Dodaj do ulubionych

Katalog Rebusów

21.02.16, 10:20
Proszę o kontakt osobę posiadającą "Katalog rebusów" Antoniego Mazurkiewicza.
Obserwuj wątek
    • dawidnd Re: Katalog Rebusów 21.02.16, 15:52
      Posiadam "Indeks rebusów z lat 1955-1979" tegoż autora - Biblioteczka Rozrywki nr 4.
      • ghoust107 Re: Katalog Rebusów 22.02.16, 18:52
        Dziękuję za odpowiedź. Tak się składa że i ja jestem posiadaczem "Indeksu rebusów". Na tyle mnie ona zainteresowała że chciałem się dowiedzieć czy ktoś posiada pozostałe.
        • dawidnd Re: Katalog Rebusów 22.02.16, 19:50
          Jeśli Ci zależy na tych katalogach, to spróbuj napisać do "Rozrywki", może gdzieś im się zachowały jakieś egzemplarze i odstąpią.
          • ghoust107 Re: Katalog Rebusów 23.02.16, 21:15
            Zanim tu zamieściłem ten wątek skontaktowałem się z redakcją Rozrywki. W uprzejmy sposób przekazano mi że owszem kiedyś to było wydawane u nich (dawno i nieprawda). Z dalszej części odniosłem wrażenie że mam trochę nietypowe "potrzeby". Szukać tego typu zestawów książkowych w dobie informacji łatwiej pozyskiwanych z internetu ?
            Otrzymałem poradę aby próbować się skontaktować z wśród grupy osób które się interesują szaradziarstwem. Może jacyś z wieloletnim doświadczeniem posiadają jeszcze jakieś egzemplarze z biblioteczki Rozrywki.
            Co też czynię.
        • mariosoares Re: Katalog Rebusów 23.02.16, 11:17
          Ja też szukam Katalogu rebusów z lat 1955-2000.
          • ghoust107 Re: Katalog Rebusów 23.02.16, 21:20
            Nie wiem jakie masz jak dotąd wrażenie ale jak na chwilę obecną więcej jest osób poszukujących niż posiadających.
            Rozwiązaniem było by zdigitalizowanie zbiorów biblioteczki Rozrywki. Wiem że jest tak np. z niektórymi zbiorami bibliotek. Mimo to nie sądzę aby któraś biblioteka posiadała egzemplarze z wydawnictwa Rozrywka. Nawet jeżeli by posiadała to zapewne potrzebna była by zgoda na wykorzystanie praw autorskich.
            • kouba Re: Katalog Rebusów 23.02.16, 21:33
              Ja wychodzę z założenia, że jak czegoś oczekujesz od kogoś , to lepiej zrób to sam. Można wybrać się do jakiejś większej biblioteki, wypożyczyć co tam cię interesuje, skaner + dobry program do takiej roboty (jest np. ABBYY Finereader) i po paru godzinach mamy zrobione bez proszenia się o łaskę. Na Rozrywkę bym w tej materii nie liczył.
              Na pewno w Bibliotece Śląskiej mieli jeden z tych indeksów rebusów. Mówię, bo sam go z stamtąd miałem i sam nawet o zrobieniu na własny użytek e-wersji myślałem. Ostatecznie jednak zrezygnowałem. Roboty z tym trochę jest, a poza tym od daty ostatniej publikacji ukazało się już tyle rebusów, że jest to już zupełnie nieaktualne. Redakcje mają do własnej dyspozycji jakieś indeksy, ale nie na sprzedaż, więc pozostaje ci jeno to co pisałem wyżej.
              • ghoust107 Re: Katalog Rebusów 27.02.16, 09:45
                Wygląda to tak. W warmińsko-mazurskim biblioteki nie posiadają tego typu zbiorów. Nie ma klubów szaradzistów a dla kilku osób (jak i dla mnie) na przykładowy udział w eliminacjach mistrzostw łatwiej udać się do Wa-wy niż np. trójmiasta albo Białegostoku.
                W Warszawie owszem jest dostępny co najmniej jeden egzemplarz, jednak dla mnie jako nie rozliczającego się z podatku dochodowego w rejonie Warszawy nie mam dostępu.
                Śląsk od Warmii dzieli pewna odległość. Nie przewiduję raczej celowej podróży w celu zrobienia skanu lub xera omawianego katalogu. Pomijam fakt że wcześniej uzyskał bym informację że jeżeli nie rozliczam się z PIT-u na Śląsku, wyjazd byłby celowy.
                Moje podejście nie jest takie czy coś jest aktualne. Bardzo cenię np. Kalendarze Szaradzisty, numery Rozrywki i RR z dawnych lat.
                • kouba Re: Katalog Rebusów 27.02.16, 09:56
                  Z tego co się zorientowałem to jest wersja elektroniczna tego indeksu rebusów, który Cię interesuje w Bibliotece Narodowej. Niestety dostępna tylko na miejscu w Warszawie (pewnie kwestia praw autorskich). Myślę, że jeśli do nich napiszesz, nakreślisz sytuację, może powiesz, że potrzebne ci to do jakiejś pracy naukowej, artykułu, eseju itp. to jakoś ci to udostępnią lub ewentualnie wskażą inną drogę. Trzeba próbować, ewentualnie pozostaje stała obserwacja serwisów aukcyjnych (czasem się tam pojawiają).
                  • ghoust107 Re: Katalog Rebusów 27.02.16, 10:31
                    Tu masz rację. Wprawdzie już od iluś lat studentem nie jestem ale zobaczymy jak biblioteka do tego podejdzie. W czasach pisania pracy magisterskiej korzystałem z zasobów wspomnianej biblioteki ale to dzięki temu że moja promotor pochodziła z Wa-wy i "użyczała" mi swojej karty. Dzięki temu moja praca miała bogate oparcie merytoryczne. Jednak jak wspomniałem to było wiele lat temu i może coś zmieniło się na lepsze.
                    Aukcje to dobra myśl. Przyznam że nie widziałem aby pojawił się tam KR. Chyba muszę pilniej przeglądać się serwisom aukcyjnym.
                    Dziękuję za pomoc.
      • ghoust107 Re: Katalog Rebusów 29.02.16, 17:28
        Jak widze nie jest zle. Najpierw napisze do biblioteki narodowej zobaczymy jaka uzyskam odpowiedz.
        Cieszy mnie rowniez mozliwosc dostepu w Warszawie i Trojmiescie.
        Dziekuje za pomoc.
    • a_iii_ty Re: Katalog Rebusów 22.02.16, 17:35
      uwazaj, bo cie zaraz posadzi wlasciciel o reklame Mazurkiewicza ...
      Tu nie wolno takich rzeczy robic ...
      • ghoust107 Re: Katalog Rebusów 22.02.16, 18:59
        Nie taki był mój cel. O ile mi wiadomo to te pozycje nie są w obiegu (przynajmniej spoglądając na stronie rozrywki i rok ich wydania)?
        Natomiast widziałem wątki o osobach posiadających archiwalne numery o ile dobrze pamiętam Rozrywki. Czy one również nie powinny reklamować wydawcę czyli wyd. Rozrywka?
        • reptar Re: Katalog Rebusów 25.02.16, 22:17
          Znalazłem dwa, za lata 1955-1979 i 1980-1993, ale nie zamierzam się ich pozbywać, jakby o to chodziło, przynajmniej na razie. Mogę użyczyć na miejscu, na przykład na Mistrzostwach Krakowa.

A tym, co pisze a_iii_ty, to się nie przejmuj.
          • ghoust107 Re: Katalog Rebusów 27.02.16, 10:17
            Dobrze że okazało się że ktoś jednak posiada te tytuły. Zaczynałem podejrzewać że może większość nabywców pozbyła się ich i poszły już na przemiał, czyli w niepamięć. Przykładem może być moja jedna z rozmów na eliminacjach w Wa-wie z jednym z szaradzistów który jak przyznał w swoim czasie jak się ukazywały Kalendarze Szaradzisty nabywał po dwa egzemplarze. Jeden rozwiązywał od razu a drugi miał pozostać do rozwiązania za ileś lat. Jednak pozostały nie rozwiązane. Po latach narzekania żony i dzieci że tylko zajmują przestrzeń na półce, zdecydował się wyrzucić wszystko. :\
            Dlatego zacząłem już podejrzewać że i te katalogi mogły podzielić podobny los. Dobrze że tak się nie stało.
            Dziękuję Tobie za propozycję skorzystania. Obawiam się że odległość jest na tyle spora że nie zdołam z niej skorzystać. Co do pozbywania się to również na to nie liczę, ponieważ zdaję sobie sprawę że o ile nie stanowią codziennego poradnika to są elementem uzupełniającym domową kolekcję.

Założenie tego wątku przeze mnie miało bardziej na celu dowiedzenie się czy jeszcze ktoś to posiada, oraz może komuś on byłby zbędny i co gorsze zamierzał by go wyrzucić. Co to, to nie!
            Zdaję sobie również sprawę że osoby posiadające wersję papierową nie maja potrzeby tworzenia wersji cyfrowych. To żmudna praca i tylko osoba zawodowo tworząca rebusy skorzystała by z tego.
            Dziękuję za odzew.
            • uhuhu Re: Katalog Rebusów 27.02.16, 21:30
              Posiadam "Katalog rebusów" A. Mazurkiewicza z lat 1955-2000 oraz suplement do tegoż z lat 2001-2006. Zbyć nie zbędę, mowy nie ma, ale podobnie jak przedwpiszca mogę użyczyć gdzieś, kiedyś. Choćby na biesiadzie. Pozdrawiam ;)
              • totet Re: Katalog Rebusów 28.02.16, 09:55
                Też posiadam "Katalog rebusów" A. Mazurkiewicza z lat 1955-2000 oraz suplement do tegoż z lat 2001-2006. Też zbyć nie zamierzam, ale również podobnie jak przedwpiszcy mogę użyczyć gdzieś i kiedyś. Najbliższa, całkiem nieodległa już okazja - impreza w Gdyni (szczegóły w "Rozrywce" nr 5). Pozdrawiam.
    • ghoust107 Re: Katalog Rebusów 07.03.16, 13:18
      W ramach informacji o sytuacji.
      Wyslalem maila do Biblioteki Narodowej w tej sprawie. Na razie minal tydzien i nie mam odpowiedzi na niego. Moze mail nie dotarl wiec za dzien badz dwa wysle ponownie. Jezeli i na kolejnego maila nie bede mial odpowiedzi to postaram sie zadzwonic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka