tonieja1 antyreklama 07.11.04, 13:27 "Wrzawa" z wątku o okładkach przypomniała mi pobyt w Ciechocinku. Tam na tablicy reklamującej zalety kurortu umieszczono m. in. napis "Ciechocinek zaprasza". Jakiś dowcipniś - szaradzista wydrapał dwie literki i wyszła z tego niezła antyreklama "Ciechocinek zaraza". Odpowiedz Link
lucbach off-topicowo o zmazywaczach 10.11.04, 22:51 A skoro już mowa o szaradzistach-dowcipnisiach... Kiedy miałem sesję, nad wyjściem z najwyższego piętra, na którym odbywały się egzaminy taki właśnie dowcipniś z tablicy "wyjście ewakuacyjne" zmazał sobie dwie literki, wskutek czego powstało "wyjście wakacyjne" :-)))) No i rzeczywiście - wszyscy poszli na zasłużone wakacje:-) pozdrawiam, lucbach Odpowiedz Link
jw1969 Dwie reklamy 30.11.04, 11:15 Jedna z homofonem (?). Niesubordynowany pracownik Kowalski i jego kwestia: "Teraz to mi to Lotto". Druga z homonimem niezamierzonym - TP SA reklamuje "tanie rozmowy z rabatem". Ciekawe, ile osób ma rodziny i znajomych w Maroku i skorzysta z tej oferty? Odpowiedz Link
jw1969 Metagram w reklamie 04.01.05, 15:39 Widziałem niedawno billboard z facetem o egzotycznej urodzie, który wskazując na torebkę z produktem stwierdza: "Mam wszystko w zupie". Aprzypomniałem sobie o tym dzisiaj po karmieniu (zupką) naszej córeczki. Po tym karmieniu też mieliśmy wszystko w zupie. Odpowiedz Link
xenia77 Re: Metagram w reklamie 07.06.05, 14:37 A po Warszawie jeździ autobus z nadrukiem "Śmieć przykładem - segreguj odpady" Odpowiedz Link
berdyczowianka Re: Metagram - i nie tylko - w reklamie 19.09.05, 17:58 Jedno z centrów handlowych stolicy reklamuje bajeczne kolekcje na billboardach: 1."KUPCIUSZEK" 2."Sierotka ma rysia" - na plakacie dziewczyna w futrze z rysiem na smyczy 3."Dziewczynka z zakupami" to ostatnie to multimetagram? Odpowiedz Link
djjack Usługa dla właścicieli drukarek 09.02.05, 14:22 W Gdańsku w miejscu, gdzie kiedyś był sklep mięsny otworzył się punkt usługowy gdzie napełnia się atramentem i tuszem pojemniki do drukarek atramentowych. Szyld jaki wisi na drodze do tego zakładu brzmi tak: << TUSZ za rogiem>> Odpowiedz Link
jw1969 Dowcipne? 06.06.05, 09:50 Pewna sieć sklepów ze sprzętem RTV i AGD dodaje do lodówek napoje gazowane i reklamuje się na ulotkach następująco: "Lubisz pepsić? Dajemycipuszki." (właśnie tak, bez spacji). Odpowiedz Link
totet Krzyżówka na bank 21.09.06, 08:24 Ukazała się dziś w GW reklama jednego z banków w postaci klasycznej krzyżówki tematycznej o wymiarach 46x22. Wszystkie hasła z dziedziny ekonomii, finansów, bankowości, itd. Sądzę, że potencjalni rozwiązujący dość dobrze zapamiętają ten bank, rozsupłując kolejne słowa... Odpowiedz Link
uhuhu Vizir 30.07.05, 22:05 Swego czasu mistrzowsko dwuznaczny slogan reklamowy wykoncypowano w spotach proszku Vizir. A slogan brzmiał tak: BIELSZE NIE BĘDZIE. Jeśli nie będzie, to po co kupować? :-) Odpowiedz Link
reptar Reklama kieleckiego piwa 22.08.05, 10:59 Głównym hasłem akcji promującej piwo Gingers - imbirowe! - jest "Daj im beeru". Odpowiedz Link
mig72 Re: Szaradziarstwo w reklamie 26.08.05, 13:04 Wybory prezydenckie niedaleko, więc i kampanie kandydatów nabierają rozmachu. Ostatnio zauważyłem, że z wielu bilbordów patrzy na mnie Donald Tusk. Najpierw jako autor książki, potem może(?) przyszły prezydent. I tu dwie homonimowe ciekawostki: - reklamowana książka nosiła tytuł "Solidarność i duma", więc na początku pomyślałem, że może ujawnia jakieś tajne powiązania między "Solidarnością" a rosyjskim parlamentem (!), - hasło wyborcze kandydata to "Człowiek z zasadami". Znaczy: chemik? Odpowiedz Link
reptar Re: Szaradziarstwo w reklamie: hasło wyborcze 26.08.05, 15:46 mig72 napisał: > z wielu bilbordów patrzy na mnie Donald Tusk.   [ciach] > - hasło wyborcze kandydata to "Człowiek z zasadami". W tym haśle można się dopatrzyć jeszcze jednej gry skojarzeń: Nazwisko obecnego prezydenta kojarzy się z pH < 7. Zasady mają pH > 7. Czyżby w haśle kryła się zapowiedź zmiany z < na > ? Odpowiedz Link
lucbach Re: Szaradziarstwo w reklamie: hasło wyborcze 28.08.05, 22:57 Twoje wywody Reptarze, od razu skojarzyły mi się z filmem pt. "Skarb narodów";) Tam rozwiązywali takie różne zagadki skojarzeniowe. Był tam też świetny fragment o wyszukiwaniu hasła z podanych liter. Po raz kolejny pokazano w tej kwestii wyższość ludzkiego umysłu nad komputerem:)! Kto oglądał? pozdrawiam, lucbach Odpowiedz Link
jw1969 Homonim niezamierzony 08.09.05, 11:22 Zakład fotograficzny reklamuje się na drzwiach: "Fotografie do dokumentów - 5 min". Wyobrażam sobie, że robią tam serię 5 zdjęć i delikwent wybiera sobie takie, na którym ma najbardziej odpowiednią minę. Odpowiedz Link
totet Re: Homonim niezamierzony 08.09.05, 21:48 W pierwszej chwili, zgodnie z duchem epoki wielopaków, zgrzewek i wszechobecnego hurtu, skojarzyłem sobie, że 4 sztuk fotek to już nie opłaca się robić... Odpowiedz Link
berdyczowianka Re: Homonim zamierzony 28.09.05, 21:49 W Krakowie jest taka reklama: NAJLEPSZE OKNA ... BEZ KITU ! Odpowiedz Link
berdyczowianka Re: Szaradziarstwo w reklamie: hasło wyborcze 17.09.05, 10:00 Obyśmy tylko do nowego prezydenta nie mieli p(c)H ;) Odpowiedz Link
djjack Rachunek telefoniczny 23.09.05, 15:53 Na kopercie z rachunkiem telefonicznym znanej firmy telekomunikacyjnej: "Płać rachunki tp w kasie sklepu! VIA - tutaj się opłaca". Odpowiedz Link
lucbach Re: Szaradziarstwo w reklamie 20.10.05, 17:40 "Jaka Cię dzisiaj WITA MINKA?" :) Odpowiedz Link
mig72 Re: Szaradziarstwo w reklamie 01.12.05, 11:10 Witam, dwie ciekawostki z życia codziennego. Przechodząc ulicą zobaczyłem kapitalną nazwę sklepu ze środkami do czyszczenia: SHOP PRACZ. I jeszcze figurka sympatycznego zwierzątka. A w telewizji kolejna reklama kredytów, tym razem z wykorzystaniem gry słów MARZYSZ? - MASZ!, gdzie cząstka RZY malowniczo wciągana jest do środka. Pozdrawiam Odpowiedz Link
reptar Re: Szaradziarstwo w reklamie 01.12.05, 11:30 A ja dopiero dzisiaj załapałem (bo zobaczyłem plakat i tam było literkami), o co chodzi w reklamie Łowicza - vide www.biznesnet.pl/a/8785 Do tej pory hasło znałem tylko ze słyszenia i wstyd powiedzieć, ale nie dostrzegłem podobieństwa "egzotycznej" wymowy dnia do dżemu...   :-/ Odpowiedz Link
uhuhu Co prawda to nie reklama, ale... 05.12.05, 13:06 Na serwisie sportowym Wyborczej ukazał się dziś wywiad z profesorem Religą. Szczególnie podoba mi się znakomity tytuł artykułu: sport.gazeta.pl/sport/1,65025,3048922.html Odpowiedz Link
jw1969 Reklama potencjalnie szaradziarska 09.03.06, 13:10 Rzuciło mi się w oczy hasło reklmowe, które można by zilustrować rebusem kołowym. Oto człony: 1) Litera alfabetu łacińskiego (jak sprzęt sportowy wspak). 2) Nabożeństwo. 3) 144 sztuki czegoś. Odpowiedz Link
na_chwile Re: Reklama potencjalnie szaradziarska 09.03.06, 15:21 Ja mam innego operatora, gdzie jest jeszcze taniej :) Odpowiedz Link
lucbach Re: Reklama potencjalnie szaradziarska 13.04.06, 21:13 Sądziłem, że zanim zabiorę się do napisania postu, informacja o nowej serii reklam Plusa już się pojawi. Jest iście szaradziarska: na ekranie pokazuje się absurdalne hasło złożone z tych samych liter, z których po chwili "układa się" hasło reklamowe sieci. Pozdrawiam, lucbach Odpowiedz Link
reptar Re: Reklama potencjalnie szaradziarska 13.04.06, 21:27 Pojawiła się   ;-) o tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10067&w=36562770&a=40050952 Muszę sobie to kiedyś upolować. Zdecydowanie za mało mam kontaktu z jedenastą muzą. Odpowiedz Link
lucbach Re: Reklama potencjalnie szaradziarska 16.04.06, 21:20 Ajjj, cóż za przeoczenie ;). No właśnie, to dziwne, żeby coś takiego umknęło SZARADZISTOM! Dzięki za link Reptarze! Pozdrawiam, lucbach Odpowiedz Link
megalomaniac Re: Reklama potencjalnie szaradziarska 28.07.06, 11:11 Żubr powstaje z jęczmienia! niedawno w TV Odpowiedz Link
mig72 Polityczny palindrom 07.09.11, 11:06 Jeden z internautów, komentując obecną sytuację w kraju, posłużył się (może niechcący) zgrabnym palindromem: Dzięki premierowi Tuskowi TAK NAM DOBRZE, ŻE DOBRZE NAM TAK... Odpowiedz Link
parodystka Re: Polityczny palindrom 07.09.11, 21:01 mig72 napisał: ... TAK NAM DOBRZE, ŻE DOBRZE NAM TAK... to taki palindrom "wyrazowy", a autorem podobnego w sensie, jest Julian Tuwim, który w latach pięćdziesiątych powrócił z USA do Polski. Przyjaciele stamtąd pisali do niego i pytali "jak ci tam?", na co Tuwim odpisał: "Tak mi tu dobrze, że dobrze mi tak". Odpowiedz Link
djjack O pewnym klubie 01.10.06, 08:40 Jak nazywa się kulinarny klub Uncle Ben's...? Sosajety! Odpowiedz Link
mig72 Re: Szaradziarstwo w reklamie 18.11.06, 18:13 Kapitalną reklamę szaradziarską (z wykorzystaniem logogryfu) widziałem w tym tygodniu na bilbordach w moim mieście. Na rynek wchodzi prywatna firma pocztowa i reklamuje się następująco: Pierwszy bilbord prezentuje w dwóch linijkach tekst ROZSTANIE MONOPOLISTY. Na drugim początki słów zostały zakryte przesyłką pocztową w taki sposób, że widoczne jest tylko hasło TANIE LISTY. Dla mnie - bomba! Odpowiedz Link
lucbach na przystankach 17.04.07, 23:58 Reklama outdoorowa na szczecińskich przystankach: TAM Tramwaj Autobus Metro Jak daleko w Polskę to sięga? Macie to w swoich miastach? pozdrawiam, lucbach Odpowiedz Link
parodystka Re: na przystankach 18.04.07, 00:24 W Warszawie na odwrocie tej reklamy jest narysowany ręką dziecka autobus z kierowcą i podpis: "Każdego stać na szofera". A czy w Szczecinie jest metro? Widocznie przeoczyłam taką informację :-) Odpowiedz Link
lucbach Na przystankach... i w księgarniach 24.04.07, 12:26 Nie ma metra w Szczecinie ;-). Stąd moje zastanowienie - w ilu miastach (szczególnie bez metra ;-)) są te reklamy. A jej drugiej stronie się nie przyjrzałem, szczerze mówiąc... Jeśli tylko będzie okazja... Ciągnąc wątek reklamy: podczas wczorajszego Dnia Książki w księgarniach jednego z najbardziej znanych wydawców w Polsce, przy zakupie woluminów wręczano czytelnikom okrągłe naklejki z napisem: "czy tu, czy tam, czytam". Odpowiedz Link
zeta52 Re: Na przystankach... i w księgarniach 25.04.07, 10:00 Właśnie dokładnie cztery lata temu, co do dnia, ukazał się pierwszy post zatytułowany "Szaradziarstwo w reklamie". Serdeczne gratulacje dla jego inicjatora! Odpowiedz Link
megalomaniac Re: Reklama jakiejś sieci...******** 04.07.07, 17:57 Luźne gadki!;-))) i wizualnie fajnie wypada! Odpowiedz Link
reptar Re: Szaradziarstwo w reklamie 07.09.07, 20:13 Dziś usłyszałem slogan totalizatora sportowego "Szczęście częściej". Chodzi o to, że losowania Dużego Lotka będą odbywały się trzy razy w tygodniu. Jak ulał pasuje to do tego pomysłu kolegi T.: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10067&w=6038039&a=66626079 Odpowiedz Link
parodystka Reguły 13.09.07, 23:33 W pobliżu Warszawy jest miejscowość Reguły, a tam sklep, który reklamuje się na warszawskich autobusach hasłem: "TERAZ MEBLE MAJĄ SWOJE REGUłY" Odpowiedz Link
lucbach Re: Reguły 17.09.07, 22:12 parodystka napisała: > W pobliżu Warszawy jest miejscowość Reguły, a tam sklep, który reklamuje się na > warszawskich autobusach hasłem: > "TERAZ MEBLE MAJĄ SWOJE REGUłY" Mogliby jeszcze spróbować z tym: "TERAZ REGAŁY MAJĄ SWOJE REGUŁY". Ale za powodzenie takiej kampanii nie ręczę ;-). Pozdrawiam, lucbach Odpowiedz Link
lucbach BGŻ 28.10.07, 11:52 Reklama telewizyjna BGŻ zaskoczyła homofonem: "- Nowy telewizor? Skąd? - z kont!" I tak kilka razy z różnym sprzętem ;-). Pozdrawiam, lucbach Odpowiedz Link
jo_z_gor Re: Szaradziarstwo w reklamie 06.11.07, 22:52 Przypadkowo przeglądając "Gazetę Podatkową" (nr85 z 22.10.2007)- chyba wiedziony instynktem - na stronie 17 zatknąłem się na Krzyżówkę Podatkową z towarzyszącą niewielką reklamą. Kogo? cha! ROZRYWKA Wydawca pism z krzyżówkami Tematyczna krzyżówka 3 edycji - znaczy się były już wcześniejsze. Zadanie to, i owszem ... nietrudne, niezłe nagrody, z grubsza poprawne (jedynie przestawiony szyk określeń - najpierw pionowo, potem poziomo i drobna pomyłka w numeracji) ale ... W wyrazach pionowych wyraźne 2 słupy - tylko po jednej literze wiązania z diagramem. Mniemam, że twór ten nie wyszedł z redakcji "R", bo inaczej O ZGROZO! Jednak w sumie podobało mi się. Ciekawe w jakich innych nietypowych, specjalistycznych gazetach znalazły się ostatnio krzyżówki czy inne. A może jeszcze z reklamą "R"? Odpowiedz Link
jo_z_gor Re: Szaradziarstwo w reklamie 06.11.07, 22:58 Jeszcze uzupełnienie. Krzyżówka dostępna też na www.gazetapodatkowa.pl Odpowiedz Link
parodystka Reklama na autobusie: koniec z pracą na czarno 12.11.07, 22:05 Stojąc w korku za autobusem można sobie poczytać parametry ... kolorowych drukarko/kopiarek (jest takie słowo?). Pozdrawiam z zakorkowanej stolicy. Odpowiedz Link
neop1 Re: Szaradziarstwo w reklamie 29.01.08, 22:07 Wyjeżdżając z Rabki zauważyłem na jednym z domów taki napis: NASZ FACH TO DACH, reklamujący usługi dekarskie. Taki sobie metagram. Odpowiedz Link
anneczka78 Re: Szaradziarstwo w reklamie 06.02.08, 22:03 Kilka ładnych lat temu: Reklama podłogi składanej z paneli: "Tak się składa, że jest najlepsza" Reklama śledzi: "Listner. Śledź ten znak." Odpowiedz Link
7_zark_7 Re: Szaradziarstwo w reklamie 27.03.08, 17:58 Akcja społeczna to też reklama, prawda? W ramach akcji "Umierać po ludzku" wyprodukowano plakat, który powinien znaleźć uznanie szaradzistów, a który znajdziecie na stronie www.gazetawyborcza.pl/0,88842.html?adw=1&gclid=CKmizfPgrZICFROTMAodXnZhMA Odpowiedz Link
mig72 Re: Szaradziarstwo w reklamie 02.04.08, 10:42 Tym razem w reklamie społecznej. Ostatnio zauważyłem billboard promujący hospicja: UMIE ra Ć. Hasło UMIEĆ UMIERAĆ znakomicie rozrysowane graficznie, bo litery RA były mniejsze i tak bezwładnie leżące... Odpowiedz Link
reptar Makabryczna reklama 10.05.08, 17:02 Czy Wasi dobrzy sąsiedzi mają się dobrze? A może któryś... zniknął? Jeśli tak, to już wiadomo, gdzie takiego szukać: fotoforum.gazeta.pl/3,0,1199730,4,1,40172,reptar.html Odpowiedz Link
lucbach Re: Makabryczna reklama 14.05.08, 11:56 Mhmm... (nie)smaczny żart! To pewnie te biedaki, których wywiało na Wyspy Brytyjskie... Pozdrawiam, lucbach Odpowiedz Link
megalomaniac Reklama w poczcie internetowej 17.11.08, 17:14 Dzisiaj dostałem maila od PZU zatytułowany!;-) Klepanie w Łodzi, dziura w Chełmnie, a w treści jeszcze;-) Stłuczka w Poznaniu, dzwon w Krakowie, Rysy w Tatrach ciekawe czy ktoś z szaradzistów nad tym pracował!? Odpowiedz Link
lucbach Re: Reklama w poczcie internetowej 14.12.08, 17:46 Śmignęła mi ostatnio przed oczami - podczas jazdy tramwajem - reklama jakiegoś banku: ŁUSKAJ ZYSKI, ZYSKAJ ŁUSKI Cudne metagramy :). Pozdrawiam, lucbach Odpowiedz Link
parodystka Trzy w jednym ? 02.03.10, 22:49 Wczoraj w Krakowie widziałam taki napis: Poznaj Rzym na wyLOT Odpowiedz Link
mig72 Homonim niezamierzony 31.03.10, 18:50 Oto fragment reklamy Banku Paribas: Szukasz kredytu mieszkaniowego? (...) Finansujemy różnorodne cele! A jakbym chciał coś większego i bez krat w oknach? Odpowiedz Link
tomasz.kielpinski Re: Homonim niezamierzony 01.04.10, 08:50 :) To ja też się podzielę. W jakimś niedawno przeczytanym thrillerze medycznym, ulicą szła kobieta z torebką na tasiemce. przez chwilę się zastanawiałem czy weszły do środka całe, czy wystawały im główki. Pozdrawiam, Kiełpiś Odpowiedz Link
reptar Homonim niezamierzony 23.09.10, 01:19 "Ser białych sokołów" przeczytałem na ręcznie wykonanej etykiecie wbitej w kostkę białego sera. Pomyślałem, że muszą go robić z ptasiego mleka. Sprawa wyjaśniła się jednak przy drugim rzucie oka. Między "y" a "c" był odstęp. Był to ser biały ch(udy), a przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Sokołowie Podlaskim wyprodukowany. Odpowiedz Link
cherrywt Re: Szaradziarstwo w reklamie 18.11.10, 19:26 Na jednym z najładniejszych dworców autobusowych w Polsce, jaki się znajduje w Toruniu, można się smacznie posilić. Dania serwuje" "Bar Celona". Odpowiedz Link
reptar Re: Szaradziarstwo w reklamie 18.11.10, 21:37 cherrywt napisał: > Na jednym z najładniejszych dworców autobusowych w Polsce, jaki się znajduje w > Toruniu, można się smacznie posilić. Dania serwuje" "Bar Celona". No to dla równowagi: przejeżdżając kiedyś przez miejscowość o nazwie Daszyna, zwróciłem uwagę na Bar Daszyna (jego istnienie potwierdza choćby taka strona). Nie wiem, jak powszechnie jest znany ten wyraz, więc na wszelki wypadek dopowiadam: bardacha = kibel. Odpowiedz Link
jw1969 Re: Szaradziarstwo w reklamie 19.11.10, 17:17 W Kudowie Zdrój kuracjusze po spożytym w sanatorium posiłku udają sie na drugi obiad do lokalu o nazwie "Bar Ania". niektrzy odieniają to jak przymiotnik. Odpowiedz Link