Dodaj do ulubionych

Pytanie - CZR a orzeczenie o niepełnosprawności.

11.02.13, 19:21
Witajcie,

czy teraz na CZR dają orzeczenie o niepełnosprawności, czy nie?
Nie chodzi o nas, bo nasz młody ma ZA, ale znajomych dziecku właśnie nie przyznano orzeczenia mimo zdiagnozowanego CZR. Sytuacja nie jest jasna, nie wiem jak odmowę umotywowali.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • emily_valentine Re: Pytanie - CZR a orzeczenie o niepełnosprawnoś 11.02.13, 19:30
      nam dali i to na 3 lata, odebrałam orzeczenie tydzień temu
      syn ma CZR, jesteśmy z Warszawy
      nie przyznali jedynie pkt 7 :>
      • ojciec.karmiacy Re: Pytanie - CZR a orzeczenie o niepełnosprawnoś 11.02.13, 19:33
        dzięki, bardzo dziwna ta odmowa, będą musieli się odwołać.

pozdrawiam serdecznie.
    • roggalique Re: Pytanie - CZR a orzeczenie o niepełnosprawnoś 11.02.13, 19:34
      ojciec.karmiacy napisał:

> Witajcie,
      >
      > czy teraz na CZR dają orzeczenie o niepełnosprawności, czy nie?

Z tego co się orientuję nie dają. Nie słyszałem, żeby dali. Trzeba było zmieniać rozpoznanie na autyzm, bo spotkałem się z problemami nawet przy Z.A.

pozdrawiam
      r.
      • emily_valentine Re: Pytanie - CZR a orzeczenie o niepełnosprawnoś 11.02.13, 19:41
        mój syn ma diagnozę z synapsis z września 2012 - CZR-spektrum autyzmu F84.9
        może ważny jest ten dopisek 'spektrum autyzmu'?

w sprawie odwołania polecam skontaktowac się z prawnikiem z synapsis
        dzisiaj tam dzwoniłam w sprawie odwołania dot. pkt 7 i pani prawnik przesłała mi pismo odwoławcze :)
        • ojciec.karmiacy Re: Pytanie - CZR a orzeczenie o niepełnosprawnoś 11.02.13, 19:44
          Dzięki, przekażę:)

Pozdrawiam:)
          • emily_valentine Re: Pytanie - CZR a orzeczenie o niepełnosprawnoś 11.02.13, 19:50
            tu jest trochę o orzeczeniu i są wzory pism odwoławczych:

www.zakatek21.pl/portal/prawo/orzeczenie/52-orzeczenie-o-niepenosprawnosci
            • ojciec.karmiacy Re: Pytanie - CZR a orzeczenie o niepełnosprawnoś 11.02.13, 19:54
              znów dzięki:)
            • marychna31 emily_valentine 13.02.13, 13:19
              A możesz podzielic się tym wzorem pisma odwoławczego odnosnie punktu 7? W podanym przez Ciebie linku są inne wzory pism ostrzegawczych. My mamy kolejną komisję w kwietniu i już sobie wyobrażam jakie będa problemy z pkt 7.
              • emily_valentine Re: emily_valentine 13.02.13, 14:46
                marychna, masz @ na gazecie :)
                • marychna31 bardzo dziękuję!:) nt 13.02.13, 17:11

• ojciec.karmiacy Re: Pytanie - CZR a orzeczenie o niepełnosprawnoś 11.02.13, 19:43
        O dzięki. Nawet przy ZA?
        Szok. Nam dali na 4 lata.

pozdrawiam.
        • roggalique Re: Pytanie - CZR a orzeczenie o niepełnosprawnoś 11.02.13, 20:00
          Chyba też zależy od komisji w danym rejonie. Takie mamy prawo, że bardzo wiele zależy od interpretacji urzędnika:/

pozdr
          r.
          • dari_a_81 Re: Pytanie - CZR a orzeczenie o niepełnosprawnoś 12.02.13, 09:52
            To Święta Prawda. Niektóre komisje nie wiedzą w ogóle czym jest Zespół Aspergera, nie wiedzą (autentycznie) iż wywodzi się ze spektrum autyzmu. W komisjach powinni zasiadać kompetentni lekarze znający się na rzeczy a nie np. lekarz jakiejś dziwnej specjalności a udający tylko znającego temat.
            • mikkoevi Re: Pytanie - CZR a orzeczenie o niepełnosprawnoś 12.02.13, 12:39
              nie wiem troche dziwne stwierdzenie ze jak ma ZA to sie należy a jak Całosciowe nieokreślone to już niekoniecznie... Całościowe to troche taki wór gdzie trafiaja dzieciaki w których przypadku sa wątpliwości czy wogóle mają autyzm i takie gdzie jest wątpliwość czy to autyzm czy ZA a więc ogromna przepaśc w spektrum...
              • ojciec.karmiacy Re: Pytanie - CZR a orzeczenie o niepełnosprawnoś 12.02.13, 13:22
                Moją intencją nie było pytanie czy się należy, czy nie - wiem, że bywają z tym kłopoty i pytam jak jest teraz, czy na CZR dają czy nie. Osobiście uważam, że Całościowe Zaburzenia Rozwojowe z samej nazwy świadczą o niepełnosprawności.

Być może pomocna okaże się proponowana zmiana w orzecznictwie? Słyszałem coś o tym, że ma niebawem zostać zniesiony podział na autyzm, ZA, CZR i wprowadzone we wszystkich tych przypadkach ASD. Szczegółów niestety nie znam.

Pozdrawiam.
                • mikkoevi Re: Pytanie - CZR a orzeczenie o niepełnosprawnoś 12.02.13, 15:30
                  rozumiem..... dla mnie niepojęte jest to, że podważa się opinię zespołu diagnozującego. Komisje orzekające nie mają przecież takich narzędzi jaki stosowane są w czasie diagnozy, bo 5 minutowy rzut oka na dzieciaka to nie to samo co obserwacja trwająca parę spotkań.

Poza tym Autyzm i ZA i CZR są w tej chwili w jednym worku ( Całościowe zaburzenia rozwoju).
                  Diagnostyka ma tak nieostre kryteria......
                  Słyszałam, że obecnie jest taki trend aby przyznawać tylko orzeczenia najcięższym przypadkom. A więc nawet jak zmienią się systematyka diagnostyczna to i tak mogą wszystkim z tą samą diagnozą orzeczeń nie dawać.
    • knowakowa Re: Pytanie - CZR a orzeczenie o niepełnosprawnoś 13.02.13, 14:09
      W rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 1.02.2002 r. w sprawie kryteriów oceny niepełnosprawności u osób w wieku do 16 roku życia jest napisane:
      § 2. 1. Do stanów chorobowych, które uzasadniają konieczność stałej opieki lub pomocy dziecku, należą:
      5) całościowe zaburzenia rozwojowe powodujące znaczne zaburzenia interakcji społecznych lub komunikacji werbalnej oraz nasilone stereotypie zachowań, zainteresowań i aktywności.

Warto, żeby lekarz wypisujący zaświadczenie jakoś uwzględnił taki zapis. Lekarze zasiadajacy w komisjach dla dzieci- zwykle pediatrzy - z pewnością wezmą zdanie specjalisty. A gdyby nie, to pozostaje nadzieja że po odwołaniu zmienią zdanie ;)
      • marychna31 DZIĘKI WIELKIE! nt 13.02.13, 14:34

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka