Dodaj do ulubionych

przedszkole

16.09.13, 14:38
witam nie pisałam jeszcze choć śledzę forum od pewnego czasu . Chciałabym abyście powiedzieli jak funkcjonują w przedszkolu wasze dzieci .Mój synek ma niespełna 5 lat i uczęszcza do przedszkola tzw. zwykłego .Nie integruje się z grupą i odmawia uczestnictwa w zajęciach , chodzi swoimi drogami . Ale zna imiona dzieci z przedszkola zna piosenki i wiersze których się uczą .W wieku 2 lat i 7 miesięcy otrzymaliśmy diagnozę CZR Nieokreślone . Mały pierwsze słowo powiedział w wieku 3 lat i 7 miesięcy i w chwili obecnej mówi jak na niego ( minął rok ) dość dobrze . Ma kłopoty z nawiązywaniem kontaktu z dziećmi , podchodzi mówi cześć i tyle widać , że się wstydzi , bo nie wie co ma dalej robić . Czekamy od kwietnia na opinię z poradni , bo myślę , że powinien pójść do przedszkola integracyjnego . Mały ma nadwrażliwośći słuchowe i po wejściu do przedszkola (90 dzieci) natychmiast zasłania uszy rękami
Obserwuj wątek
    • niestandardowa Re: przedszkole 20.09.13, 21:19
      Moj synek w tym wieku co Twoj mial podobna diagnoze. Byl w tzw przedszkolu zwyklym, choc prywatnym. Radzil sobie bardzo kiepsko, wlasnie dlatego, ze nie umial sie kontaktowac z rowiesnikami i mial takze nadwrazliwosci sluchowe. Z perspektywy mysle, ze w dobrym integracyjnym na pewno byloby o niebo lepiej, ale to tylko gdybanie. Wiele mam tutaj na forum twierdzi, ze integracja w Polsce to wielka lipa i tylko w nielicznych placowkach sie sprawdza. Warto wiec chyba szukac po prostu miejsca, gdzie sa otwarci ludzie, ktorzy chca sluzyc pomoca. Czy Twoj synek chodzi na jakies terapie? U nas funkcjonowanie w przedszkolu bardzo sie poprawilo po paru miesiacach terapii grupowej.
      • milosza_mama Re: przedszkole 21.09.13, 17:07
        Podłączę się pod wątek:) Niestandardowa możesz napisać coś wiecej o tej terapii grupowej, gdzie, jak wygląda, czy za nią płacisz? czy dziecko musi mieć diagnozę by w niej uczestniczyć?
        • niestandardowa Re: przedszkole 21.09.13, 17:29
          Terapia grupowa w naszym wypadku to byly zajecia w grupie dzieci, podczas ktorych dzieci uczyly sie wspolpracowac, wykonywac polecenia, czekac na swoja kolej itd itp wszystko wlasnie po to, aby im latwiej sie funkcjonowalo w przedszkolu. Po kazdych takich zajeciach otrzymywalismy wskazowki do tego jak pracowac z dzieckiem w domu oraz zalecenia dla pan w przedszkolu, co bardzo pomagalo.
          Nie chce uskuteczniac tutaj reklamy, wiec nie bede podawala adresu, ale oczywiscie byly to zajecia odplatne. Mysle, ze we wszystkich wiekszych miastach mozna znalezc osrodki zajmujace sie terapia SI, ktore prowadza tego typu zajecia.
          • milosza_mama Re: przedszkole 21.09.13, 20:42
            Dziękuję Ci serdecznie za odpowiedź:)
            • julcia1508 Re: przedszkole 23.09.13, 09:02
              mały chodzi na terapię SI ale indywidualną i behawioralną a także do logopedy .Wszystko prywatnie ale niedługo idziemy do PPP poprosiłam o opinię o konieczności wspomagania Mam nadzieję że dostanie zajęcia grupowe . Dziwny z nim problem . Ze mną się kontaktuje i ojcem bez problemów zaczyna opowiadać o tym co widzi dzieli się emocjami , potrafi je identyfikować i nazywać . Zaczyna zaczepiać dzieci , ale ma ograniczone pomysły poza cześć i jak się masz kończy mu się inwencja .Nie wiem czy nie jest to pokłosiem opóźnienia mowy , zaczął pierwsze wyrazy wymawiać jakiś rok i 2 miesiące temu . A teraz jestem wściekła bo przyjął 2 serie antybiotyków , więc powróciły te wszystkie zachowania które mają cechy autyzmu , krzyki burczenie i machanie palcami , ma też robaki , toteż na pewno w tej poradni nic ciekawego nie pokarze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka