anette444 21.09.05, 13:30 czy nie ma we francuskim innej nazwy gier komputerowych niż tylko les jeux video? Jak będzie "grać na komputerze "- jouer a l`ordinateur? Aidez-moi, svp. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
naughtyangel Re: gry komputerowe 21.09.05, 16:40 tak, powiemy : jouer a l'ordinateur les jeux d'ordinateur Odpowiedz Link
anette444 Re: gry komputerowe 23.09.05, 09:23 Dziękuję. Jednak jeux d`ordinateur. Tak mi się właśnie wydawało, że musi być jakieś inne odkreślenie bo przecież jeux video to są chyba gry na play station. Pytałam o to kilku Francuzów i uparcie trzymali się versji jeux video. Chyba nie byli zorientowani. Odpowiedz Link
sabeena Re: gry komputerowe 23.09.05, 11:06 Ja próbowałam kiedyś z Francuzami opcji "jeux d'ordinateur" i patrzyli na mnie jak na głupa, więc przyjęłam, że mimo wszystko "jeux video" będą jedynym wariantem. Ale może też trafiłam na niezorientowanych... Odpowiedz Link
smaggia Jeux pour PC 23.09.05, 11:23 Jeux vidéo jest najbardziej ogolne, potocznie mowi sie tez jouer sur l'ordi, jeux pour PC. Jeux d'ordinateur brzmi dziwnie, ale jest na pewno do przyjecia. Jouer à l'ordinateur tez jest do przyjecia ale kojarzy mi sie jako "bawic sie w komputer"... Wydaje mi sie to troche niezreczne! Odpowiedz Link
naughtyangel Re: Jeux pour PC 24.09.05, 20:40 jouer à l'ordi - zaslyszane wsrod dwunastolatkow, wiec jak najbardziej do przyjecia, jeux d'ordinateur, jeu d'ordianateur juz mniej bo raczej un cd room de jeu powiem szczerze ze jeux video w ogole sie nie slyszy, bo mowi sie przewaznie jeux play station, jeux de game boy, podaje sie od razu o jaka konsole chodzi, i przewaznie jakas gra wychodzi na kilku nosnikach a najlepiej to sprawdzic na jakiejs stronce ktora gry komercjalizuje Odpowiedz Link
anette444 Re: gry komputerowe 24.09.05, 08:29 Pozostanę więc przy wersji smaggii, jako nativa - jeux video i jouer sur l`ordinateur. Dziękuję!Mam jeszcze jedno pytanie z tej działki - jak będzie czatować, jaki jest we Francji odpowiednik gadu-gadu. Pozdr. Odpowiedz Link
naughtyangel czaty 24.09.05, 20:52 czatowac aller sur un chat, chatter, discuter, dialoguer on line, sur un chat; faire des rencontres virtuelles, mowi sie rowniez salon de chat, salon de discussion wymyslono rowniez takie slowo clavarder od clavier i bavarder najpopularniejszy jest chyba msn czyli messenger ale wiem ze niektorzy uzywaja tez ICQ, Yahoo Messenger i AOL Odpowiedz Link
smaggia Re: gry komputerowe - dla wtajemniczonych... 25.09.05, 01:46 Jeszcze krotko o grach komputerowych - inaczej mowia niewtajemniczeni (zwykle rodzice, dorosli etc...) - mowia ogolnie : jeux vidéo (wiadomo, nie znaja sie na tym weic mowia ogolnie). Tak tez mowi mlodziez DO doroslych (niewtajemniczonych) zeby bylo to zrozumiale. Z kolei miedzy soba, grajacy mowia bezposrednio jeux sur PC, GameCube etc... w sposob bardziej precyzyjny. Czyli wszystko zalezy od kontekstu ! Odpowiedz Link
anette444 Re: gry komputerowe 27.09.05, 21:45 Bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje, nareszcie "mam jasność w temacie" Odpowiedz Link