reptar 30.08.06, 19:13 Zachęcam do dzielenia się znaleziskami. Ja dziś trafiłem na coś takiego: pinoyambigrams.blogspot.com/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariosoares Re: Pamiątki z wędrówek po Internecie 01.09.06, 00:54 Ciekawe, co Reptar miał na myśli zakładając ten wątek? Przecież tu można umieścić wszystko?! A może tylko czytał ostatnio "Anioły i Demony" Dana Browna i tak z rozpędu wyszło? A może tylko chciał zwrócić uwagę Forumowiczów na coś, co Jego interesuje i tyle, i po prostu ??? Spróbuję pociągnąć ten wątek. Może to wiele osób zna, a może jednak nie, nie wiem. Niedawno natrafiłem na ciekawie przedstawione credo życiowe przy pomocy zdjęć. Niby zdjęcia profesjonalne, a jednak takie szczere, prawdziwe i piękne: naszestrony.nazwa.pl/kingafreespirit/kingapl/index.php?option=com_content&task=view&id=5&Itemid=7 Zachęcam też do przejrzenia linków po lewej stronie, ale to smutna historia. Odpowiedz Link
rafcz Re: Pamiątki z wędrówek po Internecie 10.09.06, 21:01 ojczyznapolszczyzna.blox.pl/html - trochę "kalamburowo" ;) Odpowiedz Link
rafcz Re: Pamiątki z wędrówek po Internecie 10.11.06, 15:23 www.merlin.com.pl/frontend/browse/special/campaign/info.html - jeśli słyszeliście o "Murzynku Rambo" i "Polowaniu na Czerwonego Kapturka" i macie podobne pomysły, to na stronie merlin.pl można wygrać bony o wartości 100zł. (lub laptopa - nagroda główna) :). "Wystarczy" wysłać swoją propozycję podobnego sloganu wykorzystującego grę słów(tytułów). Powodzenia! Odpowiedz Link
mariosoares Re: Pamiątki z wędrówek po Internecie 06.01.07, 18:25 W podobnych klimatach, co strona polecana przez Reptara. Niestety nie znam arabskiego, ale ufam autorowi, że to prawda - niesamowite! Tu link:bartoszweglarczyk.blox.pl/html Odpowiedz Link
reptar Copyleft, czyli wszystkie prawa odwrócone 30.05.07, 08:52 Copyleft - all rights reversed. Wspominam o tym znalezisku, ponieważ mamy tu do czynienia z bardzo szaradziarskim słowotwórstwem   ;-) Więcej szczegółów: pl.wikipedia.org/wiki/Copyleft Odpowiedz Link
mariosoares Coś dla Imagiro 07.06.07, 17:05 www.sciam.com/media/pdf/sudoku_more_puzzles_1.pdf Chodzi mi głównie o Product Sudoku. Bez ani jednej danej cyfry! Odpowiedz Link
megalomaniac Re: Coś dla Imagiro 07.06.07, 17:23 Drogi Panie, wobec obecnie panującej władzy!-proszę coś ujawnić!;-) fajne te sudoku! Odpowiedz Link
mariosoares Re: Coś dla Imagiro 07.06.07, 17:38 Skoro fajne, to jeszcze jeden link (choć piracki, ale ciiiiii...): www.cs.virginia.edu/~robins/The_Science_Behind_SudoKu.pdf Odpowiedz Link
megalomaniac Re: Coś dla Imagiro 07.06.07, 17:59 jest i coś o solution methods, wow i Euler wplątany. Dzięki. Odpowiedz Link
mariosoares Re: Coś dla Imagiro 07.06.07, 20:19 Więcej o powiązaniach Eulera z sudoku jako kwadratem łacińskim można znaleźć w nowej popularno-naukowej książce Jorge'a Buescu O Fim do Mundo Está Próximo? Niestety tylko po portugalsku: www.gradiva.pt/livro.asp?L=2160 Odpowiedz Link
rafcz Re: Pamiątki z wędrówek po Internecie 24.10.07, 21:31 Ciekawostka dla wielbicieli akrostychów: deser.gazeta.pl/deser/1,83452,4609091.html Odpowiedz Link
neop1 Re: Pamiątki z wędrówek po Internecie 25.10.07, 12:22 a może taki niby homonim www.se.com.pl/se/index.jsp?place=mainLead&news_cat_id=1310&news_id=170453&scroll_article_id=170453&layout=1&page=text&list_position=1 Odpowiedz Link
parodystka Re:Pamiątki z wędrówek po internecie 22.12.07, 17:19 Znalazłam coś, co można sobie położyć pod choinką: cel2005.republika.pl/h17 cel2005.republika.pl/h18 Niestety, nigdzie nie znalazłam rozwiązań, trzeba sobie poradzić samej/samemu ;-) Pięknego Świętowania życzę Wszystkim Joanna. Odpowiedz Link
parodystka Znalezione pod choinką ;-) 29.12.08, 22:59 cel2005.republika.pl/h19 cel2005.republika.pl/h20 Tym razem rozwiązane, rozwiązania w następnych postach. Odpowiedz Link
parodystka Rozwiązanie h19 29.12.08, 23:02 Poziomo: 5.Zagłębie, 6.Ariadna, 9.pryszczyk, 10.demokrata Pionowo: 1.szop, 2.egzorcyzm, 3.pędraczek, 4.Kiernozia, 7.opad, 8.ikra Odpowiedz Link
parodystka Rozwiązanie h20 29.12.08, 23:05 Poziomo: 5.frasunek, 6.recykling, 7.absolwent, 8.cyklamen Pionowo: 1.Offenbach, 2.Latynoska, 3.Kuklówka, 4.Fernandel Odpowiedz Link
neop1 Re: Pamiątki z wędrówek po Internecie 12.01.08, 19:40 Prawdę mówiąc najpierw usłyszałem w relacji sportowej a potem znalazłem w Internecie www.skijumping.pl/pokaz.php?show=pokaz_skoczka&id=1439 Odpowiedz Link
neop1 Re: Pamiątki z wędrówek po Internecie 09.05.08, 16:53 I po co Kopernik? www.smog.pl/wideo/17998/skonczony_idiota_w_milionerach/ Odpowiedz Link
neop1 Re: Pamiątki z wędrówek po Internecie 27.05.08, 15:55 Dwóch mnichów, młody ze starszym, rozmawiają na temat zbiorów znajdujących się w klasztornej bibliotece. - Mistrzu, wybacz, że pytam, ale co by się stało, gdyby mnich przepisujący księgi się pomylił i jakieś zdanie przepisał błędnie? - Nie, to niemożliwe, nikt się nie myli. - No, ale jakby się ktoś pomylił, to co by się stało? - Mówię ci, że nikt się nie myli. Znasz tekst Biblii na pamięć. Przyniosę ci jedną z pierwszych kopii i zobaczysz, że nic a nic nie odbiega od tej, z której i ty się uczyłeś... Stary mnich poszedł po ów tekst i nie ma go godzinę, dwie, trzy... W końcu młody mnich zniecierpliwił się i poszedł szukać mistrza. Znalazł go w bibliotece, siedzącego nad dwoma tekstami Biblii - nowszym, z którego się wszyscy uczyli i starszym, najbliższym oryginałowi - i płacze... - Mistrzu, co się stało!? - W pierwszym tekście jest napisane: "będziesz żył w celi bracie", a w kolejnych kopiach: "będziesz żył w celibacie..." Odpowiedz Link
neop1 Re: Pamiątki z wędrówek po Internecie 27.05.08, 16:04 Przepraszam, pomyślałem że to taki homonim w dowcipie a zapomniałem o r Odpowiedz Link
tonieja1 Re: Pamiątki z wędrówek po Internecie 27.05.08, 21:27 Nie masz za co przepraszać, absolutnie! (jak mówi Pani Surmaczowa). Mnie udało się wykorzystać w zadaniach właśnie tego typu teksty, np. w Jolkach 10/2006, R24/2006 (fragment zdania + litera). _ _ _ / _ _ _ _ _ skóry na niedźwiedziu. POZDRAWIAM Małgosia Odpowiedz Link
lucbach Re: Pamiątki z wędrówek po Internecie 03.06.08, 02:00 Reptar kiedyś podał link do czekoladowego scrabble (nie mogłem się doszukać). Dorzucam jeszcze jedno, mniejsze ;) Pozdrawiam, lucbach Odpowiedz Link
neop1 Re: Pamiątki z wędrówek po Internecie 07.01.09, 20:53 Rozrywka nr.1 z 4 stycznia zad. nr 40 Rebus JW. Znalazłem coś takiego, początek nazwy wystawy (tylko bez Miller) tez by pasował: kulturaonline.pl/Lee,Miller,ikona,fotografii,tytul,artykul,2325.html Odpowiedz Link
reptar Kur pieje w Łopatach, słychać w dwóch powiatach 18.12.09, 20:27 Zagadka jak w temacie. Albo inna: Matusi się gęba rozdziawiła, tatusiowi ręka wisi. Albo taka szarada: Piérwsze z trzecim choroba, a drugie pytanie, Wszystko, choć boleść zada, Jednak każda temu rada. I inne. A tutaj źródło i rozwiązania. Odpowiedz Link
dzejdick Re: Kur pieje w Łopatach, słychać w dwóch powiata 19.12.09, 07:37 Matuś z tatusiem są powalający. . Amatorom staroci polecam tę książeczkę: www.polona.pl/dlibra/doccontent2?from=rss&id=21199 Odpowiedz Link
jw1969 Re: Pamiątki z wędrówek po Internecie 14.01.10, 14:48 Jak przerobić dowolne (no, przesada) słowo w palindrom? www.scottkim.com/inversions/index.html Odpowiedz Link
jw1969 Re: Pamiątki z wędrówek po Internecie 15.01.10, 14:56 Więcej o ambigramach (po polsku): daneel75.wordpress.com/typy- ambigramow/ Odpowiedz Link
neop1 Re: Pamiątki z wędrówek po Internecie 02.10.10, 16:06 Ciekawe zestawienie imienia i nazwiska słoweńskiego skoczka (Rok Zima), startującego w letnich pucharach www.sport1.pl/LGP-Liberec-wypowiedzi-po-konkursie-/a96140 Odpowiedz Link
reptar Słowa, których brakuje w języku polskim 27.04.15, 09:35 Dużo fajnej słowotwórczości: Słowa, których brakuje w języku polskim. Odpowiedz Link
rafcz Rebusiki 26.11.15, 10:52 deser.gazeta.pl/deser/56,111858,19242768,jest-pan-podly-moze-znaczyc-cos-innego-niz-myslicie-zrozumiecie.html Odpowiedz Link