Dodaj do ulubionych

Bęben dwustronny w muzyce Afganów

02.06.07, 18:23
Podaję wyniki VI Otwartych Szaradziarskich Mistrzostw Żar:

01. Mariusz Góralski, Wrocław - 46 pkt
02. Leszek Rydz, Głogów - 40
03. Zbigniew Kurowski, Legnica - 39
04. Andrzej Stachów, Żary - 32
05. Teresa Czerwińska, Głogów - 32
06. Bogdan Tropak, Zielona Góra - 32
07. Józef Jachowicz, Lubin - 29
08. Czesław Krasiński, Zielona Góra - 28
09. Zdzisław Jagodziński, Legnica - 26
10. Marek Kozłowski, Zielona Góra - 25
11. Józef Górecki, Legnica - 25
12. Halina Halatyn, Żary - 20
13. Robert Krykwiński, Łęknica - 18
14. Hanna Świder, Polkowice - 18
15. Józef Błażejewski, Głogów - 14
16. Alina Poźniak, Nowa Sól - 14
17. Roman Sobera, Łęknica - 13
18. Maria Kloc, Łęknica - 11
19. Krystyna Rydz, Głogów - 9
20. Piotr Piwko, Żary - 4

Wystartowało... 20 osób ;-)). Maksymalnie można było zdobyć bodajże 72
punkty. W turnieju wzięła udział 9-osobowa reprezentacja głogowskiego "Asa",
w związku z czym "As" zwyciężył w nieoficjalnej klasyfikacji klubowej.
Rozwiązywaliśmy zadania autorstwa Franciszka Borsa, Czesława Piwki oraz Marka
Drewnowskiego. Więcej o zadaniach wkrótce, najpierw muszę ochłonąć.

----------
♣ As ♥
Obserwuj wątek
    • zemet Re: Bęben dwustronny w muzyce Afganów 02.06.07, 19:01
      Coś mi się wydaje, że Leszek Rydz tytułem sprawozdania już scharakteryzował
      tegoroczne Mistrzostwa w Żarach. Czy Organizatorzy - na prośbę zainteresowanych
      tym szaradzistów - prześlą zestaw turniejowych zadań drogą elektroniczną?
      • megalomaniac Re: Bęben dwustronny w muzyce Afganów 02.06.07, 19:55
        co było przyczną? jakie zadania?, iż pierwszy na liście zdobył
        63%
        • ahaba Re: Bęben dwustronny w muzyce Afganów 02.06.07, 20:32
          megalomaniac napisał:

> co było przyczną? jakie zadania?, iż pierwszy na liście zdobył
          > 63%

Może przyczyną było to, że mieliśmy do odgadnięcia:
          1) jezioro na Poj. Olsztyńskim (wyraz 4-literowy)
          2) roślina lecznicza, jastrzębiec (9)
          3) ścienna szafa na kosztowności (7)
          4) linia na mapie magnetycznej łącząca punkty o jednakowej wartości (8)
          5) podporządkowanie akcentu jakiegoś wyrazu wyrazowi następującemu po nim (8)
          6) przybrzeżny żaglowiec towarowy, galiot (6)
          7) południowo-amerykańska formacja roślinna, sawanna (6)
          8) rękawica z jednym palcem (8)
          9) filoksera, mszyca, szkodnik winorośli (6)
          10) stanica kozacka, miasto w Rosji (6)
          11) szedł ostrożnie, bo było ... (6)
          12) swobodny galop konia (6)
          13) najjaśniejsza gwiazda w gwiazdozbiorze Andromedy (6)
          trzyma mnie tu tylko grawitacja
          • ahaba Re: Bęben dwustronny w muzyce Afganów 02.06.07, 20:37
            cd.
            14) interwał, południowa godzina kanoniczna (6)
            15) las z drzewem na żerdzie (9)
            16) winogron bez soku (10)
            No i oczywiście tytuł tego postu (4 litery)
    • ahaba HOMONIM 02.06.07, 20:44
      NEPOTYCZNY KADROWIEC

Bezrobotny _ _ _ _ _ _ _ roszady firmowe,
      karuzelę stanowisk dla braci, teściowych
      _ _ / _ / _ _ _ _ działaniu mglisto macie w głowie,
      nici więc z angażu choć jest po rozmowie.
      • ahaba Re: HOMONIM 03.06.07, 09:51
        Nadeszła chwila prawdy.
        Otóż po oddaniu prac, w kuluarach dowiedzieliśmy się, że homonim nie jest
        homonimem, ale... anagramem! Nie podawałem tego szczegółu wczoraj. Dzięki temu,
        że odkrywam kartę dziś, możecie przeżyć to, co my wczoraj ;)
    • ahaba ANAGRAM 02.06.07, 20:56
      "Targ staroci"

Tu kupisz zegar zepsuty,
      Książkę, obraz i lalkę kaleką
      _ _ / _ _ _ _ , _ _ _ _ _ _ całkiem niedaleko.
      • zemet Re: ANAGRAM 02.06.07, 21:56
        No, rzeczywiście, tęgo musieliście wytężać szare komórki! Czy można napisać, że
        encyklopedycznie-leksykonowo "przerobiono" Was nas szaro?
      • n.s Re: ANAGRAM 02.06.07, 22:49
        ahaba napisał:

> "Targ staroci"
        >
        > Tu kupisz zegar zepsuty,
        > Książkę, obraz i lalkę kaleką
        > _ _ / _ _ _ _ , _ _ _ _ _ _ całkiem niedaleko.
        >

Czyżby rozwiązanie brzmiało:
        TU RYPS - SPRUTY?
        • zemet Re: ANAGRAM 03.06.07, 09:06
          Trzeba mistrza od anagramowania, jakim niewątpliwie jest Norbert Stawik, by
          wpaść na spruty ryps. Pozostaje jednak pytanie, które wymaga odpowiedzi: jak to
          anagramowe sformułowanie ma się do całości wiersza i co to w ogóle znaczy
          spruty ryps? Przecież nikt na targu staroci nie sprzedaje sprutego rypsu. I
          dziwić się, że ludzie rezygnują z wyjazdów na turnieje szradziarskie i trzeba
          na siłę kompletować 20-osobową obsadę do Pucharu Neptuna. Nie jeżdżą dlatego,
          że są na tychże turniejach zawodowcy (vide: wielu uczestników w udanych
          Mistrzostwach Krakowa), lecz dlatego, że są zadania typu spruty ryps, o ile
          sugestia Norberta odnośnie do rozwiązania jest właściwa, a chyba jest. Istne
          podbijanie podwójnego bębna afgańskiego.
          • uhuhu Re: ANAGRAM 03.06.07, 09:58
            Rozwiązanie autorskie brzmiało ÓW TARG GRATÓW. Otóż po turnieju okazało się, że
            organizatorzy występujące koło siebie człony oddzielali... przecinkami!
            Rozumiecie - ten przecinek oddzielał poszukiwane anagramy, nie był częścią
            interpunkcji wierszyka ;-)

----------
            ♣ As ♥
        • ahaba Re: ANAGRAM 03.06.07, 09:55
          Cholera go wie.
          • mag33 Re: ANAGRAM 03.06.07, 11:16
            ..do tego co napisali koledzy ahaba i uhuhu dorzucę garść moich
            spostrzeżeń i uwag dotyczących imprezy jak i zadanek...ogólnie rzecz biorąc
            zadania były ciekawsze niż rok temu co wszyscy stwierdzili prawie jedenym
            chórem, ale... właśnie ,jest to ale; oprócz błędnego nazwaniaanagramu homonimem
            co praktycznie uniemożliwiło jego prawidłowe rozwiazanie pojawiły się
            takie "perełki" jak np.: w opisie jolki wyraźnie napisano , że objaśnienia są w
            kolejności alfabetycznej odgadywanych słów, natomiast odgadnięty wyraz
            CANAVERAL nijak się miał do tej zasady przez co sam uwierzyłem, że może
            istnieje jego pisownia przez K:))( wtedy akurat kolejnośc alfabet.by
            współgrała).NAJBARDZIEJ zszokowało mnie jednak już po turnieju , żę w
            szyfrogramie , z którym nie mogłem się uporać choć odgadłem prawie wszystkie
            jego słowa pomocnicze był niespotykany błąd-kurizum. Otóż zamiast określić
            słowo POSTĘP zdefiniowano PODSTĘP przez co w diagramie pojawiła sie
            ponadplanowa kratka i dodatkowa litera D, która wraz z faktem , iż cyfry były
            mało czytelne i czasem przez to siłą rzeczy źle się przenosiło je do
            diagramu,skutecznie uniemożliwiła mi rozw. tego zadania do końca, mimo , żę
            odgadłem nawet co to jest winogron bez soku i las z drzewami na żerdzie:)) a
            może w tym tkwił PODSTĘP , że zamiast POSTĘPU określono PODSTĘP właśnie? :))do
            ogółnych uwag dotyczących zadań dodam , że raziło trochę rasowych
            szaradzistów, żę w 2 logogryfach hasła odczytywało się w dwóch , a nie w trzech
            kolumnach, a także użycie w 2 zadaniach słów nie będących rzeczownikami: ZAWSZE
            i ŚLISKO. Szkoda, że AUTORZY ZADAŃ NIE SPORAWDZILI -SAMI JE ROZWIĄZUJĄC-
            PORZĄDNIEJ ZESTAWU SWYCH ZADAŃ, wtedy większości tych błędów dałoby się
            uniknąć.Mnie osobiście natomiast nie przeszkadzały tak bardzo trudne wyrazy
            gdyż były zadanka także ze słowami prostymi , a nie wszystko musi byc li tylko
            dla "SZYBKOPISACZY":)) fajnie jest czasami stwierdzić , że wie się to i owo
            wiecej od przeciwnika:)) ALE DOŚC MALKONTENCTWA! Były też zadania bez błędów i
            ciekawe.Najbardziej podobały mi się KOLANKA autorstwa F.Borsa, w które
            wpisywało się nazwiska żarskich szaradzistów:ADAMSKI, BORS,PIWKO, FICNER, a
            także PRZESUWANKA M.Drewnowskiego, w którejdo diagramu przesuwało sie
            literypodane poza jego obrysem(litery w naroznikach-ukośnie).Podobało mi sie
            także zadanko M.Drewnowskigo(krzyżówka), gdzie poziomo ujawnione spółgłoski K,
            M ,R należało uzupełnić samogłoskami i utworzyć wyrazy, zaś pionowo wpisać
            anagramy odgadniętych słów,( z 5 liter w kolorowych polach trzeba bylo ułożyć 9-
            lit. rzeczownik, wykorzystując tylko te litery).Bezproblemowo i dosyc zgrabnie
            rozwiazywało się też FINKĘ, KRZYŻÓWKĘ LUBELSKĄ I SIEDLECKĄ M. Drewnowskiego,a
            także KRZYŻÓWKI F. Borsa--OD A DO Ż i PRZYMRUŻKĘ. REBUSY były tez poprawne .Jko
            ciekawostkę powiem, że jeden z nich -REBUSIK ANAGRAMOWY rozwiązalismy oboje z
            LESZKIEM R. identycznie -ze słowa TORA utworzylismy oboje ONTARIO( ino TORA),
            lecz szacowne jury tego rozw, nam nie uznało. Nie podam rozwiązanie bo moze
            ktoś z forumowiczów chce odgadnąc...Z drobnych foirm podobał mi się homonim(
            był na szczęście dobrze nazwany:))M.Drewnowskiego WYUZDANA KOKIETKA
            Choć _ _ _ _ _ _ _ nigdy nie nosiła, a sprawą było to wygody,
            Na czyn się taki raz zdobyła - dając zgorszenia tym powody
            licznemu gronu znanych osób.
            Pod _ _ _ _ / _ _ _ nawet nie włożywszy
            usiadła w dość figlarny sposób.

Mam nadzieję , że rozwiązanie tego nie nastręczy problemów,,,W zestawie były
            też : ENIGRAM( dośc prosty), KONIKÓWKA,NAKŁADANKA ,UKRYTE SŁOWA i UZUPEŁNIANKA.
            Oprawa i atmosfera towarzysząca imprezie b. fajna. GOSPODARZE przemili ,
            nagrody b. satysfakcjonujące( m.in. zestaw głośników, mp-4, słuchawki, puchar
            dla najlepszej żarowianki(-iczki)i najmłodszego żarowianina).Jedyna łyżka
            dziegciu w beczce miodu to wspomniane "BYKI" i "BYCZKI",,,Jednak impreza w
            Żarach ma swój specyficzny urok i smaczek i ja na pewno( gdy nie stanie nic na
            przeszkodzie) pojawię się tam za rok znowu!
            Mariusz G.

• mag33 Re: ANAGRAM 03.06.07, 11:20
              ...Ciekaw jestem jakie odczucia na ten temat mają ahaba i uhuhu,,,napiszcie coś!
            • uhuhu Re: ANAGRAM 03.06.07, 12:12
              No tak, właściwie to koledzy MaG i Ahaba wyłożyli wszystko to, o czym
              dyskutowaliśmy w oczekiwaniu na wyniki. Odczucia są dwutorowe - z jednej strony
              fajnie, że są ludzie ("Abak"), którym chce się organizować turnieje, że mają
              poparcie władz miejskich itd., z drugiej może być tak, jak pisał Zemet -
              niektóre zadania mogą swą trudnością i/lub błędami zniechęcać uczestników do
              startu. Zastanawialiśmy się też nad niską frekwencją - gdyby nie asowa połowa
              sali, w zawodach wystartowało by 10 osób. Z czegoś to musi wynikać.

Za duży plus turnieju uznaję pojawienie się zadań Marka Drewnowskiego - choć
              większość nie była łatwa, to jednak widać dobry wkład szaradziarskiej pracy i
              pozostaje mi trzymać kciuki, by autor ten zaczął pojawiać się na szerszych
              łamach (jeśli dobrze zapamiętałem, jest on nowym nabytkiem klubu "Abak", choć
              mieszka w Zielonej Górze). Za najfajniejsze zadanie uznaję krzyżówkę siedlecką
              tegoż autora, z bardzo ładnymi z lekka przymrużonymi objaśnieniami. Podobała mi
              się także konikówka, przesuwanka, enigram, krzyżówka lubelska i finka -
              zgrabne, przemyślane zadania; mam nadzieję, że dobrą tendencję autor podtrzyma
              także w przyszłym roku.

Nie wiem, jak odczucia innych uczestników, ale mnie bardzo drazni w zadaniach
              tzw. utrudnianie na siłę. Ograniczę się do jednego przykładu, choć jest ich
              więcej: w jolce z abakiem autor ma układ liter CAN_E_ . Aż się prosi, by wpisać
              tam eleganckie CANNES, tymczasem autor decyduje się na słowo CANTER (swobodny
              galop konia), którego prawie nikt nie jest w stanie odgadnąć (acz Mariusz w
              kuluarach strzelał prawidłowo). Motyw postępowania wiadomy, ale... czy o to
              chodzi w szaradziarstwie?

Na koniec serdeczne gratulacje dla Mariusza - jego znajomość trudnych słów,
              jakże przydatna na toruńskim Gigancie, także w Żarach bezpośrednio przekłada
              się na końcowy sukces. Jeszcze większe gratulacje dla Zbyszka Kurowskiego,
              którego tylko dwa punkty oddzieliły od wicemistrzostwa.

A Zemet będzie musiał obejść się smakiem, bo obawiam się, że wersja
              elektroniczna tego zestawu po prostu nie istnieje. Postaram się pamiętać, żeby
              wziąć zestaw na turniej do Grodziska - jeśli będziesz, obejrzysz.

----------
              ♣ As ♥
              • zemet Re: ANAGRAM 03.06.07, 15:00
                \czym motywowany jest fakt tzw. utrudniania na siłę, o którym zasdnie pisze
                Leszek. Myślę, że podstawową przyczyną pozostaje chęć udowodnienia uczestnikom
                przez organiztorów: "I tak wszystkiego nie odgadniecie, chocbyście nawet byli
                superhiperzawodowcami. Pytanie: czy o to jednak chodzi w zmaganiach
                szaradziarskich, zważywszy na limit czasu?
                Leszku, cieszę się na spotkanie z Tobą w Grodzisku.
            • uhuhu Re: ANAGRAM 03.06.07, 12:21
              mag33 napisał:

Z drobnych foirm podobał mi się homonim(M.Drewnowskiego WYUZDANA KOKIETKA
              > Choć _ _ _ _ _ _ _ nigdy nie nosiła, a sprawą było to wygody,
              > Na czyn się taki raz zdobyła - dając zgorszenia tym powody
              > licznemu gronu znanych osób.
              > Pod _ _ _ _ / _ _ _ nawet nie włożywszy
              > usiadła w dość figlarny sposób.

Tak, tylko że w oryginale wyglądało to niestety tak:

Pod _ _ _ _ , _ _ _ nawet nie włożywszy
              usiadła w dość figlarny sposób

A gdy się włączy myślenie klasyczno-interpunkcyjne, odgadnięcie spódnic staje
              się niemal niemożliwe...

----------
              ♣ As ♥
            • ahaba Błąd kuriozum 03.06.07, 14:05
              mag 33 napisał:

NAJBARDZIEJ zszokowało mnie jednak już po turnieju , żę w
              > szyfrogramie , z którym nie mogłem się uporać choć odgadłem prawie wszystkie
              > jego słowa pomocnicze był niespotykany błąd-kurizum...

Mag jesteś w błędzie. Szyfrogram jest OK. Dopiero w domu przy pomocy lupy (tak,
              tak lupy, nie słowników) prawidłowo rozwiązałem go. Lupa była potrzebna do
              właściwego odczytywania liczb. Dla porządku podam treść myśli autorstwa
              Zbigniewa Waydyka:
              Prawdę zdobywa się etapami, inaczej przytłoczyłaby nas swą potęgą.
              • mag33 Re: Błąd kuriozum 03.06.07, 22:58
                masz rację--1 błąd mniej--ale bez lupy ani rusz--pierwsze słowo to zawiązek , a
                nie zaczątek( i dlatego wychodzi PRAWDĘ a nie PRACĘ-analizowalismy to jednak
                podczas jazdy autem bez lupy:)) stąd to zamieszanie...
    • parodystka Re: Bęben dwustronny w muzyce Afganów 03.06.07, 10:44
      A czy ktoś nam zdradzi jak nazywa się ów bęben?
      • mag33 Re: Bęben dwustronny w muzyce Afganów 03.06.07, 11:17
        DHOL
        • zemet Re: Bęben dwustronny w muzyce Afganów 03.06.07, 12:14
          Dhol. I tu ciśnie się na usta bajka o orzeszku...
        • zakaz_konkurencji Re: Bęben dwustronny w muzyce Afganów 06.06.07, 01:18
          mag33 napisał:

> DHOL

anagram
          _ _ _ _ _ w Lechu prosze panow
          _ , _ _ _ _ w muzyce afganow

Rozwianzie pierwszej liniki www.sport.pl/pilka/1,65050,4205963.html
          • parodystka Re: Bęben dwustronny w muzyce Afganów 06.06.07, 20:40
            zakaz_konkurencji napisał:

>Rozwianzie pierwszej liniki

I kto to teraz rozwianzie ? ;-)
    • uhuhu Zdjątków sześć jest już na stronie "Asa" 03.06.07, 20:52
      Można zobaczyć pulę nagród i 6 róż.