Dodaj do ulubionych

Turnus z Prodeste 2014

05.11.13, 14:00
Byliście na turnusie z nimi? Nam na zimowisko w styczniu nie udało sie wpisac - brak miejsc ale letniego turnusu już nie odpuszczę. Pilnuję ciągle ich strony i tairon.pl i jak tylko się pojawi to zamawiam. A jak z Waszymi planami na wakacje? Turnus czy normalne wakacje?
Obserwuj wątek
    • semella Re: Turnus z Prodeste 2014 05.11.13, 14:49
      Ja planuje nasz pierwszy turnus, ale szukam nad morzem (aby połączyć 2 w 1 - migdałki i terapię)
      Może ktoś polecić jakiś turnus dla dziecka 4,5 roku, z autyzmem ale nad morzem?
      • barcys1 Re: Turnus z Prodeste 2014 05.11.13, 15:02
        To bedzie tez nasz pierwszy turnus i dziecko też ma 4,5 roku :) Prodeste organizują chyba zawsze w górach. Nad morzem też fajnie by było.
        • nickomunieznana Re: Turnus z Prodeste 2014 05.11.13, 21:58
          mhmm… ale po co Wam te turnusy, ludzie? za tak ogromną kasę, jaką na Was zarabiają za turnus mozecie zrobic sobie turnus stacjonarny z dobrymi terapeutami prywatnie , w domu, w spokoju, bez narzuconego towarzystwa przypadkowych ludzi .

Nie rozumiem po co wydawac tyle pieniedzy??

w lecie gdy mielismy urlopy a dziecko wolne w przedszkolu, ustawilam z terapeutami zajecia dzien w dzien,codziennie inaczej rzecz asna, ale wg ustalonego ZE MNA, pod MOJE dziecko indywidualna, na miare terapie, neurologopede, Si, muzykoterapie, pedagoga specjalnego -udalo sie tez zgrac z zajeciami grupowymi. W takim najabrdziej "wypasionym" wariancie, gdzie naprawde bylo swietnie i specjalnie dla dziecka wyszlo nam 3 tysiace . zlotych. dla mnie wydawanie ogronej kasy zeby spedzic wakacje z przypadkowymi ludzmi nad polskim koszmarnym morzem to kakis obled, dla dzieci tez raczej zaina rewelacja
          • marika012 Re: Turnus z Prodeste 2014 06.11.13, 12:54
            W dużym mieście pewnie to się da tak zorganizować. Ja woziłam dziecko 40 km w jedną stronę na SI, na TUS przeszło 100 km, na Tomatisa 80 km. Turnus to dla idealne wyjście. Dużo stymulacji w jednym miejscu, intensywnie, bez godzin spędzonych w samochodzie. Przez tydzień dziecko miało tyle TUS-u co w roku szkolnym przez semestr.
            • nickomunieznana Re: Turnus z Prodeste 2014 06.11.13, 18:03
              witaj, Marika. Rzeczywiscie, jesli jest się z malej miejscowosci to jeszcze moze to warto rozwazyc ale to i tak moim zdaniem nie do konca ma sens. A ceny turnusow sa zdzierstwem i wcale ta oferta (ani nawet oslawione proteste z taironem) nie jest w zafen sposob porywajaca. zreszta to i tak tylko 1-2 tygodnie, a prawdziwa praca to ta, atora wykonujemy z dziecmi na codzien, nie na wakacjach watpliwej jakosci. poza tym dla rodzica , ktory caly rok oprocz pracy zawodowej ma tez wozenie z i na terapie oraz uczestniczenie w calym prcesie, bycie jeszcze w wolnym czasie , ktorego zawsze jest tak malo w otoczeniu obcych , obcych chorych dzieci ( a nie oszukujmy sie, juz nasze wlasne chore dzieci daja nam w kosc nie raz i nie dwa prez cal y rok miedzy urlopami...)oraz obcych, przypadkowych rodzicow- dla mnie horror.
              Gdyby rodzina chciala spedzic wakacje razem (rodzina 2+1) to za 3 osoby wychodzi 6350 za niecałe dwa tygodnie w miejscu, gdzie nie mamy wplywu na jakosc zakwaterowania ani wyzywienia ani pogody. pomylka.pozdrawiam serdecznie
            • marika012 Re: Turnus z Prodeste 2014 07.11.13, 09:27
              Ja traktuję turnus jako terapię a nie wakacje. Nie pojechałabym na turnus całą rodziną. Jadę z dzieckiem żeby ciężko pracować. Na odpoczynek jadę w innym terminie, na wyjazd nie zorganizowany i robię co chcę.
    • barcys1 Re: Turnus z Prodeste 2014 06.11.13, 21:38
      Mieszkamy w małej miejscowości w której dostępu do terapii dla dzieci z autyzmem praktycznie nie mamy. Jest tylko SI. Dlatego szansą na profesjonalne zajęcia byłby dla nas turnus i podpatrzenie jak pracują terapeuci a później wykorzystanie tego w domu. Zazdroszczę rodzicom z dużych miast którzy w terapii mogą przebierać. Naprawdę.
      • marychna31 Re: Turnus z Prodeste 2014 06.11.13, 22:26
        Bardzo polecam turnusy z Taironem. Byłam z synem juz cztery razy w róznych miejscowosciach, z róznymi ekipami terapeutycznymi, z różnymi programami terapeutycznymi. Taki turnus bardzo popychał dziecko do przodu ale my juz wiecej nie pojedziemy. Dlaczego? Bo w obecnej chwili, na tym poziomie funkcjonowania tak intensywna terapia nie jest juz mojemu dziecku potrzebna a poza tym po każdym turnusie mój syn łapał też szereg zachowań niepożądanych, podpatrzonych u innych dzieci.
        Przez te cztery lata wyjazdów wysnułam nastepujace wnioski: rozwojowi mojego dziecka bardzo pomaga złożenie szeregu wyzwań, czyli - nowe atrakcyjne miejsce, bardzo bogaty program turystyczny, nowe (innne niż w domu) jedzenie, dużo wyzwań czysto fizycznych (piesze wędrówki po górach, codzienny basen, dużo ruchu na świezym powietrzu), nowe przeżycia (dyskoteki, wieczory karaoke, ogniska etc.), nowe znajomości zarówno z terapeutami, jak i dziećmi.

Turnus jest bardzo drogi ale imo wart swojej ceny (terapia w miejscu zamieszkania go nie zastapi). Ja obserwując moje dziecko przez te cztery turnusy juz wiem jak powinam mu zorganizowac wakacje, żeby maksymalnie wspomóc jego rozwój. I to też wartosc dodana dla mnie.
    • ruda-2255 Re: Turnus z Prodeste 2014 07.11.13, 18:42
      Ja byłam z Prodeste. Wyobrażałam sobie nie wiadomo co. Czatowałam tydzień 24/24, żeby się zapisać, bo czytałam wcześniej w Internecie, że ich turnusy są super w porównaniu z innymi. No i się udało. Jezu, jak muszą wyglądać te gorsze turnusy, skoro ten jest tak chwalony?! Turnus nie wniósł nic w życie mojego dziecka (oprócz debetu na moim koncie bankowym). Równie dobrze mogłabym wyjechać na tydzień nad morze, zmienić otoczenie, dostarczyć nowych wrażeń. Turnus nie jest dopasowany do potrzeb konkretnego dziecka, ale do ogólnego typu "dziecka z autyzmem". Dzieci z autyzmem są różne, mają różne dysfunkcje i różne potrzeby terapeutyczne, a turnus planowany jest bez tego rozróżnienia. Teraz uważniej rozporządzam pieniędzmi z 1%.
      • barcys1 Re: Turnus z Prodeste 2014 07.11.13, 22:07
        Czytałam też pozytywne opinie o turnusach z Masgutową ale tam to już dopiero kosmiczne pieniądze. My co roku jeździmy nad morze. Na turnusie jeszcze nie byliśmy. Możliwe że też za dużo sobie wyobrażam.
        • ruda-2255 Re: Turnus z Prodeste 2014 08.11.13, 09:05
          Jeśli chodzi o cenę, to akurat Prodeste ma cenę najbardziej przyzwoitą. Ja byłam jakiś czas temu, więc nie wiem, jak te turnusy wyglądają teraz. Może mają więcej doświadczenia w ich organizowaniu i efekty są bardziej widoczne. Byłam też w ubiegłym roku z Synergisem, ale generalnie nie jestem już fanką turnusów.
          • madziulec Re: Turnus z Prodeste 2014 05.02.14, 13:27
            Przyzwoitą cene powiadasz???

Popatrz sobie na letnie turnusy, jest taki 5 dniowy bodajże...
    • tata.po.30 Re: Turnus z Prodeste 2014 08.11.13, 10:36
      Widzę dużo głosów krytycznych. Dla równowagi mój będzie pozytywny (turnus z Taironem, niekoniecznie z Prodeste). Wszystko zależy od poziomu funkcjonowania dziecka i Waszego celu. Oprócz zajęć czysto terapeutycznych, które rzeczywiście można sobie zafundować mniejszym kosztem w okolicy domu, jeśli mieszka się w dużym ośrodku (choć nie tak bardzo mniejszym: 40 godzin zajęć w cenach rynkowych, czyli 50 zł/godz, to już 2000 zł, z dojazdem terapeuty do domu wyjdzie jeszcze więcej), turnus ma inne zalety: sam wyjazd dziecka w ładną okolicę, TUS właściwie 24 godz/dobę (to bardzo ważne i u nas się sprawdzało), bardzo dobra organizacja (wycieczki po okolicy, codzienny basen, zajęcia), środowisko z podobnymi problemami, które wszystko rozumie i nie kiwa głową, że dziecko musi huśtać się akurat na czerwonej huśtawce, dobre otoczenie (trawa, boisko, potok z kamyczkami do rzucania i budowania tamy, plac zabaw) itp. Poza czystą terapią, dziecko musi uczyć się funkcjonować we w miarę zwykłym poza-domowym środowisku, choć pod opieką i nadzorem. Turnus to doskonałe miejsce do takich ćwiczeń.
      • madziulec Re: Turnus z Prodeste 2014 05.02.14, 13:28
        Ja uważam, że turnus tygodniowy czy 2-tygodniowy nie zdziała cudów. I tego eni nalezy się spodziewać, że raptem za dotknięciem czarodziejskiej różdżki dziekco po turnusie zacznie super funkcjonowac.
    • barcys1 Re: Turnus z Prodeste 2014 05.02.14, 09:41
      Udało nam się zapisać i z końcem czerwca jedziemy z Prodeste na dwu-tygodniowy turnus do Jarnołtówka. Jedzie jeszcze ktoś z Was?
      • papilon80 Re: Turnus z Prodeste 2014 05.02.14, 20:28
        A kiedy udało się wam zapisać? Ja wysłałam wczoraj maila i nie mam jeszcze odpowiedzi, a podobno przez tel nie można się zapisać. Są jeszcze może wolne miejsca?
        • barcys1 Re: Turnus z Prodeste 2014 05.02.14, 22:13
          2 stycznia o godz 19.00 wszyscy wysyłali emaile zgłoszeniowe i w kilka minut później już nie było miejsc. Niestety. Nam tym razem się udało.
        • julnana Re: Turnus z Prodeste 2014 05.02.14, 23:52
          Wolnych miejsc na pewno nie ma, pozostaje lista rezerwowa. Ja wysłałam emaila parę godzin po ogłoszeniu zapisów i już było za późno, ale udało nam się wejść z listy rezerwowej.
    • kas2009 Re: Turnus z Prodeste 2014 05.02.14, 22:50
      My jedziemy :) i też mam 4,5 latka.
      • julnana Re: Turnus z Prodeste 2014 05.02.14, 23:51
        ja też jadę + córa 5 lat i też Wrocław :)
        • kas2009 Re: Turnus z Prodeste 2014 06.02.14, 21:56
          świetnie, może "oswoimy" nasze dzieciaki przed wyjazdem? Mój ostatnio bardzo towarzyski się zrobił :)
          • barcys1 Re: Turnus z Prodeste 2014 07.02.14, 09:00
            Mój na turnusie też już będzie miał skończone 5 lat. To nasz pierwszy turnus. Szkoda że mam do Was taaak daleko bo chętnie bym się spotkała :)
          • julnana Re: Turnus z Prodeste 2014 08.02.14, 00:03
            nie ma sprawy :) napisz do mnie na @ gazetowego
    • aga.ta.83 Re: Turnus z Prodeste 2014 06.02.14, 19:46
      Ja byłam i uważam ten turnus za coś naprawdę fajnego, co zafundowałam mojemu synkowi i sobie samej. Ktoś tu pisał o terapiach itp. ale terapie nie były najważniejsze, choć istotne. Najważniejsza była atmosfera, kontakt dziecka z rówieśnikami, a dla mnie kontakt z rodzicami, którzy jadą na tym samym wózku, co ja. No i terapeuci z Prodeste to nie tylko specjaliści, ale też po prostu fajni ludzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka