Dodaj do ulubionych

Jolka czy Kreator

07.01.14, 05:46
Który z tych programów szybciej układa krzyżówki?
Takie większe i dość gęste, np. 12x17 i do 50 haseł.
Obserwuj wątek
    • alsor Re: Jolka czy Kreator 11.02.14, 18:41
      Kreator jest na pewno szybszy w układaniu, z powodu sprytnego algorytmu.

Jolka chyba jedzie tak liniowo, tj. przegląda po kolei wszystkie możliwe układy
      (tzw. metoda brute force, czyli żadnej optymalizacji).

Natomiast Kreator stosuje metodę minimalnej ścieżki,
      nawet przy układaniu algorytmem sekwencyjnym.
      • wiemconieco Re: Jolka czy Kreator 11.02.14, 21:50
        zawodowiec układa krzyżówki "na piechotę"...diagram, ołówek, gumka i leksykon...komputerowe podpórki - fajna rzecz, ale...żenada...
        • kouba Re: Jolka czy Kreator 11.02.14, 22:21
          Przyznam, że dawno większej głupoty nie słyszałem. To tak jakby powiedzieć:
          zawodowiec rachuje nawet największe liczby w pamięci albo w najgorszym razie na liczydle, komputerowe podpórki - żenada. Takie myślenie przywołuje mi na myśl początek ery przemysłowej, gdzie robotnicy powoli zastępowani przez maszyny chcieli te maszyny niszczyć, bo zastępowały ich pracę (często bardzo żmudną, nudną i marnie płatną). Nie widzę nic dziwnego (a tym bardziej żenującego) w ułatwianiu sobie roboty komputerem, bo w efekcie to i tak człowiek wpada na pomysł, podaje dane, programuje maszynę, jak i decyduje o ostatecznym kształcie krzyżówki i o tym czy dany twór wypluty z bezdusznej maszyny nadaje się do dalszej obróbki, czy do folderu o nazwie "kosz". Naprawdę znam wielu świetnych tradycyjnych autorów (z gumką i ołówkiem jak mawiasz) jak i wielu skomputeryzowanych, którym komputer pomaga w urzeczywistnieniu najbardziej zakręconych pomysłów powstających w ich głowach. Komputer to tylko narzędzie pracy, który po prawdzie niewiele wpływa na ostateczny kształt zadania w druku (konia z rzędem, kto odróżni zadania w pełni nazwijmy to klasycznie ułożone od dzieł poczętych w trzewiach peceta :)
        • reptar Re: Jolka czy Kreator 12.02.14, 01:29
          wiemconieco napisał:

> zawodowiec układa krzyżówki "na piechotę"...diagram, ołówek, gumka i leksykon..
          > .komputerowe podpórki - fajna rzecz, ale...żenada...

Żeby się wypowiadać w tym temacie, wypadałoby samemu popróbować jednego i drugiego, ale popróbować solidnie. Popróbować tak, by z własnego doświadczenia znać różnicę. Bo nie chodzi przecież tylko o korzystanie z gotowych programów i gotowych baz, o produkowanie dzieł, których nawet nie chce się samemu oglądać przed posłaniem klientowi. Taką praktykę rzeczywiście można podciągnąć pod żenadę. Można, ale też i nie trzeba, bo może to być czysty stosunek handlowy, a pecunia non olet.

Jestem przekonany, że Ciebie – jeśli nie chodziło Ci jedynie o prowokację – takie doświadczenie nie skaziło. Ktoś, kto zmierzył się z programowaniem albo przekopał bibliotekę, przygotowując wsad, nigdy nie wygłosiłby takich farmazonów.

Polecam wątek Wspomaganie komputerowe w szaradziarstwie (bo szkoda mi po dziesięciu latach powtarzać te same proste argumenty, a i jego tytuł bardziej przystaje do takiej dyskusji).

I zważ też, że gdzieś na świecie na pewno siedzi jakiś amator poglądu, że żenada zaczyna się już od kartki i gumki, nie wspominając o leksykonie.
          • wiemconieco Re: Jolka czy Kreator 12.02.14, 09:46
            Mówiąc "zawodowiec", miałem na myśli "rękodzielnika", "rzemiechę" w branży szaradziarskiej...Nie ukrywam, że sam się za takiego uważam, a w przypadku układania zadań diagramowych/zwłaszcza krzyżówek/, korzystam z historycznego już "Słownika Szaradzisty" (Karol Wakarecy), jako jedynej "podpórki komputerowej". Bynajmniej nie potępiam autorów masówki korzystających z programów komputerowych, ale kojarzy mi się to ze stosunkiem z użyciem prezerwatywy...Czym innym zaś jest niezmienny szacun autorom takich programów, w tym genialnemu twórcy o ksywce "reptar"Chapeau bas!
        • alsor Re: Jolka czy Kreator 15.02.14, 02:06
          > zawodowiec układa krzyżówki "na piechotę"...diagram, ołówek, gumka i leksykon..
          > .komputerowe podpórki - fajna rzecz, ale...żenada...

Mógłbyś sobie tak robić, gdyby ceny były jak 20 lat temu,
          no i wymagania - standard niższy, bo ręcznie gorsze wychodzą,
          zarówno w treści jak i grafice - zwłaszcza te rysowane ołówkiem.
          • wacek2008 Re: Jolka czy Kreator 15.02.14, 12:22
            Gdzie można nabyć ten Kreator i w jakiej cenie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka