Dodaj do ulubionych

zaburzenia semantyczno-pragmatyczne (SPD)

05.05.12, 09:24
witam,
poszukuję rodziców dzieci ze zdiagnozowanym SPD. Podejrzewam u mojego synka możliwość tego zaburzenia (lub innego dającego takie objawy) ,czekamy konsultację w ośrodku na Zaciszu w Krakowie, ale chciałabym się dowiedzieć więcej od rodziców, którzy już rozpoczęli terapię swoich dzieci.

Synek 3,5 roku, poza problemami z mową nie ma żadnych objawów autystycznych (umiejetności społeczne, rozwój emocjonalny, motoryczny odpowiednie do wieku), konsultowany przez 2 psychologów w tym w PPP, neurologa, słuch w porządku. Dziecko mówi, wypowiada się spontanicznie, pełnymi zdaniami, ale: myli zaimki, osoby, występują (rzadko) echolalie odroczone, mam wrażenie że porusza się bardzo sprawnie językowo ale tylko po znanych już wczesniej polach tematycznych, że uczy się języka "na pamięć" i używa sformułowań w dobrym kontekście ale w sposób mechaniczny. Objawy są subtelne, trudno je wychwycić na wizytach, ale są widoczne na tle grupy rówieśniczej.
Obserwuj wątek
    • mikkoevi Re: zaburzenia semantyczno-pragmatyczne (SPD) 05.05.12, 23:46
      Wg mojej wiedzy to w Polsce oficjalnie się tego się nie diagnozuje.
      Znam parę dzieciaków, które pasują do tego opisu i najczęściej są diagnozowane jako CZR.
      • gabrysias Re: zaburzenia semantyczno-pragmatyczne (SPD) 06.05.12, 11:14
        no właśnie, wydaje mi się, że jest to luka diagnostyczna, dwóch psychologów badających moje dziecko i neurolog wykluczyli zaburzenia ze spektrum, ale mnie nadal cos niepokoi. Synek jest towarzyski, bawi się chętnie z innymi dziećmi, ma kolegów, jest otwarty, bardzo empatyczny, radosny, nie ma stereotypii ani rytuałów, bawi się tematycznie, symbolicznie, etc. Chętnie nawiązuje kontakty, ale ma kłopot z podtrzymaniem rozmowy, z koncentracją na wypowiedzi. U logopedy bylimśy 2x razy, proste późnienie mowy. Ale to było kilka miesięcy temu. Od tamtej pory synek bardzo sie rozwinął, mowa ruszyła, ale nadal jakby go coś blokowało. Ma trudności z pytaniami "jak" i "dlaczego".Nie wiem, czy taka sytuacja kwalifikuje do CZR.
        • renny.1 Re: zaburzenia semantyczno-pragmatyczne (SPD) 06.05.12, 14:00
          Gabrysias napisz do mnie na priv. Jesteś z Warszawy?
          • gabrysias Re: zaburzenia semantyczno-pragmatyczne (SPD) 06.05.12, 18:20
            jesteśmy z Krakowa. głupio, ale nie bardzo wiem, jak działa priv 8-)
    • marychna31 Mój syn ma diagnozę funkcjonalną SPD 06.05.12, 15:41
      a lekarską autyzm dziecięcy. Diagnoza funkcjonalna jest z PPP a lekarska z Synapsis. Tyle, że według mojej wiedzy SPD to jedna z odmian autyzmu i zaburzenia muszą dotyczyć wszystkich trzech obszarów: zainteresowań, komunikacji, rozwoju społecznego. Przy czym zaburzenie nie oznacza po prostu opóźnienia tylko inny rozwój niż u rówieśników, włącznie z wyprzedzaniem.

Mój syn funkcjonuje obecnie (6 lat) bardzo wysoko. Nikt z osób postronnych nawet nie domyśla się, że to dziecko z orzeczeniem. Zwraca na siebie uwagę otoczenia swoją otwartością, umiejętnością nawiązywania kontaktów, gadatliwością, uzdolnieniami (muzyczne, językowe).

Od prawie 4 lat w terapii: poznawczo-behawioralnej, neurologopedycznej.
      • gabrysias Re: Mój syn ma diagnozę funkcjonalną SPD 06.05.12, 19:39
        czyli jeśli dobrze rozumiem z SPD musi wiązać się problem z kontaktami społecznymi, zainteresowaniami (obsesje??) i właśnie z językiem (a raczej rozumieniem mechanizmów językowych), czy tak? jakie zachowania związane z SPD przejawia synek?
        dzięki!
        • marychna31 Re: Mój syn ma diagnozę funkcjonalną SPD 06.05.12, 23:14
          Według mojej opinii każde zaburzenie ze spektrum autyzmu ( a takim jest spd) musi się wiązać z zaburzeniami w tych trzech dziedzinach. Inaczej nie może zostać zdiagnozowane.

Według Wikipedii też:)

pl.wikipedia.org/wiki/Zaburzenie_semantyczno-pragmatyczne
          tyle, że zaburzenie społeczne jest mało widoczne. Mój syn zawsze przejawiał ogromne zainteresowanie rówieśnikami-uwielbiał ich. Tak mu pozostało:) Teraz deficyt na tym polu wygląda w ten sposób, że syn bardzo lubi wszystkich bez wyjatku, zawsze ze wszystkiego jest zadowolony. To oczywiście słodkie i wygodne w kontaktach ale nienaturalne:)

Jeśli chodzi o zaburzenie mowy to rzuca się w oczy jej literalne rozumienie. Braku umiejętnoścu wychwytywania sarkazmu czy ironii. Ale to jest to wyuczenia:)
          • gabrysias Re: Mój syn ma diagnozę funkcjonalną SPD 07.05.12, 08:22
            to wszystko bardzo mnie zastanawia, mój syn w kontaktach społecznych jest super, ma kolegów, których lubi i tych których lubi mniej... żarty wychwytuje i sam próbuje je inicjować, np. woła do mnie pokazując palcem: "a ty jesteś dzidziuś kubuś" i w śmiech, ja do niego, że jest babcią gosią i też wybucha śmiechem, podejmuje takie gry, na ironię chyba za mały, ale nastroje w wypowiedzi wychwytuje natychmiast.

te cholerne zaimki, osoby i czasem echolalie i niepodtrzymywanie dłuższej rozmowy, takie spontaniczne, żywiołowe, trzy-czterolatki czasami takie kosmiczne rzeczy wygadują... plus jeszcze przyczyna-skutek, idzie do przodu, ale powoli. wiem, że w kontekście problemów innych rodziców to buła z masłem, ale mnie to zastanawia. Kontakt wzrokowy świetny, w ogóle kontakt emocjonalny bardzo dobry. Nie bardzo wiem, czy stałe poprawianie gramatyki jest dobrą metodą, tlumaczę ale mam wrażenie że tłumaczeń nie rozumie.
            • renny.1 Re: Mój syn ma diagnozę funkcjonalną SPD 07.05.12, 08:48
              Gabrysias chodziło mi żebyś napisała do mnie na maila gazetowego. Jeśli jesteś z Krakowa wybierz się do profesor Cieszyńskiej, mój synek prawie czterolatek pracuje metodą krakowską w Warszawie.
            • marychna31 Re: Mój syn ma diagnozę funkcjonalną SPD 07.05.12, 11:16
              Na agramatyzmy kiedyś logopedka poleciła synkowido słuchania płyty Elżbiety Wianeckiej (cześć z czasownikami).
              • mikkoevi Re: Mój syn ma diagnozę funkcjonalną SPD 07.05.12, 12:09
                Fajnie że jesteś zapisana do ośrodka diagnozującego spektrum. Myślę że ich opinia będzie bardzo ważna. Oni spojrzą fachowym okiem.
                Na pewno warto ćwiczyć jeżeli masz jakieś wątpliwości. Ja też z całego polecam metodę prof. Cieszyńskiej i płytki Wianeckiej. U nas fajnie się to sprawdza.
                Pozdrawiam.
    • gabrysias Re: zaburzenia semantyczno-pragmatyczne (SPD) 16.05.12, 11:20
      witam,
      przepraszam wszystkie mamy za brak postów, dziś idę z synem na diagnozę do neurologopedy, zobaczymy co nam powie w sprawie ewentualnego SPD, opoznienia mowy czy czego już...sama nie wiem. Idziemy prywatnie, bo w poradniach terminy kosmiczne, najwcześniej u Maltańczyków za 4 miesiące, a do tego czasu przecież musimy pracować nad mową.
      Jestem już w terminie porodu drugiego synka (39tc), rzadko korzystam z netu, częściej z ktg, ale na pewno napiszę czego się dowiedzieliśmy:)

• gemmavera Re: zaburzenia semantyczno-pragmatyczne (SPD) 16.05.12, 17:51
      Różnice pomiędzy autyzmem, ZA a SPD fajnie ilustruje poniższy schemat (mam nadzieję, że się wklei jak trzeba):

https://www.mugsy.org/media/bishop.gif
      • gabrysias Re: zaburzenia semantyczno-pragmatyczne (SPD) 16.05.12, 20:14
        Hmm, nadal wiem niewiele, choć już trochę więcej. Syna badała neurologopeda ze szkoły prof. Cieszyńskiej.
        Młody ma nieustaloną lateralizację, słabą pamięć sekwencyjną, stąd dalsze zaburzenia rozwoju mowy. Pytanie, czy jest to tylko opóźnienie mowy (z dalszymi konsekwencjami), czy też przyczyna problemów językowych tkwi głębiej (zaburzenia ze spektrum), pozostaje otwarte, czekamy na pełną diagnozę u Maltańczyków. Zagrożenie dysleksją jest. Logopedka (tak jak 2psychologów i neurolog) nie widzi ewidentnych objawów AS, a pracuje głównie z dziećmi z zaburzeniami, na moje pytanie o SPD kręciła nosem, stwierdziła za to, że młody może być muśnięty ZA (tak się wyraziła). Pytanie czy jest możliwy ZA u dziecka, które słabo mówiło przd 3 rż, nie ma obsesyjnych zainteresowań, a w grupie bardo dobrze funkcjonuje? Ja Aspergera w sumie w ogóle nie brałam pod uwagę, bo synek do 3rż mówił bardzo mało. Więc albo opóźnienie mowy albo młody ma spektrum, ale jest przypadkiem granicznym, pewnie też stąd tak trudno nam cokolwiek ustalić. Albo synek nadal ma jakieś pozostałości po wcześniactwie (późnym) i hipotrofii, choć motorycznie już dogonił rówieśników.
        Tak, czy inaczej, potrzebna terapia, oczywiście nie ma miejsc, więc do września praca w domu i dalej albo u maltańców albo prywatnie.
        Mam nadzieję, że z drugim, donoszonym już urwisem, będzie mniej kłopotów.
        jak macie jakieś wskazówki, to będę wdzięczna za pomoc:)
    • hipopsotam Re: zaburzenia semantyczno-pragmatyczne (SPD) 19.05.12, 11:07
      Witam,
      jestem nowa na forum. Mam syna /3.8 /, który wstępnie ma stwierdzone SPD. Tzn. ma i nie ma. Już tłumaczę o c chodzi ;). Do psychiatry trafilismy jak syn mial 3 lata i 3 m. Psychiatra powiedziała, ze na tamten dzień nie jest w stanie go zdiagnozowac , gdyż mimo, ze syn wykazywal jakieś cechy ze spektrum, to jak to okreslila "jest tego za malo, zeby konkretnie go zdiagnozowac" i powiedziala, ze jest do obserwacji. ALE powiedziala, ze wydaje jej sie, ze syn ma lekkie stymulacje wzrokowe i słuchowe /ja tego nie zauwazylam wczesniej/ i ze najlepiej jak pojdziemy do Poradni PP, gdzie sprawdzą to dokładniej. Powiedziala, ze zebysmy mogli udac sie do poradni , musi nam dac zaświadczenie i "cos" tam wpisac. Powiedziala, ze jesli wpisze "cechy " autyzmu to nic to nie znaczy, wiec musi wpisac konkretniej, wiec wpisala Calosciowe zaburzenie rozwojowe - Zaburzenie semantyczno pragmatyczne. Powiedziala, ze na tamten dzien SPD jest mu najblizsze /ale to nie jest diagnoza/, a ze na pewno wyklucza autyzm wczesnodzieciecy /klasyczny/ i ZA.
      Z tym zaswiadczeniem udalismy sie do poradni /znajacej sie na autyzmie/ i tam przetestowli syna na wszystkie sposoby, wywiad itd. Stwierdzili, ze syn ma przyspieszony rozwoj psychomotoryczny, opozniony emocjonalno - spoleczny i troche opozniona mowe. Mowa wyksztalcona, ale nie uzywa jej do prowadzenia dialogu. Mowi, a nie rozmawia.
      Dostalismy opinie o wczesnym wspomaganiu "z uwagi na autyzm", a z tylu napisane, ze chlopiec ze zdiagnozowanym CZR - zaburzenie semantyczno-pragmatyczne.
      Aha - w poradni powiedziano nam, ze z czasem moze sie "ujawnic" Zespol Aspergera i wlasnie jego najbardziej sie trzymaly /nawet w opinii mam zalecona literature dotyczaca ZA/. Nie mowilam w poradni, ze psychiatra wyklucza ZA /ale nei wiem dlaczego go od razu wykluczyla.
      Szczerze mowiac, sama juz nie wiem co syn ma, czy w koncu ma SPD, czy CZR czy cos innego, bo juz pogubilam sie z ta klasyfikacja.
      Syn pierwsze slowa wypowiedzial przed 2 rokiem /ok 10 slow mowil/ , a mowa ruszyla jak mial ok 2.5 roku. Majac 3 lata mowil zdaniami /prostymi/, ale zauwazylismy ze pojawiaja sie echolalie i mylil niektore zaimki, mowil o sobie w 3 osobie. Jednak jak trafilismy do psychiatry to wlasciwie echolali juz nie bylo /od czasu do czasu zdarzaja sie pojedyncze odrodczone/ , syn mowil juz w 1 os. i tylko czasem jeszcze mylil zaimki. Lekkie agramatyzmy jeszcze czasem mu sie zdarzaja, ale ogolnie syn mowi plynnie i zlozonymi zdaniami.
      Mielismy zalecona Integracje sesnoryczna i przedszkole /masowe/ do ktorego syn chodzi. W przedszkolu syn ma logopede, ale ogolnie przedszkole nie wie ze diagnozujemy w kierunku spektrum, bo poki co uwzam ze nie ma takiej potrzeby. Syn w przedszkolu sobie radzi.
      Dopiero od czerwca bedziemy jezdzili na SI, a tak to pracujemy z synem sami w domu, głownie nad "dialogiem".
      Przepraszam jesli tak chaotycznie wszystko opisałam, ale trudno w jednym poście wszystko opisac ;). Bardzo chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące funkcjonowania syna , bo ciezko mi o wszystkim naraz napisac. Syn ogolnie funkcjonuje bardzo dobrze /wysoko/, ale ja nie ma wątpliwości, ze ma cechy ze spektrum, mimo , ze dla otoczenia jest to praktycznie niezauwazalne / ogolnie nikt nie podejrzewa ze go diagnozujemy pod katem autyzmu/.
      Pozdrawiam
    • tiger1978 Re: zaburzenia semantyczno-pragmatyczne (SPD) 16.04.13, 09:57
      Podbijam temat...
      Czy jest ktoś z Warszawy, kto ma dziecko z takimi zaburzeniami????
      Szukam miejsca w Warszawie gdzie można uzyskać informację na ten temat, albo zdiagnozować.
    • 95natalia Re: zaburzenia semantyczno-pragmatyczne (SPD) 25.03.15, 09:13
      Witam Panią, minęły 3 lata od Pani wpisu, bardzo chciałabym wiedzieć, jak obecnie wygląda sytuacja z mową starszego synka. Proszę o informację, dziękuję.
      • 95natalia Re: zaburzenia semantyczno-pragmatyczne (SPD) 25.03.15, 14:16
        Dzień dobry. Jestem nowa na forum, moje pytanie powyżej chciałabym zadać trzem mamom: gabrysias, marychna31 i hipopsotam. Bardzo Panie proszę o napisanie, jak obecnie funkcjonują dzieci, czy sytuacja z mową zmieniła się na lepsze/gorsze, samoistnie czy pod wpływem terapii. Martwię się o swoją małą córeczkę i będę wdzięczna za wszelkie informacje. Dziękuję, pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka