scarletj 10.10.08, 20:28 jeżeli ktoś ma doświadczenia w leczeniu nerwicy natręctw u dzieci z autyzmem, to bardzo proszę o podzielenie się informacjami. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan.kran Re: leczenie nerwicy natręctw 10.10.08, 22:04 Oj , ja bym też poprosiła o informacje. Albo chociaż o terapie dla rodzicow aspie którzy maja zachowawania anankastyczne. Czasem mam wrażenie że ne zdzierżę i Juniora gołymi rękoma uduszę:PPPP Kran Odpowiedz Link
nieszki Re: leczenie nerwicy natręctw 11.10.08, 21:35 No i ja tez mam ten problem. Mój syn ma natręctwa. póki co bierze leki na to. Terapia polega na ekspozycji, czyli z dzieckiem jest terapeuta, który monitoruje natręctwo i dziecko jest nagradzane za powstrzymywanie sie od wykonywania czynności natrętnych. My to na obozie przerabialismy, pół godziny dziennie. I dumny był z siebie, że dawał raDę, ale jak sam mówił o tych czynnościach myślał, nie wykonywał fizycznie, ale myślał o nich. Długa to jest praca i mozolna, ale ponoc daje efekty. I ja osobiście jestem na dobrej drodze, żeby zacząć takaą terapię. Odpowiedz Link
iwpal Re: leczenie nerwicy natręctw 12.10.08, 09:41 Jezeli uświadomimy sobie, ze u podłoża nerwicy natręctw lezą utrwalone zaburzenia sensoryczne, utrwalone przez przetrwały (w formie zniekształconej) odruch Moro, to desensytyzacja (czyli typowe podejście behawioralne) lub opracowanie poznawczo-behawioralne trochę sie mija (aczkolwiek, nie przeczę, że może przynieśc pewne efekty). Za chwile okaze sie, że pojawiają sie nowe obiekty do odwrażliwienia ;-) Od jakiegoś czasu wykorzystuję pracę z odruchem Moro (nie ruszamy przy tym w ogóle obiektu natręctwa) u dzieci i młodzieży z natręctwami - z tak dobrymi efektami, że mozemy powoli schodzić z leków psychiatrycznych. Odpowiedz Link
jan.kran Re: leczenie nerwicy natręctw 12.10.08, 16:29 Nie wiem czy u Juniora można stwierdzić nerwicę natręctw jako jednostkę chorobową. Ma zachowania anankastyczne , rytuały , obsesje , powtarzalność ale to wszystko łączy się w całościowy obraz ZA. Lekarstw bym nie podała a co do terapii mam wątpliwości , zreszta nie wiem jakby to wygladało w Norwegii. Na razie psycholog szkolna i Jej team probowali znależć ∆uniorowi psychiatrę zajmującym się ZA i bez rezultatu. Ja działam po omacku , rozmawiam , tłumaczę , ignoruję , proszę. Powoli wypracowuję jakieś strategie przeżycia dla mnie mieszkając pod jednym dachem z Obcym;) Kran Odpowiedz Link
iwpal Re: leczenie nerwicy natręctw 12.10.08, 18:19 jan.kran napisała: Ma zachowania anankastyczne , rytuały ,> obsesje , powtarzalność ale to wszystko łączy się w całościowy obraz ZA.<<< No właśnie - etykiety typu ZA, autyzm, ADHD i inne podobne maja swoje oczywiste korzyści (przede wszystkim otwierają drzwi do dalszej diagnozy), sa jednakze rozpoznaniami objawowymi, nie przyczynowymi i zawsze jest ryzyko wpadnięcia w schemat "te dzieci tak maja". Dla mnie "te dzieci tak nie mają", bo ty zbyt ogólne, biorę za to pod lupę konkretne potzreby i zachowania, bo tylko w ten sposób można pomóc. Odpowiedz Link
jan.kran Re: leczenie nerwicy natręctw 12.10.08, 19:46 Junior ma diagnoze ZA , nawet dwie niezależne wiec raczej Mu etykiety nie przyczepiam. I dla mnie diagnoza mojego syna nie ma żadnej korzyści bo zarowno On jak i ja mamy utrudnione życie z powodu Jego zaburzenia. Do końca tak nie jest bo posiadanie dziecka inego , niezwykłego bardzo zmieniło moje życie i je wzbogaciło. Ale to temat na osobną dyskusję .. Ja staram sie zrozumiec jak On działa , w ciągu ostatnich dwóch lat przeczytalam sporo na temat ZA , ciągle odkrywam cos nowego. Faktem jest że większość aspie ma zaburzenia obsesyjno-kompulsywne i osobowość anankastyczną . Kran Odpowiedz Link
iwpal Re: leczenie nerwicy natręctw 12.10.08, 19:50 Samo rozpoznanie ZA, autyzm i ADHD to sa "etykiety objawowe" (nie myślałam o etykietach, czyli łatkach w rozumieniu potocznym). Pewne opisy ww. sa dość stare, a dotego dochodzą nowe odkrycia czy możliwości terapii, o których wcześniej nie było mowy - terapia odruchów, integracja sensoryczna, treningi słuchowe, biofeedback itp. Odpowiedz Link
katerina8 Re: leczenie nerwicy natręctw 13.10.08, 08:15 Iwona, czy terapia odruchów to odrębna terapia poza SI? Rozumiałam ten aspekt jako jeden z kluczowych elementów SI. Jeśli jest to pogłębiona praca nad odruchami, może napisz, na czym polega owa terapia? Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link
iwpal Re: leczenie nerwicy natręctw 13.10.08, 20:02 Terapia odruchów (wg Sally Goddard-Blythe) to odrębna terapia, niezależna od SI, chociaż w koncepcji SI A.J.Ayres również mówiła o wpływie Tonicznych Odruchów Szyjnych i Tonicznych Odruchów Błędnikowych. Sally Goddard zwraca dużą uwage na odruch Moro (kluczowy dla problemów emocjonalnych), którym SI sie w ogóle nie zajmuje. W terapii odruchów są opracowane specjalne cwiczenia, których Sally nie zaleca łączyć z innymi rodzajami terapii neurorozwojowych(np. SI), co z moich ostatnich doświadczeń wydaje sie nawet sensowne - aby nie przeciążyć układu nerwowego. Katerina, napiszę do Ciebie na priva. Odpowiedz Link
katerina8 Re: leczenie nerwicy natręctw 14.10.08, 08:13 Dzięki, w takim razie czekam na informację. Wg posiadanej przeze mnie wiedzy w tym temacie u K. przetrwał odruch Moro. Odpowiedz Link
gemmavera Re: leczenie nerwicy natręctw 16.10.08, 09:05 katerina8 napisała: > Wg posiadanej przeze mnie wiedzy w tym temacie u K. przetrwał odruch > Moro. A jak można to stwierdzić? Odpowiedz Link
nieszki Re: leczenie nerwicy natręctw 15.10.08, 22:23 Iwpal, mój syn ma zaburzone te odruchy o których piszesz, ale nigdy nie słyszałam o tego typu ćwiczeniach i zależności natręctw od właśnie tych odruchów.Bardzo bym CIę prosiła o więcej informacji na ten temat. Mój adres nieszki@adhd.org.pl Odpowiedz Link
iwpal Re: leczenie nerwicy natręctw 15.10.08, 23:04 Nieszki, polecam literaturę Sally Goddard-Blythe "Harmonijny rozwój dziecka" i "Odruchy, uczenie, zachowanie" w styczniu w UK ma wyjść jeszcze jedna ksiażka, nie wiem kiedy bedzie polskie tłumaczenie www.inpp.org.uk www.inpp.org.pl Odpowiedz Link
katerina8 Re: leczenie nerwicy natręctw 16.10.08, 09:20 Gemma, to, że u K. przetrwał odruch Moro, stwierdziła znana specjalistka od terapii metodą Dennisona. Po badaniu, na którym niestety nie byłam obecna (odbyło się na terenie szkoły, w czasie lekcji), terapeutka powiedziała mi, że do ćwiczeń wg Dennisona K. się nie nadaje (jedynie kilka może wykonywać)właśnie ze względu na niewygaszony odruch Moro. Zaleciła natomiast zajęcia z SI. Potem niestety ta pani zniknęła z naszego horyzontu :-), a odruchem Moro u K. nikt się jak dotąd nie zajmował. Odpowiedz Link
kukane Re: leczenie nerwicy natręctw 19.10.08, 23:23 Natręctwa oraz tiki u mojego 9 letniego synka z ZA przerabiamy od ok 3 lat. Bardzo pomogły mi sugestie z tego forum. Niestety od kilku miesięcy wszystkie objawy się nasiliły, a dotychczasowe sposoby zaczęły okazywać się nieskuteczne.Przez zupełny przypadek zaczęliśmy stosować EEG Biofeedback. Tiki zaczynają się wycofywać, a pierwszym objawem widocznego działania było spokojniejsze zasypianie. Jesteśmy jeszcze w trakcie terapii, ale jest już lepiej. Seanse terapeutyczne były oczywiście poprzedzone konsultacją u psychiatry. Odpowiedz Link