie znam sie szczerze mowiac na prawie pracy, ale mysle ze po wykorzystanie uw na mlodszego, mozesz isc na uw na starszego-ale to juz moze dopytaj w PIP. Odpowiedz Link
mamawaw Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 05.01.12, 16:37 no wiesz znając życie to na pewno muszę przejść na wychowawczy na starszego syna żeby pobierać na niego zasiłek pielęgnacyjny w sumie ok,,to logiczne tylko ze jak pomyśle ze znów muszę iść do swojego pracodawcy i zmieniać wniosek o urlop(w listopadzie przedłużałam na młodszego syna) to ciarki mnie przechodza:/ nie mam ciekawej sytuacji w pracy bo juz dawno chcieli żebym wróciła ale nie wyobrażam sobie wydawać całej pensji na opiekunkę która dowoziłaby syna na rehabilitacje i zajęcia dodatkowe w każdym razie bardzo dziękuję za odpowiedz:)) Odpowiedz Link
monisia900 Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 05.01.12, 14:51 zadzw do dwoch losowo wybranych MOPS, na dwoch koncach polski i powiedzieli, ze 100 zl nalezy sie kazdemy rodzicowi pobierajacemu swiadczenie. wiec chyba powinni zlikwidowac takie cos jak stazysci na takich stanowiskach jak obsluga mieszkanca!!! albo te starsze urzedasy powinny bardziej zajac sie robota i pilnowaniem mlodszych, bo przez ich niedopilnowanie i niewiedze ja tylko trace czas i nerwy!!! wrrr!!!! a jutro znowu wycieczka i odstanie w kilometrowej kolejce, bo kolejka jedna ogolna do wszystkich okienek. Odpowiedz Link
korusiar Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 05.01.12, 16:02 Dzisiaj w gminie otrzymałam informację, że żeby otrzymać te dodatkowe 100 zł w styczniu, w lutym i w marcu, to do końca stycznia muszę złożyć pisemny wniosek. Jestem matką biologiczną :) O wyższym świadczeniu pielęgnacyjnym nic nie wiem. Odpowiedz Link
halogen75 Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 05.01.12, 17:30 Nie pobieram świadczenia pielęgnacyjnego ponieważ pracuję ale mam informacje od rodziców z mojego miasta, że u nas MOPS pofatygował się i sam dzwoni do ludzi informując o konieczności wypełnienia wniosków do końca stycznia. Odpowiedz Link
monisia900 Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 05.01.12, 19:22 to czyli to upewnia mnie tylko, ze jednak dzis zrobili mnie faktycznie na szaro i jestem tylko coraz bardziej zla.czuje ze jak pojade tam w poniedzialek, to komus sie dostanie za to ze robia ze mnie wariatke, a ja jezdze przez cale miasto w dodatku w deszcz z malym dzieckiem w wozku, stoje w kolejce i odchodze z kwitkiem!!! ale jestem wsciekla!!! i na takich nie ma sily!!! Odpowiedz Link
brolek Do mamawaw 05.01.12, 19:40 Jeśli chodzi o zasiłek pielęgnacyjny - nie ma żadnego znaczenia czy pracujesz, czy jesteś na wychowawczym i na które dziecko. Nalezy się wszystkim dzieciom posiadającym orzeczenie o niepełnosprawności. Jeśli chcesz otrzymywać świadczenie pielęgnacyjne nie możesz pozostawać w stosunku pracy, a to oznacza, że nie możesz też być na urlopie wychowawczym (wszystko jedno na które dziecko) - musisz rozwiązać umowę o pracę. I zasiłek pielęgnacyjny i świadczenie pielęgnacyjne nie są zależne od dochodów. Odpowiedz Link
mamawaw Re: Do mamawaw 05.01.12, 19:59 aha rozumiem myslalam ze wystarczy być na zasiłku wychowawczym a tak niech sie pocałują w nos bo przynajmniej lata pracy jakieś mam i nie biegam (no właśnie gdzie,,,do Zus-u?)po pieczątkę żeby moc spokojnie iść do lekarza aaa nie do mops-u to ja im podziękuję to fakt nie wróciłam do pracy i przedłużyłam urlop ze względu na starsze dziecko zeby moc jeździć z nim na turnusy rehabilitacyjne(sa na m-cu w naszym mieście ale zajmują nam średnio 2 m-ce potem 2 m-ce przerwy i znów mamy turnus) do tego rehabilitacja 2x w tyg. logopeda 2x w tyg. i Si 2x w tyg. to kiedy mam niby chodzić do pracy no ale przecież to nikogo nie interesuje dziękuję B ze jak na razie jakos mnie na to stać choc oszczędności sie kończą:( wtedy pewnie trzeba będzie pomyśleć o innym rozwiązaniu Odpowiedz Link
monisia900 Re: Do mamawaw 05.01.12, 20:08 a nie mozesz postarac sie o swiadczenie pielegnacyjne? bo to i kwota wieksza (choc i tak smiesznie mala) i lata skladkowe. a co do pieczatek, to u nas dostaje przykladnie co miesiac listem RMUA do domu. Odpowiedz Link
aga_sama Re: Do mamawaw 05.01.12, 21:12 No chyba świadczenie się bardziej opłaca niż wychowawczy, bo przynajmniej jakieś pieniądze są... Tylko na świadczeniu nie można w ogóle podejmować żadnej działalności zarobkowej, odpadają umowy o dzieło i zlecenie. Odpowiedz Link
mamawaw Re: Do mamawaw 05.01.12, 21:32 nie wiedziałam ze na świadczeniu liczą sie lata pracy zresztą ostatnio wypadłam w ogole z przepisów zamiast nich codziennie czytam artykuły jak wspomóc mojego syna, jeżdżę dowożę zawożę na zajęcia etc;) dziękuję Wam :) Odpowiedz Link
czarna_ida Re: Do mamawaw 10.01.12, 13:23 a masz na orzeczeniu o niepelnosprawnosci ze dziecko wymaga opieki, stalej rodzica ? Bo to 520 zlotych nalezy się tylko w takim przypadku. Inaczej juz nie.. Odpowiedz Link
nie_mozna_wyswietlic_strony Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 05.01.12, 22:16 Warto przeczytać: Świadczenia pielęgnacyjne ponownie zależne od dochodu? Odpowiedz Link
monisia900 Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 06.01.12, 09:39 to tylko sie cieszyc:). bo nas dotyczy akurat pierwsza czesc informacji:) Odpowiedz Link
monisia900 "dorabianie na swiadczeniu" 06.01.12, 09:43 a tak na marginesie dopytam-bo ktos wspomnial powyzej o braku mozliwosci dorabiania na swiadczeniu. mam znajoma, ktora tez pobiera swiadczenie i ..regularnie dorabia. i to legalnie! sa to kwoty miesieczne nie powalajace z nog, bo ok 100 zl, ale chodzi mi o sam fakt. ma do tego umowy o dzielo. no i przeciez nikt tego nie musi nigdzie zglaszac, bo dochod miesieczny tej znajomej nie przekracza 200 cos zl (nie pamietam dokladnie tej kwoty ktora podlega opodatkowaniu). a wiec jednak mozna. bynajmniej ona to tak tlumaczy i juz tak robi ponad ladne dwa lata:) Odpowiedz Link
halogen75 Re: "dorabianie na swiadczeniu" 06.01.12, 23:21 www.mopr.lublin.pl/poradnik/s_rodzinne/295_1746_2011.pdf Odpowiedz Link
monna16 Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 10.01.12, 11:25 Potwierdzam. Świadczenie wzrośnie o 100zł w styczniu, lutym i marcu (tak jak to było w listopadzie i grudniu). Warunkiem jest złożenie wniosku do 31.01.2012! Odpowiedz Link
yula Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 10.01.12, 12:43 ja dziś wpadłam do Mopsu, tylko chciałam zapytać o ten wniosek, a pani jak mnie zobaczyła od razu dała mi do ręki proszę wypełnić :) Tylko mam pytanie po cholerę ta biurokracja i marnowanie papieru? Przecież wiadomo że wszyscy chcą tych dodatkowych 100zł, i jeszcze chodzenie po odbiór decyzji, to mogą jeszcze nie przyznać? Przecież to sie chyba należy? Czy ja już nic nie rozumiem? Odpowiedz Link
aga_sama Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 10.01.12, 12:57 biurokracja jest dla oszczędności. Ty wiesz, ja wiem, ale nie każdy rodzic dziecka niepełnosprawnego wie. A jak nie wie, nie złoży wniosku, to kasa zostanie... Odpowiedz Link
yula Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 10.01.12, 13:26 u nas jak słyszałam miały panie dzwonić po tych odbierających świadczenia i przypominać/informować o tym 100 zl. Nie przekonam sie bo ja już złożyłam :) Odpowiedz Link
mamabeata66 Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 10.01.12, 21:02 U nas trzeba było złożyc wniosek do 10 stycznia żeby dostać 100 zł w styczniu tylko jak byłam 5 w czwartek to nie mieli jeszcze druków więc w poniedziałek musiałam stac w kolejce bo poczta pantoflowa w naszym miescie działa super Odpowiedz Link
nadja11 Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 23.01.12, 15:25 Czy wiecie keidy ta dodatkowa pomoc będzie wypłacana w Waszych ośrodkach , ja dostałam juz świadczenie w tym miesiącu , dodatku nie , choc złożyłam wniosek. To bedzie wyrównywane w lutym? Odpowiedz Link
yula Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 23.01.12, 15:52 U nas decyzja pod koniec mieś. Jak nie wyrobią sie w tym mieś z wypłatą to wyrównanie w lutym Odpowiedz Link
nie_mozna_wyswietlic_strony Re: Czy świadczenie pielęgnacyjne wzrośnie? 23.01.12, 19:54 U mnie nawet nie próbowali się wyrabiać - wszystkim wypłacają w lutym. Odpowiedz Link