sara3336
12.06.12, 00:49
Witam moj synek ma autyzm w stopniu srednim diagnoza postawiona 1.5 roku temu
pomimo swojej choroby to bardzo madre dziecko w wolniejszym stopniu ale uczy sie czegos nowego kazdego dnia
stracilam nadzieje na jakis cud probowalismy wielu rzeczy ...teraz jestem na etapie akceptacji
i staram sie zrozumiec wlasne dziecko i probowac mu pomoc w ten wlanie sposob tu pojawia sie problem ...udalo nam sie rozszyfrowac wiele rzeczy i w ten sposob pomoglismy Kacperkowi dotarlismy do niego i teraz wiemy co dzieje sie w tej jego malej glowce wiemy czego mamy unikac co lubi nasz synek itd
jakis czas temu pojawil sie nowy problem obsesja Kacperka na punkcie elektronicznych mediow np laptop telefon telewizor dvd itd to zaczelo kontrolowac jego zycie ...przelaczanie programow ,zatrzymywanie obrazu i ponowne urochomianie to samo dzieje sie z odtwarzaczami muzyki ,cieszy sie wtedy ogromnie biega skacze czasami nawet turla sie ze smiechu na poczatku uwazalam to za cos pozytywnego ale teraz wiem jak bardzo sie mylilam
maz pozaklejal kontakty zeby nie mogl wyciagnac kabla z wtyczki bo zaczelismy chowac piloty
,musze chowac telefon
nie moge wlaczyc zadnej bajki jego siostrzczkom bo kacper nie mogac zatrzymac obrazu czasami bardzo placze i zlosci sie
poprostu nie rozumiem ...staram sie na rozne sposoby ale chyba jestem za glupia ...
kacper werbalnie nie komunikuje sie ,ma zaburzenia w przetwarzaniu informacji wizualnych z zewnatrz cos co mu sie poczatkowo podoba np bajka po kilku dniach jest jego koszmarem ucieka z placzem albo probuje wylaczyc
rozumiem to ze dzieci takie jak Kacper czasami potrzebuja kilku dni aby zrozumiec obraz lub tresc i wtedy wlanie decyduja ze cos im sie nie podoba i probuja to wyeliminowac .
nie rozumiem tego momentu" wlaczania i wylaczania " jego ogromnej ekscytacji polaczanej ze smiechem czasami ze strachem wiem ze gdybym potrafiala zrozumiec moglabym mu pomoc .
bylismy u psychologa ,pediatry zaden z nich nie dal nam nic konkretnego
oni poprostu nie wiedza i chca go faszerowac tabletkami
pochowalismy telewizory i laptopy ,chowamy telefony ,nieststy kacper gustuje w drogich rzeczach i jak czeggos nie moze kontrolowac to nieswiadomie,mam nadzije, psuje to
ma na swoim koncie szkody za ok 12 tys zlotych :))))
wiem ze to nie jest smieszne ale co ma robic ...
najdziwniejsze jest to ze nie siedzimy przed telwizorem calymi dniami ,jesli dzieci sa na nogach nie uzywamy laptopow staramy sie spedzac czas poza domem z dziecmi bawiac sie w ogrodzie jezdzac na rowerch razem z kacperkiem :)
niestety Kacper tylko patrzy jak by sie tu urwac i dobrac sie do telewizora lub laptopa bo juz odkryl nasza skrytke to samo robi w przedszkolu i gdzie kolwiek jestesmy jesli ma dostep
pisze bo pomyslalam ze moze ktos ma podobny problem ze swoim dzieckiem
jestem pewna ze to jest zachowanie obsesyjene
cos nacisnie i ma tego konsekwencje jednak nie mam pojecia dlaczego ?
nie potrafie tego zaakceptowac wiem ze jesli jego zachowanie bedzie przybierac na sile bedziemy musieli podjac dezyzje o leczeniu farmakologicznym czego bardzo nie chce
probowalismy terapia behavioural bez rezultatow
to jest ciagla walka z nim wszedzie tam gdzie moze cos nacisnac i zobaczyc tego konsekwencje czasami dochodzi do bardzo niebezpiecznych syt .
wczoraj jadac razem samochodem odbezpeczyl pasy przeszedl po siostrzyczkach wytracil mi kierownice po to zeby tylko dostac sie do radia
prosze o pomoc
sara