Dodaj do ulubionych

Bralczyk, słownik i czat

26.10.05, 14:30
Za godzinkę tu:
czat.wp.pl/naszgosc.html?id_czata=2281&ticaid=16e6
Obserwuj wątek
    • uhuhu Re: Bralczyk, słownik i czat 31.10.05, 20:20
      Czy ów słownik Bralczyka ciekawy jest szaradziarsko? Fajne to jest? Kupił ktoś?
      Nie przeglądałem go w księgarni, ale w PWN-owskim biuletynie widziałem jego
      reklamkę i jakoś mnie nie ujęła.
      • reptar Re: Bralczyk, słownik i czat 01.11.05, 17:53
        Masz zapewne na myśli ten: ksiegarnia.pwn.pl/4840_pozycja.html

Przekartkowałem go sobie ostatnio na krakowskich Targach i nie zdecydowałem się
        kupić. Owszem, wyłapałem kilka nowych słówek, na które się wcześniej nie
        natknąłem, ale generalnie jest to tylko kolejna wariacja sklecona z zasobów PWN,
        tzn. 99-albo-i-więcej-% tego słownika stanowi to, co już było we wcześniejszych.
        Patrzę na to z punktu widzenia kogoś, kto kilka z tych dość nowych słowników
        już ma. Jeśli ktoś nie uzupełniał księgozbioru (słownikozbioru) przez ostatnie
        pięć, siedem lat, to polecić zdecydowanie można.
        • jw1969 Re: Bralczyk, słownik i czat 02.11.05, 08:10
          Zdaje się, że istotą tego słownika jest rzecz może nie najbardziej ważna z
          szaradziarskiego punktu widzenia, a mianowicie autorski sposób definiowania
          pojęć.
          • reptar Słownik ortograficzny w wyrażeniach (nieco obok) 02.11.05, 09:23
            jw1969 napisał:

> autorski sposób definiowania pojęć.

Innym ciekawym tomiszczem jest "Słownik ortograficzny w wyrażeniach" Wydawnictwa
            Europa: www.wydawnictwo-europa.pl/ksiazka.php?id=119
            Współautorem jest prof. Edward Polański.

Przy każdym wyrazie podano kilka zastosowań. Ten słownik może z powodzeniem
            zastąpić - a przynajmniej wesprzeć - słownik frazeologiczny.

Słowniki frazeologiczne mamy dwóch rodzajów. Jeden to "Słownik frazeologiczny
            języka polskiego" Stanisława Skorupki. Jest w nim doprawdy mnóstwo fraz, ale
            głównymi hasłami są słowa hmm... popularne, a przynajmniej "popularne we
            frazeologii". Takie na przykład "oko" zajmuje siedem i pół strony (224 punkty
            zastosowań), a dla mało eksploatowanej "mandarynki" czy "mandoliny" słownik
            Skorupki osobnego hasła już nie przewiduje.

(Drugi rodzaj słowników frazeologicznych to w zasadzie wszystkie pozostałe,
            w których "mandarynki" też nie ma, "oko" ma 6 przykładów zastosowania z cytatami
            w postaci całych przydługich fragmentów książek - dla objętości!, a główną cechą
            dzieła są duże marginesy, duża czcionka i wielkie interlinie).

Tymczasem w "Słowniku ortograficznym w wyrażeniach" dobór haseł jest taki, jak
            w słowniku ortograficznym. "Oko" wprawdzie będzie mieć znacznie mniej niż w
            Skorupce, ale zajmie to rozsądnie mało miejsca; za to i tym maluczkim wyrazom
            trafią się przykłady zastosowań. Według mnie - bardzo cenna nowość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka