Dodaj do ulubionych

DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLSKA

10.11.13, 22:08
WITAM. Jestem mamą 9,5 letniej Nikoli ze zdiagnozowanym autyzmem wysokofunkcjonujacym(poczatek 2011r) i obecniez podejrzeniem schizofrenii. Do tego córka ma poczatki anoreksji. Nasz głowny problem to coraz wieksze ograniczenia w jedzeniu łacznie z biciem sie po brzuchu, czeste oddawanie moczu(wyniki sa dobre)i liczenie kropelek przed wyjsciem z domu oraz spaniem. Do tego doszła agresja złosc wrzaski i bicie nas oraz okaleczanie siebie. Nikola nie akceptuje siebie jako czowieka , wciaz powatarza ze jest brzydka i nie chce zyc. mowi wprost ze nienawidzie ludzi a najbardziej dzieci. Cały lipiec spedziłysmy w szpitalu we wrocławiu(jestesmy z dolnego slaska), gdzie zdiagnozowano uszkodzenia mozgu pomimo iz rezonans i tomograf nic nie wykazały, a na moje pytanie co z głownym powodem naszego przybycia czyli niejedzeniem i ciaga potrzeba oddawania moczu powiedziano zeby na razie tym sie nie przejmowac. dziecko dostałoleki po ktorych zaczeło funkcjonowac jeszcze gorzej niz przed szpitalem, zaczeło sikac w majtki pierwszy raz w swoim zyciu ograniczyło sie jeszcze bardziej jedzeniowo, stało sie nerwowe agresywne i nasladujace złe zachowania dzieci przebywajacych w szpitalu. to tak wszystko w skrocie napisane, chodzi mi głownie o to zeby jesli ktos ma jakies dobre doswiadczenia z psychiatra lub jakas klinika psychiatryczna to bardzo prosze o opinie i doradzenie mi gdzie sie udac i co dalej robic.Niem wiem juz co dalej robic i jak pomoc mojej córeczce. Kazdy twierdzi ze to ciezki przypadek i dziecko bez lekow nie moze funkcjonowac ale zeby tak było trzeba poddac dziecko obserwacji i dobrac leki. jak na razie nikt nie potrafił nam pomoc.
Pozdrawiam serdecznie forumowiczki. asia
Obserwuj wątek
    • drop.s18 Re: DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLS 11.11.13, 13:33
      bardzo Ci współczuje... niestety nie jestem ze śląska, ale spróbuje popytać (mam brata ciotecznego ze schizofrenią, ale on był zdiagnozowany jako dorosły), a może w Katowicach coś jest. Może dobrym wyjściem jest wezwanie karetki podczas ataku szału i grozi samobójstwem, może wtedy ją przyjmą na oddział, albo zgłoszenie się na Izbę przyjęć, że dziecko drastycznie traci na wadze. A robiliście badania kału- warto zrobić- szczególnie pasożyty i krew utajoną??? pozdrawiam
      • drop.s18 Re: DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLS 11.11.13, 13:49
        a czy robiono wam jakieś badania brzucha, może coś ją boli?? myślę że warto ją pokazać dobremu interniście lub gastroenterologowi. mam znajomą pracującą w ośrodku opieki dla dzieci niepełnosprawnych i mieli taki przypadek, dziecko stało się agresywne, zaczęło się bawić swoją kupą- odesłano go do szpitała psychiatrycznego na obserwację- naszprycowano, a kiedy zemdlał został przewieziony do zwykłego szpitala i okazało się że ma raka jelita grubego((((
        nie chce cię straszyć, ale może warto poszukać jakiegoś powodu pogorszenia innego poza głową.
        W Warszawie najlepsze opinie ma Sobieskiego, ale nie wiem czy tak daleko chcecie się tłuc
      • asiacbr Re: DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLS 11.11.13, 18:51
        badania na kał były robione-wszystko jest ok, lezałysmy juz w szpitalu gdzie corka miała podawane kroplowki z powodu odwodnienia organizmu.udało mi sie zarejestrowac nikole na marszałkowska w warszawie-termin ok za 2 miechy przy czym pani powiedziala ze jesli beda znowu problemy jedzeniowe to przed pobytem w warszawie musimy sie znowu zgosic na pediatrie do nas w celu podania płynow.mała jest przepadana wzdłuz i wszez stoimy w miejscu i modlimy sie zeby cos ruszyło do przodu, jestem gotowa jechac nawet na drugi koniec polski jesi tylko znalazłby sie ktos kto nam pomoze.
        pozdrawiam serdecznie i dziekuje za pomoc
        • nickomunieznana Re: DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLS 11.11.13, 20:37
          Jak już będziecie w Waw (a może zanim przyjmą Was tam w centrum) spróbuj tu, w instytucie matki i dziecka na kasprzaka. www.imid.med.pl/klient1/view-content/47/Poradnia-Psychiatryczna.html

a tu jest lik, co warto wiedziec, zanim sie do instytutu pojedzie
          www.imid.med.pl/klient1/view-content/7/Dla-Pacjenta.html
          ja bylam pacjentka instytutu wiele lat (tyle,ze nie na psychiatrii, ale o to sie otarlam pozniej, w wieku Twojej córki) -od ukonczenia przeze mnie 2 tygodni do 16.r.ż. Dzięki ludziom z kilku oddzialow zyje, a we Wroclawiu, gdzie sie urodzilam spisano mnie na straty. prowincjalne konowaly sa zdecydowanie niereformowalne, to co kilkadziesiat lat temu sie dzialo , trwa :-( sprobuj na kasprzaka, serio. pozdrawiam serdecznie!
          • asiacbr Re: DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLS 12.11.13, 18:23
            Dziekuje bardzo NICKOMUNIEZNANA za odzew, centrum zdrowia dziecka zaliczylismy ze 3 tyg temu, z przykroscia musze powiedziec ze nie potrafiono nam pomoc- usłyszelismy to co od innych psychiatrow ze trzeba dziecko poozyc na oddzial, najlepiej do jakiejs dobrej kliniki??? ale ktorej nikt nie potrafi pokierowac -wedlug nich trzeba szukac samemu:(. w kazdym razie dziekuje za rade , bede tam dzwonic i robic rozeznanie. pozdrawiam serdecznie
            • magdaps1980 Re: DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLS 12.11.13, 21:27
              w Warszawie w Scolarze przyjmuje psychiatra dr Ewa Urbanowicz, no co dzień pracuje w IPiN na Sobieskiego, może taką drogą znacznie szybciej nadejdzie pomoc dla dziecka i dla Was; ja i moje dziecko otrzymaliśmy należyte wsparcie od Pani dr, diagnozę też przechodziliśmy w IPiN.
            • nickomunieznana Re: DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLS 12.11.13, 21:36
              ale ja mowie o Instytucie Matki i Dziecka w Warszaiwe na kasprzaka (wola) a nie o czd w miedzylesiu, to dwa komopletnie rozne szpitale!!!
    • nickomunieznana Re: DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLS 11.11.13, 20:40
      och! i zapomnialabym zupelnie, w Warszawie mozesz tez sprobowac na sobieskiego!!!! skoro Nikola ma i zaburzenia łaknienia, i spektrum i podejrzenia schizofrenii to tam powinna otrzymac kompleskowa diagnostyke i pomoc (mam taka nadzieje!)

www.ipin.edu.pl/wordpress/oferta-uslug/klinika-psychiatrii-dzieci-i-mlodziezy
      • drop.s18 Re: DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLS 13.11.13, 13:59
        a robili jej jakieś badania hormonalne- hormony tarczycy, kortyzol- poczytaj sobie o chorobie Cushinga i o guzie chromochłonnym nadnerczy- czasem jest malutki
        • ania-pat1 Re: DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLS 14.11.13, 09:25
          Bardzo polecam dr Joannę Boroń-Zyss z Krakowa i jej oddział dzienny. Kraków znów nie jest tak daleko...
          www.dzieciecyszpital.pl/szpital/oddziay-i-poradnie/14.html
          To świetny specjalista i dobry człowiek.
          Ma także gabinet prywatny, gdzie można się umówić samemu i przyjść bez dziecka się poradzić (a potem ewentualnie decydować co dalej). Warto zadzwonić do gabinetu i spróbować złapać ją osobiście - powiedzieć dlaczego zależy na czasie.
          To z ich strony:
          "Jest nam bliska także tematyka związana z dziećmi w okresie szkolnym - zwłaszcza cierpiących na ADHD i całe spektrum zaburzeń z kręgu zaburzeń zachowania oraz zespół Aspergera. Nie można zapomnieć o zaburzeniach odżywiania - głównie jadłowstręcie psychicznym - co jest oczywiste wobec faktu, iż jesteśmy częścią Szpitala Dziecięcego o ogromnych tradycjach i doświadczeniu w leczeniu schorzeń somatycznych u dzieci"
          • asiacbr Re: DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLS 14.11.13, 20:19
            aniu własnie tez gdzies słyszałam juz o tej pani doktor i sie zastanawiam nad tym krakowem, szczegolnie ze nie jest to tak daleko jak do warszawy. na pewno dam znac co i jak. dziekuje bardzo za te informacje i pozdrawiam serdecznie
        • asiacbr Re: DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLS 14.11.13, 20:16
          drop.s18 corka ezała w ubiegłym roku na endokrynologii i miała robiona badania tez wszystko wyszło w porzadku
    • gepardzica_z_mlodymi Re: DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLS 14.11.13, 12:50
      Mój 8-latek z podobnym zakresem zachowań i też podejrzeniem schizofrenii był w Józefowie k. Wawy. Były tam dzieciaki z całej Polski, podobno ten oddział jest uważany za dobry. Choć też kopiował zachowania innych pacjentów. Przyjmują w trybie nagłym (mojego syna tak przyjęto). My wyszliśmy z wykluczeniem schizofrenii (przynajmniej na razie) i obecnie młodzian jest w oddziale dziennym - jego funkcjonowanie zdecydowanie się poprawiło. Jak chcesz więcej, pytaj na priv.
      • asiacbr Re: DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLS 14.11.13, 20:24
        gepardzico_z_mlodymi 2 miesiace temu jak tylko dostałam skierowanie do szpitala pierwsze co dzwonilam do jozefowa i ppowiedzialam jaka jest sytuacja i ze zalezy nam na czasie. powiedziano mi ze od maja skierowan nie przyjmuja poniewaz zostało tylko 2 lekarzy no i jesli chce to moge wysac ale ono tylko zostanie dołozone do kupki i tyle.pozdrawiam
      • weronika.ol87 Re: DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLS 28.10.23, 23:09
        Witam
        Proszę o pomoc
        Mam synka ma 11 lat mamy bardzo trudne napady , autyzm
        Ale doszły silne natręctwa tak silne że nigdy czegoś takiego nie było
        Lęki
        Nie wiem gdzie szukać pomocy
        Tak bardzo się boje dać go do szpitala psychiatrycznego , a też mamy skierowanie właśnie do Józefowa

Proszę o mail i Pani opinie

weronika.ol@interia.pl
        Czy można być z dzieckiem ?jak wyglądają odwiedziny
    • fik.sum.dyr Re: DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLS 14.11.13, 17:52
      zanim znajdziesz dobry oddział, spróbuj z melisą, wiem że to może brzmieć idiotycznie, ziółko na poważne zaburzenia, ale melisa świetnie koi nerwy a do tego poprawia apetyt

czy takie zachowania trawają już długo czy może od rozpoczęcia roku szkolnego?
      porozmawiałabym z wychowawcą jak dzieci zachowują się wobec córki
      próbowałaś przenieść ją na (przynajmniej na jakiś czas) na nauczanie indywidualne?
      może to jesień? zmiany pogody, mniej ruchu na powietrzu?

co do brzucha, alegrie na pewo sprawdzaliście, a nietolerancje, IgG? próbowałaś podawać dziecku tylko naturalne jedzenie (bez chemii spożywczej), przygotowywane z podstawowych produktów w domu? proste jadło, najlepiej lekkostrawne i jeśli się córka da namówić jakiś czas (min 6 tyg) bez glutenu, cukru i kazeiny (przetworów mlecznych) wprowadzając po mału i po kolei, nie wszystko na raz

poczytaj też o PANDAS/PITAND - zaburzenie związane z wirusami, bakteriami
      • asiacbr Re: DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLS 14.11.13, 20:34
        fik.sum.dyr po melisie u nikoli w ogole nie ma spania, zreszta u niej duzo lekow działa na odwrot.
        zachowania sa juz jedne od 1,5 drugie od roku. to jest tak ze cos sie pojawia trwa jakis czas a potem zanika a na to miejsce wskakuje cos innego jeszcze bardzie pomgmatwanego i trudniejszego do rozwiazania. niektore zachowania te ktore byly tez powracaja np nieakceptowanie siebie jako czowieka tylko utozsamianie sie ze zwierzeciem tylko teraz jest jakby ciezsze do negocjacji.
        o ruch nikola dba bo bardzo boi sie ze przytyje, ze 2 lata wstecz to z domu nie mozna bylo jej wyciagnac, a teraz nie spocznie poki swojej "porcji ruchwej dziennej" jak to mowi nie zrobi.
        corka byla 2,5 roku temu na tej diecie o ktorej piszesz jednak u nas sie nie sprawdzila, nic w jej zachowaniu sie nie zmieniło poza tym ze wlasnie po tym zaczeła bardziej zwracac uwage na to co :chemiste" czytac etykiety czy jest tluszcz, cukier, weglowodany itp.w ogole to ma taka obsesje ze wszystko wacha i tak jest np z jabłkiem mowi ze nie pasuje jej zapach i ono na pewno jest chemiste i ze ja na pewno ją kłamie bo chce zeby ona je zjadła i przytyła. pozdrawiam serdecznie
        • drop.s18 Re: DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLS 15.11.13, 12:58
          co do tych bóli brzuszka- oglądałam kiedyś na discovery program o dziewczynce ze schizofrenią, też ją przebadali na wszystko i okazało się że to jej urojenia- jej się wydaje że ma biegunkę i co chwilę biega do kibelka i bije sie po brzuchu.
          A co do PANDAS- to chyba raczej OCD przypomina a nie schozofrenię, ale poczutaj, są też filmiki na YT (mistery diagnosis) leczy się to antybiotykami zazwyczaj penicyliną lub pochodne przez kilka tygodni do kilku miesięcy
          • drop.s18 Re: DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLS 15.11.13, 13:07
            www.youtube.com/watch?v=H1MmASiMyeI
            • drop.s18 Re: DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLS 15.11.13, 13:55
              dr tomaszewicz- libudzic z Warszawy (w któryms wątku pomyliłam nazwisko), spróbuj zadzwonić na ul.Szlenkierów, czasem daja komórkę do pani dr. Pisała pracę nt schizofrenii i zaburzeń podobnych ( z tego co wiem pracuje też na LItewskiej w szpitalu).
              Sorry że tak dorzucam po kawałku, jak będziesz miała problem ze zdobyciem nr daj znać- bratowa ma)))
              • drop.s18 Re: DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLS 15.11.13, 14:02
                a ta pani zajmuje się też zaburzeniami odżywiania)))
                • joladd5 Re: DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLS 22.11.13, 13:49
                  Nie wiem czy to jeszcze aktualne, ale ja osobiście polecam IPIN na Sobieskiego .
              • weronika.ol87 Re: DOBRY PSYCHIATRA LUN ODDZ.PSYCHIATRYCZNY POLS 28.10.23, 23:07
                Witam
                Proszę o pomoc
                Mam synka ma 11 lat mamy bardzo trudne napady , autyzm
                Ale doszły silne natręctwa tak silne że nigdy czegoś takiego nie było
                Lęki
                Nie wiem gdzie szukać pomocy
                Tak bardzo się boje dać go do szpitala psychiatrycznego
                Proszę o mail
                weronika.ol@interia.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka