ahaba 26.10.05, 14:30 Za godzinkę tu: czat.wp.pl/naszgosc.html?id_czata=2281&ticaid=16e6 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uhuhu Re: Bralczyk, słownik i czat 31.10.05, 20:20 Czy ów słownik Bralczyka ciekawy jest szaradziarsko? Fajne to jest? Kupił ktoś? Nie przeglądałem go w księgarni, ale w PWN-owskim biuletynie widziałem jego reklamkę i jakoś mnie nie ujęła. Odpowiedz Link
reptar Re: Bralczyk, słownik i czat 01.11.05, 17:53 Masz zapewne na myśli ten: ksiegarnia.pwn.pl/4840_pozycja.html Przekartkowałem go sobie ostatnio na krakowskich Targach i nie zdecydowałem się kupić. Owszem, wyłapałem kilka nowych słówek, na które się wcześniej nie natknąłem, ale generalnie jest to tylko kolejna wariacja sklecona z zasobów PWN, tzn. 99-albo-i-więcej-% tego słownika stanowi to, co już było we wcześniejszych. Patrzę na to z punktu widzenia kogoś, kto kilka z tych dość nowych słowników już ma. Jeśli ktoś nie uzupełniał księgozbioru (słownikozbioru) przez ostatnie pięć, siedem lat, to polecić zdecydowanie można. Odpowiedz Link
jw1969 Re: Bralczyk, słownik i czat 02.11.05, 08:10 Zdaje się, że istotą tego słownika jest rzecz może nie najbardziej ważna z szaradziarskiego punktu widzenia, a mianowicie autorski sposób definiowania pojęć. Odpowiedz Link
reptar Słownik ortograficzny w wyrażeniach (nieco obok) 02.11.05, 09:23 jw1969 napisał: > autorski sposób definiowania pojęć. Innym ciekawym tomiszczem jest "Słownik ortograficzny w wyrażeniach" Wydawnictwa Europa: www.wydawnictwo-europa.pl/ksiazka.php?id=119 Współautorem jest prof. Edward Polański. Przy każdym wyrazie podano kilka zastosowań. Ten słownik może z powodzeniem zastąpić - a przynajmniej wesprzeć - słownik frazeologiczny. Słowniki frazeologiczne mamy dwóch rodzajów. Jeden to "Słownik frazeologiczny języka polskiego" Stanisława Skorupki. Jest w nim doprawdy mnóstwo fraz, ale głównymi hasłami są słowa hmm... popularne, a przynajmniej "popularne we frazeologii". Takie na przykład "oko" zajmuje siedem i pół strony (224 punkty zastosowań), a dla mało eksploatowanej "mandarynki" czy "mandoliny" słownik Skorupki osobnego hasła już nie przewiduje. (Drugi rodzaj słowników frazeologicznych to w zasadzie wszystkie pozostałe, w których "mandarynki" też nie ma, "oko" ma 6 przykładów zastosowania z cytatami w postaci całych przydługich fragmentów książek - dla objętości!, a główną cechą dzieła są duże marginesy, duża czcionka i wielkie interlinie). Tymczasem w "Słowniku ortograficznym w wyrażeniach" dobór haseł jest taki, jak w słowniku ortograficznym. "Oko" wprawdzie będzie mieć znacznie mniej niż w Skorupce, ale zajmie to rozsądnie mało miejsca; za to i tym maluczkim wyrazom trafią się przykłady zastosowań. Według mnie - bardzo cenna nowość. Odpowiedz Link