Dodaj do ulubionych

z prac jury

31.07.11, 14:53
jest sobie homonim, podczas turnieju w zestawie, dla ścisłości homonim jest całym wyrazem, ale wpisuję go tylko w jedno miejsce drugie pomijam

jak zostanie ocenione mi to zadanie na 0 czy 1 ?
Obserwuj wątek
    • faouar Re: z prac jury 31.07.11, 18:46
      megalomaniac napisał:
      >
      > jak zostanie ocenione mi to zadanie na 0 czy 1 ?

A w jaki sposób pisma szaradziarskie podają rozwiązanie homonimów? "Homonim: miał" czy "Homonim: miał, miał"? Jeżeli w regulaminie turnieju nie ma zapisu o obowiązkowym wypełnianiu wszystkich kratek diagramów itp., spodziewałbym się uznania punktu.
      Podobnie gdybym w krzyżówce magicznej wypisał tylko wyrazy poziome albo gdybym w rebusie podał tylko rozwiązanie końcowe. Ale nie mam pojęcia, jaka jest praktyka turniejowa, a to pewnie kwestia praktyki właśnie.
    • reptar Re: z prac jury 01.08.11, 13:12
      megalomaniac napisał:

> jest sobie homonim, podczas turnieju w zestawie, dla ścisłości homonim jest całym
      > wyrazem, ale wpisuję go tylko w jedno miejsce drugie pomijam
      > jak zostanie ocenione mi to zadanie na 0 czy 1 ?

Na tak zadane pytanie odpowiedź może być tylko jedna: albo na 0, albo na 1.
      Bo decyduje organizator.

faouar napisał:

> Jeżeli w regulaminie turnieju nie ma zapisu o obowiązkowym wypełnianiu wszystkich kratek
      > diagramów itp., spodziewałbym się uznania punktu.

Kluczowym słowem jest "spodziewałbym". Po jednych organizatorach dobrze wiemy, czego się spodziewać, a po innych nie.
      • megalomaniac Re: z prac jury 01.08.11, 15:45
        reptar napisał:

> megalomaniac napisał:
        >
        > > jest sobie homonim, podczas turnieju w zestawie, dla ścisłości homonim je
        > st całym
        > > wyrazem, ale wpisuję go tylko w jedno miejsce drugie pomijam
        > > jak zostanie ocenione mi to zadanie na 0 czy 1 ?
        >
        >
        > Na tak zadane pytanie odpowiedź może być tylko jedna: albo na 0, albo na 1.
        > Bo decyduje organizator.

Prawda. Ale nigdy w formach wierszowanych nie spotkałem się na turnieju (ja), by istniał dopisek przy homonimie, wpisz oba wyrazy :)

Chyba to samo tyczy wszelkiej maści szyfrów, choć tu punkty dawali jak pamiętam czasami za hasło końcowe (ostatnie) co może implikować, ze z wyrazów pomocniczych.

@do faura...

są magiczne (wyłączając wadraty), że rozwiązanie, aby wypełnić kratownicę, nie sprowadza się do wpisania pionu lub poziomu. No, ale te parę literek w białe pola bym wpisał :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka