Dodaj do ulubionych

Zburzenia snu

09.02.07, 19:35
Bartek ma olbrzymie problemy z zasypianiem, do swojego pokoju idzie ok. 20.30
Tam do ok. 22 zajmuje się czytaniem lub różnymi zabawami, a potem do ok.
23.30 przychodzi do nas z płacczem że nie może zasnąć?
Czy Wasze dzieci dobrze śpią? zasypiają? Jak sobie z tym radzicie?
Obserwuj wątek
    • 9-x-2 Re: Zburzenia snu 10.02.07, 08:41
      Tak, wiele osób z ZA cierpi na zaburzenia snu. Mój syn miał olbrzymie problemy
      od urodzenia do 3 lat, teraz jest co raz lepiej, ale i tak - np. wstaje przed 6
      i nie ma znaczenia, o której poszedł spac. Gorzej jest latem, gdy jest jasno od
      4-5. Musiałam kupić super grube zasłony (chociaż mam zalecenie od alergologa
      pozbyć się zasłon), bo bez nich się nie da funkcjonować. Budzi się i od razu
      zrywa z łózka. Oczywiście nie ma mowy, żeby ktoś w domu mógł spać dalej.
      No i te wędrówki nocne - często ląduje na podłodze, kręci się, zmienia pozycje.
      • jan.kran Re: Zaburzenia snu 10.02.07, 09:29
        To jest temat który bardzo , bardzo nas dotyczy...
        Junior jako małe dziecko wstawał w środku nocy i bawił się klockami LEGO kilka
        godzin.
        Kiedy poszedł do szkoły zaczęły się problemy ze wstawaniem , przez wiele lat.
        Nie mógł się położyć wieczorem wcześnie i nie mógł wstać rano.
        Od kiedy ma diagnozę i poczytałam na temat zaburzeń snu u aspi wszystko się
        zmieniło na lepsze.
        Podstawą jest to żeby spał minimum osiem godzin, z reguły sypia więcej.
        Opcja pierwsza to po powrocie ze szkoły i zjedzeniu obiadu kładzie się ok
        siedemnastej i śpi najczęściej do trzeciej rano.
        Opcja druga : zasypia około 21 - ej i wstaje o piątej , szóstej rano.
        Czasami ten rytm jest zaburzony ale generalnie śpi wtedy kiedy chce , ważne
        żeby się wyspał i poszedł do szkoły.
        Od kiedy tak postępujemy jest dużo lepiej.
        Niestety mam ogromne problemy żeby wytłumaczyć tę sytuację mojemu byłemu mężowi.
        On uważa że dziwaczymy i dziecko ma spać w nocy a jak rano nie chce wstać to
        trzeba wyrzucić z łózka i wróci do normalnego rytmu.
        Ja ewidentnie widzę że od kiedy Junior śpi wtedy kiedy Mu pasuje czuje się o
        wiele lepiej.
        Podobno na zaburzenia snu można podawać melatoninę , słyszeliście coś na ten temat ?
        Kran

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka