uhuhu 25.07.09, 19:38 Stosowne ogłoszenie jest już na stronie "Asa". Serdecznie zapraszamy. ---------- ♣ As ♥ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uhuhu Re: VII Szaradziarskie Mistrzostwa Głogowa: 19.09 02.09.09, 07:59 Na stronce "Asa" można się wstępnie zapoznać z agendą i regulaminem mistrzostw. Jest jeszcze jedna sprawa, o której chciałbym wspomnieć. Od września br. na trasie Leszno-Głogów miał być realizowany remont dużego fragmentu drogi - tuż przed samym Głogowem. Póki co remont się opóźnia ze względów przetargowo-proceduralnych. Trudno powiedzieć, czy sprawa ruszy przed 19 września, czy nie, w każdym razie gdyby ruszyła, trzeba liczyć się z dużymi trudnościami/opóźnieniami/korkami przy wjeździe do miasta od strony północnej, czyli od strony Leszna/Śremu/Pyzdr/Poznania/Gdyni i warto wtedy wyruszyć nieco wcześniej na zawody. W każdym razie jakby się remont zaczął, na pewno dam znać w tym wątku. ---------- ♣ As ♥ Odpowiedz Link
uhuhu W kwestii remontu 15.09.09, 08:05 Przetarg rozstrzygnięto, umowę podpisano. Przekazanie placu budowy (drogi czyli) nastąpiło 11 września. Na tę chwilę wszystko jest okej, ale w każdym momencie wykonawca może wejść z robotą, czyli w każdej chwili można spodziewać się uruchomienia ruchu wahadłowego przed wjazdem do Głogowa. A co do samych mistrzostw - jeszcze chętnych a nie zgłoszonych proszę o zgłaszanie się ;) Odpowiedz Link
uhuhu Wyniki VII Szaradziarskich Mistrzostw Głogowa 19.09.09, 19:32 01. Norbert Stawik, Poznań 132 02. Rafał Tałaj, Częstochowa 120 03. Marcin Zieliński, Warszawa 119 04. Mariusz Góralski, Wrocław 108 05. Tomasz Tokarski, Gdynia 105 06. Agnieszka Warwas, Poznań 104 07. Marcin Radoń, Kraków 103 08. Rafał Rogowski, Pabianice 93 09. Andrzej Tałaj, Częstochowa 88 10. Marzena Szymanowska, Poznań 80 11. Zbysław Pieczyński, Śrem 79 12. Michał Wysocki, Gniezno 79 13. Bogdan Tropak, Zielona Góra 73 14. Barbara Sudoł, Olkusz 72 15. Małgorzata Antczak-Kęsy, Pyzdry 61 16. Józef Jachowicz, Lubin 59 17. Andrzej Stachów, Żary 57 18. Wacław Frydrych, Kraków 57 19. Alicja Stiller, Poznań 53 20. Mariola Tałaj, Częstochowa 50 21. Marek Lenkiewicz, Wrocław 47 Wieńczysław Syguda, Częstochowa 47 23. Beata Grochowska, Poznań 44 24. Katarzyna Rozmus, Polkowice 42 25. Józef Błażejewski, Głogów 40 26. Marek Drewnowski, Zielona Góra 39 27. Czesław Piwko, Żary 35 28. Hanna Świder, Polkowice 32 Tadeusz Basiaga, Kraków 32 30. Krystyna Rydz, Głogów 28 31. Wanda Patykiewicz, Kraków 25 Marek Kozłowski, Zielona Góra 25 33. Krystyna Potyrała, Głogów 18 Mirosław Norwajszas, Szczecin 18 35. Stefan Koczarski, Szczecin 15 36. Franciszek Bors, Żary 4 Maksymalnie można było zdobyć 161 punktów. "As" dziękuje wszystkim za udział i gratuluje zwycięzcy powrotu na głogowski tron. Nieco więcej wrażeń dopiszę jutro. Odpowiedz Link
megalomaniac Re: Wyniki VII Szaradziarskich Mistrzostw Głogowa 19.09.09, 20:54 uhuhu napisał: > Nieco więcej wrażeń dopiszę jutro. a będą zadania na @? Odpowiedz Link
uhuhu Relacje 19.09.09, 23:31 1) www.glogowmix.pl/news.php 2) elka5.fm//content/view/37688/189/ 3) zdjęcia: elka5.fm//content/view/37691/208/ 4) relacja i zdjęcia: www.stawik.com/pyrrus/vii-mistrzostwa-g%C5%82ogowa Odpowiedz Link
n.s Re: Relacje 20.09.09, 09:08 Co tu dużo pisać, Głogów jak zwykle udany. Miło, smacznie, estetyczne zestawy interesujących zadań, niebanalne nagrody. Oprócz tradycyjnego turnieju rozegrano "Konkurs na 7" z losowaniem nagród. Wszyscy uczestnicy zostali obdarowani nagrodami i upominkami (m.in. okolicznościowe monety z 900. rocznicy obrony Głogowa). Utracone w boju siły podreperowaliśmy gołąbkami i pierogami. Słówko o zadaniach, które najbardziej mi się podobały: - ukryte słowa z kruczkiem - krzyżówka którą trudno było ugryźć z jakiejkolwiek strony dopóki nie wpadło się na to o jakiego kruczka chodzi - bo jak tu skrzyżować słowa ukryte w wyrazach "geniusz" i "Szołochow"? jak dla mnie "numer jeden" zestawów - przyjemne do rozgryzania drobne formy z m.in. anagram z najwyższym szczytu Afryki, z duchem Karkonoszy i wiele innych - metagramy międzyplanetarne, łatwe do rozwiązania jeśli znało się kolejność planet w Układzie Słonecznym - znaki umowne - z ciekawymi określeniami wyrażeń wpisywanych poziomo - od wspaka do ptaka - w wyrazie wpisanym wspak należało zmienić literę, tak aby powstała nazwa ptaka - analogie - tutaj najbardziej we znaki dała się analogia "piwiarnia-pub, restauracja-?" - według małego Jasia - kto wie kto okazał się niedojdami? ;-) - akta (półodwrotka) - z różnymi określeniami słowa "akta" - kalamburowa - ładnie skrzyżowana przy wszystkich określeniach kalamburowych - piramidka - GRENLANDIA - DANIA, gdzie zamiast GDERANINA ułożyłem nieuznane słowo GARDENIAN (teraz sprawdziłem i okazało się że jest :-) pl.wikipedia.org/wiki/Gardenian) - krzyżówka z liter wyrażenia MAKOWA PANIENKA - jolka - tzw. "na godziny", uff... - po słowie - czy na podstawie jednego słowa z treści książki mozna odgadnąć jej tytuł ?! - przymrużka w połowie na budowie - psotka podwójna - logogryf obrazkowy z niebanalnym rozwiązaniem i tematycznych wyrazach składowych Jako wisienka na głogowskim łamigłówkowym torcie pojawiło się kilka nieczęsto spotykanych słów (np. WNĘCZKA, REGIPSY) "Asy", gratulacje i wielkie dzięki za fajną imprezę! Odpowiedz Link
rafcz Re: Relacje 20.09.09, 13:15 Przede wszystkim podziękowania dla organizatorów za wzorowo zorganizowaną imprezę, świetne zadania i pulę ciekawych nagród. Gratulacje dla Norberta za niesamowity wynik! Dobrze, że w Poznaniu będzie organizatorem ;). Ciężko wymieniać zadania, które sprawiły wrażenie, bowiem był ich OGRom (a propos jednego z homonimów). Na pewno zapamiętam bohatera "Quo Vadis", który pojawi się w przyszłych wydaniach tej książki - niejakiego Pitokratesa ;) i nauczę się kolejności planet w Układzie Słonecznym. GDERANINA została natomiast wczoraj wyrazem, który posiada sporo anagramów - jak się okazuje nie tylko Gardenian; istnieje również grenadina, którą wpisał Marcin, a i nadgranie można spotkać u pana Google, patrz: nadgranie systemu, nadgranie pliku ;). Kruczek był z tych najbardziej czarnych, a analogia z restauracją mówi wszystko o stylu i humorze zadań serwowanych przez Leszka. Kilka osób narzekało kiedyś na nadmiar anagramowania w turniejach szaradziarskich - zestawy te na pewno ich zadowolą, gdyż nie było ich wiele, ale gdy się zdarzyły - to same perełki (tu chciałbym wspomnieć najwyższy szczyt Afryki oraz krzyżówkę, w której należało jeden z wyrazów określenia zaanagramować). Mały Jaś wprawił mnie w zakłopotanie, gdy zamiast chabety znalazłem miejsce dla chachara, ale na szczęście udało się wybrnąć :) - ciekawe zadanie ze świetnymi określeniami. Szkoda, że na następne Mistrzostwa Głogowa trzeba czekać cały rok... Odpowiedz Link
marekl Re: Relacje 21.09.09, 11:34 A ja ciągle bezskutecznie szukam tego kruczka i nie daje mi to spokoju. Mogę prosić o podpowiedź? Odpowiedz Link
rafcz Kruczek 21.09.09, 12:01 Jeśli się odgadnie np. naGhanę, to dalej jest już z górki... Odpowiedz Link
uhuhu Uzupełnienie, podziękowania 20.09.09, 11:18 Przede wszystkim podziękowania dla wszystkich uczestników za przybycie i spędzenie czasu w Głogowie. Jeden rekordzista przyjechał do naszego miasta już w środę wieczorem! Z drugiej strony: uczestnik ze Szczecina jechał do Głogowa całą noc, przybył na godzinę 13.00, a już godzinie 15.58 wyruszał z powrotem do domu (!). To robi wrażenie, naprawdę podziwiamy. Trzeba dodać, że pięciu uczestników mistrzostw spóźniło się o blisko godzinę ze względu na awarię pociągu jadącego z Zielonej Góry, stąd ich wynik punktowy jest raczej nieporównywalny do pozostałych. Niestety, ze względów organizacyjnych nie mogliśmy opóźnić rozpoczęcia turnieju o tyle czasu :(( Gratulując Norbertowi szóstego już triumfu w Głogowie, zwracam jeszcze uwagę na świetny wynik Rafała Tałaja, który minimalnie pokonał Marcina. Również minimalne różnice punktowe rozstrzygały o miejscach 4-7. Warto wspomnieć (i pochwalić postawę), że Rafał w drugiej rundzie zachował się bardzo fair i zgłosił niesłuszne naliczenie przez jury punktu za jedno z zadań. Na koniec raz jeszcze dziękuję klubowiczom "Asa" za zaangażowanie i pomoc w organizacji mistrzostw. Odpowiedz Link
uhuhu Uzupełnienie, podziękowania - cd. 29.09.09, 13:30 Uzupełnienia 1. I N.S., i RafCz pisali o nieuznanych anagramach słowa „gderanina”: pierwszy z nich zaproponował „grenadinę”, drugi zaś „Gardeniana”. Wspólnie z koleżanką klubową Teresą na etapie przygotowywania zestawów znaleźliśmy anagram „grenadina”. Zastanawialiśmy się, czy go uznawać i uznaliśmy, że jednak nie, gdyż w dostępnych nam słownikach widniała tylko pisownia przez y (grenadyna). Z kolei w Googlach słowo występowało najczęściej w kontekście mniej lub bardziej obcych nazw własnych produktu opartego na granatowym soku. Zaskakujący i jakże brytyjsko brzmiący „Gardenian” wyniknął w ferworze turniejowych zmagań – podkładki na to słowo nie mieliśmy jednak żadnej. Uznaliśmy, że nie uznamy i poczekamy na reklamację: jeśli autor jest pewien słowa, na pewno takową zgłosi i nas przekona. Tu na marginesie dodam, że podobny przypadek miałem podczas konkursu „Fintifluszki” na zeszłorocznej biesiadzie. Był tam stenoanagram o rozwiązaniu „Bank krwi” (na podstawie ilustracji należało odgadnąć słowo „barwnik” i podwoić w nim jedną ze spółgłosek, a następnie ułożyć dwuwyrazowe rozwiązanie). Tymczasem jeden z uczestników podał rozwiązanie „krwinka B”. Nie znałem żadnej krwinki B, ale też nie mogłem wykluczyć, że takowa istnieje, umieściłem więc na kartce uczestnika dopisek: „jeżeli w ciągu minuty od otrzymania poprawionej pracy do wglądu zostanę mocno przekonany o istnieniu krwinki B, zaliczę punkty za to zadanie”. Wówczas też nie zostałem przekonany ;) Nie wiem, czy to dobra taktyka - chyba raczej trochę źle świadczy o jury tudzież jego przewodniczącym, który nie zdołał przewidzieć pewnych rozwiązań, choć oczywiście szukał ich znacznie wcześniej niż uczestnicy mistrzostw. Aha, „nadgranie” wydawało nam się gramatycznie wątpliwe, zresztą okazało się, że idąc dalej tym tropem trudno było układać w pełni sensowne słowa. 2. Sporo kłopotów sprawiła uczestnikom krzyżówka „Po słowie”. O ile jury dobrze zapamiętało, prawidłowo i w pełni rozwiązała ją tylko jedna osoba – Małgosia Antczak-Kęsy z Pyzdr, za co należą się jej szczególne gratulacje. 3. Na stronie szarady.aplus.pl jest link do kolejnej dużej galerii zdjęć z naszego turnieju. 4. Dodam jeszcze, że na okładce „Konkursu na 7” widnieje obraz Moneta „Nenufary”. Ile trzeba go cenić, ten tylko się dowie, kto przeczytał „City” Alessandro Baricco – serdecznie wszystkim polecam tę przecudowną powieść. I wszystkie pozostałe książki Baricco również, bo to naprawdę wielki pisarz jest. ---------- ♣ As ♥ Odpowiedz Link
totet Re: Uzupełnienie, podziękowania - cd. 29.09.09, 20:46 Uhuhu wił się w zeznaniach od zdania do zdania: > Aha, „nadgranie” wydawało nam się gramatycznie wątpliwe, zresztą ok > azało się, że idąc dalej tym tropem trudno było układać w pełni sensowne słowa. Niedobrze, gdy jury coś tam się wydaje, acz jego sytuacja nie do pozazdroszczenia. Okazuje się, że nadgranie to bardzo niewątpliwe słowo, używane zwłaszcza w stosunku do programów komputerowych. Dalej szła niewątpliwa gardenia, a potem znalazł się Andriga. Nazwisko jak nazwisko, sporo osób je noszące można doszukać się w sieci. Reasumując, pretensji do jury oczywiście nie mam, bawiłem się na turnieju przednio, acz można jury doradzić, aby zabezpieczało się przed niespodziewankami może lepszym wstępem do zadania. Choćby zapisem o ilości nazw własnych w zadaniu, co już eliminuje częśś kłopotów. Jak wiadomo, pomysłowość rozwiązań nieautorskich nie zna granic... Odpowiedz Link
rafcz Re: Uzupełnienie, podziękowania - cd. 29.09.09, 21:40 > Dalej szła niewątpliwa gardenia, a potem znalazł się Andriga. Nazwisko jak > nazwisko, sporo osób je noszące można doszukać się w sieci. Chrumps wyrzuca również nadragi ("Słownik etymologiczny języka polskiego" Brücknera); z tego co widzę, to jakieś staropolskie spodnie :). PS. Książkę, którą polecił Uhuhu można nabyć w przystępnej cenie w księgarni "Dedalus" . Odpowiedz Link
jw1969 Re: Uzupełnienie, podziękowania - cd. 29.09.09, 22:58 Jako jedno z ogniw adiustujących zadania biję sie w piersi - przegapiłem problem możliwych anagramów w piramidce. Prawdę mówiąc, wymyśliłem (nie od razu) GRENADINę i jakoś automatycznie uznałem, że to rozwiązanie autorskie. Naprawdę go nie uzwaliście? Odpowiedz Link
uhuhu Re: Uzupełnienie, podziękowania - cd. 03.10.09, 23:13 Naprawdę, nie uznawaliśmy grenadiny tudzież Grenadiny. Za kryterium nieuznania uznaliśmy brak odnotowania grenadiny w jakimkolwiek polskim słowniku. Google co prawda wyrzucają grenadinę jako coś owocowego, ale... jedyny tego ślad w polszczyźnie słownikowej to nadal grenadyna (w słowniku Doroszewskiego: napój z owoców granatu, rodzaj cocktailu). Odpowiedz Link
jw1969 Re: Uzupełnienie, podziękowania - cd. 03.10.09, 23:25 Tak, w dostępnych mi źródłach pisanych jest tylko grenadyna. Najwyraźniej utrwaliła mi się wersja angielska. Odpowiedz Link
uhuhu Re: Relacje 20.09.09, 14:32 I jeszcze jedna, okraszona wieeelką galerią zdjęć: www.glogow-info.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=9680&Itemid=2 Odpowiedz Link