Dodaj do ulubionych

Naruszam ciszę

04.10.11, 21:58
Wybory za pasem, a na Forum o nich cicho. Ozcywiście nie zamierzam wszczynać debat politycznych, ale przecież szaradzistom każde nazwisko i plakat jakoś sie kojarzą - a to ciekawy anagram, a to inne skojarzenie. W zasadzie z lokali wyborczych powinno sie pousuwać wszystko poza obwieszczeniami, bo moze sie komuś coś nasunąć. Ewentualnie każdy tekst zastąpić słowem "NAPIS", żeby nikomu nie sugerować, na kogo głosować.

W ramach naruszania ciszy zmyślona historyjna z homofonem, jaka mi przyszła do głowy.

Premier pojechał na spotkanie z kibolami, którzy, hm, nie okazali mu należnego szacunku i naruszyli jego nietykalność cielesną, używając do tego swoich ciężkich butów. Gdy obolały szef PO pojawił się w sejmie na posiedzeniu klubu, zatroskany przewodniczący Tomczykiewicz zadał mu dyskretnie pytanie – no właśnie, jakie? Dodam, że premier słyszał je wcześniej na co najmniej jednym spotkaniu wyborczym.
Obserwuj wątek
    • wisa46 Re: Naruszam ciszę 04.10.11, 22:20
      PO to ... potop!
      • wisa46 Re: Naruszam ciszę 10.10.11, 13:05

Donald ... i 'miętuska'!
    • totet Re: Naruszam ciszę 04.10.11, 22:40
      Różne są łamigłówki. Zdrowa, prosta ta.
      Dyskretne pytanie było oczywiście w języku kaszubskim.
      • romanglowacki Re: Naruszam ciszę 04.10.11, 23:19
        ... panie premierze - jak rzyć ?
    • romanglowacki Re: Naruszam ciszę 04.10.11, 23:26
      ciekawym, czy włoskie wzgórza (pewnie chętnie odwiedzane przez Polaków) wyposażono w tabliczki znane nam w kraju, typu: SZANUJ ZIELEŃ ... Można by wtedy ustawić rękoma pewniej osoby tabliczkę: SZANUJ KAPITOL. Kto ją postawił :-)
    • kouba Re: Naruszam ciszę 04.10.11, 23:45
      Ode mnie coś z homonimów. Jeden z kandydatów na Śląsku promuje się dość prostym hasłem "Wala do senatu". Czyżby kandydat ten był tak pewny swego, że nie poczeka nawet na wynik niedzielnego głosowania?
      • jw1969 Re: Naruszam ciszę 05.10.11, 00:38
        Może chcieli napisać "Walą do Senatu" i zjadło im ogonek?
        Zagadkę odgadliście. Tomasz Tomczykiewicz pochodzi z Pszczyny, stąd gwara ślaska. Po kaszubsku jest tak samo?
        • kouba Re: Naruszam ciszę 05.10.11, 07:35
          Niekoniecznie zjedli ogonek - "Wala" w gwarze śląskiej oznacza tyle co "idę", więc można to odczytać jako "Idę do senatu", ale nie wiem czy sam kandydat hasło te użył celowo czy homonim wyszedł zupełnie przypadkiem.
          • jw1969 Re: Naruszam ciszę 05.10.11, 11:31
            Rozumiem, moja znajomość gwary śląskiej jest mocno ograniczona.
        • totet Re: Naruszam ciszę 05.10.11, 13:38
          > Po kaszubsku jest tak samo?
          No proszę, napisałem z punktu widzenia pytanego.
          Niestety, nie znam dokładnie pisowni, ale jest też taki stary dowcip o dwóch Kaszubach, co pojechało samochodem do Niemiec. Policjant niemiecki zatrzymał ich do kontroli i mówi:
          - Pasporte.
          Na to jeden z Kaszubów: - Kuśnij nas w rzyc.
          Na to zdziwiony policjant pyta: - Was?
          Kaszub: - Jo jo mnie i Bronka.

• reptar Post z rebusem anagramowym do rozwiązania 05.10.11, 09:10
      Takie wybory to okazja, by szaradziarsko wykorzystać setki nazwisk, które w innych okolicznościach nigdy nie zaistniałyby w zadaniach i zagadkach, poszukać dziwnych zbiegów okoliczności, anagramów, piramidek... Na kandydacidosejmu.pl/ są podobno wszyscy, a z wybory2011.pkw.gov.pl/Pliki_Do_Pobrania,24/index.html można ściągnąć pliki, w których kandydaci mają jeszcze więcej imion   ;-)

Można na przykład zestawić niektóre wizytówki w ciekawe pary (ciekawe nie tylko dlatego, że nazwiska tworzą dwa kolejne piętra piramidki):

● Piotr Zbigniew Najzer (4/9/2)
      ● Zbigniew Piotr Majzner (41/10/10)

● Anna Magdalena Czajka (23/3/12)
      ● Magdalena Anna Janczak (11/9/6)

Trzy liczby w nawiasach to kolejno okręg wyborczy, numer listy i pozycja. Stosując taką notację wrzucam do rozwiązania rebus anagramowy z szekspirowskim rozwiązaniem:

(36/2/20), (21/11/19)
      • mig72 Re: Post z rebusem anagramowym do rozwiązania 05.10.11, 18:04
        KUPIEC (Ciupek), WENECKI (?) - nie wiem, bo w okręgu 21 nie ma 11 listy :((((

Mnie z kolei przypadł do gustu kandydat, który startując nie ukrywa, że robi to również dla siebie i swojej rodziny. Jego hasła to "Zróbmy to razem dla dobra Polski i Polaków" oraz "Polacy zasługują na więcej". A na nazwisko ma Polak...
        • jw1969 Re: Post z rebusem anagramowym do rozwiązania 05.10.11, 21:17
          Ja rano znalazłem osobę o nazwisku Wiencek. Ale być moze lista została zaktualizowana, sytuacja jest płynna.
          Znająć Reptara i różnorodność polskich nazwisk podejrzewałem, że wyjdzie "Poskromienie złośnicy"...
          • reptar Re: Post z rebusem anagramowym do rozwiązania 05.10.11, 22:10
            Niestety, "tylko" Kupiec wenecki   :-)
            Nie wiem, jak to jest z listą 11 w okręgu 21, ale zaufałem Internetowi ([1], [2]).
            • eso73 Re: Post z rebusem anagramowym do rozwiązania 06.10.11, 05:57
              A katowickie SLD oferuje nam Fiutka.
              • wisa46 Re: Post z rebusem anagramowym do rozwiązania 07.10.11, 21:17
                PO goni równo!
                • jw1969 Gra półsłówek? (n/t) 07.10.11, 22:38
    • nemosapiens OPOLE GŁ. 06.10.11, 11:37
      Tytułowy napis widnieje na budynku stacyjnym tego miasta.
      Ja odczytałem (kołowo) wyborczą prognozę pewnego ugrupowania.
    • wisa46 Re: Naruszam ciszę 09.10.11, 21:35
      Małyszko + 01-100 + obóz
    • neop1 Re: Naruszam ciszę 12.10.11, 22:57
      I po wyborach. Czyżby Arłukowicz został wicemarszałkiem?
      wiadomosci.onet.pl/kraj/powyborcze-zmiany-kopacz-marszalkiem-za-nia-arluko,1,4878970,wiadomosc.html
      • jw1969 Re: Naruszam ciszę 12.10.11, 23:02
        Słyszeliście, jakiego posła wybrali w Opolu?
        • romanglowacki Re: Naruszam ciszę 12.10.11, 23:07
          Jakiego ......
          • jw1969 Re: Naruszam ciszę 12.10.11, 23:16
            Brawo! Nazywa się Patryk Jaki.
            Mógłby reklamować sie hasłem: nie jestem byle Jaki.
            Wiem, żarty z nazwisk są niskiego lotu, ale jakoś trudno mi sie powstrzymać...
            • totet Re: Naruszam ciszę 05.11.11, 18:10
              Anagram na czasie
              Kaczki przedkłada dla propagandy
              pewien _ _ _ _ _ _ _ _ _ / _ _ _ / _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ .
              • totet Re: Naruszam ciszę 11.11.11, 10:04
                Minęło kilka dni, rozwiązania nie ma, ale ponieważ ktoś może przeoczył w ostatnim bogactwie wątków, to nie psuję zabawy powiedzmy do poniedziałku. Może ktoś jeszcze rozwiąże?
              • zelezny Re: Naruszam ciszę 11.11.11, 10:22
                ZIOBRYSTA NAD SZATOBRIANDY

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka