Dodaj do ulubionych

mikropolaryzacja mózgu

23.05.13, 12:48
witam, zapisałam właśnie dziecko na wizytę, która ma zadecydować, czy nadaje się czy nie na właśnie zabieg mikro polaryzacji mózgu.
Moje dziecko ma autyzm dziecięcy i skończone 3,5 roku. Funkcjonuje dobrze, ma sporo leków, opóźniony rozwój psychomotoryczny.
Mam pytanie, czy są tutaj rodzice, których dzieci przeszły taką terapie, czy są widoczne efekty?
Obserwuj wątek
    • emka_waw Re: mikropolaryzacja mózgu 23.05.13, 12:53
      A co to w ogóle jest i jaki lekarz na to kieruje? Jakie efekty ma to dac?
      • statecznypulchny Re: mikropolaryzacja mózgu 23.05.13, 13:17
        www.comtecmed.com/cony/2013/Uploads/Editor/Amatachaya.pdf
        www.neurologyreviews.com/Article.aspx?ArticleId=C1Hqdb4bY2A=&FullText=1
        na razie raczej początki badań skuteczności u różnych grup pacjentów (choć koncept nie nowy)
        • emka_waw Re: mikropolaryzacja mózgu 23.05.13, 13:35
          Znalazłam po polsku:

www.krusia.pl/?a=2
          W kontekście autyzmu nie brzmi zbyt przekonywująco, zwłaszcza że piszą o poprawie obrazu EEG, a na ten przykład, mój syn ma obraz prawidłowy.
          • krawczykasia Re: mikropolaryzacja mózgu 27.05.13, 07:17
            tez się nad tym zastanawiałam, ponieważ mój syn ma uszkodzony mózg, ale poczytałam o tym nieco i na stronie znanego epileptologa odradza on takie eksperymenty.
            Dlatego ja odpuściłam. Bardziej mnie nęcą aminokwasy. To przynajmniej jest mniej inwazyjne.

We wszystkich takich nowościach charakterystyczne jest to, że piszą tylko o sukcesach. A gdzie są porażki lub nawet przypadki zaszkodzenia, regresu, pogorszenia?

Moim zdaniem jeśli nie mamy jasnych informacji dotyczących ryzyka, to w pewnym sensie narażamy dziecko.
            I nie przekona mnie tu twierdzenie, że to wszystko pomaga, a nie jest o tym głośno, bo koncerny farmaceutyczne.... itd, itp.
            W moim odczuciu, gdyby to pomagało, to koncerny farmaceutyczne przekułyby to na swój sukces i zyski. I to samo dotyczy DAN i aminokwasów,k i tego nieszczęsnego MMS.

Może tak pisze, bo się tego wszystkiego boję. Boje się eksperymentować na dziecku.

Pozdrawiam
            • tygrysek2004 Re: mikropolaryzacja mózgu 13.06.13, 18:18
              mikropolaryzacja jest metoda bezpieczną , problem nie tkwi w bezpieczeństwie tylko w słabym działaniu neuromodulującym, konieczności powtórek dla utrwalenia efektu oraz bezwzględnym wymogu zastosowania jednocześnie intensywnej neurorehabilitacji - inaczej szkoda na to czasu.To wciąż metoda eksperymentalna - bardzo wiele rzeczy wymaga w niej dalszych badan żeby uzyskać optymalny efekt - np. jak często stymulować , jakimi wartościami itd. - nie ma żadnych standardów więc każdy ośrodek wprowadza modyfikacje ale bezpieczeństwo metody było szczegolowo badane ...i to również na zdrowych ochotnikach
              Bezpieczeństwo metody: mikropolaryzacja mózgu jest metodą bezpieczną nie powoduje uszkodzeń neuronalnych ( brak wzrostu markera uszkodzenia neuronalnego w postaci wzrostu sężenia enolazy w surowicy) ani zmian w badaniach obrazowych ( MRI) czy elektroencefalograficznych (EEG). Efekt działania jest obserwowany w postaci zmian amplitudy i pola ruchowych potencjałów wywołanych (MEP), zmian spoczynkowego progu pobudliwości motorycznej, zwiększenia regionalnego przepływu krwi w pozytronowej tomografii emisyjnej (PET) lub BOLD MRI, synchronizacji wolnych rytmów delta i theta (EEG) czy zmian aktywacyjnych widocznych w fMRI.
              Podprogowy krótkotrwały prąd galwaniczny o częstotliwości 0Hz nie wywołuje napadów padaczkowych, które występują w przypadku zastosowania prądu o wysokich częstotliwościach, przez długi czas i w dawkach nadprogowych. Mimo to epilepsja jest najbardziej kontrowersyjnym kryterium w kwalifikacji do terapii tą metodą i w wielu ośrodkach eliminuje się pacjentów z epilepsją w wywiadzie.
        • tygrysek2004 Re: mikropolaryzacja mózgu 13.06.13, 18:07
          www.fundacjakrokpokroku.org.pl/
          prosty artykul tłumaczący idee metody - na dole strony z data 20.03.2013
          • ainer1 Re: mikropolaryzacja mózgu 08.02.14, 18:36
            Ciekawe, przyjrzę się bliżej tej metodzie.
            Czy ktoś może ją stosował na forum?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka