01.04.23, 15:35
Łatwo wzbogacać się na pracy i pomysłach innych. Przejęcie wydawnictw "Rozrywki" przez wydawnictwo Bauera i zlecenie przez niego opracowywania wielu pism innemu podmiotowi może i byłoby do przyjęcia, gdyby nie to, że ten podmiot bezczelnie wykorzystuje zadania drukowane już przez pisma "Rozrywki". Sporo tytułów w 100% zapełnionych jest zadaniami wcześniej publikowanymi, za które wydawca nie wynagradza autorów.
Wielka szkoda, że nie wykorzystuje się potencjału autorów zadań, których w naszym kraju nie brakuje. W ten sposób zabija się polskie szaradziarstwo. Oszukuje się przy tym zarówno autorów, jak i czytelników, którzy nieświadomi płacą duże pieniądze za pisma, w których mogą odnaleźć tylko odgrzewane kotlety. Wstyd ...
Obserwuj wątek
    • pierwsze_all Re: Przedruki 01.04.23, 18:50
      Wyślij to do właściwego adresata - i napisz, co odpowiedział...
    • tennickjestniezajety Re: Przedruki 02.04.23, 19:41
      Ma ktoś info odnośnie wydania z tego miesiąca - krzyżówek z przymrużeniem oka? Ile % jest tam nowości?
      • 1803ania Re: Przedruki 02.04.23, 20:26
        0%
    • rafi1983 Re: Przedruki 03.04.23, 09:31
      Też to zauważyłem. Odkąd Bauer jest właścicielem, kilka moich zadań wydrukowanych jakiś czas temu, ponownie pojawiło się na łamach ich czasopism.
    • darzec1964 Re: Przedruki 03.04.23, 16:45
      Kupujcie SZARADZISTĘ.
      • ciuflaj276 Re: Przedruki 04.04.23, 10:48
        O ile mnie pamięć nie myli...
        Wszyscy (?) autorzy podpisywali kiedyś umowy ze Spółdzielnią Rozrywka na mocy których rzeczona firma przejmowała pełne prawa do drukowanych zadań.
        A ponad rok temu te prawa przejął Bauer. Zapłacił firmie (członkom spółdzielni) Rozrywka 15 milionów między innymi po to by mieć pełne prawa do druku "używanych" zadań.
        Więc od strony prawnej wszystko jest w porządku.
        A czy zniechęci to czytelników? Obawiam się, ze nie aż tak wielu. Na to forum zaglądają, a zwłaszcza zabierają tu głos autorzy i czytelnicy nazwijmy to wytrawni.
        Czy szeroka rzesza odbiorców zauważy tę moralnie wątpliwą politykę, i czy będzie to jej przeszkadzało? To się dopiero okaże...
        • 1803ania Re: Przedruki 04.04.23, 12:18
          Drogi przedmówco ! Słowa przytoczone przez Ciebie są prawdziwe. Wszystko się zgadza, ale gdzie możemy piętnować takie praktyki, jeśli nie na tym forum. Masz rację, większość czytelników najprawdopodobniej nie zauważy tej amoralnej polityki. Wiem jednak, że w klubach szaradziarskich ( w większości) całkowicie zaprzestano kupowania odtwarzanych numerów, poprzestając jedynie na "Rozrywce", "Rewii Rozrywki" i "Jolkach".
          • ratler58 Re: Przedruki 04.04.23, 13:36
            Jeszcze "Rozrywka Magazyn" i "Joli na cały rok" mają nowe zadania. Łatwo sprawdzić, w których czasopismach są nowości, w stopce redakcyjnej jest nazwisko prowadzącego numer, jeśli go brak to przedruki. "Rozrywka dla każdego" ma mieszane zadania tak chyba pół na pól, a reszta razem z ich nowościami to chyba 100 % przedruki. Od prawie 40 lat kupowałem co miesiąc każdy nr rozrywek (oprócz sudoku) a teraz niestety z niektórych trzeba było zrezygnować. I tu nie chodzi o cenę, bo można to zrozumieć , wszystko drożeje, ale o te przedruki, które aż sie rzucają w oczy bo do zadań mam bardzo dobrą pamięć i wiem co kiedyś się rozwiązywało. Teraz tylko czekać, aż we wszystkich czasopismach po jakimś czasie zaczną się przedruki.
            • rafi1983 Re: Przedruki 04.04.23, 13:58
              Myślę, że w pewnym stopniu wynika to z roszad kadrowych, odejściu dwóch redaktorów. Na dzień dzisiejszy nie ma komu oceniać nowych zadań, które napływają do redakcji, dlatego posiłkują się przedrukami.
              • 1803ania Re: Przedruki 04.04.23, 14:16
                Oni nie chcą oceniać, bo gdyby chcieli we wszystkich pismach drukować nowe zadanka, to kosztowało by to niemieckiego właściciela dużo więcej pieniążków. I jeszcze jedna uwaga, nawet w numerach, w których pojawia się skład redakcji, mamy podejście hybrydowe.
              • pierwsze_all Re: Przedruki 04.04.23, 18:06
                >>>nie ma komu oceniać nowych zadań, które napływają do redakcji, dlatego posiłkują się przedrukami<<<

>>>gdyby chcieli we wszystkich pismach drukować nowe zadanka, to kosztowało by to niemieckiego właściciela dużo więcej pieniążków<<<

Przykro, że oboje (obaj?) nie rozumiecie, kto tu może czegoś chcieć albo nie chcieć. Związek przyczynowo-skutkowy jest akurat odwrotny!
                Nie dlatego są przedruki, że nie ma kto oceniać - tylko redaktorzy oceniający/prowadzący zostali ZWOLNIENI, bo właściciel postanowił, że będą przedruki - tak właśnie, żeby nie płacić "niepotrzebnie". Przecież autor, redaktor, korektor, ogólnie człowiek to KOSZT. Ilu czytelników się zorientuje i zrezygnuje czy przejdzie do konkurencji? Garstka. Znacznie mniej uszczupli to przychody niż przyniesie oszczędności redukcja KOSZTÓW. Przychód minus koszt = zysk. To się nazywa kapitalizm. Równie dobrze można napisać kolonializm.
                A w dzisiejszej rzeczywistości trzeba dziękować dobremu panu, że w ogóle cokolwiek zostawił... przecież mógł zrobić wydmuszki ze wszystkiego, no nie?
        • scrollllock Re: Przedruki 05.04.23, 23:06
          A naiwni autorzy beda dalej przysylac swoje zadania i utrzymywac te parodie szaradziarstwa przy zyciu, jakby zupelnie nie widzac , ze to tylko kwestia czasu, kiedy ci janusze biznesu z zarzadu bauera zauwaza, ze po co drukowac nowe zadania w tych paru pozostalych tytulach , kiedy mozna odgrzewac starocie, bo skoro w tych paru tytulach sie sprawdzilo, to i w Rewii i w Rozrywce mozna spokojnie tez miec za nic autorow i zerowac na naiwnosci kupujacych, nie swiadomych, ze serwuje sie im starocie........ Zero szacunku dla marki i ludzi...........
    • necz Re: Przedruki 14.04.23, 10:24
      O stosowanym procederze miałem okazję przekonać się osobiście, bo w najnowszym nr 5/2023 "Rozrywki dla
      każdego" zamieszczono moje zadanie przedrukowane z tego samego tytułu z nr 5/2018.
      • rafi1983 Re: Przedruki 14.04.23, 10:32
        To moich takich zadań pojawiło się już kilka.
      • emeryk66 Re: Przedruki 20.05.23, 13:55
        Czy z rozwiązaniem „Panika na ulicach”? Wyglądało znajomo.
    • megalomaniac.back Re: Przedruki 24.05.23, 16:06
      Zadanie zostało przyjęte do druku, honorarium autorskie zapłacone? Czy wtedy nie jest własnością redakcji? Redakcja mogła je wykorzystywać do woli, drukować co miesiąc, na ulotkach, plakatach itp. ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka