Dodaj do ulubionych

Wszystko o palindromach

17.04.13, 10:12
Ukazała się kolejna monografia p.Krzysztofa Oleszczyka omawiająca typy zadań szaradziarskich.
Po dwu tomach "Rebusu", "Krzyżówce" i "Szaradzie" mamy "Palindromy".
Więcej na stronie: palindrom.republika.pl/
Obserwuj wątek
    • anagramist Re: Wszystko o palindromach 18.04.13, 09:21
      Po pierwsze: nie "Palindromy" a "Palindrom".
      Po drugie: takich książeczek to pan Morawski napisal z dziesięć albo i więcej!
      • junior36 Re: Wszystko o palindromach 19.04.13, 15:39
        Pan Tadeusz Morawski cieszy się powszechnym uznaniem. Głównie za trudną do przecenienia rolę w popularyzacji palindromów. Ale jego tomiki to zbiory palindromowych zdań urozmaicone niewielką porcja faktów i ciekawostek.
        A książki p. Krzysztofa Oleszczyka to monografie opisujące przeszłość i dzień dzisiejszy poszczególnych odmian zadań szaradziarskich. Opracowania, w których widać pasję szperacza i kilkadziesiąt lat poszukiwań.
        Można uważać, że jego popularno-naukowe opracowania sa za mało popularne a za bardzo naukowe, można się nimi nie interesować. Można mieć do nich, podobnie jak i do ich autora, różne zastrzeżenia... Ale nie można odmówić Kreolowi wiedzy. Ogromnej.
        Dlatego też nie zgadzam się na określenie mówiące o kolejnej, którejś tam, książce o palindromch. Bo jest to praca kompletna i ... Daruję sobie przymiotniki. kto czytał wie, kto nie chce czytać... jego sprawa...
        • wisa46 Re: Wszystko o palindromach 24.04.13, 10:23
          junior36 napisała:

> Pan Tadeusz Morawski cieszy się powszechnym uznaniem. Głównie za trudną do prze
          > cenienia rolę w popularyzacji palindromów. Ale jego tomiki to zbiory palindromo
          > wych zdań urozmaicone niewielką porcja faktów i ciekawostek.
          > A książki p. Krzysztofa Oleszczyka to monografie opisujące przeszłość i dzień d
          > zisiejszy poszczególnych odmian zadań szaradziarskich. Opracowania, w których w
          > idać pasję szperacza i kilkadziesiąt lat poszukiwań.
          > Można uważać, że jego popularno-naukowe opracowania sa za mało popularne a za b
          > ardzo naukowe, można się nimi nie interesować. Można mieć do nich, podobnie jak
          > i do ich autora, różne zastrzeżenia... Ale nie można odmówić Kreolowi wiedzy.
          > Ogromnej.
          > Dlatego też nie zgadzam się na określenie mówiące o kolejnej, którejś tam, ksi
          > ążce o palindromch. Bo jest to praca kompletna i ... Daruję sobie przymiotniki
          > . kto czytał wie, kto nie chce czytać... jego sprawa...

Gdzież to wydawnictwo można dorwać?

Może w końcu dowiem się czy to nie ja pierwszy wpadłem na pomysł takich
          palindromów jak: ... okop się i spoko ... dur, bo brud ... jem sód od ósmej ...
          babę chcę! chcę bab! ... kar, bata brak!
          Zainteresowanych palindromami zapraszam na serwis - www.poezja.org -
          gdzie od 2006 r setki moich pomysłów sygnowanych podpisem - " ja bolek" -
          możecie poczytać.
          • anagramist Re: Wszystko o palindromach 24.04.13, 12:32
            Przy pierwszej informacji [ Piotr 234 ] jest odsyłacz na stronę p. Oleszczyka. A tam odpowiednie informacje.
            A w książce jest Drogi Wiso [Wisu, Wisie, Wisusie?] i o Tobie. I Twoje palindromy, i konterfekt galanty!

I jeszcze nawiązanie do mojego wcześniejszego wpisu. To miał być trochę żart, a trochę maleńka prowokacja. Mam już "Palindromy". I jak zwykle u p. Kreola mnóstwo usystematyzowanej wiedzy, mnóstwo ciekawostek, mnóstwo ilustracji...
            Mam o tej książce swoje zdanie. Ale nic nie napiszę. Żeby nie było, że najpierw nie doceniałem, a teraz chwalę...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka