Dodaj do ulubionych

Errata do errat

01.10.03, 08:17
Tytuł wątku nie jest sentencją łacińską, a do jego otwarcia zainspirowała mnie ostatnia mnogość errat, występujących ostatnio w podręcznikach szaradzistów. Wyjaśnienia, iż korekta była na urlopie, można przyjąć tylko z uśmiechem. Niestety, wpadki ciągle jednak się zdarzają (vide: szarada nr 15 w RR przy której w pierwszym odruchu zabrakło mi liter do rozwiązania), choć staram się zrozumieć, że nie myli się ten, kto nic nie robi.
Chciałbym jednak zapytać przy okazji: czy pamiętacie, drodzy forumowicze, jakieś szczególnie zabawne pomyłki i błędy, które zupełnie wypaczyły sens zadania? A może takie, które przypadkowo spowodowały powstanie zupełnie nowych odmian zadań albo przyczyniły się do stworzenia nowych rozwiązań alternatywnych?
Obserwuj wątek
    • ahaba Errata do errat 01.10.03, 13:26
      Ukazał się już ósmy numer miesięcznika "Panorama Sto" wydawany przez Redakcję z
      Wilczej. Kupuję raczej z sentymentu niż dla panoram. Drukują tu
      również "czysto" szaradziarskie zadania. Rozwiązuję tylko takie i stwierdzam,
      że chochlik zamieszkał tu od pierwszego numeru na stałe. Wziąłem się za dwa
      zadania z ostatniego numeru (krzyżówka alfabetyczna i skojarzeniowa). I co? Tak
      w jednej, jak i w drugiej brakuje po jednym (!) określeniu.
      Wnioskuję, że Panoramy traktują po macoszemu.

*trzyma mnie tu tylko grawitacja
    • taddy01 Re: Errata do errat 01.10.03, 23:25
      Reptar przypomniał mi o zdarzeniu, które przytrafiło mi się jeszcze w ubiegłym
      wieku. W pewnym zadaniu wykorzystałem aforyzm Hugona Steinhausa OGŁUPIONY PRZEZ
      KOBIETĘ-EROTUMAN. 26 litera aforyzmu "U" zawarta była w haśle KrzywoUsty. W
      druku numerek 26 przesunął się o jedną kratkę zaznaczając literę "O"
      KrzywOusty. I do dziś nie wiem ile jest w tym błędzie złośliwości drukarskiego
      chochlika, a ile świadomej działalności adiustatora poprawiającego myśl zacnego
      autora aforyzmu.
    • n.s Re: Errata do errat 02.10.03, 01:50
      totet napisał:

> może takie, które przypadkowo spowodowały powstanie
      zupełnie nowych odmian zadań albo przyczyniły się do
      stworzenia nowych rozwiązań alternatywnych?

Pamiętam, że kiedyś, chyba w Rewii (na 80% kącik autorski
      Andrzeja Bartkowiaka, czy ktos może potwierdzić?), w
      zamieszczonej krzyżówce od A do Ż zabrakło zaczernienia
      pól - tylko w dwóch kratkach umieszczone były litery A i
      Ż. W ten sposób powstało nowe zadanie - krzyżówka włoska
      od A do Ż, nawet ciekawie się to rozwiązywało :)
    • uhuhu Re: Errata do errat 02.10.03, 07:41

Ja pamiętam, że kiedyś redakcja wydrukowała lustrzane odbicie właściwego
      diagramu krzyżówki oraz lustrzane odbicie objaśnień. Jako że była to krzyżówka
      obrazkowa, to właśnie obrazki były odbite na lewą stronę.

A najfajniejsze były listy czytelników, które później zamieszczano - brzmiały
      one mniej więcej tak: "ach, nie mogłem rozwiązać tej krzyżówki, ale patrzę - na
      jednym z obrazków napis <SKLEP> odbity jest lustrzanie, co pokierowało mnie na
      trop, że może cały diagram odbity jest lustrzanie - i rzeczywiście, po tym
      stwierdzeniu krzyżówka rozwiązała się bardzo łatwo. Wielkie brawa dla redakcji
      za to, że w tak nietypowy sposób ćwiczy spostrzegawczość nas, czytelników!
      Wspaniały pomysł!"

:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka