Dodaj do ulubionych

Test SON-R.

08.03.13, 23:23
Robiłyście swoim dzieciom taki test? Neurologopeda z Poznania zaproponowała nam że zrobi mojemu 4 letniemu synowi taki test i na podstawie jego wyników ułoży program terapeutyczny. Pracuje metodą krakowską.
Obserwuj wątek
    • pufulek Re: Test SON-R. 09.03.13, 14:20
      Moja córka miała robiony i moim zdaniem to strata pieniędzy.
      Było to jeszcze wtedy, gdy do końca nie było wiadomo, co jej jest, poza opóźnionym rozwojem mowy.
      Namówiono mnie na ten test argumentując, że sprawdzi on u małej umiejętności społeczne, bo o to się martwiłam. Zgodziłam się, choć wydawało mi się dziwne sprawdanie tego w formie testu, a nie obserwacji w grupie.
      Według testu córka z umiejętnościami społecznymi problemu nie ma, bo potrafiła szybko i poprawnie ułożyć postacie z 3 puzzli.
      To, że młoda jest dobra w puzzlach to ja wiedziałam bez wnoszenia dodatkowych opłat. Skonsultowałam to później z innym psychologiem, który potwierdził, że zostałam "zrobiona w balona".
      W ogóle według wyników tego testu (o którym terapauci spoza metody krakowskiej nie słyszeli) córka zaburzeń autystycznych nie ma. Nawet jak zaczęła przedszkole i problemy społeczne były bardziej niż ewidentne, terapeutka szła w zaparte mówiąć, że młoda nie może mieć autyzmu, bo przecież miała niezłe wyniki SON-R.

• andevi Re: Test SON-R. 09.03.13, 22:07
        Mój synek był tym testem badany tuż po ukończeniu 4 roku życia. Był to jeden z wielu testów, obok wielomiesięcznej obserwacji w grupie. Na jego podstawie okreslano m.in. IQ.
        Pod kątem autyzmu był badany testami ADOS.
    • nefret_ete Re: Test SON-R. 10.03.13, 20:36
      Moim zdaniem ten test jest fajny, bo pokazuje wiek lewej i prawej półkuli mózgu, a przez co moze wykazać dysharmonie rozwojową , typową w autyźmie. Ale myślę, że ten test to zdecydowanie za mało, żeby ułożyć plan terapii.
      I zastanawiam się jak na jego podstawie można ocenić rozwój społeczny? Czy ten test zawiera takie pytania w ogóle? Zupełnie się z tym nie zgadzam. Chyba, że na podstawie tego, że opóźniona w rozwoju jest lewa półkula, wnioskujemy, że rozwój społeczny jest tez opóźniony, Ale trochę to bez sensu nie?
    • barcys1 Re: Test SON-R. 10.03.13, 22:08
      A pamietacie jakie tam sa zadania do wykonania? Moj syn ma problem z ukladankami ktore sie uklada na podstawie jakiegos wzoru np ukladanki lewopolkolowe. Puzzle jak uklada to nie patrzy na obrazek. Z szeregami tez nie jest latwo.
      • pufulek Re: Test SON-R. 10.03.13, 23:29
        Oprócz składania tej nieszczęsnej postaci z trzech kawałków (przecięte w linii prostej, nie jak puzzle) pamiętam odwzorowywanie układu klocków na 9-polowej tablicy (coś jak plansza do gry w kółko i krzyżyk), kategoryzacje i zadania na grafomotorykę, czyli powtarzanie za prowadzącym linii poziomej i pionowej
    • ania-pat1 Re: Test SON-R. 11.03.13, 04:35
      Moja córka była badana w wieku 3 lat (tym testem). Test przeprowadzała prof Cieszyńska i sama zaznaczyła, że NIE jest to test do oceny, czy dziecko ma autyzm, czy nie (a mowienie o ocenie zdolności społecznych na jego podstawie to już bzdura kosmiczna i sorry, ale nie wierzę, że jakikolwiek terapeuta z listy metody krak. zrobilby coś takiego - chyba, ze to tylko ktoś "udający" - jeśli tak było to może warto podać gdzie/kto by nie kierować tam dzieci). Co do testu - nie wymaga umiejętności werbalnych, ani rozumienia instrukcji werbalnej przez dziecko - dlatego czasem jest go łatwiej przeprowadzić u niektórych dzieci (tych z zaburzoną komunikacją lub mową lub głuchych) - dziecko na podstawie skonstruowanych zadań samo decyduje co z nimi robi. Poza pomiarem IQ (które mojej córce wyszło w tym teście dużo niższe niż w innych / nawet 25 punktów) test sluży do oceny potencjału dziecka - bada "wiek" pod kątem percepcji wzrokowej/ pamięci symultanicznej/ zdolności porządkowania linearnego, kategoryzacji - bada jak i czy dziecko potrafi samo wnioskować/uogólniać, bada jak dziecko się koncentruje - wynik jest opisywany OSOBNO dla każdej kategorii tak, ze łatwo wychwycic gdzie (w jakim obszarze) należy podjąć działania - córka np. kategoryzowała na poziomie 5 latki, a percepcję wzrokową miała na poziomie 18 mies itd. Po wynikach można ocenić czy rozwój umysłowy przebiega harmonijnie (podobny wiek umysłowy dla różnych kategorii) czy nie. Można ocenic również dominację półkul w myśleniu, mozna zaobserwować, czy (domniemane) kłopoty dziecka wynikają np. z kłopotów z pamięcią, koncentracją czy niskim poziomem motywacji - wnioski w opisie. Samego opisu wynikow testu od Cieszńskiej dostałam 3 strony, ani slowa o autyźmie - tylko info o deficytach wraz z informacją by się liczbowym wynikiem IQ w tym teście nie sugerowć bo u mojej córki wynika z niskiej motywacji do rozwiązywania (podejmowania dzialań) trudniejszych działań (córkę zrażalo pierwsze niepowodzenie, widziala że coś jest źle, werbalizowała - ale za diabła nie p, odejmowala wysilku by to "odkręcić" - czyli cechowła ją tzw sztywność typowa dla spektrum). Dopiero poniżej opisow była sugestia programu terapeutycznego wg metody Krakowskiej. Ale wyniki przydatne również dla metod innych. Test może pokazać, ze dziecko ma pewne cechy ze spektrum - ale w wynikach NIE MA o tym mowy - bo on tego nie mierzy. Można natomiast wnioskować o dysleksji rozwojowej, która akurat jest b. częsta u dzieci z ZA i mocno im życie uprzyksza. Moim zdaniem warto zrobić test - ale u osoby ktora wie co i jak, można z góry zapytać, co będzie w opisie poza programem dla dziecka. doatkowo dobry opis pozwala ocenić (np. po 2 latach) postępy terapii (czy dziecko wyrównalo w obszarach deficytowych).
      • mopiw13 Re: Test SON-R. 10.04.13, 15:26
        Witam mozesz podac swojego meila. Mialabym kilka pytan odnosnie testu SON.
        I mysle, ze momglabyc mi troche pomoc.

Z tego co czytalam. A w metodzie krakowskiej siedzie juz długo, to masz racje. Test test nie powie dokladnie czy dziecko ma autyzm czy nie. Głownie mowi o pracy mozgu w roznych sferach np o przewadze prawej.

Wiec powyzszy rodzic byl w bledzie jesli myslal, ze tent test powie konkretnie czy dziecko ma autyzm czy nie...
        • katgaj1 Re: Test SON-R. 11.04.13, 10:51
          barcys chyba wiem u którego neurologopedy byłaś

jest dwóch w Poznaniu pracujących metodą krakowską

ten pierwszy mi proponował ten właśnie test a drugi odradzał

pogubić się można skoro dwóch terapeutów tej samej metody ma inne zdanie
          • gosia-f-irst Re: Test SON-R. 02.10.17, 12:43
            dzień dobry, czy byłaby możliwość zerknąć na opis wyniku testu , oczywiście bez danych osobowych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka