22.04.03, 11:07
Kojarzycie? Takie rysuneczki z kilku kresek, stworzone po to, by potem
puszczać wodze fantazji i prześcigiwać się w wymyślaniu, co by to mogło być.

A może pokręciłem coś w nazwie, bo jak wpisuję to słowo w wyszukiwarki,
to te nie znajdują nic.   :-(
Obserwuj wątek
    • uhuhu Re: Drudle 22.04.03, 11:41
      www.droodles.com/

nie wiedziałem, że "droodles" mają polskie spolszczenie - reptar, znalazłeś to
      w jakimś słowniku?

na stronie, do której link powyżej, można się pobawić w odgadywanie, niestety
      po angielsku.
      • ahaba Re: Drudle 22.04.03, 12:32
        Jak to dobrze mieć dobrą pamięć. Dzięki niej zaświtało mi w głowie, że tę
        zabawę popularyzował wrocławski "Rebus". I nie myliłem się. Sięgnąłem po
        archiwalne numery, konkretnie po wrześniowy z 1988 roku. A tu w
        kąciku "Facecje" (na 13. stronie) pisali:

W czasie, kiedy rodził się pomysł tej kolumny, nadszedł do redakcji list
        od "Wiola", w którym autor zaproponował zabawę rysunkową - DRUDLE. "Drudel (jak
        pisze "Wiol") jest rodzajem zagadki - rysunku, w którym widzi się jednocześnie
        wiele różnych znaczeń, rzeczy, sytuacji.
        W Polsce ten rodzaj zagadki jest bardzo mało znany, a właściwie mało
        spopularyzowany. Podobno w Szwajcarii istnieją kluby "drudlologów", którzy
        bawią się tego rodzaju zagadkami, komponując nieskomplikowane, wesołe w zamyśle
        rysunki, oraz wspólnie je rozwiązując. Ponoć wesołościom nie ma końca, a zabawa
        jest przednia...
        Jeśli mogą Szwajcarzy, to dlaczegóż by nie my? Myślę, że i tym razem redakcja
        przychyli się do mojej propozycji i zaproponuje Czytelnikom skomponowanie
        najdowcipniejszego, najciekawszego drudla".

No i redakcja propozycję "Wiola" przyjęła, co widać po lekturze następnych
        numerów "Rebusa". Mija prawie 15 lat, i trzeba przyznać, że drudle się nie
        przyjęły.
      • ahaba Re: Drudle 22.04.03, 12:38
        Aha, bardzo przepraszam, ale o czymś zapomniałem. Rzuciłem okiem do zdobycznego
        indeksu a tergo do USJP. Nie ma tu wyrazu DRUDLE, ani DRUDEL.
      • reptar Re: Drudle 22.04.03, 15:16
        uhuhu napisał:

> nie wiedziałem, że "droodles" mają polskie spolszczenie -

Nie chciałbym skłamać, ale chyba taką nazwę i taką pisownię widziałem w tym
        takim dziele Podgórskich (?), którego tytułu nie pamiętam. Ale to taki słownik
        szaradziarski, są tam opisane poszczególne gatunki zadań z dokładnością do
        rebusu akrotelemetagramowego. Jak ktoś ma, niechże zajrzy i potwierdzi  ;-)
        • ahaba Re: Drudle 23.04.03, 12:08
          Zajrzałem i potwierdzam. Pod hasłem drudel napisano:
          zabawa towarzyska; rodzaj podchwytliwej zagadki rysunkowej, polegającej na
          odgadywaniu, co przedstawia określony rysunek ukazujący przedmioty, zwierzęta,
          ludzi w nietypowym, wyjątkowym ujęciu. Jako pierwszy d. zaprezentował Witold
          Olszewski "Wiol" na łamach miesięcznika "Rebus" nr 4 z 1986 r.
          I tyle.
          Ta książka to "Vademecum szaradzisty" autorstwa Barbary i Adama Podgórskich.
          • reptar Re: Drudle 23.04.03, 14:13
            Coś mi się nie chce wierzyć, że pierwszy drudel pochodzi z 1986 r. Wydaje mi
            się, że to zabawa dużo starsza. Ale na razie tylko mi się wydaje. Jak kiedyś
            znajdę coś konkretnego, to się pochwalę.

A zabawę podobną do drudla można od czasu do czasu znaleźć na łamach czasopisma
            „Kaczor Donald”. Córka wyszperałami przykład. Nazywa się to "Dziwne obrazki",
            ale czy to do końca są drudle? Oto na rysunku coś, co po odczytaniu ma dać
            "człowieka zamkniętego w lodówce i łapiącego stopa" - a więc jest, na rysunku:
            kształt lodówki z uchwytem do otwierania i wystająca z tego ręka w geście
            zatrzymywania samochodu. Jak na drudel to trochę nazbyt konkretne; aż rodzi się
            podejrzenie, że *jednak* najpierw był pomysł, a dopiero potem rysunek. Z tym że
            to tylko jeden przykład. Inne są bardziej drudlaste.

A w drudlach to chyba jednak chodzi bardziej o to, żeby doszukiwać się czegoś
            niezamierzonego.
    • lucbach Re: Drudle 11.05.03, 16:47
      Niezwykle dla mnie zagadkowa to rzecz... zobaczcie to:
      www.maa.org/editorial/knot/Droodle.htmlpozdróvka
      lucbach
      • reptar Re: Drudle 12.05.03, 08:24
        lucbach napisał:

> Niezwykle dla mnie zagadkowa to rzecz... zobaczcie to:
        > www.maa.org/editorial/knot/Droodle.htmlpozdróvka
        > lucbach

Znowu e-chochliki wmieszały się w link.
        Wersja dobra: www.maa.org/editorial/knot/Droodle.html