Dodaj do ulubionych

gry komputerowe

21.09.05, 13:30
czy nie ma we francuskim innej nazwy gier komputerowych niż tylko les jeux
video? Jak będzie "grać na komputerze "- jouer a l`ordinateur? Aidez-moi, svp.
Obserwuj wątek
    • naughtyangel Re: gry komputerowe 21.09.05, 16:40
      tak, powiemy : jouer a l'ordinateur
      les jeux d'ordinateur
    • anette444 Re: gry komputerowe 23.09.05, 09:23
      Dziękuję. Jednak jeux d`ordinateur. Tak mi się właśnie wydawało, że musi być
      jakieś inne odkreślenie bo przecież jeux video to są chyba gry na play station.
      Pytałam o to kilku Francuzów i uparcie trzymali się versji jeux video. Chyba
      nie byli zorientowani.
      • sabeena Re: gry komputerowe 23.09.05, 11:06

Ja próbowałam kiedyś z Francuzami opcji "jeux d'ordinateur" i patrzyli na mnie
        jak na głupa, więc przyjęłam, że mimo wszystko "jeux video" będą jedynym
        wariantem. Ale może też trafiłam na niezorientowanych...
        • smaggia Jeux pour PC 23.09.05, 11:23
          Jeux vidéo jest najbardziej ogolne, potocznie mowi sie tez jouer sur l'ordi,
          jeux pour PC.
          Jeux d'ordinateur brzmi dziwnie, ale jest na pewno do przyjecia. Jouer à
          l'ordinateur tez jest do przyjecia ale kojarzy mi sie jako "bawic sie w
          komputer"... Wydaje mi sie to troche niezreczne!
          • naughtyangel Re: Jeux pour PC 24.09.05, 20:40
            jouer à l'ordi - zaslyszane wsrod dwunastolatkow, wiec jak najbardziej do
            przyjecia, jeux d'ordinateur, jeu d'ordianateur juz mniej bo raczej un cd room
            de jeu
            powiem szczerze ze jeux video w ogole sie nie slyszy, bo mowi sie przewaznie
            jeux play station, jeux de game boy, podaje sie od razu o jaka konsole chodzi,
            i przewaznie jakas gra wychodzi na kilku nosnikach
            a najlepiej to sprawdzic na jakiejs stronce ktora gry komercjalizuje
    • anette444 Re: gry komputerowe 24.09.05, 08:29
      Pozostanę więc przy wersji smaggii, jako nativa - jeux video i jouer sur
      l`ordinateur. Dziękuję!Mam jeszcze jedno pytanie z tej działki - jak będzie
      czatować, jaki jest we Francji odpowiednik gadu-gadu. Pozdr.
      • naughtyangel czaty 24.09.05, 20:52
        czatowac aller sur un chat, chatter, discuter, dialoguer on line, sur un chat;
        faire des rencontres virtuelles, mowi sie rowniez salon de chat, salon de
        discussion
        wymyslono rowniez takie slowo clavarder od clavier i bavarder

najpopularniejszy jest chyba msn czyli messenger ale wiem ze niektorzy uzywaja
        tez ICQ, Yahoo Messenger i AOL
      • smaggia Re: gry komputerowe - dla wtajemniczonych... 25.09.05, 01:46
        Jeszcze krotko o grach komputerowych - inaczej mowia niewtajemniczeni (zwykle
        rodzice, dorosli etc...) - mowia ogolnie : jeux vidéo (wiadomo, nie znaja sie
        na tym weic mowia ogolnie). Tak tez mowi mlodziez DO doroslych
        (niewtajemniczonych) zeby bylo to zrozumiale.
        Z kolei miedzy soba, grajacy mowia bezposrednio jeux sur PC, GameCube etc... w
        sposob bardziej precyzyjny.
        Czyli wszystko zalezy od kontekstu !
    • anette444 Re: gry komputerowe 27.09.05, 21:45
      Bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje, nareszcie "mam jasność w temacie" smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka