lulapatik
16.08.12, 18:41
Witam!
Mój synek ma 3 lata 9 miesięcy. Od dwóch lat jest obserwowany w kierunku ZA. W wieku ok. dwóch lat miał bardzo dużo niepokojących zachowań. Rok temu poszedł do przedszkola i przez ten czas nastapił u niego bardzo szybki rozwój. Stopniowo cechy wskazujące na ZA zaczęły zanikać. Z dziecka, które bało się rówieśników zrobił się otwarty, pogodny i rozrabiający chłopczyk. Na dzień dzisejszy z niepokojacych objawów pozostały: zaburzony kontakt wzrokowy, "zawieszanie" się i pytanie w kółko o to samo.
Patrząc na moje dziecko mam coraz więcej wątpliwości co do tego, czy faktycznie mały ma jakieś zaburzenia.
Może bardziej doświadczeni rodzice napiszą mi jak to wygląda u ich dzieci. Czy u dzieci faktycznie zaburzonych może nastąpić taki gwałtowny rozwój (w tak krótkim czasie)? Czy cechy ZA mogą sobie od tak zaniknąć? Czy może po prostu młody jest inteligentną bestią, szybko się uczy i maskuje swoje niedoskonałości? Wiem, że nikt nie postawi diagnozy przez internet, ale jestem ciekawa jak przebiega rozwój dzieci, które mają stwierdzone ZA.
Pozdrawiam