Dodaj do ulubionych

Rekrutacja 2013/2014

07.03.13, 15:34
Mam dziecko z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego i zdecydowałam się posłać je do oddziału przedszkolnego integracyjnego więc zarejestrowałam dziecko w systemie i pojawił się problem, mianowicie:
- po wybraniu szkoły pierwszego wyboru, oddziału przedszkolnego integracyjnego, automatycznie straciłam możliwość wyboru drugiego oddziału integracyjnego w innej szkole, dostępna jest tylko opcja-oddział ogólnodostępny
-po zakończeniu rejestracji, system podsumował, że przy szkole pierwszego wyboru mam 0 punktów, podczas gdy przy szkołach kolejnego wyboru 500 punktów (kryteria odległości do 3 km i w obrębie dzielnicy) chociaż kryteria te same co szkoła pierwszego wyboru.
Wiem, że to dyrektorzy wybierają 5 dzieci z orzeczeniami, z czego tylko góra dwóch autystów i że rządzi się to innymi prawami ale dlaczego system daje 0 punktów?
Proszę was o info czy też tak macie, czy ja coś źle zrobiłam. Dzwoniłam do informacji dzielnicowej i nie mogą mi pomóc a do BE m. Warszawy dodzwonić na razie nie da rady.
Obserwuj wątek
    • alcia555 Re: Rekrutacja 2013/2014 07.03.13, 16:13
      dziecko z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego zapisuje się bezpośrednio w sekretariacie bez systemu ja tak zapisywałam córkę
      • halogen75 Re: Rekrutacja 2013/2014 07.03.13, 18:46
        Ja podobnie jak alcia dlatego zdziwiłam się tym systemem ale pomyślałam, że może co miejscowość to inaczej?
        • brombaiglus Re: Rekrutacja 2013/2014 07.03.13, 19:47
          oto fragment ze strony biura edukacji Warszawa:

"Zasady rekrutacji dzieci urodzonych w latach 2006-2007 do oddziałów przedszkolnych i klas I w szkołach podstawowych
          4. Rekrutacja dzieci z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego

Rekrutacja dzieci z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego do oddziałów ogólnodostępnych i integracyjnych prowadzona jest z wykorzystaniem elektronicznego systemu ewidencji podań w terminach i na zasadach opisanych powyżej.
          Rodzice mogą ubiegać się o przyjęcie dziecka do dowolnej liczby szkół, które organizują oddziały integracyjne oraz dowolnej liczby szkół, które organizują oddziały ogólnodostępne dla dzieci z określonego rocznika.
          Rodzice układając listę wybranych szkół, do których chcieliby zapisać dziecko, wybierają:

- najpierw grupy rekrutacyjne dla dzieci z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego, a następnie grupy rekrutacyjne ogólnodostępne

lub

- najpierw grupy rekrutacyjne ogólnodostępne a następnie grupy rekrutacyjne dla dzieci z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego.

Wypełnione formularze rodzice składają w szkole pierwszego wyboru.
          Do formularza dołączają kopię orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego".
          • aga_sama Re: Rekrutacja 2013/2014 07.03.13, 21:04
            No interpretacja MEN jest inna. Na miejsca integracyjne nie ma rejonizacji. W teorii. W Warszawie o tym, do jakiej szkoły dziecko zostanie przyjęte decyduje w praktyce dyrektor placówki w porozumieniu z dzielnicowym centrum integracji.
            W praktyce dzieci zameldowane/ zamieszkałe w rejonie szkół integracyjnych mają pierwszeństwo. dyrektorzy wolą takiego kandydata od razu wsadzić do klasy integracyjnej, bo rodzic przecież zawsze może go zapisać do masowej. A w masowej nie wiadomo jak będzie...

Na drugiej stronie jest napisane, że dzieci z orzeczeniem są przyjmowane do klas integracyjnych na równych zasadach, bez względu na fakt mieszkania/ niemieszkania w rejonie szkoły.
            www.wszystkojasne.waw.pl/sites/default/files/odp_men_na_wj2_rz38_w_spr_rejonizacji_szkol_z_oddzialami_integr.pdf
            • aga_sama Re: Rekrutacja 2013/2014 07.03.13, 21:09
              Przejrzałam jeszcze kryteria rekrutacji i nie wiem skąd te punkty, bo kryteria są dla: Kryteria rekrutacji do klasy I – ogólnodostępnej i części ogólnodostępnej w oddziale integracyjnym (dzieci urodzone w 2006 i 2007 roku)

nie ma ogólnych kryteriów rekrutacji dzieci niepełnosprawnych do klas integracyjnych.
              Pamiętaj, że jak chcesz integrację, to dzielnica musi znaleźć takie miejsce.
              • brombaiglus Re: Rekrutacja 2013/2014 07.03.13, 21:26
                oto są
                Kryteria rekrutacji do oddziału przedszkolnego ogólnodostępnego i części ogólnodostępnej w oddziale integracyjnym (dzieci urodzone w roku 2007)
                Opis kryterium Wartość liczbowa

Dziecko zamieszkałe w odległości nieprzekraczającej 3 km od wybranej szkoły 300

Dziecko zamieszkałe w dzielnicy, w której znajduje się wybrana szkoła 200

Dziecko, którego rodzeństwo uczęszcza do szkoły pierwszego wyboru 200

rzeczywiście nie ma kryteriów dotyczących części integracyjnej w oddziałach integracyjnych i pewnie stąd to "zero" przy szkole pierwszego wyboru i 500 w kolejnego, głupio to wygląda i trochę się wystraszyłam ale najwyraźniej tak musi być

• brombaiglus Re: Rekrutacja 2013/2014 07.03.13, 21:38
                  w każdym razie ciekawe jak przetrawi to system, niby dyrektor decyduje ale dopiero o tym co mu system wypluje,
                  a skoro system daje zero przy szkole pierwszego wyboru to przyporządkuje dziecko do szkoły kolejnego wyboru bo tam jest 500 punktów.
                  Dlatego jestem ciekawa jak to wyglądało w praktyce w zeszłym roku albo może ktoś kto w tym roku to przerabia ma dokładną wiedzę na ten temat.
                  • aga_sama Re: Rekrutacja 2013/2014 07.03.13, 22:09
                    Ale sama napisałaś wyżej ze są to kryteria rekrutacji na miejsca ogolnodostępne. Naszych nie dotyczą

Czyli wszystko ok.
                    • edysz Re: Rekrutacja 2013/2014 07.03.13, 22:15
                      4. Rekrutacja dzieci z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego
                      Rekrutacja dzieci z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego do oddziałów
                      ogólnodostępnych i integracyjnych prowadzona jest z wykorzystaniem
                      elektronicznego systemu ewidencji podań w terminach i na zasadach opisanych
                      powyżej.
                      Rodzice mogą ubiegać się o przyjęcie dziecka do dowolnej liczby szkół, które
                      organizują oddziały integracyjne oraz dowolnej liczby szkół, które organizują
                      oddziały ogólnodostępne dla dzieci z określonego rocznika.
                      Rodzice układając listę wybranych szkół, do których chcieliby zapisać dziecko,
                      wybierają:
                      - najpierw grupy rekrutacyjne dla dzieci z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego, a
                      następnie grupy rekrutacyjne ogólnodostępne
                      lub
                      - najpierw grupy rekrutacyjne ogólnodostępne a następnie grupy rekrutacyjne dla dzieci z
                      orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego.
                      Wypełnione formularze rodzice składają w szkole pierwszego wyboru.
                      Do formularza dołączają kopię orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego.
                  • edysz Re: Rekrutacja 2013/2014 07.03.13, 22:11
                    No ciekawe, co zrobią z tym dyrektorzy. Do tego roku nie było problemu, bo w Warszawie podanie po prostu zanosiło się do szkoły omijając system.
                    Ja wybrałam jako pierwszy wybór oddział przedszkolny część integracyjną w szkole poza miejscem zamieszkania, jako drugi wybór taki sam oddział w szkole rejonowej i do obydwu (!!) mam 0 punktów. Jakiekolwiek punkty pojawiły się dopiero po dodaniu oddziału ogólnodostępnego w szkole rejonowej....
                    Jutro idę do szkoły zapytać o co tu chodzi, bo nie ma szans dodzwonić się.
                    • aga_sama Re: Rekrutacja 2013/2014 07.03.13, 22:22
                      Z tego co pamietam to w zeszłym roku chyba tez korzystałam z systemu.
                      Punktami się nie przejmuje, bo zawsze ważniejsza od systemu jest wola rodziców i plany dyrektora placówki
                      • brombaiglus aga_sama 08.03.13, 07:23
                        ty masz dziecię na Mandarnki, prawda? w integracji? to wasz rejon?
                        pamiętasz ile szkół wówczas wpisałaś w formularzu?
                        pytam, bo prawdę mówiąc zależy mi na tej szkole i zastanawiam się czy nie wpisać tylko tej jednej, żeby nie odesłali gdzie indziej, skroro dzielnica musi zapewnić miejsce w iintegracji zgodnie z wolą rodziców to może nie zostaniemy na lodzie;
                        tyle, że tam planują na razie tylko jeden oddział czyli 5 orzeczeń, czyli 2 autików, no i to nie nasz rejon, rejonową mamy ogólnodostępną
                        • aga_sama Re: aga_sama 08.03.13, 08:27
                          napiszę na priv.
                          • aga_sama Re: aga_sama 08.03.13, 08:28
                            napisz Ty do mnie na gazetową lub aktywuj swój profil.
                    • brombaiglus Re: Rekrutacja 2013/2014 07.03.13, 22:23
                      ano właśnie , otóż to, ja mam najpierw 2 zera (2 szkoły integracyjne) i 3x500 (3 szkoły ogólnodostępne) i sama nie wiem czy je zostawić czy usunąć, żeby nie zmniejszyć sobie (znaczy dziecku) szans w integracji;
                      a do szkoły wybieram się dopiero pod koniec przyszłego tygodnia, mam nadzieję, że ty jutro czegoś się dowiesz i napiszesz:)
                      • edysz Re: Rekrutacja 2013/2014 12.03.13, 18:06
                        W końcu zostawiłam tylko te 2 szkoły z integracją, z czego pierwszego wyboru jest poza rejonem, a druga rejonowa. Podanie już mam potwierdzone w systemie. Co będzie to będzie...
                        • brombaiglus Re: Rekrutacja 2013/2014 15.03.13, 09:51
                          czy wpisywałyście coś w dodatkowych informacjach o dziecku, nie wiem jakieś wyjątkowe zainteresowania, umiejętności: czytania, liczenia do kwadryliona, tańca na linie, gry na lirze, haftowania;)))); czy to może pomóc w rekrutacji do integracji czy wręcz może zaszkodzić, jakie są wasze opinie i doświadczenia
                          • aga_sama Re: Rekrutacja 2013/2014 15.03.13, 10:10
                            chyba coś pisałam, że dziecko otwarte, łatwo nawiązujące kontakt z rówieśnikami, dodałam informacje, że jest w terapii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka