Dodaj do ulubionych

Pomoc - jolka

18.07.13, 20:34
Hej, nie wiem czy piszę w odpowiednim forum, ale jeśli ktoś zechciałby mi pomóc, to byłabym niezmiernie wdzięczna :)
Próbowałam już coś wpisywać, ale to trzeci raz i średnio mi to idzie, chyba źle jest :/

www42.zippyshare.com/v/46373437/file.html
Obserwuj wątek
    • 7-zark-7 Re: Pomoc - jolka 18.07.13, 23:22
      Wypełnij prawy górny sektor wyrazami Kacper, komizm, krwotok, mędrzec, trzask, wydech i zacisze. Po tym możesz na przykład spróbować wykombinować hasło.
      • szczescier Re: 7-zark-7 19.07.13, 12:16
        Kurczę, uzyskałam trzy litery i hasło wyszło: _ O _ H E_ _
        Pozostałe hasła z tej gazetki nie są bardzo wymyślne, więc tutaj próbowałam różnych kombinacji i nic nie wychodzi :/
        Dodatkowy problem, to że obydwie litery do hasła zawarte są w 5-cio literowym słowie w lewej kolumnie, a mnie wyszły takie hasła 5-literowe: nieuk, ferie, lasek, linia, kurek, nabój... To chyba nie te hasła :/
        Rozumiem, że mam do czynienia z kimś, kto ma dar do jolek po prostu? :)
        • 7-zark-7 Re: 7-zark-7 19.07.13, 12:58
          Jeden z tych 5-literowych wyrazów jest tym, o który chodzi. Kurka wyrzuć.

Próba odgadywania hasła na tym etapie to była tylko niezobowiązująca propozycja, po prostu tak jest zabawniej. Ale jak stawia opór, to trzeba dalej dopasowywać słowa do diagramu.

Zwróć uwagę, że jest tylko jedna pozycja, w którą można wpisać wyraz 8-literowy, a wśród pozostałych odgadywanych wyrazów jest taki, który raczej musi tam się znaleźć. Pierwszą literą będzie się krzyżował z "tłustym owocem z tropików" (którego szukaj pod "smaczliwka").
          • szczescier Re: 7-zark-7 19.07.13, 14:17
            dziękuję bardzo za pomoc! :)

hasło „forhend” mam, awokado i kanoniera mam, obawiam się jednak, że moje odpowiedzi nie są trafne, bo wydawało mi się, że już prawie wszystko mam, ale dalej utknęłam. no ale i tak już większość dało radę, za co serdecznie dziękuję jeszcze raz.

Moje pytanie ostatnie brzmi, czy z jolkami jest tak, że to trzeba po prostu widzieć, czy też da się wyrobić jakoś z czasem?
            To moja pierwsza jolka, za którą się zdecydowałam zabrać, choć i tak z początku było kiepsko.
            • 7-zark-7 Re: 7-zark-7 23.07.13, 20:52
              szczescier napisał(a):

> czy z jolkami jest tak, że to trzeba po prostu widzieć, czy też da się wyrobić jakoś z czasem?

Spoko, wyrobisz się z czasem.
      • szczescier Re: Pomoc - jolka 19.10.13, 20:40
        Hej, byłoby mi niezmiernie miło, gdybym uzyskała znowu jakąś małą pomoc w jolce, o którą to pomoc bardzooo proszę.

Zabieram się do jolek i zabieram, ale ciężko zacząć. Podejrzewam, że najłatwiej próbować od hasła na 8 liter, ale albo wpisuję błędne, albo coś, bo mi to nigdy nie pomaga :/

img571.imageshack.us/img571/7586/lvt4.jpg
        • eso73 Re: Pomoc - jolka 20.10.13, 00:49
          8-ka to WIZJONER.
          2 słowa dobrze wpisane.
          Rozwiązanie: SZOSA.
          Teraz już chyba rozwiążesz.
          • szczescier Re: Pomoc - jolka 20.10.13, 13:39
            Czyli mam dobrze ożenek i wizjonera, tak? W ogóle to WIZJONER to rozwiązanie którego hasła?
            • eso73 Re: Pomoc - jolka 20.10.13, 17:39
              ROWER i OŻENEK. WIZJONER zamiast JEGOMOŚĆ. A rozwiązanie odczytane rzędami z kropek - SZOSA.
              • szczescier Re: Pomoc - jolka 20.10.13, 22:52
                Ok, ok, już wiem. Dzięki za pomoc ;)
                • jw1969 Re: Pomoc - jolka 22.10.13, 08:45
                  Jeśli - tak jak zrozumiałem z poprzednich wpisów - dopiero zabierasz się do jolek, to wybierasz chyba zbyt ambitne jak na początek. Mało punktów zaczepienia, część określeń wieloznaczna. Łatwo się zniechęcić. Nie było nic łatwiejszego pod ręką?
                  • szczescier Re: Pomoc - jolka 22.10.13, 20:29
                    No niestety nie, akurat w takiej gazetce, gdzie jest wiele krzyżówek różnego typu są te jolki ;)
                    • jw1969 Re: Pomoc - jolka 22.10.13, 22:54
                      Nie bardzo mogę tu reklamować konkretne wydawnictwa (Admin nie byłby zadowolony), ale są takie dwa (jedno z Warszawy, drugie z Częstochowy), które wydają miesieczniki z samymi jolkami o różnym stopniu trudności, a w innych swoich periodykach też umieszczają sporo krzyżówek tego typu, generalnie dobrej jakości. Może warto spróbować?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka