piotr2345 17.04.13, 10:12 Ukazała się kolejna monografia p.Krzysztofa Oleszczyka omawiająca typy zadań szaradziarskich. Po dwu tomach "Rebusu", "Krzyżówce" i "Szaradzie" mamy "Palindromy". Więcej na stronie: palindrom.republika.pl/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anagramist Re: Wszystko o palindromach 18.04.13, 09:21 Po pierwsze: nie "Palindromy" a "Palindrom". Po drugie: takich książeczek to pan Morawski napisal z dziesięć albo i więcej! Odpowiedz Link
junior36 Re: Wszystko o palindromach 19.04.13, 15:39 Pan Tadeusz Morawski cieszy się powszechnym uznaniem. Głównie za trudną do przecenienia rolę w popularyzacji palindromów. Ale jego tomiki to zbiory palindromowych zdań urozmaicone niewielką porcja faktów i ciekawostek. A książki p. Krzysztofa Oleszczyka to monografie opisujące przeszłość i dzień dzisiejszy poszczególnych odmian zadań szaradziarskich. Opracowania, w których widać pasję szperacza i kilkadziesiąt lat poszukiwań. Można uważać, że jego popularno-naukowe opracowania sa za mało popularne a za bardzo naukowe, można się nimi nie interesować. Można mieć do nich, podobnie jak i do ich autora, różne zastrzeżenia... Ale nie można odmówić Kreolowi wiedzy. Ogromnej. Dlatego też nie zgadzam się na określenie mówiące o kolejnej, którejś tam, książce o palindromch. Bo jest to praca kompletna i ... Daruję sobie przymiotniki. kto czytał wie, kto nie chce czytać... jego sprawa... Odpowiedz Link
wisa46 Re: Wszystko o palindromach 24.04.13, 10:23 junior36 napisała: > Pan Tadeusz Morawski cieszy się powszechnym uznaniem. Głównie za trudną do prze > cenienia rolę w popularyzacji palindromów. Ale jego tomiki to zbiory palindromo > wych zdań urozmaicone niewielką porcja faktów i ciekawostek. > A książki p. Krzysztofa Oleszczyka to monografie opisujące przeszłość i dzień d > zisiejszy poszczególnych odmian zadań szaradziarskich. Opracowania, w których w > idać pasję szperacza i kilkadziesiąt lat poszukiwań. > Można uważać, że jego popularno-naukowe opracowania sa za mało popularne a za b > ardzo naukowe, można się nimi nie interesować. Można mieć do nich, podobnie jak > i do ich autora, różne zastrzeżenia... Ale nie można odmówić Kreolowi wiedzy. > Ogromnej. > Dlatego też nie zgadzam się na określenie mówiące o kolejnej, którejś tam, ksi > ążce o palindromch. Bo jest to praca kompletna i ... Daruję sobie przymiotniki > . kto czytał wie, kto nie chce czytać... jego sprawa... Gdzież to wydawnictwo można dorwać? Może w końcu dowiem się czy to nie ja pierwszy wpadłem na pomysł takich palindromów jak: ... okop się i spoko ... dur, bo brud ... jem sód od ósmej ... babę chcę! chcę bab! ... kar, bata brak! Zainteresowanych palindromami zapraszam na serwis - www.poezja.org - gdzie od 2006 r setki moich pomysłów sygnowanych podpisem - " ja bolek" - możecie poczytać. Odpowiedz Link
anagramist Re: Wszystko o palindromach 24.04.13, 12:32 Przy pierwszej informacji [ Piotr 234 ] jest odsyłacz na stronę p. Oleszczyka. A tam odpowiednie informacje. A w książce jest Drogi Wiso [Wisu, Wisie, Wisusie?] i o Tobie. I Twoje palindromy, i konterfekt galanty! I jeszcze nawiązanie do mojego wcześniejszego wpisu. To miał być trochę żart, a trochę maleńka prowokacja. Mam już "Palindromy". I jak zwykle u p. Kreola mnóstwo usystematyzowanej wiedzy, mnóstwo ciekawostek, mnóstwo ilustracji... Mam o tej książce swoje zdanie. Ale nic nie napiszę. Żeby nie było, że najpierw nie doceniałem, a teraz chwalę... Odpowiedz Link