Dodaj do ulubionych

CZY TO JEST COUNTRY

24.01.03, 22:21
takie coś mi się nasunęło.w czwartek pan mann w magazynie milutko
przetłumaczył piseneczkę me and bobby mcgee. wdzięczny mu jestem bo ze swoim
angielskim nigdy do końca nie mogłem się połapać w tekscie[amerykanizmy] i
bełkotliwy trochę spiew wykonawców. ale pytanko; kompozycja krzyśka
kristoferssona z lat 60-tych. w jego wykonaniu country-mruczando.
najwspanialsze dla mnie- janis joplin z takim ładunkiem emocji że głowa mała.
instrumentarium- countrowe.
no i czy to jest country?
pa
Obserwuj wątek
    • garthanka Re: CZY TO JEST COUNTRY 24.01.03, 23:40
      Czyzuniu zaciekawiłeś mnie bardzo -poszukam tych piosenek z chęcią i jak
      posłucham dam znać. Ale oczywiście mogę mówic tylko za siebie czy to country
      czy też nie wink

Jest takie szalenie popularne zdanie właśnie pana Krisa "Jeśli coś brzmi dla
      ciebie country to jest to country " .Patrząc na to w ten sposób bardzo poszerza
      sie możliwość interpretacji ,choć rodzi też jeszcze więcej dyskusji i czasem
      oburzenie ortodoksyjnych słuchaczy wink.Tak czy inaczej najważniejsze ,że z
      satysfakcją słucha sie tej muzyki smile

pozdrawiam
      G.
      • felix.lynx Re: CZY TO JEST COUNTRY 25.01.03, 11:43

>
        > Jest takie szalenie popularne zdanie właśnie pana Krisa "Jeśli coś brzmi dla
        > ciebie country to jest to country " .Patrząc na to w ten sposób bardzo poszerza
        >

Tu sie zgadzam z Garthanka: wszystko jest country z wyjatkiem techno, rapu, hiphopu, discopolo i rocka (kolejnosc tych negatywnych zjawisk przypadkowa) Sam mam w swoim repertuarze countrowe wersje Chpona (preludium bodajze w oryginale cis mol), Czajkowskiego (pierwsze frazy koncertu fortepianowego b-mol) i wiele innych. Bo country jako takie (zajrzyjcie do historii) wywodzi sie ze zlepku najrozniejszych stylow muzycznych z przewaga oczywiscie Irish folku, ale przeciez sa w nim elementy z wielu innyc strom swiata.

A wracajac do inkryminpowanego utworu: czy wersja Jopplin jest country? To jakies nieporozumienie. Ta bedaca 24 godziny na dobe na prochach panienka w grobie sie przewraca slyszac, ze posadzamu ja o spiewanie znienawidzonego przez nia country. Me an Bobby... w wersji Krisa jest przykladem, jak w tamtych latach spiewano country - ktore chyba jeszcze nie nazywalo sie country, ale hillybilly. W podobnym stylu spiewal Hannk Wiliams - a jego Jambalaja jest tylko jednym z chlubnych acz nielicznych wyjatkow. Sprawdzcie sobie jego nagrania z tamtych lat - ale nie na CD, bo te sa mocno podretuszowane, lecz na czarnej plycie.

A moze postawie na zakonczenie przewrotne pytanie:
        Kto w Polsc wykonuje prawdziwe country i czy w ogole istnieje jakiews kryterium okreslajace co juz jest prawdziwym country a co tylko pachnie country?

R.J.
        • czyzunia Re: CZY TO JEST COUNTRY 25.01.03, 14:59
          coś mi się widzi felku że trochę bładzisz. p[iszesz oczasach kiedy nie było
          country a tylko hilly billy a jednocześnie że janis nie lubiła country które wg
          ciebie wtedy nie istniało.
          a wracając do janis. to że jej nie lubisz nie znaczy że cały czas była na haju.
          a wtym przypadku jest ten sam utwór, ta sama instrumentacja[ gitarki, jakieś
          klawisze]. i co ma być kryterium w przyjęciu że jedno to country, a drugie be-
          nie country. nie popadajmy znów w szufladkowanie i mierzenie calówką[od tego
          miejsca do tego country a dalej ten wstrętny rock].a zresztą cała ta muzyczka
          cały czas pulsuje ,zmienia się[ nie móweię o staerowanej przez
          wytwórnir "twórczości'] i za kilka lat będzie zupełnie inne countra i rock.
          Był taki chłopak ricky a póniej rick nelson śp. w koncu lat 50 tych
          słuchaliśmy go jako rock n'rolla[hallo mary lou] a teraz dowiaduję się że
          wdzisiejszym rozumieniu byl to countrowiec calą gębą.
          jakie to ma znaczenie jaką nalepkę przxykleimy do muzyka czy jego muzyczki.
          podpba mi się jest fajne słucham a nie dzielę na przegrtódki.
          na razie pa.
          • felix.lynx Re: CZY TO JEST COUNTRY 25.01.03, 18:06
            Oczywicie Jopplin nie ćpała, a umarła z przejedzenia albo ze starosci w wieku lat 22 bodajze - tak samo jak nie cpal
            Hendrix i tez go starosc zmogla. Jej wykonanie bylo bardzo ekspresyjne i z pewnoscia robilo lepsze wrazenie niz
            produkcja Krisa. Tak samo jak I'll always love you w wykonaniu Doly Partonowej bylo bladziutkie, zas w wykonaniu
            Czekoladki stalo sie hitem numer 1.

Skoro juz poruszyles temat kto byl a kto nie byl country to przypomne przypadek pewnego polskiego spiewaka, od
            Kormoranow. On mial w swoim repertuarze pisenke "Puste koperty" i calkiem znosnie ja spiewal. Po ponad 30 latach
            ktos mu powiedzial, ze to jest country i jemu sie wyrwalo, ze gdyby wtedy wiedzial, ze to country, nie spiewalby
            tego. Potem sie wycofal i powiedzial: Nawet nie wiedzialem ze bylem piosenkarzem country.

I jeszcze jedno: hilly bily nie wiadomo kiedy przyjelo nazwe country. Jedni sa zdania ze w latach czterdziestych, inni
            ze jeszcze pod koniec lat 60. niektorzy przyznawali sie, ze to spiewaja. Jako alternatywa bylo wowczas Rockabilly
            autorstwa Casha. Czy Jopplin nie cierpiala country czy jeszcze rockabilly - tego chyba nikt nie wie. Faktem
            niezaprzeczalnym jest ze NIE CIERPIALA TEGO STYLU MUZYCZNEGO który dzis nazywamy country.

Zadowolony z wyjasnienia?

Pozdr.

RJ
            • czyzunia Re: CZY TO JEST COUNTRY 26.01.03, 08:02
              jakoś dla mnie nie ma znaczenia czy ludkowie o których gaworzymy zaćpali się na
              śmierć, czy odeszli z powodu zakrztuszenia się ością sardynki.słucham ich
              muzyczki i nie staje mi przed oczę tami tableteczka lsd czy strzykawka.
              nie spotkałem się nigdzie z jakąś wypowiedzią inkryminowanej janis że" nie lubi
              bądz nie cierpi country".
              nie odpowiedziałeś jaednak na hasełko jakie jest wg ciebie kryterium
              szufladkowania muzyczki. czy to że nie luvbisz janis powinno ją wykreślić.
              czy to że tylko "przezemnie uznani" muzycy się liczą.
              pa
              • garthanka Re: CZY TO JEST COUNTRY 27.01.03, 03:22
                Posłuchałam i musze powiedzieć ze Janice brzmi świetnie ale w zyciu bym nie
                pomyślała ze to country ,a Kris tak ale tu mi za bardzo sie nie podoba wink
                Ciężka sprawa .

'Puste koperty' też dla mnie nie są country -ale to oczywiście tylko moje ucho.

Zgadzam sie Czyzuniu ze myzyka to jedno a zycie artysty drugie i jesli mówimy
                o dorobku artystycznym to warto nie mieszać tego ,oceniać.

A styl muzyczny -kategoryczne podziały nie mają sensu ale ja szukam brzmień
                charakterystycznych dla tego co lubię w tym gatunku.Jak sie country zabarwi
                rockiem,popem ,gospel,latynoskimi rytmami to efekty potrafią być fantastyczne.
                Ale w obu tych przypadkach które podajecie nie słysze tej bazy. Niektórzy z
                pewnoscią sie oburzą i dobrze bo byłoby nudno gdybyśmy wszyscy słyszeli to
                samo smile Forum umarło by śmiercią naturalną wink

pozdrawiam smile
                G.

• czyzunia Re: CZY TO JEST COUNTRY 27.01.03, 07:23
                  jakoś tak jest w tym amerykańskim tyglu, że muzyczka jedna wchodzi w drugą, i
                  nikt się nie zastanawia jak nazwać to co się słysz.jest fajne- to gramy i
                  słuchamy. do zaszufladkowania dochodzi wtedy gdy firmy płytowe i tzw
                  showbussines zaczynają czuć pieniądze. i wtedy dochodzi do dzielenia włosa na
                  czworo: to jest ćwierć countr i 1/16 rocka. a to w innych proporcjach.
                  dla mnie słuchacza nie ma to znaczenia.jeśli podoba mi się piosnkakenny
                  rdodgersa to słucham.
                  zresztą muzycy country , rocka a nawet bluesa grywają sobie razem.
                  był taki koncercik boba dylana gdzie grał on z willy nelsonem,
                  claptonem,harrisonem i paroma innymi, bodajże byl tam też country joe,
                  dokładnie nie pamiętam, i chłopaki, w również publika świetnie się bawili.
                  np i jeszce jedno bo sobie przypomniałem .
                  jest taka pioseneczka dylana"cnocking on a heaven doors".grało to cała kupa
                  muzyków od country do rhytm and bluesa. do jakiego miejsca ta śpiewka mieści się
                  w country a od jakiego wchodzi do rocka.
                • starshine Re: CZY TO JEST COUNTRY 29.01.03, 11:04
                  a ja znam ten kawalek w wykonaniu Joan Baez. Ten jest juz troche bardziej
                  country. i chyba lubie te wersje bardziej niz Janis

Ale Ryszardzie, nikt nie zaprzecza, ze Janis umarla z przedawkowania
                  narkotykow. To co ona spiewa to tez nie do konca moje klimaaty. Nie powiem tez,
                  zeby byla dla mnie idealem do nasladowania. Ale nie skreslam jej jako osoby i
                  jako artystki tylko dlatego, ze palila trawke. Jedni, jak maja problemy to pala
                  trawke, inni wyzywaja sie na swoich rodzinach. Nie pochwwalam ani jednego ani
                  drugiego, ale to nie znaczy, ze taki czlowiek nie ma do przekazania nic
                  pozytywnego. Oj, gdybysmy chcieli robic ocene moralna wszystkich artystow, iluz
                  pieknych doznan muzycznych bysmy sie pozbawili. I sami tez nie moglibysmy
                  spiewac wink

a tak a propos spiewania, to wpisalam to juz w innym watku, ale tam byla
                  rozmowa miedzy mna, Garthanka a Pueta, a wiadomo, ze nie kazdy ma czas i ochote
                  na czytanie wszystkiego. sprobuje wiec tutaj. wiem, ze kilka osob z forum
                  bedzie mialo okazje spotkac sie w Oczku. spotkania sa wiec mozliwe. wpadlam
                  wiec na pomysl, zeby kiedys zorganizowac amatorski wieczor dla niezwyzytych
                  artystycznie, czyli spotkac sie i bez zadnego celu (oprocz dobrej zabawy)
                  pospiewac piosenki country. Co wy na to?
                  • quarter Re: CZY TO JEST COUNTRY 29.01.03, 11:34
                    Jestem za! Poczekajmy tylko aż lody puszczą (właściwie to dopiero mają
                    nadejść), no i muszę kupić futerał do gitarki....Poza tym, musi się znależć
                    ktoś, kto ma spory repertuar - ja dopiero zaczynam bawić się country od strony
                    własnego muzykowania, więc chętnie pogram jako druga gitara. W innym wypadku
                    wieczór skonczyłby się bluesowo-rock'n'rollowo smile. Pozostaje jeszcze kwestia
                    miejsca.

Pozdrowionka,

Quarter
                    • felix.lynx Re: CZY TO JEST COUNTRY 29.01.03, 14:48
                      quarter napisał:

> Jestem za! Poczekajmy tylko aż lody puszczą (właściwie to dopiero mają
                      > nadejść), no i muszę kupić futerał do gitarki....Poza tym, musi się znależć
                      > ktoś, kto ma spory repertuar - ja dopiero zaczynam bawić się country od strony
                      > własnego muzykowania, więc chętnie pogram jako druga gitara. W innym wypadku
                      > wieczór skonczyłby się bluesowo-rock'n'rollowo smile. Pozostaje jeszcze kwestia
                      > miejsca.
                      >
                      > Pozdrowionka,
                      >
                      > Quarter

A ja cały czas szukam gitarzysty, który podłożyłby mi akordy i trochę solówek... Zglos sie na priv
                      (ryszard.jakubowski2sferia.net)
                      Pomysł z koncertem typu mirofon dlka każdego jet niezły. Moja fundacja ma za zadanie promowanie młodych talentów,
                      wiec cos akurat dla 50-latkow.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka