Dodaj do ulubionych

autyzm&dziwne zachowanie

12.06.12, 00:49
Witam moj synek ma autyzm w stopniu srednim diagnoza postawiona 1.5 roku temu
pomimo swojej choroby to bardzo madre dziecko w wolniejszym stopniu ale uczy sie czegos nowego kazdego dnia
stracilam nadzieje na jakis cud probowalismy wielu rzeczy ...teraz jestem na etapie akceptacji
i staram sie zrozumiec wlasne dziecko i probowac mu pomoc w ten wlanie sposob tu pojawia sie problem ...udalo nam sie rozszyfrowac wiele rzeczy i w ten sposob pomoglismy Kacperkowi dotarlismy do niego i teraz wiemy co dzieje sie w tej jego malej glowce wiemy czego mamy unikac co lubi nasz synek itd
jakis czas temu pojawil sie nowy problem obsesja Kacperka na punkcie elektronicznych mediow np laptop telefon telewizor dvd itd to zaczelo kontrolowac jego zycie ...przelaczanie programow ,zatrzymywanie obrazu i ponowne urochomianie to samo dzieje sie z odtwarzaczami muzyki ,cieszy sie wtedy ogromnie biega skacze czasami nawet turla sie ze smiechu na poczatku uwazalam to za cos pozytywnego ale teraz wiem jak bardzo sie mylilam
maz pozaklejal kontakty zeby nie mogl wyciagnac kabla z wtyczki bo zaczelismy chowac piloty
,musze chowac telefon
nie moge wlaczyc zadnej bajki jego siostrzczkom bo kacper nie mogac zatrzymac obrazu czasami bardzo placze i zlosci sie
poprostu nie rozumiem ...staram sie na rozne sposoby ale chyba jestem za glupia ...
kacper werbalnie nie komunikuje sie ,ma zaburzenia w przetwarzaniu informacji wizualnych z zewnatrz cos co mu sie poczatkowo podoba np bajka po kilku dniach jest jego koszmarem ucieka z placzem albo probuje wylaczyc
rozumiem to ze dzieci takie jak Kacper czasami potrzebuja kilku dni aby zrozumiec obraz lub tresc i wtedy wlanie decyduja ze cos im sie nie podoba i probuja to wyeliminowac .
nie rozumiem tego momentu" wlaczania i wylaczania " jego ogromnej ekscytacji polaczanej ze smiechem czasami ze strachem wiem ze gdybym potrafiala zrozumiec moglabym mu pomoc .
bylismy u psychologa ,pediatry zaden z nich nie dal nam nic konkretnego
oni poprostu nie wiedza i chca go faszerowac tabletkami
pochowalismy telewizory i laptopy ,chowamy telefony ,nieststy kacper gustuje w drogich rzeczach i jak czeggos nie moze kontrolowac to nieswiadomie,mam nadzije, psuje to
ma na swoim koncie szkody za ok 12 tys zlotych :))))
wiem ze to nie jest smieszne ale co ma robic ...
najdziwniejsze jest to ze nie siedzimy przed telwizorem calymi dniami ,jesli dzieci sa na nogach nie uzywamy laptopow staramy sie spedzac czas poza domem z dziecmi bawiac sie w ogrodzie jezdzac na rowerch razem z kacperkiem :)
niestety Kacper tylko patrzy jak by sie tu urwac i dobrac sie do telewizora lub laptopa bo juz odkryl nasza skrytke to samo robi w przedszkolu i gdzie kolwiek jestesmy jesli ma dostep
pisze bo pomyslalam ze moze ktos ma podobny problem ze swoim dzieckiem
jestem pewna ze to jest zachowanie obsesyjene
cos nacisnie i ma tego konsekwencje jednak nie mam pojecia dlaczego ?
nie potrafie tego zaakceptowac wiem ze jesli jego zachowanie bedzie przybierac na sile bedziemy musieli podjac dezyzje o leczeniu farmakologicznym czego bardzo nie chce
probowalismy terapia behavioural bez rezultatow
to jest ciagla walka z nim wszedzie tam gdzie moze cos nacisnac i zobaczyc tego konsekwencje czasami dochodzi do bardzo niebezpiecznych syt .
wczoraj jadac razem samochodem odbezpeczyl pasy przeszedl po siostrzyczkach wytracil mi kierownice po to zeby tylko dostac sie do radia
prosze o pomoc
sara

Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: autyzm&dziwne zachowanie 12.06.12, 07:35
      jakbym o moim dziecku czytala, ale u nas obylo sie bez wiekszych ( przynajmniej nie celeowych) zniszczen. Dziecko opanowalo wszystkie ekrany w domu: komputery, tv, ustawialo jakis film na okreslonej scenie (w kazdym sprzecie inny), robilo stop-klatke i nie pozwalalo nikomu niczego przelaczyc, caly dzien biegajac pomiedzy urzadzeniami i sprawdzajac, czy nikt niczego nie przestawil.
      Dla nas wybawieniem bylo kupno dziecku wlasnego, uzywanego komputera, stacjonarnego (nie tak latwo zrzucic i uszkodzic mechanicznie, a wymiana klawiatury czy myszy to pryszcz.Zreszta klawiature tez dalo sie schowac, dziecku wystarcza tylko mysz). Teraz dziecko rzadzi sie na swoim sprzecie, nasz jest bezpieczny. Po prostu dziecko nauczylismy, ze korzysta tylko ze swojego komputera, szybko zalapalo.Swietnie nauczylo sie poslugiwac mysza, komputer jest wymarzonym sprzetem dla autystyka ze wzgledu na jednoznaczny zwiazek miedzy bodzccem a reakcja . Pinkole, ze ktos moze to nazwac fiksacjami, dziecko to kocha, jest szczesliwe, a w ramach wariacji zmienia ogladane filmy i scenki. Tyle jego.
      • sara3336 Re: autyzm&dziwne zachowanie 12.06.12, 17:13
        Witam
        Myslelismy o tym zeby kupic jakis sprzet Kacperkowi
        Zeby mial swoj tylko w zasadzie na swoje Nintendo ale teraz juz nie jest nim zainteresowany
        Przyszedl etap zaciekawienia pogral sobie troche I koniec ...placz I starch przy probie ponownego uruchomienia , probowalismy rozne gry.
        W mysl zasady "akcja /Reakcja"
        On preferuje rzeczy Zakazane czyli telewizor telefon laptop (moj juz drugi to samo telefon )

Moze maly telewizor lub komputer , nie Wiem
        Boje sie ze zapadnie sie w swoj maly swiat wlaczania I przelaczania I z jego terapi ic nie bedzie bo jego fiksacje zawladna Calym jego zyciem
        Jest bardzo zdeterminowany I to ze pochowalismy wsz chyba jeszcze bardziej poglebilo problem bo w nocy zamiast spac budzi sie I wybiera po kryjomu do szafy ze sprzetem
        Unikamy bajek ktorych nie lubi bo jeden z terapetow powiedzial nam ze "zmuszanie" do pozostania z nami w tym momecie moze sprawic mu nawet Bol fizyczny I tak jest prawie z kazda jedna reRzcza po jakims tam czasie
        Nie Wiem juz co mamy robic ...
        Napewno bedzie mial swoj telewizor sprobujemy I zobaczymy co z tego bedzie
        Lekarz powiedzial ze jesli jego za Zachowanie sie nasili I bedzie ryzykowal swoje lub nasze bezpieczenstwo bedzie mozna zastosowac antydepresanty zeby mic bardziej kontrolowac jego sposob dzialania ale na Sama mysl przychodza mnie dreszcze .
        • mruwa9 Re: autyzm&dziwne zachowanie 12.06.12, 17:25
          ja kicham na fiksacje. Walka z nimi ani nie uleczy, ani az tak bardzo nie usprawni mojego nisko funkcjonujacego dziecka. A ono swoj komputer kocha i jest autentycznie szczesliwe w swoim malym krolestwie.
          Gdyby to az tak zle bylo, moje dziecko nie czuloby sie az tak szczesliwe, mogac przelaczac filmy, obrazki, itd. A jest sporo programow dydaktycznych, pomocnych w terapii autyzmu, sa tez programy pomagajace rozwijac komunikacje.
          Ja widze duzo korzysci we wlasnym komputerze mojego dziecka: opanowalo obsluge myszy i komputera jako takiego, na swoim poziomie. Rozwija slownictwo , powtarzajac teksty z filmow. Przybiega co chwile, zeby strescic , co wlasnie obejrzalo, a jesli my potwierdzimy, ze rozumiemy informacje, ktora nam dziecko przekazuje, ono jest bezgranicznie szczesliwe. Dziecko uczy sie odczytywac emocje z twarzy postaci filmow.
          Najwiekszy mankament, ze poza komputerem niewiele wiecej chce robic, nad tym pracujemy i jakos sie toczy. Ale poza tym nastal w domu spokoj i harmonia.
          W akcie desperacji ja bym na waszym miejscu zainwestowala w niedrogi sprzet dla dziecka na wylacznosc (IMHO komputer jest lepszy, niz tv, bo wymusza wieksza aktywnosc, korzystanie z tv jest bardziej bierne). Mozna tez odstapic dziecku swoj stary komputer, a sobie sprawic nowy. Stacjonarny sprawdza sie lepiej, bo trudniej zrzucic, uszkodzic, a zalanie klawiatury czy jej uszkodzenie nie pociaga za soba takich konsekwencji, jak w przypadku laptopa.
    • czarna_ida Re: autyzm&dziwne zachowanie 12.06.12, 08:22
      Niestety przekroczyliscie granice, i wyszlo zafiksowanie, mamy to samo na punkcie naklejek, ze slupow, znakow, ogloszenia..
      Niechcacy tak jak Ty pozwolilam na to, wydawalo mi sie bardzo niewinne :-( Ale przestaje być w momencie kiedy sie robi uciązliwe..
      Ja nie jestem pewna czy nie powinniscie postawic okreslonych granic, co wolno czego absolutnie nie, bo moze byc tak ze u kogos w gosciach popsuje cos, za co zaplacicie :-( a to juz boli.
      To tez nie jest tak ze mamy pozwalac dziecku na wszystko bo to akurat lubi a nie robimy bo nie lubi. Kazdy skonstruowany jest tak ze musi wykonywac tez te mniej lubiane rzeczy, na tym polega zycie. I jak potem wytlumaczysz rodzenstwu syna, ze jemu wolno i nie musi robic tego czy tego bo nie lubi, a one musza bo nie są chore ? Ja mam ogromny problem z postawieniem granic, ale wiem tez ze potem bede plakac sama na siebie, ze nie wymagalam i pozwolilam na wiele.
    • tijgertje Re: autyzm&dziwne zachowanie 12.06.12, 08:53
      Tych lekarzy, ktorzy za najbardziej naturalne zachowanie autysty chca go faszerowac lekami to bym normalnie na Sybir wyslala! Tu nie ma nic do rozumienia. Urzadzenia elektroniczne sa najardziej przewidywalna czescia otaczajacej dziecko rzeczywoistosci. Pilot daje mu absolutna kontrole, a to jest podstawowa potrzeba dziecka w autyzmie :poczucie kontroli nad tym, co go otacza. sprawy faktycznie zaszly za daleko, ale mozecie to jeszcze wyprostowac, pod warunkiem ,ze wprowadzicie zelazna konsekwencje. Zamiast chowac co sie da, trzeba dziecko nauczyc, co moze, co nie. Chowaniem prowokujesz negatywne zachowanie, jak mu sie uda cos dopasc, to i tak bedzie robil swoje i skupi sie na tym, zeby znalezc pochowane rzeczy i nie zostac przylapanym. Zamiast tego postaw wyrazne granice, to sa rzeczy mamy i taty i dzieci moga z nich korzystac tylko za pozwoleniem, w okreslonych warunkach i w okreslony sposob, albo wcale. kupcie mu jakies wlasne urzadzenia, dzieciecy laptop z duza iloscia guziczkow czy chocby stare radio (bawienie sie pokretlem szukajac staci to fantastyczna rzecz:) ). wlasny laptop czy telewizor mozecie stosowac za nagrode. Jest to dla niego sprzed zakazany, ale jak sie czyms szczegolnym wykaze, to w nagrode moze dostac np 10-15 minut. Jak dziecko do czegos bedzie miec staly dostep (wlasny sprzet), to z czasem sie wszystko unormuje, jesli bedzie wiedzial, ze jego rzeczy nigdzie nie ida i nagle nie znikna. poszukaj tez np starych dzieciecych telefonow itp, kilka razem to juz super guziczkowa orkiestra;)
      moj mlody mial swira na punkcie guziczkow. Uwielbial je pond wszystko. Tyle, ze u mnie do jakis 7 lat nie mial prawa wziac pilota do reki. Mial swoje zabawki i moj laptop i meza komputer, mimo, ze fascynujace i w jego zasiegu, byly zupelnie bezpieczne. Malo tego, mlody potrafil dopilnowac kolegow, zeby nawet nie dotkneli czegos co bylo oznaczone jako moje albo meza. Kazde z nas ma swoje rzeczy, sporo wspolnych, ale wlasnosc osobista jest u nas swieta, ja po prostu nie moge zniesc, jak mi ktosa cos mojego chocby dotknie, za przestawienie czy przelozenie bylabym w stanie pobic;)
    • sara3336 Re: autyzm&dziwne zachowanie 12.06.12, 18:18
      Wiesz co chyba w jakis sposob masz racje
      Maz ostatnio stwierdzil ze ja jestem bardziej autystyczna niz nasz syn
      Chyba za duzo sie przejmuje I to ja probuje wszystko kontrolowac
      Chce dla niego jak najlepiej wybierajac mu zycie I taka jest rola rodzica ale w tym przypadku chyba sie nie sprawdzilo bo moje dziecko na troche inne spojrzenie na swiat ;)
      Pozwolimy byc mu bardziej soba bez Zakazow I intensywnej terapi moze zbyt duzo wymagamy od niego I tu moze jest problem
      Tego problemu nie bylo wczesniej a wszystko zaczelo sie wraz z terpaia moze on sie poprostu buntuje I w ten sposob okazuje swoje uczucia
      Kupimy jakis komputer sta. I zobaczymy co bedzie dalej
      Dzieki za podpowiedz
      • czarna_ida Re: autyzm&dziwne zachowanie 13.06.12, 07:59
        Jest wiele programow terapeutycznych, na komputer, mozecie sprobowac..
        Nie zgadzam się z mruwa, bo tak czy siak trzeba postawic jakies granice dla samego bezpieczenstwa i funkcjonowania dziecka ! Fiksacja fiksacja, ale nie moze być tak ze dziecko nie ma ''zaworu'' bezpieczenstwa, ze czegos nie wolno robić...
        Nie ogladamy bajek wszyscy bo syn nie toleruje ? Nie mozecie rodzenstwu wlaczyc ich w innym pomieszczeniu, mnie sie wydaje ze po prostu sie krzywdzi resztę dzieci.. Nie mowie ze tv jest niezbedne do zycia, bo nie musi byc, ale reszta rodziny nie moze byc podporzadkowana zaburzonemu dziecku ! Zadne z Was nie bedzie mialo nic swojego bo syn popsuje wszystko ? Skoro zamykacie, to trzeba skutecznie zamykać tak aby syn sie nie dobral..
        Ja juz odpuscilam rysowanie scian w pokoju u syna, mialam cisnienie, teraz nie mam, po prostu chce to maluje, skoro potrzebuje, ale wie ze nigdzie w mieszkaniu tego robic nie wolno.
        • mruwa9 Re: autyzm&dziwne zachowanie 13.06.12, 09:18
          z czym sie nie zgadzasz? Bo nie rozumiem.
          Wlasni wlasny sprzet komputerowy dla dziecka sprawil, ze reszta rodzina przestala byc terroryzowana obowiazkiem ogladania tej samej scenki tego samego filmu przez caly dzien, bez prawa wylaczenia czy przelaczenia urzadzenia.
          Piszac o olewaniu fiksacji mialam na mysli niepozbawianie dziecka prawa do tego, co sprawia mu przyjemnosc. A korzystanie z komputera sprawia mu autentyczna przyjemnosc.
          • czarna_ida Re: autyzm&dziwne zachowanie 13.06.12, 12:39
            Z tym sie nie zgadzam ze sie dziecko zostaje w fiksacji w sposob nie do zaakceptowania :-)
            O to mi chodzi, Twojemu dziecku widać wystarcza ten komputer co ma w swoim posiadaniu.
            Ale widac ze zalozycielki watku niekoniecznie..
            jesli dziecko bawi sie w sposob bezpieczny dla siebie i otoczenia, to dlaczego nie? Jesli Tobie udalo sie to wypracowac ? To ok :-)
    • sara3336 Re: autyzm&dziwne zachowanie 13.06.12, 23:56
      hej dziewczyny
      stworzylam ten watek bo tak naprawde nie wiedzialam juz co mam robic
      obsesja kacpra ma rozne formy i na paczatku nie martwialam sie wogole wrecz cieszylam" wow moje dziecko znalazlo cos co go fascynuje "
      pod kontrola mial dostep do wszystkiego czego chcial w granicach rozsadku oczywiscie
      moj telefon laptop telewizor dvd ,patrzyl jak to wszystko dziala ,obserwowal nas wszyscy ,ielismy swietna zabawe
      po jakims czasie cos sie zmienilo ,pojawiala sie flustracja strach czasami gniew i co raz mniej radosci (wtedy tez kacper mial zrobiony test w ktrym wyszlo ze ma zaburzenia przetwarzania informacji )
      zaczelam jeszcze bardziej go obserwowac i stwierdzilam ze przez to jego zaainteresowania trace go ...
      pod czas wizyty u znajomych nie mogac wlaczyc playstation wylal wode na gl skrzynke ktora sie przepalila zniszczyl prezent syna kolezanki a nam ubylo 1.700 zl
      pozniej moj laptop z ktorego zrobil sobie fortepian i w koncu zrzucil na podloge nastepne 3 tys
      iphone ,plazma ,kanapaka w dvd ,woda w glosnikach itd.
      wszystko do wyrzucenia nie oplacalo sie naprawiac .
      moja wina powinnam byla bardziej uwazac .. jego deztrukcyjne zachowanie zbieglo sie wczasie z rozpoczeciem terapii
      terapeutka przychodzi 5 dni w tyg jest to bardzo ciezkie przezycie dla Kacpra bo on bardzo niemlubi jak ktos mu cos narzuca ,przyznam ze razem dzialamy cuda kacper pokazuje litery liczy do 10 po swojemu oczywiscie a pokazuje cyfry do 20 :) uklada puzzle nie nosi juz pieluch chetnie wlacza sie w zabawy z innymi domownikami zgrywa sie ale musi przebywac w pomiesczeniu gdzie nia ma zadnych elektronicznych rzeczy jesli tak nie jest wszystko idzie w di
      lekarz powiedzial zeby stopniowo calkowicie mu ograniczyc wszystko bo go stracimy ...tak tez robilismy bylo jeszcze gorzej
      plakalam razem z nim probujac zrozumiec
      moje dziecko nie jest juz szczesliwe tak jak wczesniej :(
      problem dotyka cala rodzine wiec wbrew wszystkim specjalistom postanowilismy ze kilka rzeczy wroci do Kacpra zycia (naszego tez ) na poczatek bajki( bez glosu ) i dzisaj stal sie cud Kacper siedzial jak zaczarowany nie mail zadnych atakow wybuchow nic poprostu siedzial i ogladal :))))))))
      szukamy mu komputer stacjonarny taki bardzo ciezki :)))
      porozmawiam tez z terapeutka robi swietna prace ale wpadlam na cos piszac ten post wlasnie ze to nie my jej(tworzac idealne warunki ) ale ona nam musi pomoc nauczyc kacpra zyc i uczyc sie w prawie kazdych warunkach .
      dzieki wam dziewczyny zrozumialam pewna rzecz ,nie dac sie zwariowac i nawet do lekarzy podchodzic trzeba z rezerwa,nieststy ...
      • tijgertje Re: autyzm&dziwne zachowanie 14.06.12, 08:02
        Sara, rzucilo mi sie w oczy jedno zdanie:
        jego deztrukcyjne zachowanie zbieglo
        > sie wczasie z rozpoczeciem terapii
        > terapeutka przychodzi 5 dni w tyg jest to bardzo ciezkie przezycie dla Kacpra b
        > o on bardzo niemlubi jak ktos mu cos narzuca

To jest baaardzo typowe. Mysle, ze musisz przede wszystkim patrzec na swoje dziecko. Widzialam na youtube troche filmikow z tzw. terapii. Przy niektorych krew sie we mnie gotuje, bo tresura mojej psicy jest bardziej humanitarna. terapia ma byc terapia, nie ostra tresura. Nie chodzi o to, zeby dziecko zmusic do robienia czegos, co chce terapeuta. Terapeuta powinien dziecko ZACHECIC. Jak terapeuta ma choc podstawowa wiedze o autyzmie, to powinien wiedziec, ze zmuszajac efekt bedzie odwrotny do zamierzonego. Dziecko wprawdzie zrobi to, co mu sie kaze, jesli terapeuta bedzie miec nad nim jakas przewage (zazwyczaj fizyczna), jednak caly myk polega na tym, ze dziecko zachecane, ktore CHCE pracowac, bedzie robic to, czego sie uczy na terapii rowniez w innych sytuacjach i rowniez po skonczonej terapii. Dziecko tresowane robi cos ze strachu, jak tylko ma szanse, bedzie probowac robic cos po swojemu.
        nie doczytalam chyba, w jakim wieku jest Kacper? Czy on ma juz obowiazek znac cyfry? Co terapeuta robi, zeby poprawic funkcjonowanie spoleczno-emocjonalne?
      • czarna_ida Re: autyzm&dziwne zachowanie 14.06.12, 10:42
        Nie piszesz w jakim wieku jest Kacper :-) Moze byc tez tak ze powinnas zweryfikowac lub ustawic inaczej dziecka terapie, skoro On to tak mocno oderegowuje, potem.
        Kupcie moze mu takie organy elektryczne, uzywane, male zeby sobie gral ? Tyle ze Was pewnie zamorduje :-( Ale moze to jest cos co nie popsuje ?
        • bogusiamaria Re: autyzm&dziwne zachowanie 14.06.12, 11:33
          Zgadzam się z Wami,bo skoro granicą np. rehabilitacji ruchowej jest granica występowania bólu to należy postawić pytanie gdzie jest granica w terapii usprawniającej społecznie i czy występowanie opisywanych objawów u Twojego synka nie jest sygnałem na jakieś jej przekroczenie( jakościowe? ilościowe) co wcale nie oznacza,że np. w późniejszym okresie nie byłby już gotowy na zaakceptowanie tego rodzaju terapii -może jest na to jeszcze za młody.
          Powstaje pytanie kiedy do niej wrócić i w jakiej formie.
          Kontakt z psychiatrą z ośrodka prowadzącego terapię może byłby pomocny...
      • mruwa9 Re: autyzm&dziwne zachowanie 14.06.12, 11:24
        a propos komputera. My kupilismy uzywany, za jakies smieszne grosze ( 250zl?). Dla dziecka liczy sie glownie mozliwosc odtwarzania plyt i ogladania filmow na youtube, wiec to nie musi byc ani drogi, ani strasznie mocny, wypasiony sprzet. Obecny zupelnosci zaspokaja jego potrzeby. Komputer jest przymocowany pod blatem (patent z ikei, taka podwieszana polka na komputer, plus paski, ktorymi przypina sie sama skrzynie komputera do owej polki). Ale mysle, ze dowolna szafka na komputer by sie sprawdzila.
        Ja rozumiem, ze nasze dzieci inaczej korzystaja ze sprzetu, twoje glownie wylacza i wlacza, a zaden kompuer tego w nadmiarze nie zniesie, moje dziecko wlacza i oglada, to mimo wszystko jest mniej destrukcyjne.
        Nie wiem, na jakim etapie jest twoje dziecko, ile rozumie, czy jesli dostanie wlasny sprzet, bedzie go w stanie bardziej szanowac, bo obecne niszczenie wynika z buntu, a nie z nieswiadomosci konsekwencji swojego dzialania, ale IMHO warto sprobowac, tylko zaczac od tanszego, uzywanego sprzetu, zeby w razie czego straty byly mniejsze.
        Jakis niedrogi odtwarzacz mp3 tez wart sprobowania? Moze sobie pstrykac , wlaczac i wylaczac do woli. U nas dziala w razie wyjazdow, bo moje dziecko kocha muzyke. A na wyjscia z domu, np. do znajomych, zabieramy netbook, dziecko ma swoj znajomy przedmiot, robi to, co lubi, a my przynajmniej mamy szanse na spokojne wypicie kawy.
        Moje dziecko jest uzaleznione od elektroniki i mediow, ma to po mamusi :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka