Dodaj do ulubionych

Szyfrowanie......

16.02.05, 15:07
Prosze polecić mi jakiś dobry program do układania zadań szyfrowych. Moze
szaradziarska brać podzieli się taką wiedzą. Wiem o ARIADZIE p. Zawiszy. Z
góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • uhuhu Re: Szyfrowanie...... 17.02.05, 07:46
      Niestety, nie znam żadnego programu do układania zadań szyfrowych. Na stronach
      OPS-u jest spora lista różnych programów i producentów - chyba warto właśnie
      wśród nich się rozejrzeć.

Ja szyfry układam rzadko, a jeśli już, to raczej na piechotę. Taktykę mam
      przewidywalną - zawsze najpierw staram się jak najszybciej
      pozbyć "trudniejszych", niewygodnych literek, tak aby pod koniec mieć
      łatwiejszą przeprawę z pozostałymi (dążę do tego, by wśród tych pozostałych jak
      najwięcej miało scrabble'ową wartość 1). Często też liczę sobie, ile jest
      samogłosek, żeby móc je w miarę równo rozplanować na wyrazy szyfru.
      • romanglowacki Re: Szyfrowanie...... 18.02.05, 22:43
        Dzięki za chęci, ale to co piszesz jest bardzo oczywiste. Mam Ariade i
        potrafię "robić" na niej śliczne szyfrogramy. Zadania szyfry krzyżowałem już
        też na piechotę. Ale chciałbym coś do pomocy.
        Pomocyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
        • totet Re: Szyfrowanie...... 18.02.05, 23:05
          O różnych programach komputerowych związanych z szaradziarstwem trochę na tym
          forum już napisano, a więc wciąż powracają stare pytania - do układania czy do
          wspomagania? Do jakich konkretnie typów zadań (bo to trochę inne warunki)? No i
          przede wszystkim takie trochę retoryczne: po co? Czasy świetności
          "komputerowych" szyfrów chyba bezpowrotnie minęły, a i one same jako zadania,
          choćby i z najdłuższymi wyrazami, już specjalnie nie zachwycają.
    • romanglowacki Re: Szyfrowanie...... 02.03.05, 18:09
      Wygląda, że nikt nie ma programów do szyfrowania - albo ma, i nie chce się nim
      pochwalić lub "zdradzić" bodaj jego nazwę.Albo na forum nie zaglądają
      szyfrujący szaradziści. Mam rację?
      • reptar Re: Szyfrowanie...... 02.03.05, 19:54
        Podzieliłbym się, ale... nie mam czym   :-(

Większość programów, które sobie pisałem, powstała pod DOS - nowsze Windowsy ich
        nie puszczą (stary kompilator korzysta z czegoś, z czego teraz się już nie da).
        Poza tym zazwyczaj było to pisane pod konkretny projekt (jak na przykład program
        robiący krzyżówkę szyfr z hasła na 27 liter). Nigdy nie dbałem o uniwersalność.
        Gdyby ktoś inny chciał z takiego mojego programu skorzystać, zaraz trafiłby na
        coś, czego się zrobić nie da. Na własny użytek, w takich przypadkach, wracałem
        do źródła i przerabiałem program, przez co wcale nie stawał się on uniwersalny
        (na przykład powstawała wersja 31 robiąca krzyżówkę szyfr z hasła na 31 liter).
        Nigdy też nie dbałem o efektywność algorytmów, wychodząc z założenia, że zawsze
        można komputer zostawić włączony na noc - niech sobie mieli powoli do woli.
        Wreszcie - prawie nigdy nie dbałem o opis. Programy żyły krótko, tzn. dopóty,
        dopóki pamiętałem, jakie jest ich przeznaczenie. Mam dziś na dyskach wiele,
        wiele takich programów, których przeznaczenia dawno zapomniałem. No i (zgodnie
        z takim podejściem?) nigdy nie interesowałem się programami z zewnątrz. Dlatego
        naprawdę nie mam nic do zaoferowania poza jednym, jedynym Chrumpsem, który...
        jak na złość nie chce szyfrować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka