Dodaj do ulubionych

JAN PAWEŁ II

06.01.05, 19:51
Ojciec Święty Jan Paweł II inaugurując swój pontyfikat, zawierzył go Matce
Boskiej Maryji wypowiadając słynne Totus Tuus, co w tłumaczeniu na język
polski brzmi CAŁY TWÓJ. Zwróćcie uwagę na anagram C.WOJTYŁA ( tylko ta
kreseczka:(
Obserwuj wątek
    • jfalek Re: JAN PAWEŁ II 06.01.05, 21:11
      cherrywt napisał:

> Ojciec Święty Jan Paweł II inaugurując swój pontyfikat, zawierzył go Matce
      > Boskiej Maryji wypowiadając słynne Totus Tuus, co w tłumaczeniu na język
      > polski brzmi CAŁY TWÓJ. Zwróćcie uwagę na anagram C.WOJTYŁA ( tylko ta
      > kreseczka:(

właśnie gdyby nie ta kreseczka, lepiej trzymać się reguł. Ani to anagram, ani
      autoanagram, oczywiście wg mnie. Jeśli jest inaczej proszę mnie wyprowadzić z
      błędu, bo to rozstrzygnięcie jest w sam raz, na czasie.

Autoanagram.

Autoanagram - <gr. autós – sam; człon wyrazów złożonych oznaczający: sam,
      własny, samo- + anagram>. Wyraz (grupa wyrazów) utworzona w wyniku
      anagramowania nazwiska i imienia konkretnej osoby, dokonanego przez TĄ osobę.
      Najsłynniejszym polskim autoanagramem jest Tuwimowskie: „lutni ujaw mi”.

ponadto skąd litera "C" przy nazwisku Wojtyła, czy po łacinie pisownia tego
      nazwiska jest taka sama? Łaciny nie znam (oprócz kuchennej), ale nie
      przypominam sobie aby była tam w alfabecie litera "Ł"

Jędrzej
    • cherrywt Re: JAN PAWEŁ II 06.01.05, 21:15
      C od imienia Karol. Ł nie ma oczywiście w łacinie i to rzeczywiście nie jest
      anagram, ale tak mnie kusiło żeby go tak trochę naciągnąć:)))
      • jfalek Re: JAN PAWEŁ II 06.01.05, 21:29
        cherrywt napisał:

> C od imienia Karol. Ł nie ma oczywiście w łacinie i to rzeczywiście nie jest
        > anagram, ale tak mnie kusiło żeby go tak trochę naciągnąć:)))

Wiem i rozumiem to "C"
        I dobrze że naciągnałeś, była okazja do dyskusji :)))

A ja sobie wrzuciłem pod maszynkę raz "CWojtyła" drugi raz KWojtyła razem 8
        liter), z nakzem szukania angramów dzielonych przy podziale 4+4 i 3+5.

I owszem znalazły się takie układy ale nie wszystkie zdatne aby je pokazać (bez
        sensu), może kilka można by wybrać, a jedno z takim podziałem był ciut brzydki,
        więc zrezygnowałem pokazywania tego. Można by jeszcze spróbowować z
        wariantem "Karol Wojtyła", byłaby wieksza liczba układów dwuwyrazowych lub może
        i trzywyrazowych, które by stanowiły wyrażenie z sensem.

Jędrzej
      • reptar Re: JAN PAWEŁ II 06.01.05, 22:29
        cherrywt napisał:

> C od imienia Karol. Ł nie ma oczywiście w łacinie i to rzeczywiście nie jest
        > anagram, ale tak mnie kusiło żeby go tak trochę naciągnąć:)))

I pewnie! Bo efekt jest niesamowity. Naciągnięcie niewielkie, a efekt kolosalny!
        Niby nie anagram, a ładniejsze i ciekawsze od niejednego klasycznego   ;-)
        • jfalek Re: JAN PAWEŁ II 07.01.05, 09:14
          reptar napisał:
          >
          > I pewnie! Bo efekt jest niesamowity. Naciągnięcie niewielkie, a efekt
          > kolosalny!
          > Niby nie anagram, a ładniejsze i ciekawsze od niejednego klasycznego   ;-)

reptarze, czy ten efekt niesamowity, efekt kolosalny! I pozostałe superlatywy
          to tylko z z tego bo padło na Karola Wojtyłę. Czy nie przesadzasz w tych
          naj..., i na inych zaletach.

A gdyby chodziło o zwykłego Jana Nowaka to już pewnie było by tak ładne i bez
          tych efektów. Znana jest Twoja dokładność w konstrukcji zadań, czasem wydaje mi
          się że ściśle trzymasz się reguł gramatycznych, i jesteś tu purystą, bo
          wielokrotnie zwracałeś na to uwagę w swoich postach. Więc teraz nie rozumiem
          skąd nagle taki z Ciebie liberał w tych sprawach

Coś tam słyszałem o estymie krakowian do tego nazwiska, ale nie przesadzaj, bo
          co to znaczy że naciągnięto tylko 1 literkę, i naciągnięcie jest niewielkie.
          To tylko Karol Wojtyła, papież, itd. itd........

Pozdrawiam

Jędrzej
          • reptar Re: JAN PAWEŁ II 07.01.05, 09:55
            Wyraziłem tylko zachwyt wywołany grą liter. Tym, że dwa ciągi znaków opisujące
            nader bliskie sprawy są tak podobne do siebie, a równocześnie ich genezy nie
            mają ani jednego punktu wspólnego ani w etymologii, ani w historii powstania.
            Nie jest to "anagram" ułożony tylko zaistniały samorzutnie. Ponadto funkcjonuje
            sobie toto na jakże eksponowanym miejscu (a więc i postać, której dotyczy,
            rzeczywiście nie była bez znaczenia), a jednak jest niewidoczne. To właśnie to
            jest dla mnie tak niesamowite.

Jeśli chodzi o puryzm, to ma on sens tylko w połączeniu z liberalizmem   ;-)
            Puryzm dla samego puryzmu byłby dla mnie zbyt tłamszący i dehumanizujący.
            Dlatego wciąż wołam o przywrócenie licencji w rebusach i pozwalam sobie na parę
            innych małych granatów w studni mojego puryzmu   :-))
    • ahaba Karol Wojtyła 11.04.05, 20:48
      JFalek napisał:
      Można by jeszcze spróbowować z
      wariantem "Karol Wojtyła", byłaby wieksza liczba układów dwuwyrazowych lub może
      i trzywyrazowych, które by stanowiły wyrażenie z sensem.

Zdzichu Jagodziński upoważnił mnie, aby na Forum ukazać anagram, który ułożył
      podczas gdańskich mistrzostw. Oto on:

Woła: tylko raj!
      • wisa46 Re: Karol Wojtyła 14.11.05, 12:54
        Propozycja dla Zdzicha ; Ty,Klaro,wołaj! ...Woła,tylko raj!
    • grgkh Re: JAN PAWEŁ II 16.11.05, 21:07
      > Ojciec Święty Jan Paweł II inaugurując swój pontyfikat [...]

A tak przy okazji i trochę przekornie, czyj "ojciec" i dlaczego "święty"? ;)

Ty tak z przekonania, czy żeby się nie "narazić"?
      • wolny_strzelec1 Re: JAN PAWEŁ II 17.11.05, 00:26
        grgkh napisał:

czyj "ojciec" i dlaczego "święty"? ;)

Co prawda pytanie nie do mnie, ale zanim zapytany odpowie, napiszę.
        Papież czyli z łac.papa - ojciec : głowa kościoła powszechnego,
        a w pierwszych wiekach wszyscy chrześcijanie nazywani byli świętymi, bo żyli jak
        święci. Póżniej trochę im się popsuło, ale papież , a zwłaszcza Jan Paweł II
        na pewno może być tak nazywany (pytasz przekornie, więc wiesz dobrze).
        Pozdrawiam :)
        • grgkh Re: JAN PAWEŁ II 17.11.05, 01:30
          > Papież czyli z łac.papa - ojciec:
          > głowa kościoła powszechnego,

OK, ale dlaczego "papa", a nie na przykład "głowiec", czy jakoś analogicznie? Ojciec jest stopniem pokrewieństwa. A jeśli już nawet ojciec, to dlaczego akurat on, a nie matka, choć to z tego samego powodu bez sensu?

> a w pierwszych wiekach wszyscy
          > chrześcijanie nazywani byli świętymi,
          > bo żyli jak święci.

Jak święci? To znaczy, o ile inaczej (lepiej?) niż przeciętny, bardzo "porządny" człowiek? Nie rozumiem wywyższania się ponad ludzi kogoś, kto jest jednak po prostu człowiekiem. To mi trąci jakimś fałszem, a czy godzi się by na obłudzie stanowić zręby moralności zalecanej całej ludzkości? Wyczuwam w tym pogardę dla wierzących inaczej i niewierzących. Czy nie mam racji?

> Później trochę im się popsuło,

To prawda. Co do "prowadzenia" się papieży, to jest mnóstwo materiałów o tym mówiących. A od jakiego czasu można mówić, że na pewno już "popsute" nie jest? Kto ma decydować o tym?

> a zwłaszcza Jan Paweł II
          > na pewno może być tak nazywany

Czy nie dlatego, że to nasz rodak? Czy nie dlatego, że jak Żydzi doczekaliśmy się, by się wywyższać ponad inne narody, bośmy jakoś "wybrani"? Czy nie czujesz w tym atmosfery stadionu sportowego - "górą nasi", "nasz człowiek na najwyższym podium"? Czym takim zasłużył się JPII, oprócz tego, że urządzał pielgrzymkowe peregrynacje z pompą należną złotemu cielcowi i za miliony, których nie dano biednym? Czym naprawił polską moralność narodową, że RM przejęło rządy w mojej ojczyźnie i w atmosferze nienawiści napuszcza jednych polityków na drugich?

> (pytasz przekornie, więc wiesz dobrze).

Przepraszam, że tutaj to mówię, to nie to forum, ale trudno mi się oprzeć by czasem komuś nie zadać paru pytań, choć i tak znam na nie odpowiedź.

O ile znam życie, cenzor wytnie ten post, co tylko potwierdzi moją opinię o wolności słowa i tolerancji wobec myślących niepokornie.

Pozdrawiam. ;)
          • wolny_strzelec1 Re: JAN PAWEŁ II 17.11.05, 14:08
            Jak widzisz na razie cenzor nie wyciął choć to faktycznie nie to forum.
            Teraz pewnie wytnie mnie, bo postaram się odpowiedzieć choć nie jestem teologiem
            i nie wiem czy sprostam logice Twojego rozumowania.
            Napisałeś:
            >"Czy godzi się by na obłudzie stanowić zręby moralności zalecanej całej ludzkości"

Nie, nie na obłudzie tylko na dekalogu, a ci którzy to zalecają są tylko ludżmi
            i zdarza im się popełniać grzech obłudy.

>"Czy nie dlatego, że to nasz rodak?"

Nie. Dlatego, że swoim życiem pokazał, że warto być wiernym temu co sie głosi.

>"Peregrynacje z pompą należną złotemu cielcowi i za miliony, których nie dano
            biednym."

Tu przytoczę wydarzenie z ewangelii.
            Maria Magdalena ocierała stopy Jezusa drogimi wonnościami.
            Faryzeusze oburzali się z tego powodu obłudnie pytając - czy nie lepiej
            zrobiłaby gdyby przeznaczyła te pieniądze dla biednych?
            Odpowiedź Jezusa była taka: biednych będziecie mieć zawsze, a to jest chwila w
            której warto się cieszyć i świętować."

>"RM przejęło rządy (...) i w atmosferze nienawiści napuszcza jednych"

Jak mi wiadomo na razie jeszcze radio nie rządzi, a wygłasza opinie tak jak inne
            media. Wątpię czy kiedykolwiek słuchałeś tego radia, ja zresztą też nie za
            często ale zdarza mi się. Wydaje mi sie, że zwłaszcza ostatnio trochę sie
            zmieniło i jeśli chodzi o nienawiść,to więcej jej ostatnio było u Moniki Olejnik.

Amen. ;)

P.S.Cierpisz na bezsenność, czy jesteś w innej strefie czasowej? Pozdrawiam :)
            • grgkh Może inne forum? 17.11.05, 21:26
              Mam propozycję: ponieważ czuję niestosowność podejmowania TUTAJ tego typu
              dyskusji więc założę na innym forum wątek, na który Cię zaproszę podając w
              następnej odpowiedzi link. Uczynię to w najbliższym czasie, bo obecnie mam
              kłopoty z wyrobieniem się ze wszystkim, a tego "wszystkiego" jest dużo i
              różnego asortymentu.

Mam nadzieję, że sobie utniemy małą pogawędkę i obiecuję powściągać w niej
              swoje emocje i skoncentrować się na argumentach, które są racjonalne i do
              przyjęcia przez nas obu. Jeśli Cię zachęciłem tym wstępem, to daj znać, a ja
              się już wkrótce, może nawet jutro (czyli dziś, ale po północy), odezwę.

Pozdrawiam

P.S.
              Moje nocne odpowiedzi wynikają z "komputerowego" trybu życia (jestem, gdy to
              możliwe, a nie dlatego, że ja tak chcę) i pracy na 3 zmiany w mojej firmie -
              strefa czasowa jest więc zapewne ta sama co Twoja czyli polska. ;)
              • wolny_strzelec1 OK (n/t) 17.11.05, 21:50
                • grgkh Link do cytatu i odpowiedzi 18.11.05, 02:50
                  Cytaty naszych wypowiedzi (wątek główny) i moja odpowiedź:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21155&w=32145344&a=32145351

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka