Dodaj do ulubionych

Bewilligungsbehorde???

13.08.05, 16:26
Hej,
czy ktoś wie co znaczy Bewilligungsbehoerde? nie mogę znależś w słowniku,...
Dzięki
Obserwuj wątek
    • versibus Re: Bewilligungsbehorde??? 13.08.05, 16:30
      wiem, że może to być instytucja wdrażająca ale mnie chodzi o kontekst w tekście
      praniczym...
      • crannmer Re: Bewilligungsbehorde??? 13.08.05, 19:22
        versibus napisała:

> wiem, że może to być instytucja wdrażająca

Nie moze byc.

> ale mnie chodzi o kontekst w tekście
        > praniczym...

Bewilligungsbehörde to instytucja, ktora w danym przypadku przyznaje cos albo
        zatwierdza. Np. dla bezrobotnego Arbeitsamt ist die Bewilligungsbehörde, die ihm
        sein ALG II bewilligt.

MfG

C.
        • versibus Re: Bewilligungsbehorde??? 14.08.05, 10:46
          twierdzisz że Samorząd Woj. Dolnośląskiego ma błędy na swojej stronie www? tu
          właśnie, m. in. Bewilligungsbehorde to instytucja wdrażajaca. Załączam tekst w
          obu językach:

SEKTORELLES OPERATIONELLES PROGRAMM

Umstrukturierung und Modernisierung des Landwirtschaftssektors und Entwicklung
          der ländlichen Gebiete

Die Selbstverwaltung der Wojewodschaft Niederschlesien nimmt die Rolle der
          Bewilligungsbehörde für drei Maßnahmen im Rahmen des Sektorellen Operationellen
          Programms „Umstrukturierung und Modernisierung des Landwirtschaftssektors und
          Entwicklung der ländlichen Gebiete“, nämlich: Maßnahme 2.2 „Flurbereinigung“,
          Maßnahme 2.3 „Dorferneuerung sowie Erhaltung und Pflege der Kulturerbe“,
          Maßnahme 2.5 „Bewirtschaftung landwirtschaftlicher Wasserressourcen“, wahr.

Samorząd Województwa Dolnośląskiego pełni rolę instytucji wdrażającej dla
          trzech działań w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego „Restrukturyzacja i
          modernizacja sektora żywnościowego oraz rozwój obszarów wiejskich”, a
          mianowicie: Działanie 2.2 „Scalanie gruntów” Działanie 2.3 „Odnowa wsi oraz
          zachowanie i ochrona dziedzictwa kulturowego”, Działanie 2.5 „Gospodarowanie
          rolniczymi zasobami wodnymi”.

• crannmer Re: Bewilligungsbehorde??? 15.08.05, 19:17
            versibus napisała:

> twierdzisz że Samorząd Woj. Dolnośląskiego ma błędy na swojej stronie www? tu
            > właśnie, m. in. Bewilligungsbehorde to instytucja wdrażajaca.

Tak twierdze. Bewilligen nie ma nic wspolnego z jakimkolwiek wdrazaniem. Poza
            ewentualnym wyrazeniem zgody na rzeczone wdrazanie.

Tlumacze sa ludzmi. Nie sa nieomylni.

MfG

C.
      • crannmer Kontekst? 13.08.05, 19:24
        versibus napisała:

> mnie chodzi o kontekst w tekście
        > praniczym...

Kontekst to (przynajmniej) jedno cale zdanie z pytanym wyrazeniem plus ogolna
        tematyka.

Wszystko ponizej tego to szarady, a nie kontekst.

MfG

C.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka