ankaiw 01.05.08, 11:58 Czy Wasze dzieci ze spektrum są prawo czy leworęczne? Wyczytałam w jakiejś książce, że leworęczność może być m.in. wynikiem uszkodzenia lewej półkuli mózgu, przy autyzmie tez może wystąpić taki deficyt. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: prawo/leworęczność 01.05.08, 13:28 dzieci, zarowno to z diagnoza, jak i to bez sa praworeczne ja jestem leworeczna Odpowiedz Link
iwpal Re: prawo/leworęczność 01.05.08, 16:17 Leworęczność nie jest deficytem, tylko efektem słabszej dominacji lewej półkuli (nie jest tak, jak kiedyż uważano, że u leworęcznych prawa półkula jest dominująca i wszystko jest "na odwrót") - czyli po prostu "urodą". Problem jest wtedy, gdy mamy do czynienia z tzw.lateralizacją sktzużowaną, czyli np. lewa ręka, prawe oko lub odwrotnie, co jest już "defektem", najczęsciej wynikającym z zaburzeń integracji sensorycznej, więc u dzieci "ze spektrum" teoretycznie może występować częściej. Odpowiedz Link
9-x-2 Re: prawo/leworęczność 01.05.08, 16:40 Mój jest leworęczny i tak jak napisała Iwpal - ze skrzyżowana lateralizacją - lewa ręka, lewa noga, prawe oko i prawe ucho Odpowiedz Link
ankaiw Re: prawo/leworęczność 01.05.08, 17:56 > Leworęczność nie jest deficytem, tylko efektem słabszej dominacji > lewej półkuli ok, może nie wyraziłam się zbyt precyzyjnie, ale chodziło mi mnie więcej o coś takiego, że leworęczność może być albo genetyczna albo patologiczna. Ta druga może wystąpić na skutek uszkodzenia mózgu w okresie życia płodowego. Lewa półkula rozwija się później i wolniej niż prawa, więc istnieje większe prawdopodobieństwo, że zostanie uszkodzona podczas życia płodowego. Jednym z czynników odpowiedzialnych za uszkodzenie mózgu może być testosteron. Ponadto według innych teorii leworęczności mają na nią wpływa przedłużający się poród, trudny poród,ogólnie stres okołoporodowy, niska waga urodzeniowa. Te czynniki wiążą się - według różnych teorii - także z częstszym wystąpieniem autyzmu m.in. Stąd moje pytanie o leworęczność u dzieci w spektrum. mój syn jest akurat leworęczny, więc ja widzę w tym jakiś sens. Odpowiedz Link
el-loco Re: prawo/leworęczność 01.05.08, 18:16 U nas właściwie nie wiadomo jak.Niby dominujęce jest prawe oko i prawa reka (tak wyszło jak młodej sprawdzali) ale nie do końca. Poród był ciężki i młoda miała wylew po stronie lewej płatu czołowego który się wchłonął ale pewne następstwa są. Wprawdzie młoda pisze prawą ręką ale ogółnie prawą stronę (ręka noga) ma słabszą.Jęśli coś robi obiema rękami np wzija skarpety to prawej ręki używa do podtrzymywania a całość czynności wykonuje lewą. Ruchy wykonywane ręką prawą są bardziej kanciaste i niezgrabne a lewą bardziej płynne.Nigdy nie sugerowaliśmy żeby pisała prawą ręką ale tu "wyręczyły" nas chyba cech autystyczne bo zasadą jest,że piszemy prawą i już i młoda nie chciała słyszeć o pisaniu ręką lewą. Hitem było rysowanie figur geometrycznych (kwadratów prostokątów) Linie poziome rysowała od linijki prawą ręką a pionowe ręką lewą i ustawiała sobie linijkę jak leworęczny.Na sugestię,żeby używać lewej ręki li tylko był sprzeciw i obecnie rysuje tylko prawą. Tak więc nie wiem tak do końca czy młoda jest leworęczna a pisze prawą bo tak jest wyuczona czy jest oburęczna ze wskazaniem na lewą rękę. Odpowiedz Link
joanna9920 Re: prawo/leworęczność 01.05.08, 19:12 mój jest leworęczny,po trudnym porodzie i wylewie.tylko,ze w okresie noworodkowym przeszedł zapalenie kości prawego nadgarstka i ta ręka zawsze była słabsza Odpowiedz Link
9-x-2 Re: prawo/leworęczność 01.05.08, 21:58 Być może masz racje. Miałam bardzo trudny poród, kilka dawek oksytocyny, został na koniec wyciśnięty. Przez USG przezciemiączkowe wyszło, że ma jakies zmiany - poszerzona przestrzeń międzykomorowa, szczelinowata komora prawa (neurolog wtedy powiedział, że trudno określić co to za zmiany, być może są to mikrowylewy)... Ale na kontrolnym USG 6 tygodni później juz nic niepokojącego nie zauważono Komora prawa zawsze też była większa, w rezonansie tez wyszło, że prawa matrochę inny kształt w płacie czołowym (taki wyrostek - do kontroli) Odpowiedz Link
iwpal Re: prawo/leworęczność 03.05.08, 20:09 Jeżeli usg w niemowlęctwie wykazywało "jakieś" zmiany, to w przypadku zaburzeń rozwoju powiniem być zrobiony rezonans magnetyczny (MR), który pokaże charakter i rozmiar tych zmian. Odpowiedz Link