kas2009
12.07.12, 15:36
Jestem mamą już prawie Trzylatka ze zdiagnozowanym autyzmem. Pisałam już tu z prośbą o porady i pewnie jeszcze nie raz i nie dwa będę pisać.
Teraz stoimy przed wyborem mieszkania - nie mamy nic własnego, pora zadłużyć się na 100 lat no i zastanawiamy się co kupic. Problem polega na tym, że rozważamy dom pod miastem ew. mieszkanie w mieście. Cenowo nie ma faktycznie różnicy. Jeździmy z Młodym na zajęcia 3 lub 4 razy w tygodniu, Młody chodzi do Klubu Malucha od września startuje w przedszkolu integracyjnym przedszkole położone jest około 25 minut jazdy samochodem od naszego obecnego miejsca zamieszkania. Gdziekolwiek nie będziemy mieszkać to będzie dalej. Pod miastem +jakieś 20 minut. Jeśli chodzi o mieszkanie w mieście to są niewątpliwe plusy - bliskość do wszystkiego, ale niestety mieszkanie będzie musiało być niewielkie, w przyszłości pewnie pokój dzielony z rodzeństwem (na razie w planach). Dom to własny pokój, miejsce do zabaw, ogród itp. No i w domu moglibyśmy przygarnąć psa, a Młody kocha zwierzęta.
Powiedzcie mi co Wam się sprawdziło? Czy faktycznie większa przestrzeń jest dla Was ważniejsza, czy może krótsze dojazdy są priorytetem?
Boję się, że wybierzemy i będziemy potem żałować, bo Młody będzie wymęczony dojazdami itp. a decyzja będzie należeć do tych, które ciężko zmienić.
Jak dla Was i waszych dzieci jest wygodniej? Jaką decyzję byście teraz podjęły, patrząc na dotychczasowe doświadczenia?