jureek Re: Powitanie! 20.01.03, 09:57 Jsi Piotr, anebo Petr? Ne budeš se zlobit, kdy se zeptam - jsi Čech, anebo Polák? Ja jsem Polak. Pozdravuji. Jurek Odpowiedz Link
piotrf1974 Re: Powitanie! 20.01.03, 11:10 Jsi Piotr. Ja jsem Polak. Pozdravuji. PZDR Piotr Odpowiedz Link
tereska121 Re: Powitanie! 17.07.03, 19:23 ahoj tady tereza jsem polka a manzel je cech mate pravdu ze cesky je to krasny jazyk dobra troche po polsku bo nie zadobrze pisze po czesku tak jak juz mowilam jestem tereska moj maz pochodzi z czech jezyka czeskiego nauczylam sie od niego rowniez bardzo czesto jezdzilam do czech tam poznalam jezyk lepiej a przedewszystkim gware ale zanim pojechalam poraz 1 do niego i jego rodziny zatapialam sie w rozmowkach czeskich zeby nie wyjsc na durnia i przynajmniej znac podstawy ale i tak pez pomocy meza nie obeszloby sie wbrew pozorom to nie jest tak prosty jezyk tak jak wczesniej zostalo wspomniane sa tam pewne kruczki ale chyba tylko to moze mylic poczatkujacych dla wszystkich poczatkujacych polecam rozmowki pol-czes tam sa gotowe zdania duzo latwiej sie mozna nauczyc niz ze slownika pozdravujeme vsechny s polska a scech mejte si hezki a prejeme vsechno nejlepsi jestli chcete s nama pomluvit tak mate nr gg karel ma 4381853 a ja mam ahoj tereza a karel Odpowiedz Link
mo.k Re: Powitanie! 20.01.03, 16:42 Ja taky zdravim, a preju hezky den! Bude se mluvit tady jen cesky? Bohuzel nemam ceska pismena:( Odpowiedz Link
jureek Re: Powitanie! 20.01.03, 18:24 mo.k napisała: > Ja taky zdravim, a preju hezky den! > > Bude se mluvit tady jen cesky? > Bohuzel nemam ceska pismena:( Maš smůlu ;-))) Nie no, bez obaw. Gdybyśmy mieli tutaj tylko po czesku konwersować, chyba bym się załamał. Na lektorat czeskiego chodziłem tylko przez kilka miesięcy i to 24 lata temu, więc specjalnie mocny w czeskim nie jestem. Tym bardziej, że w ostatnich latach brakuje mi aktywnego kontaktu z czeskim i Czechami. Dlatego ucieszyłem się, że założono takie forum. Może odwiedzi nas i rodowity Czech? Dobrze byłoby. Zdaje się, że znam jedną Czeszkę piszącą na forum Gazety. Powiem jej, że powstało takie forum, może tu zajrzy? Jurek Odpowiedz Link
mo.k Re: Powitanie! 20.01.03, 21:09 > > Maš smůlu ;-))) Nie ma tego złego, brak czeskich znaków uchroni mnie przed popełnieniem błędu ortograficznego, co niestety po czesku czasem (czasem.. heheh... ;)) mi się zdarza :) Doufam, ze se nam toto forum hezky vyvine! :) Odpowiedz Link
marcink1974 Jak sie nauczyc? 20.01.03, 21:38 Witaj rowiesniku ;-))) No prosze, forum ma dopiero jeden dzien, a jak preznie dziala. Gratuluje. Jesli mozesz, napisz cos o tym, skad, gdzie, a rowniez DLACZEGO uczysz sie (a moze juz sie nauczyles?) czeskiego? Ja go niestety nie znam, wiec o ile szanowni forumowicze pozwola bede pisal po polsku ;-) ale troche chcialbym go liznac ;-) Przy blizszym przyjrzeniu okazuje sie ze wcale taki do polskiego nie podobny i nie taki latwy... A mozesz cos powiedziec o slowackim? Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link
piotrf1974 Re: Jak sie nauczyc? 21.01.03, 07:08 Witam! > Jesli > mozesz, napisz cos o tym, skad, gdzie, a rowniez DLACZEGO uczysz sie (a moze > juz sie nauczyles?) czeskiego? Ja go niestety nie znam, wiec o ile szanowni > forumowicze pozwola bede pisal po polsku ;-) ale troche chcialbym go liznac. Pozdrawiam rowiesnika a takze starszych i mlodszych "rownolatkow". Niestety nie znam czeskiego, ale z tym walcze :-) Dlaczego czeski? 1. Mieszkam dosc blisko Czech wiec chcialbym miec lepszy kontakt po drugiej stronie granicy. 2. W TV mam 3 programy czeskie. 3. Czasami zawodowo kontaktuje sie z Czechami i troche niezrecznie z bracmi Czechami rozmawiac po angielsku. Jednak czeski nie jest w Polsce jezykiem popularnym. Rozmawialem kiedys z ksiegarzem, ktory stwierdzil ze do arabskeigo ma pelna gramatyke i samouczek zas do czeskiego jedynie slowniczek minimum i jedna czesc wielkiego slownika PWN. Gdzie tu logika? PZDR Piotr Odpowiedz Link
beduinka Re: Jak sie nauczyc? 04.06.03, 00:13 piotrf1974 napisał: > Jednak czeski nie jest w Polsce jezykiem popularnym. Rozmawialem kiedys z > ksiegarzem, ktory stwierdzil ze do arabskeigo ma pelna gramatyke i samouczek > zas do czeskiego jedynie slowniczek minimum i jedna czesc wielkiego slownika > PWN. Gdzie tu logika? > Piotr a co arabski gorszym językiem od czeskiego? napewno bardziej popularnym (używanym w ponad 20 krajach) i przydatniejszym Pzdrw Zaolzianka Odpowiedz Link
jureek Re: Jak sie nauczyc? 21.01.03, 10:27 Pytanie co prawda nie do mnie, ale ponieważ uczyłem się czeskiego, więc pomyślałem, że może pomogą Ci moje doświadczenia. Przy wydziałach filologicznych uniwersytetów prowadzone są często lektoraty języka czeskiego, a lektorami są najczęściej rodowici Czesi. Za moich czasów lektor cieszył się z każdego studenta, który chciał uczyć się jego języka i przyjmował na lektorat wszystkich, niezależnie od kierunku (w moim przypadku np. w ogóle nie przeszkadzało, że studiuję nie filologię, a matematykę). Teraz czasy się zmieniły, bardziej liczą się pieniądze, więc mój sposób może nie wypalić, mimo to radzę poszukać lektora, niech powie Ci chociaż jakich podręczników używa. Na lektorat mogłem chodzić tylko kilka miesięcy, potem jeszcze z podręczników uczyłem się sam gramatyki - to wystarczyło, żeby zacząć czytać ze zrozumieniem i wtedy zacząłem wręcz pożerać kryminały po czesku. Kupowałem w antykwariatach, przynosili mi je czescy wspoółpracownicy, gdy pojechałem tam na trzy miesiące do pracy w fabryce mebli. Po kryminałach przyszła pora na "ambitniejsze" lektury - przeczytałem Szwejka w oryginale (polecam), sporo czytałem Hrabala, mam nawet książkę z jego osobistym autografem zdobytym w knajpie "U Zlateho Tigra". Oprócz czytania - czeska telewizja, częste wyjazdy do Czech i oczywiście knajpiane długie rozmowy. Pozdrawiam Jurek Odpowiedz Link
kaj.ka Re: rozesmávat 21.01.03, 16:51 Faktycznie podobne są... i niepodobne. Mówię o polskim i czeskiem. A pozorne podobieństwa okazują się czasem śmiesznymi pułapkami. Kiedyś po paru tygodniach pobytu w Pradze, wydawało mi się, że już opanowłem czeski dzięki podobieństwom do polskiego właśnie. Pewnego dnia zawołałem na przywitanie znajomego, na którego dość długo czekałem. - Pane Františku, ja was šukam celý den. Albo trzęsącej się z zimna dziewczynie, mówię czule, obejmując ją ramieniem. - Ale ja jsem teplý. A takie núžky nebo nožičky - to je krasa. Ha, ha, ha... Odpowiedz Link
jureek Re: rozesmávat 21.01.03, 17:46 kaj.ka napisał: > - Pane Františku, ja was šukam celý den. Masz kondycję :) > Albo trzęsącej się z zimna dziewczynie, mówię czule, obejmując ją ramieniem. > - Ale ja jsem teplý A fuj, Ty zboczeńcu ;-) > A takie núžky nebo nožičky - to je krasa. W reklamie pracujesz? Jurek > Ha, ha, ha... Odpowiedz Link
martynka22 Re: Powitanie! 16.02.03, 17:44 hej, fajnie , że takie forum powstało. Ja aktualnie jestem na 4 roku fil.czes. Kocham ten język i literaturę, studia są ciekawe , szkoda tylko , że studiujący nie :) ....ja ogólnie narzekam na słaby dostęp do kult.czes.Wkurza mnie , że w głupim Geancie czy Auchan można kupić słownik polsko - grecki a czeskiego ze świecą szukać (hledać:))) Odpowiedz Link
piotrf1974 Re: Powitanie! 20.02.03, 09:31 Witam! Wreszcie jakas osoba majaca kontakt z nauka jezyka czeskiego. MOze Ty mi powiesz z jakich ksiazek sie uczyliscie i jak bylo z dostepnoscia w Polsce ??? Co do dostepnosci slownikow to niesety w dobrych ksiegarniach tez jest slabiutko. Rozmowki i moze czasami slownik minimum. Ostatno pojawil sie slownik PWN (dobrze ze PWN sobie przypomnialo o tym slowniku) ale z tego co sie orientuje to tylko w jedna strone. PZDR Piotr Odpowiedz Link
martynka22 Re: Powitanie! 18.03.03, 20:48 HEJ, WSZystkie knigi były zakupowane przez nas w Czeskim Centrum na Marszałkowskiej - sądzę że aktualnie też tam są. Uczyliśmy sie z Intermediate Czech i Elementary czech - ang/czes Odpowiedz Link
kaj.ka Re: Powitanie! 19.03.03, 00:04 Martinko! Fil. česka to je bohemistyka? A řikni, prosim tie, proč tak si jmenuje. Odpowiedz Link
otto_1 Re: Powitanie! 02.03.03, 11:55 To jsem rad, ze jsem toto forum objevil. Budu vas navstevovat, a doufam, ze bude nas tady vic. Odpowiedz Link
miziek Re: Powitanie! 08.05.03, 15:37 Ahoj!!!! Proc nikdo nepise??? Cestina je takhle krasna :) pozdrav Odpowiedz Link
taberes Re: Powitanie! 28.11.03, 09:57 Ahoj. Tak sobie chodzac i szperajac trafilem na to forum i pomyslalem ze sie wpisze-coz to szkodzi. Ja tez sie ucze czeskiego z glupiego powodu-od 2 lat jestem z czeszka od ktorej dzieli mnie 1000km ale dla chcacego nic trudnego i raz na 2miesiace jestem u niej a ona u mnie. Przez ten okres chcac niechcac musialem sie nauczyc mowic no i oczywiscie rozumiec-choc nie bylo to latwe (na poczatku krolowala anglistina) i nie obylo sie bez slownych wpadek jak :Zobacz jak ten pies merda ogonkiem (szukanie jest za banalne-to nawet ja znad morza o nim wiedzialem). Od kilku miesiecy z rozna aktywnoscia ucze sie gramatyki no i ogolnie wszelakich podstaw. Z ksiazkami to fakt jest cholerny problem-ja zaczynalem od slownika pol-cz-pol, ktory kupilem w empiku w wawie (jedyny jaki znalazlem,kiewszkonkowy, wyd.Exlibris ale szczeze go odradzam. Na UJ w Krakowie w lato przygotowywali sie do wydania nowego slownika wiec moze tam warto?jak ktos jeszce nie ma). Jakie bylo moje zdziwienie gdy ujrzalem kursy do najdziwniejszych jezykow a do czeskiego nula. Jednak poszedlem po rozum do glowy i podzwonilem po katedrach bohemistyki na univerkach ( w zazadzie jedynie Warszawa i Krakow) i dowiedzialem sie z czego korzystaja a pomocni ludzie mi to odkserowali i podeslali. Obecnie mam "Zwiezly kurs j.czeskiego"A.J.Bluszcz i J.Reska wydany przez Univ Slaski-szkoda ze tylko Cwiczenia ze skrotem gramatyki. "Cesky jazyk pro pokrocile"J.Rutova-UJ Krakow a ponadto cos czeskiego "Pravidla ceskeho pravopisu", "Prirucni mluvnice cestiny"i czeskie cwiczenia-tak do popisania. Co do podrecznikow czesko-polskich to raczej marne szanse na znalezienie takowych przynajmniej w Praze-obszedlem kilka ksiegarn i nic nie znalazlem, a szkoda bo zawsze lepiej uczyc sie w swojsko brzmiacym jezyku. Ponadto ceny cz- aj podrecznikow odstraszyly mnie od nich i za duzo nie kupilem. A tak na koniec czesto jezdzicie do CR? Ja ostanio bylem w polowie pazdziernika, ale szczerze nie lubie sam jezdzic-te kilka godzin w pociagu gzdie z reguly od Katowic lub Wroclawie siedze sam w WAGONIE nie naleza do przyjemnych. Prominte ze nepisu cesky ale namam na to. S pozdarvem Peter Karel Odpowiedz Link
gretka1 Re: Powitanie! 26.03.04, 14:54 hej teresko 121 , mó mąż też jest Czechem, może wymienimy uwagi? :)) Mieszkamy w Warszawie, zapraszam na gazetowy lub gg 7799780 Pozdrawiam, Gretka Odpowiedz Link
gretka1 Re: Powitanie! DO TERESKI121 26.03.04, 14:56 hej teresko 121 , mó mąż też jest Czechem, może wymienimy uwagi? :)) Mieszkamy w Warszawie, zapraszam na gazetowy lub gg 7799780 Pozdrawiam, Gretka Odpowiedz Link
tommy_mcm80 Re: Powitanie! 27.03.04, 21:55 Ahoj všichni! Promiňte, že píšu česky. A może tu akurat powinienem przeprosić, że piszę po polsku...? Hmm... No to mam dylemat. Przywykłem do takich dylematów - wychowałem się w czeskiej części Śląska Cieszyńskiego, jako Czech o czesko-polskich korzeniach. Od sześciu lat jestem ve Varšavě, absolvoval jsem tady vysokou školu a teď tu pracuji. Gratuluję pomysłu założenia forum - oby w tej nowej Europie żyło ono aktywnym życiem! T. Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Powitanie! 28.03.04, 18:19 też pochodzę z Zaolzia, po studiach zostałam w Polsce- jeżeli masz ochotę to zapraszam do Karawanseraju na Jelonkach- Konarskiego 87- pogadamy o stronach rodzinnych- mogę wypozyczyc trochę czeskich książek... Odpowiedz Link
vok Re: Powitanie! 11.07.04, 23:02 Jestem Polakiem, mieszkam w Krakowie, od dwudziestu paru lat z własnej, nieprzymuszonej woli zajmuję się m.in. czeską muzyką XIX wieku. Trochę z tego zakresu opublikowałem. Język czeski znam słabo, potrafię dość swobodnie czytać, lecz rozmawiać mogę dopiero po kilku dobrych piwach. Proszę więc o wybaczenie, że będę na tym forum pisał po polsku. Nie mogę pić aż tyle! Uważam się za przyjaciela Czechów, miłośnika czeskiej kultury i historii, której nie znam niestety w stopniu mnie samego zadowalającym. Mam jednak wrażenie, że pojmuję niektóre historyczne i kulturowe uwarunkowania. Pozdrawiam! Vok Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Powitanie! 12.07.04, 12:46 Pozdrawiam miłośnika czeskiej kultury i historii Odpowiedz Link
vasermon Re: Powitanie! 14.07.04, 11:21 Witam również! :) Domyślam się, że Twoje zainteresowanie muzyką XIX wieku dotyczy Dvořáka, Smetany, Janáčka, Martinů, Ryby itp.? Czy może nie tylko klasyka? :) A Twe uwielbienia prócz muzyki dziewiętnastowiecznej? :) Odpowiedz Link
vok Re: Powitanie! 14.07.04, 11:50 Witaj, Zajmuje się głównie klasyką, choć właśnie z tego względu staram sie mieć orientację w muzyce ludowej a nawet popularnej Czech i Moraw i w zagadnieniach jej regionalizacji. Wiem jednak zbyt mało na ten temat. Ogólnie mówiąc pociąga mnie specyficzna muzykalność Czechów i jej przejawy, tak silnie związane z melodyką i rytmiką czeskiej mowy. Uwielbiam podróże, wędrówki, krajobrazy, klimaty - wydaje mi sie, że mam "nosa" na lokalną atmosferę; całe lata uprawiałem turystyke górska. Na to wszystko mam jednak bardzo mało czasu. Pozdrawiam Odpowiedz Link