Dodaj do ulubionych

Anglicy w RP

06.11.14, 09:04
od stycznia ma wychodzić polskojęzyczna wersja angielskiego periodyku GARDENER'S WORLD pod swojskim tytułem GARDEN Ogród po angielsku.
ciekawe czy rzeczywiście będzie o całkowity przedruk czy jak zwykle 3 artykuły z oryginału a reszta jak zwykle.
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: Anglicy w RP 06.11.14, 09:54
      To przycinanie róż w numerze zimowym nie wróży za dobrze;) Ale pożyjemy, zobaczymy.
    • leloop Re: Anglicy w RP 17.11.14, 09:47
      na YT jest kilka filmów w wersji polskiej. oglądać zanim nie skasują ;)
      www.youtube.com/channel/UCZZoTSFv3GgvBOJi4Ocxbjg/videos?sort=da&view=0&flow=grid
      • lellapolella Re: Anglicy w RP 15.01.15, 11:13
        mam właśnie w dłoni swej pierwszy numer, który jednakowoż ukazał się pod swojskim tytułem GARDENER'S WORLD :D Można by się czepiać ale właściwie po co, skoro i tak nie ma nic lepszego na rynku krajowym? Ładnie wydana, prawie bez reklam( przynajmniej na razie) a to ogromny oddech dla znękanego ogrodnika. Starzy znajomi z programów BBC, artykuły bardziej dla początkujących ale merytoryczne a nie pieprzenie w bambus, oszczędnościowe tricki(Angole nie muszą udowadniać, że ich stać?), a do tego świetny tekst o kapuście morskiej, której nasiona właśnie dostałam i nie bardzo wiedziałam, jak z nimi postępować;) I dużo, dużo o warzywach.
        Tym razem stara malkontentka jest na TAK.
        • leloop Re: Anglicy w RP 15.01.15, 13:53
          tytuł chyba musieli zachować jeśli jest to przedruk.
          ja chwile poczekam bo se zaabonowałam na Dorkasz, jak przeczyta to mi podeśle. przecież nie będę jej przyspieszać ;)
          nie oczekuje, żeby było bardzo dla zaawansowanych bo takie gazetki chyba nie to maja głównie na celu ale żeby było treściwie i niekoniecznie o palmach w naszym klimacie.
          u nasz nie ma, Francuzi maja ze dwa swoje tytuły takie sobie, kupuje od czasu do czasu, żeby na ładne obrazki popatrzeć ale dooopy nie urywa. reszta to taki chlam jak w PLu.
          są jeszcze niszowe gazetki o ogrodnictwie bez chemii ale maja kłopot z przystępnością tekstu, długie, nudne elaboraty
          z racji dużej ilości Anglików jest prasa Angielska ale GW nie sprowadzają, czasem nabywam jakiś Home&Garden czy coś w tym stylu, bo akurat coś ciekawego w części o ogrodzie.
          • leloop Re: Anglicy w RP 15.01.15, 13:58
            tu można przejrzeć numer
            ulubionykiosk.pl/demo/124-garden-ogrod-po-angieslku/2009
            albo sobie nabyć wersje elektroniczna za 8 złociszy
            www.zielonyogrodek.pl/styczen-luty-2015
            • dorkasz1 Re: Anglicy w RP 16.01.15, 12:44
              Po weckendzie Ci prześlę. Ja to jednak trochę się przyczepię, ale mam świrka na punkcie złego opisywania zdjęć.
              Strona 37 - zdjęcie (nieudolnie zmontowane) z podpisem: Tradycyjne byliny plus opis pod zdjęciem (...) Ostróżki (na zdjęciu) były ogrodowym przebojem (...). A co widzimy na zdjęciu? Otóż mamy tutaj: aksamitki, petunie, bratki, uczep, onętki. Ani jednej byliny, a po ostróżce ani śladu.
              Poza tym, warzywniczo fajnie. Niezły artykuł o podniesionych grządkach, których Leloop jest wielką zwolenniczką. I słusznie, bo im człowiek ma bardziej słuszny PESEL, tym bardziej powinien sobie życie ułatwiać. Chyba sobie kupię swój egzemplarz, jak będę w bardziej cywilizowanej cywilizacji czyli np. w ępiku.
              • leloop Re: Anglicy w RP 16.01.15, 14:52
                oj tam Dorkasz.
                stresa mieli, sama wiesz, ze BBC czepiła się jak plota ;D
                gwoli wyjaśnienia niezorientowanym. pierwszy numer został poddany szczegółowej kontroli przez BBC. w związku z tym miał miesiąc obsuwy, powinien ukazać się jeszcze przed Świętami. podejrzewam, ze wynikiem tej obdukcji była zmiana tytułu. pierwotnie miał to być GARDEN. Ogród po angielsku.
                • lellapolella Re: Anglicy w RP 16.01.15, 18:26
                  No to teraz wyszło szydło z wora, właśnie okazało się, że ja w ogóle nie czytam podpisów pod zdjęciami;) No, chyba, że mnie coś na zdjęciu zachwyci, wtedy owszem, sprawdzam, co to. Poza tym robię przeloty do słowa pisanego. A jeszcze, co nasunęło mi się wczoraj, znów jesteśmy sto lat za Murzynami... U nas, jak opisują chorobę rośliny lub ogólnie jej kiepską kondycję, zaraz polecają środek taki a taki, w sumie Polacy w przeważającej części są zdania, że bez firmy M. i pokrewnych nie urośnie NIC.
                  A tu : wybierz miejsce odpowiednie dla rośliny, dobierz właściwą glebę i daj zielsku czas na rozrośnięcie się.
                  Jestem w sumie ciekawa, czy pojawią się reklamy i czego;P
                  • leloop Re: Anglicy w RP 16.01.15, 18:57
                    reklamy na pewno będą, ze sprzedaży nie wyżyją. co reklamują w angielskim wydaniu można podejrzeć tutaj issuu.com/tigerrag1066/docs/gardenersworld201402 we francuskich jest podobnie. sprzęt, szklarnie, duże firmy ogrodnicze, nowe rośliny w atrakcyjnej cenie ale tez gadżety dla ogrodników (specyficzny gust) niekoniecznie do ogrodu, miejsca turystyczne, hotele, pensjonaty, żarcie, alkohol, etc., poza tym na końcu na ogol jest cala masa małych anonsów
                    • leloop Re: Anglicy w RP 16.01.15, 19:58
                      aha i obowiązkowo krzyżówka ;)
                      • d.wludyka Re: Anglicy w RP 18.01.15, 11:15
                        Gdyby ktoś był zainteresowany prenumeratą, to zauważyłam, że teraz można na pół roku zaprenumerować za połowę ceny.
                        • leloop Re: Anglicy w RP 18.01.15, 16:04
                          na rok - 36 za 6 numerow
                          avt.pl/prenumerata/drukowane#w124
                          • d.wludyka Re: Anglicy w RP 18.01.15, 17:22
                            A to jeszcze lepiej.
                            Mam bardzo ambitne plany ogrodowe na ten rok, mam nadzieję, że się przyda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka