Dodaj do ulubionych

Masaż Shantala ....

13.09.16, 09:39
Czy ktoś z Was stosował ? Jeśli tak to jakie były efekty ? :)
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Masaż Shantala .... 13.09.16, 12:38
      Ja robilam młodemu od drugiego tygodnia życia przez ponad po roku codziennie, potem bardziej sporadycznie. To bardzo fajny masaż dla niemowląt. U nas był konieczny ze względu na bardzo duże napięcie mięśni i faktycznie efekty były bardzo szybko. Główne zalety to budowanie więzi z dzieckiem, znaczny stopień relaksacji, swietnie sprawdza sie przy kolkach, dziecko po kąpieli i masażu migiem zasypia. Młody był zachwycony. Sąsiadka ma syna w tym samym wieku (półtora tygodnia różnicy), zaczęła kurs gdzieś koło trzeciego miesiąca, ale u nich sie nie sprawdził, muzyka relaksacyjna ja irytuje, sama jest typem ADHD-owca wiec nie miała cierpliwości i wystarczajaco duzo spokoju, zeby to ciagnąć, zrezygnowała chyba nawet przed końcem kursu. Ja uważam, ze ten masaż w ogromnym stopniu przyczynił sie do niezwykłej więzi, jaka mam z synem. Elementy wykorzystywałam tez pózniej, zeby go np uspokoić czy uśpić. Głaskanie po plecach i brzuchu do tej pory uwielbia( ma 12 lat). Nie wiem, czy to zasługa masażu czy zaburzonej sensoryki, ale młody w przeciwieństwie do niektórych maluchów nigdy nie miał problemów z dotykaniem go przez kogokolwiek, cierpliwie znosił przewijanie i przebieranie.
      • finka9 Re: Masaż Shantala .... 13.09.16, 21:28
        Synek ma 6 lat . Masaż stosuje dosłownie od kilku dni. Mały go uwielbia . Relaksuje się, wycisza i błyskawicznie zasypia.:)
        • tijgertje Re: Masaż Shantala .... 13.09.16, 22:42
          Takie duże dziecko? U nas to masaż tylko dla maluchów.
          • little_fish Re: Masaż Shantala .... 14.09.16, 14:22
            Jest też wersja dla dorosłych. U większych dzieci można stosować ten dla dorosłych lub uproszczoną wersję masażu niemowlęcego - np bez masażu brzucha
        • eagle1234 Re: Masaż Shantala .... 20.09.16, 00:32
          mój też ma 6 lat i błaga o masaże wieczorami, o dotyk, bliskość
          mając 3 lata - raczej warczał jak się podchodziło ;) żart, ale trochę prawdy w tym jest
          nie znam masażu Shantala, nie mam czasu, żeby obejrzeć jak wygląda, więc stosujemy domowy masaż, czasem wymyślamy (np. różne opcje urządzeń rolniczych na plecach)
          bardzo go to wycisza, wprowadza w taki stan, w którym mogę pytać a on odpowiada, to chyba jedyna taka pora w ciągu dnia, kiedy ja pytam a on odpowiada, w pozostałych porach dnia mam wrażenie, że odpowiada tylko na to i o takiej tematyce, która go interesuje
          a ten wieczór i masaż, one coś odblokowują

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka