Dodaj do ulubionych

O Pyzdrach na stronach Rozrywki

01.04.04, 09:11
Turniej młodych w Pyzdrach

Na szaradziarskiej mapie Polski pojawił się nowy punkt ? Pyzdry. 20 marca br.
w gościnnych progach Publicznego Samorządowego Gimnazjum w Pyzdrach rozegrany
został I Międzygimnazjalny Turniej Szaradziarski. W konkursie drużynowym
startowało 7 zespołów 3-osobowych; w ciągu 45 minut rozwiązywano zestaw
zadań, za które można było zdobyć 272 punkty. Najlepiej spisała się drużyna w
składzie: Martyna Królak, Adrian Marciniak i Tomasz Przewoźny, reprezentująca
Gimnazjum nr 2 we Wrześni, uzyskując 214 punktów i I miejsce, II miejsce (181
pktów) wywalczyło Gimnazjum z Kołaczkowa: Dorota Górniak, Joanna Kamińska i
Olga Stramczewska, III ? Gimnazjum nr 1 we Wrześni: Kamila Matyjasik, Dawid
Matuszak i Tomasz Przekaza, z wynikiem 168 punktów. W turnieju startowały
także zespoły gimnazjalne z Pyzdr, Miłosławia, Marzenina i Orzechowa.

Turniej indywidualny, w którym wystąpiło 21 gimnazjalistów, trwał 60 minut; w
tym czasie zawodnicy rozwiązywali zadania, za które można było uzyskać
maksimum 207 punktów. Zdobywczynią I miejsca została Joanna Frankiewicz z
Pyzdr, osiągając wynik 139 punktów, II miejsce (135 pktów) ? Joanna Kamińska
z Kołaczkowa, III (123 pkty) ? Adrian Marciniak z Wrześni.

Zestawy zadań przygotował Leszek Rydz, autor znany z naszych łamów, puchary i
nagrody ufundowane zostały przez burmistrza Pyzdr, dyrekcję Gimnazjum w tym
mie?cie, a także przez ?Rozrywkę?. Pomysłodawczynią i organizatorką całej
imprezy jest Małgorzata Antczak-Kęsy z biblioteki gimnazjum w Pyzdrach ? duże
brawa i słowa uznania za tę inicjatywę. Należy podkreślić wysoki poziom
szaradziarski prezentowany przez uczestników turnieju, którzy udział w
reprezentacyjnej drużynie wywalczyli sobie w eliminacjach, przeprowadzonych w
poszczególnych szkołach. Za rok kolejne spotkanie młodych szaradzistów. (b)

Obserwuj wątek
    • megalomaniac Re: O Pyzdrach na stronach Rozrywki 06.04.04, 19:07
      ciekawa inicjatywa dla mlodego pokolenia!
      oby wiecej takich miast bylo na mapie Polski, gdzie szaradziarstwo dla
      mlodziezy jest dostepne!
      doskonala to forma zabawy, relaksu i nauki!

houk!
      • uhuhu Re: O Pyzdrach na stronach Rozrywki 07.04.04, 08:07
        megalomaniac napisał:

> ciekawa inicjatywa dla mlodego pokolenia!
        > oby wiecej takich miast bylo na mapie Polski, gdzie szaradziarstwo dla
        > mlodziezy jest dostepne!
        > doskonala to forma zabawy, relaksu i nauki!

Nic dodać, nic ująć. Jestem bardzo za organizowaniem takich turniejów, bo to
        najlepszy sposób na to, by dzieciaki i młodzież zapoznawały się z
        szaradziarstwem.

Przeglądałem wycinki prasowe z tego turnieju - jako ciekawostkę mogę podać, że
        startujący za najtrudniejsze zadanie uznawali krzyżówkę z przymrużeniem oka.
        Jednocześnie mówili, że rozgryzanie właśnie tej krzyżówki sprawiło im najwięcej
        frajdy. Jakże to inna postawa od tych prezentowanych w niektórych listach,
        gdzie czytelnicy użalają się, że na łamach za trudno.

Natomiast największym wzięciem cieszyła się duża krzyżówka tematyczna pt. "Nie
        tylko w MTV", gdzie do diagramu wpisywało się m.in. takich wykonawców jak Peja,
        Metallica, Dido, Depeche Mode, Eminem, Björk czy Myslovitz. Turniej był
        rozgrywany zarówno drużynowo, jak i indywidualnie, i jeszcze raz potwierdziło
        się, że wspólne rozwiązywanie ma kolosalną przyszłość i daje dużo więcej zabawy
        niż indywidualne zmagania.
        • reptar Re: O Pyzdrach na stronach Rozrywki 07.04.04, 09:08
          uhuhu napisał:

> Natomiast największym wzięciem cieszyła się duża krzyżówka tematyczna pt.
          > "Nie tylko w MTV", gdzie do diagramu wpisywało się m.in. takich wykonawców
          > jak Peja, Metallica, Dido, Depeche Mode, Eminem, Björk czy Myslovitz.

Ciekawe, czy przyjęto by ją do druku w jakimś wydawnictwie...
          To oczywiście było pytanie retoryczne   :-(

A może właśnie w tym tkwi przyczyna, że szaradziarstwo powoli staje się rozrywką
          dla emerytów.
          • uhuhu Re: O Pyzdrach na stronach Rozrywki 07.04.04, 09:21
            reptar napisał:

> Ciekawe, czy przyjęto by ją do druku w jakimś wydawnictwie...
            > To oczywiście było pytanie retoryczne :-(

Retorycznie odpowiadam, że przyjęto ;-) Naprawdę!
            • reptar Zdębiałem! (no text) 07.04.04, 09:26
              • luxer Re: Zdębiałem! (no text) DLACZEGO !? (no text) 07.04.04, 09:33
              • widok22 Re: Zdębiałem! (no text) Dlaczego!? (no text) 07.04.04, 09:47
                • reptar Dlatego: 07.04.04, 10:32
                  Dlatego, że najprawdopodobniej ja i uhuhu mamy na myśli to samo wydawnictwo.
                  A jeśli tak, to mam z tym wydawnictwem pewne doświadczenia polegające na tym,
                  że jak wplotę w zadanie nazwisko współczesnego pisarza z list bestsellerów,
                  tytuł filmu nagrodzonego Oscarem nie dawniej niż 15 lat temu, albo wyraz ze
                  slangu młodzieżowego, to zadanie wprawdzie się ukazuje, ale co ja się potem
                  nasłucham od takiej jednej osoby to moje. Dotykanie teraźniejszości jest tym,
                  co mi się zarzuca jako niewłaściwe. Dlatego opublikowanie zadania wykraczającego
                  poza słownik Wakarecego aż w takim stopniu wydaje mi się rewolucją, przynajmniej
                  na tym podwórku. Ale z ostatecznymi wnioskami poczekam, aż zadanie zostanie
                  opublikowane. Jeszcze kilka niewiadomych przed nami. Być może Twoje MTV, uhuhu,
                  czeka taki los, jak wcześniej Republikę, Wojtyszkę czy Dostojewskiego:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10067&w=5008687&a=5020764
                  • widok22 Aaa, no tak 07.04.04, 10:44
                    reptar napisał:

> Dlatego, że najprawdopodobniej ja i uhuhu mamy na myśli to samo wydawnictwo.

Aaa, to co innego. To jednak zaskoczenie, że "jakieś" może oznaczać Horyzont :)
                  • luxer Re: Dlatego: Jak to rozumieć????? ;(( 07.04.04, 11:19
                    smutno zabrzmiały słowa reptara:

> jak wplotę w zadanie nazwisko współczesnego pisarza z list bestsellerów,
                    > tytuł filmu nagrodzonego Oscarem nie dawniej niż 15 lat temu, albo wyraz ze
                    > slangu młodzieżowego, to zadanie wprawdzie się ukazuje, ale co ja się potem
                    > nasłucham
                    Tzn, że i do szaradziarstwa wtargnęło pojęcie równy i równiejszy, jak w
                    Folwarku Orwella! Wnioskuję z Twojego opisu, że jednym moża, a
                    innym:
                    > Dotykanie teraźniejszości
                    > zarzuca jako niewłaściwe.

Nic z tego nie rozumiem.
                    luxer

• reptar Re: Dlatego: Jak to rozumieć????? ;(( 07.04.04, 11:46
                      Nie jest tak źle (co do równości). Chciałem tylko o tym, że w niektórych
                      środowiskach generalnie, a więc każdemu tak samo, trudno jest przemycić
                      w krzyżówce coś takiego. Czesław Pijet mógł nie słyszeć o Björk...
                  • uhuhu Re: Dlatego: 07.04.04, 11:24
                    Tak, nie chciałbym, żeby krzyżówka poszła jako synteza, natomiast bardziej
                    obawiam się tego, żeby nie leżała zbyt długo w redakcyjnej teczce, no bo kto za
                    5 lat będzie pamiętał, jak się nazywał finalista drugiej edycji "Idola" albo
                    jak miał na imię wokalista Limp Bizkit? :)

Jeju, Limp Bizkit na łamach... Nie mogę się doczekać!
                    • jw1969 Re: Dlatego: 07.04.04, 12:52
                      Nie martw się, uhuhu, w razie czego połowa nazwisk będzie do znalezienia w
                      Informatorze...
                    • jw1969 Re: Dlatego: 07.04.04, 13:01
                      "...Wieleż lat czekać trzeba, aż się przedmiot świeży jak figa ucukruje, jak
                      tytuń uleży?"
                      Ten cytat z "Dziadów" przyszedł mi na myśl w związku z tym, co napisał reptar.
                      Czy świeże tematy nie mają szans na łamach? Chyba nie jest tak źle, na przykład
                      zadania o tematyce sportowej (Małysz!) pokazują, że niekoniecznie. Albo rózne
                      krzyżówki z iksem, w których często pojawiają się znani z seriali aktorzy
                      (niedawno Dominika Figurska). Czyżby wyjątki od reguły?
                      • megalomaniac Mimo wszystko, wróćmy do dzieciaków............... 08.04.04, 14:33
                        Jeśli krzyżówka ma być dla dziecka czy młodzieńca, musi być z jego kręgu
                        zainteresowań, np. muzyka, sport, moda...!
                        Co można serwować dzieciom teraz z R...powiedzmy, że zadania z
                        rubryki "Pierwsze kroki"...lub wybrane przez Nas i celujące w ich poziom, rzecz
                        jasna trudniejsze wyrazy można podpowiedzieć lub powiedzeić..."a poszukaj";-).
                        Jak przydatne i cenne było czasopismo MR...tutaj już potrzeba się nie liczy
                        pewnie a po prostu ekonomia!;-(

houk!
                        • lucbach Re: Mimo wszystko, wróćmy do dzieciaków.......... 08.04.04, 15:50
                          Oj, szkoda MR, to prawda. To było pismo, które można było dzieciakom w ciemno
                          dać, będąc pewnym, że zadania są na odpowiednim poziomie, itd. A rządzi...
                          oczywiście ekonomia, jak napisał Megalo. Pewnie Rozrywce się już nie opłacało.
                          Oj, zgrozo, dojdź do głosu pokolenie gier komputerowych... i tylko gier :(
                          pozdrawiam,
                          lucbach
                          • megalomaniac Re: Mimo wszystko, wróćmy do dzieciaków.......... 08.04.04, 16:21
                            > Oj, szkoda MR, to prawda. To było pismo, które można było dzieciakom w ciemno
                            > dać, będąc pewnym, że zadania są na odpowiednim poziomie, itd.

pismo miało niski nakład w stosunku do innych wydawnictw..., ale
                            tematyczno-edukacyjny dobór zadań, różnorodność zadań od rebusów i form małych
                            wierszowanych, po jolki i krzyżówki szyfr, piękną szatę graficzną i KOLORY I
                            OBRAZKI (to bardzo ważne w dobie wieku obrazkow, zreszta naturalny kierunek
                            odwołujący się do początków życia na Ziemi a tu pismo obrazkowe:-
                            )))...doskonała pomoc i dodatek edukacyjny dla dzieci...!!!

> Oj, zgrozo, dojdź do głosu pokolenie gier komputerowych... i tylko gier :(

a dzieciaki, mimo tego wszystkiego, chca czegoś więcej...maja dość prostoty i
                            naciskania klawiszy!

pozostaje tylko miłe wspomnienie i tęskonota!;-)
    • uhuhu Re: W tym roku (2005) też są Pyzdry,,, 09.03.05, 07:48
      ...i też na stronach "R" mamy zajawkę:

www.rozrywka.waw.pl/index.php?txt=4
      W marcu zeszłego roku Publiczne Samorządowe Gimnazjum w Pyzdrach, z inicjatywy
      Małgorzaty Antczak-Kęsy, zorganizowało turniej szaradziarski, na którym gościli
      przedstawiciele "Rozrywki". Również teraz, w asyście naszej redakcji, uczniowie
      gimnazjów z Pyzdr i okolic będą rywalizować o puchary i nagrody rzeczowe w
      ramach finału II Międzygimnazjalnego Turnieju Szaradziarskiego. Rok temu w
      konkursie indywidualnym triumfowała pyzdrzanka Joanna Frankiewicz, zaś w
      drużynowym - gimnazjaliści z Wrześni. Jak będzie tym razem, okaże się już w
      najbliższą sobotę, 12 marca.

W wątku tym wspominaliśmy rok temu o "krzyżówce z MTV". Pierwszy rok minął.
      Limp Bizkit nie wydali nowej płyty i nic o nich nie słychać, ruszyła za to
      czwarta edycja "Idola"... ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka