autyzmatyczny
19.04.12, 18:56
W grupie jest ich pięcioro. Nie wszyscy mają autyzm. Ma jedno. I to wystarczy, Drugie ma podejrzenie. Troje nie mówi. Czworo krzyczy. Dwoje jest nadpobudliwych. Jedno agresywne.
To nie prawda że im u nas dobrze. Czasami jak na nich patrze wydaje mi sie że gdyby tylko potrafili powiedzieliby mi : " Stary mamy tej integracji powyżej uszu". U nas jest tak bajecznie kolorowo, mamy zatrzęsienie dekoracji i wściekło-żółte ściany, ciągle coś się dzieje, a to nie ma rytmiki a to angielskiego, czasami jest wycieczka a jak pada to nie ma. Trudno sie połapać. Jak dyżur ma pani X to można sie bawić słoniem a jak pani Z to juz nie i słoń lezy na szafie ale tak sie dzieje w piątki bo w czwartek bawimy się już gdzie indziej. Gdzieś gdzie słonia w ogóle nie ma. Forsy też nie ma i nie ma za co kupić chociażby tokenów z pomocą których moze i nie gadalibysmy o polityce ale z pewnościa byłoby łatwiej. W grupie jest ponad 20 maluchów. Mało ich obchodzi że Kajtek ma nadwrażliwość słuchową, Zosia dotykową, a Alek ledwo chodzi. Tak fajnie przeciez reaguja jak sie wrzeszczy, dotyka albo popycha.
Wszystko dzieje się tak szybko że zwyczajnie nie nadążamy. Idziemy do przodu ale bardzo powoli, czasami tak wolno że nawet sami tego nie dostrzegamy. Czasami mam wrazenie ze stoimy w miejscu albo wrecz cofamy sie o tysiac lat świetlnych. Przecież im nie powiem że wszystko sie poplątało, że integracja tak naprawdę jest super, że to oni nie sa super bo poprostu sie do niej nie nadają ze swoją niepełnosprawnością w stopniu umiarkowanym i wyżej. Ze nikt nie pomaluje ścian na biało i nie wyniesie tych bodzców wzrokowo-słuchowo-dotykowych bo to sa ich normalni koledzy i nie ma na to rady.
Lubię ich i bardzo o nich dbam. Bardziej nawet niż o inne dzieci bo dla innych nie starcza juz przeważnie czasu. Ale one nie są szczęsliwe , i ja tez nie jestem najsczęsliwszym pedagogiem specjalnym pod słońcem. Codziennie klnę na system, ale nie szukam innej roboty , ślepo wierzac że pewnego dnia przyjdę do pracy a ich tam nie będzie. Bedzie za to kartka:" przepraszamy, pomyliliśmy sie, stworzyliśmy dodatkowy odział w 100% dostosowany do pańskich dzieciaków. Odzielne zajęcia, wspólne zabawy, z poważaniem minister edukacji narodowej"