Dodaj do ulubionych

Badanie mózgu

11.03.17, 21:53
Chciałam was zapytać czy i z jakim wynikiem robiliście swoim dzieciom EEG, rezonans lub tomografię.
Nam nikt nie zlecił takich badań ani neurolog ani pediatra mimo posiadanej diagnozy ZA.
Przeczytałam artykuł o objawach neurologicznych w ZA i zastanawiam się czy powinnam prosić lekarza o skierowanie.
Wiem że niektórzy rodzice robią swoim dzieciom wszystkie możliwe badania, czy waszym zdaniem one coś wnoszą do obrazu dziecka?
Wklejam link do artykułu.
www.neurosciencereview.eu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=65&Itemid=81
Obserwuj wątek
    • aerra Re: Badanie mózgu 11.03.17, 22:34
      Myśmy mieli skierowanie na eeg od neurologa, wynik był w normie, prawidłowy.
    • ania-pat1 Re: Badanie mózgu 11.03.17, 22:47
      3 krotnie eeg. Raz w 3 mies. życia, potem jako niezbędne na zespół orzekający (celem wykluczenia zaburzeń neurologicznych mogących dawać objawy podobne do za) i w 9 roku życia kontrolne - unormowało się. Dzieci z za mają trochę więcej fal wolnych (w czuwaniu) odpowiedzianych za "zawieszanie" się i rozkojarzenie. Neurolog zazwyczaj daje skierowanie na eeg. Tomografia jest już bardziej "inwazyjna" - robi się ją przy konkretnych przesłankach neurologicznych, rezonans - trzeba podać kontrast i w sumie nie wiadomo do końca co miałby wykazać (więc również jest zlecany przy konkretnych przesłankach - zazwyczaj gdy eeg i tomograf wskazują, że może dziać się coś niepokojącego).
    • portenho Re: Badanie mózgu 12.03.17, 08:19
      dzień dobry

nasza neurolog od razu eeg (we snie, bo u nas diagnoza przed drugim rokiem życia) oraz rezonans. Nie bylo przesłanek szczególnych do rezonansu, ale ja uwazam, ze lepiej go zrobic i jak najwczesniej wiedziec, czy cos innego nie powoduje specyficznych obiawow (u as przede wsyztskim byl to wtedy zupelny brak mowy, nawet gaworzenia a wcześńiej głużenia). Z tego samego powodu zrobiłam wszystko i trochę więcej (więcej, bo włączono nas w badania naukowe) w kwestii genetyki i ewentualnych zaburzeń metabolicznych i endokrynologicznych. Wiedząc, że tu wszędzie jest ok moglam stosownie ukierunkowywyać terapię. EEg robilismy co 6 mcy teraz juz raz na rok. Jest ok, ale jak pisala jedna z Pań poniżej- gdy dziecko było mlodsze bywały nie do konca idealne zapisy, ale bez epi (nie wchodze w szczegoly, nie jestem lekarzem, po rpsotu neurolog mowila, ze nie jest to 100% normy ale jest ok dla tego obrazu klinicznego, jaki mamy). Jak na razie - minęło 5 lat od diagnozy- jestem zadowolona z podjętych kroków . Moim zdaniem lepiej zrobic za duzo badan, niz za malo. Pozdrawiam!milego dnia
    • grzalka Re: Badanie mózgu 12.03.17, 09:54
      Badania się robi, gdy są wskazania, a nie "na wszelki wypadek". U syna było wskazanie do EEG (podejrzenue napadów typu absence) więc miał zrobione. Do niczego innego wskazań nie było.
      • drop.s18 Re: Badanie mózgu 17.03.17, 19:37
        My mieliśmy eeg w czasie snu. Wyszło prawidłowo. Potem zmieniłam neurologa no nie chciała nam dbać skierowania na badanie obrazowe. Młody miał bardzo silne bóle głowy łącznie z wymiotami i pobytem w szpitalu z tego powodu. Nowa neurolog od razu dała skierowanie na tomografii, bo krótszy termin i nie trzeba znieczulac. Na szczęście w mózgu nic nie znaleziono, ale okazało się ze ma zapalone zatoki i po ich przeliczeniu bóle głowy ustapily. Tak na wszelki bez wskazań bym nie robiła. Jedno wiąże się z naświetlanie a drugie z narkoza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka