Dodaj do ulubionych

Zdrowy dzień

09.11.12, 15:59
Są takie zabawy graficzne , dość znane jak sądzę, w których conajmniej jedną literę słowa przedstawia się w formie przedmiotu [ osoby, itp.] podobnej kształtem do owej litery a jednocześnie związanej ze znaczeniem słowa. Klasycznym przykładem jest nazwa Paryż [ Paris] z literą A w kształcie wieży Eiffla.
A ostatnio zoczyłam reklamę soków Tymbarku "Zdrowy dzień" w której WSZYSTKIE litery słowa "dzień" to owoce: D- to gruszka, z - trzy odpowiednio ułożone fasolki, I - smukła szklanka soku, e - bodaj sałata odpowiednio wygięta, ń - dwa banany z listkiem, który jest kreseczką nad n.

Coś mi się kołacze w nomen omen skołatanej łepetynie... Gdzieś, kiedyś widziałam takie zabawy...
Ktokolwiek widział i ktokolwiek wie....
Obserwuj wątek
    • tomasz.kielpinski Re: Zdrowy dzień 09.11.12, 16:29
      ciekawska43 napisała:

> Gdzieś, kiedyś widziałam takie zabawy...

To nie było to samo czasopismo, które drukowało "12 prac Herkulesa Miziaka"? Tytułu zupełnie nie pamiętam, ale wydaje mi się że było kolorowe, w formacie zbliżonym do A3 i miało bardzo różnorodne zadania z pogranicza szaradziarstwa i łamigłówek
      • totet Re: Zdrowy dzień 09.11.12, 21:39
        Jeżeli to czasopismo, które drukowało "12 prac Herkulesa Miziaka", to niezapomniane "Sam na Sam"... Przy okazji - twórczość Andrzeja Waligórskiego można znaleźć w sieci (także "12 prac..."), a ponieważ w tym roku minęła 20. rocznica śmierci autora, to zwłaszcza świeżo upieczonym adeptom szaradziarstwa dedykuję fragment "Ballady o pierwszej łamigłówce":
        "Pomyśl przeto czasami,
        Młody, dziarski rodaku,
        Siedząc nad krzyżówkami -
        O krzyżowcu-Dreptaku!"
        • tomasz.kielpinski Re: Zdrowy dzień 14.11.12, 15:08
          "Sam na sam" - dokładnie tak :-) Niestety, o ile twórczość p. Andrzeja znalazłem bez problemów, o tyle śladów po czasopiśmie w sieci zachowało się niewiele. Liczyłem po cichu, że może gdzieś leżą zeskanowane archiwalne numery, a tu ciężko znaleźć nawet informacje o wydawcy i terminie ukazywania się. A że, dziecięciem będąc, od "Sam na sam" zaczynałem swoją szaradziarsko-łamigłówkarską przygodę, z chęcią zmierzyłbym się z niektórymi zadaniami jeszcze raz.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... :-)

A jeśli chodzi o pytanie ciekawskiej, to przypomniałem sobie, że chodziło o konkurs dla czytelników, polegający na takim "narysowaniu" słowa, aby jak najbardziej przypominało rysowany przedmiot.

Pozdrawiam,
          Kiełpiś

• horpyna4 Re: Zdrowy dzień 14.11.12, 10:03
      Hmmm... w dzieciństwie czytałam "Takie sobie bajeczki" (Rudyard Kipling); było tam opowiadanko "Jak powstało abecadło". Może to się kołacze?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka