Dodaj do ulubionych

kurs jezykowy i studia we Francji

03.04.06, 01:34
Witam wszystkich!

Czy jest mozliwe opanowanie jezyka francuskiego w ciagu roku tak, aby
rozpoczac studia, czy raczej to niemozliwe? Chodzi mi o kurs we Francji.
Wiecie czy uczelnie organizuja takie kursy dla obcokrajowcow? Wiem ze w
Polsce kiedys tak bylo, ze cudzoziemcy chodzili przez rok na kurs polskiego,
a potem zaczynali normalne studia. Czy we Francji tez tak jest? A jezeli nie,
to orientujecie sie, czy np. w Paryzu sa organizowane jakies bezplatne kursy
trwajace caly rok?(lub przynajmniej niezbyt drogie)

Z gory dziekuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • bo.tak Re: kurs jezykowy i studia we Francji 03.04.06, 11:32
      Z tego co wiem, jeżeli chcesz się dostać tutaj na studia to musisz mieć język
      opanowany w stopniu zadowalającym, jak nie zaawansowanym. Szkoła oferuje kursy,
      ale równolegle z zajęciami na uczelni.
      Wszystkie dodatkowe kursy językowe, poza szkołą są płatne i to niestety troche
      kosztuje.
      Voilà, tyle z doswiadczenia. smile
      • purecharm Re: kurs jezykowy i studia we Francji 04.04.06, 03:00
        Dzieki za odpowiedz. Dla mnie to jednak troche nielogiczne. Jak ktos zaczyna
        studia, to juz zna bardzo dobrze jezyk...kursy sa potrzebne wlasnie zanim sie
        pojdzie na studia. Naprawde nie mozna chodzic na te kursy, jak sie nie jest
        studentem? Moze mozna, ale trzeba zaplacic?
        • bo.tak Re: kurs jezykowy i studia we Francji 04.04.06, 10:00
          Wydaje mi się że to jeszcze zależy od szkoły i typu studiów no i dziedziny którą
          chcesz zgłębiać.
          Możliwe jest np pojechanie na 6 miesięcy lub rok na Erazmusa - wtedy nie musisz
          dobrze znać języka, szkoła zapewnia kursy, równolegle z zajęciami itd.
          pozdrawiam
        • zielka Re: kurs jezykowy i studia we Francji 04.04.06, 10:06
          ach, purecharm, kilka lat temu bylam w Twojej sytuacji! No uniwerstytety niczego nie oferuja, istnieja
          kursy platne roznego rodzaju, od drogich (na Sorbonie, Alliance Francaise, etc) do tanszych (
          www.france-langue.fr/fr/index.php ). Bezplatne (albo bardzo tanie, nie wiem w sumie, tylko o nich
          slyszalam) organizowane sa przez merostwa, niemniej nie sa skierowane do publicznosci powiedzmy
          przed-studenckiej, ale dla ludzi ktorzy przyjezdzaja tu pracowac, etc).

Czy rok starczy? No ja mialam pewne podstawy jednak, nie jakies rewelacyjne, ale jednak. No, i wyglada
          na to, ze mi starczylo, wiec czemu nie Tobie? Co chcesz studiowac?
          • purecharm Re: kurs jezykowy i studia we Francji 05.04.06, 02:38
            Hej!

Zielka, czy dobrze rozumiem, ze po roku nauki jezyka we Francji, poszlas tam na
            studia? Jesli tak, to podziwiam i zazdroszczesmile Czy moge do Ciebie napisac
            miala, bo mam pare pytan? Moze podasz mi swoj adres(bo nie wiem czy w ogole
            sprawdzas @gazetowego).

Pozdrawiam.
    • habibeti Re: kurs jezykowy i studia we Francji 04.04.06, 14:25
      w wielu centracj jezyka francuskiego przy iniwersytetach prowadzone sa kursy tzw
      "passerelle vers l'universite" majace na celu przygotowanie do studiow we
      francji. zeby rozpoczac taki kurs trzeba znac juz jezyk na wysokim poziomie, a
      tam tylko go sie szlifuje wlasnie pod katem studiow. tzn np w polsce inaczej
      piszemy dluzsze wypowiedzi pisemne, do niektorych spraw waznych dla francuzow,
      np articulation, wogole sie nie przyklada wagi. na takim kursie mozna wiec to
      pocwiczyc, zeby pozniej na studiach bylo latwiej. z tego co sie orientuje to
      takie kursy sa platne. wiem,ze istnieja one w trybie wakacyjnym, np kurs 4-tyg
      80godz w cla w besancon, kosztuje 510 euros. byc moze taki kurs mozna zrobic w
      trybie rocznym. nie wiem.
    • ineczka22 Re: kurs jezykowy i studia we Francji 04.04.06, 15:11
      Wiekszosc uczelni wymaga DALFa, DELF nie jest wystarczajacy. Ja sie ucze 1.5
      roku (3 semestry w CIEF, Lyon 2( cief.univ-lyon2.fr/plan.php3 )- bede
      probowac w maju zdac DALF i zdawac na studia (master2). Z tym, ze obcokrakowcom
      jest sie ciezej dostac na studia, wlasnie ze wzgledu na jezyk. Prosciej jest z
      Erasmusa.
      pozdrawiam i powodzenia
      inka
      • janka53 Re: kurs jezykowy i studia we Francji 04.04.06, 22:08
        Ale jak się jedzie na Erasmusa, trzeba chyba znac język, szczególnie we
        Francji,bo tam nie ma praktycznie zajęc, które prowadzone byłyby po angielsku.
        Bardzo chcialabym jechac do Francji na wymiane ale moj francuski jest baaarzdo
        slaby i zapewne nic bym nie rozumiała z wykładow. Jeśli nawet chodzilabym na
        kurs rónocześnie studiując to na poczatku wykłady byłyby dla mnie czarna
        magią...zapene po jakims czasie zaczelabym juz mówic i rozumiec ale nie wiem
        czy nie byloby za pożno...CZy ktos z was byl w takiej sytuacji, z epojechal na
        Erasmusa z bardzo podstawowym francuskim??? czy to jest wogóle mozliwe???
        Pozdrawiam!!
        • la_belle_au_bois_dormant Erasmus bez znajomosci jezyka 05.04.06, 09:53
          Znam osoby , które były na stypendium Erazmus wogole bez znajomości języka.
          Były to jednakowoż osoby, które pojechały tan na piątym roku studiów, aby
          napisać pracę magisterską, a raczej przeprowadzić doświadczenia do pracy
          magisterskiej.
          Są uczelnie takie jak np niektóre Ecoles des Mines (odpowiednik Politechniki),
          które mają studia w języku angielskim oczywiście przeznaczone dla Francuzów.
        • bo.tak Re: kurs jezykowy i studia we Francji 05.04.06, 09:56
          jakies podstawy trzeba miec... i motywacje do nauki. Wykłady po francusku -
          racje - pierwsze tygodnie to wykład 1,5 godziny i pozniej 3 godziny ze
          słownikiem, słowo po słowie... dziwne skróty /sziepa zamiast je ne sais pas i
          takie inne/ ale poźniej smile sama radość wink
          na Erazmusie ie musisz zaliczyć wszystkich przedmiotów - chyba ze macierzysta
          uczelnia tego wymaga. ale na prawde warto smile polecam
      • purecharm Re: kurs jezykowy i studia we Francji 05.04.06, 02:41
        Ineczko, ja mam chyba dzisiaj problemy z rozumieniem, takze bede wdzieczna za
        wyjasnieniesmile Uczysz sie 1.5 jezyka we Francji, czy studiujesz i potem bedziesz
        kontynuowala nauke na studiach magisterskich? Bo otworzylam tego linka i to
        chyba jest strona uniwersytetu.

Pozdrawiam.
        • ineczka22 Re: kurs jezykowy i studia we Francji 05.04.06, 16:03
          smile przepraszam, to moja chaotycznosc smile Ucze sie w szkole jezykowej od 1.5 roku,
          to jest instytut uniwersytetu. W czerwcu tego roku bede zdawac egzaminy na
          master 2, mam juz magistra.I z tego co uslyszalam od mojej wykladowczyni, mam
          bardzo niewielkie szanse (poziom jezyka jeszcze niewystarczajacy), a w czerwcu
          powinnam byc na poziomie DALF c1. Podobno prosciej jest zdac do szkol
          prywatnych. Z tym, ze ceny niektorych powalaja.
          Powodzenia
          inka
          • purecharm Re: kurs jezykowy i studia we Francji 07.04.06, 17:30
            Ineczko, a przyjezdzajac do Francji, jaki byl Twoj poziom jezyka? Ta szkola, w
            ktorej uczysz sie jezyka jest platna? Ile godzin masz w tygodniu? Twoj poziom
            jest niewystarczajacy wedlug nauczucielki z jakiego powodu? Masz problemy z
            rozumieniem, malo slownictwa, gramatyka? I czy moglabys napisac, w jaki sposob
            sie utrzymujesz? Ja tez chce wyjechac do Francji, bo to jedyny sposb nauki
            jezyka, ale jedyne co mi przychodzi do glowy to wyjazd jako au pair...

Pozdrawiam!
            • ineczka22 Re: kurs jezykowy i studia we Francji 08.04.06, 22:17
              Moj maz jest Francuzem, wczesniej rozmawialismy po angielsku. Kontakt wczesniej,
              teoretycznie w liceum, poziom po liceum zaden, moglam sie przedstawic i
              powiedziec co jadlam na sniadanie. Pozniej przez miesiac (marzec 2004) - 60
              godzin francuskiego Alliance Francaise od grupy poczatkujacej.
              W Lyon 2 zaczelam w styczniu 2005 w grupie intensywnej - 20 godzin
              tygodniowo,1700 euro (bez ubezpieczen )za jeden semestr, drugi normalnie, 12
              godzin tyg., 770 euro bez ubezpieczen, trzeci tez normalny. Z tym, ze pierwszy
              poziom 5 minipoziomow (A,B,C,D,E), drugi 1, trzeci 2 minipoziomy. Teoretycznie
              kazdy minipoziom jeden semestr (niektorzy w mojej grupie robia juz dwa i pol
              roku) ale mozna przeskakiwac, zalezy jak szybko sie uczysz, wyniki z egzaminow
              itp. Wszystkie informacje sa na stronie, ktora Ci podalam wyzej. Ach, zeby nie
              bylo, ze to maz mnie calkowicie utrzymuje, od wrzesnia 2005 pracuje na pol etatu
              w liceum jako tzw. asystentka edukacji - przeszlam przez normalna rozmowe
              kwalifikacyjna, w ktorej pokonalam 2 Francuzki smile Teraz zaproponowali mi
              kontrakt na przyszly rok (2006 -2007), czyli rozumienie i slownictwo ok (moze
              nie idealne, bo robie mnostw bledow, ale ok )
              Problem jest, ze na egzaminie na studia czesto piszesz esej. Tu poziomem trzeba
              dorownac kandydatom francuskim smile zadnych ulg. Sprowadzono mnie wiec brutalnie
              na ziemie, ze jeszcze sie nie nadaje. Ale bede probowac zdawac, wiec zobaczymy.
              Co do pomyslu na prace au pair, z tego co wiem, nie jest to zawsze latwe i
              przyjemne (wiekszosc Polek ktore tu znam mialy kiedys doswiadczenia jako au
              pairki) ale zawsze mozna zmienic rodzine.
              pozdrawiam i odwagi smile
              Kto nic nie ryzykuje nic nie ma smile
              inka
    • purecharm Re: kurs jezykowy i studia we Francji 05.04.06, 02:42
      Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Sprowadzilyscie mnie przynajmniej troche na
      ziemie, bo chyba jak zwykle troche za bardzo sie rozmarzylamsmile

Pozdrawiam.
    • mary_an Re: kurs jezykowy i studia we Francji 09.04.06, 18:32
      jezyka mozna sie nauczyc w rok na tyle, zeby zaczac studiowac, ale jest to
      dosyc kosztowna impreza. ja akurat orientuje sie, jak to jest w belgii - sa
      kursy organizowane przez uniwersytety, ale bardzo drogie, mozna chodzic na
      tanie/prawie darmowe zajecia robione przez commune (chyba jak marostwo we fr),
      ale tak nauka idzie bardzo wolno, jest kiepski poziom i malo godzin w tygodniu
      (max. 12 na tydizen ale to tylko na poziomie podstawowym).
      wiem, ze niektore uniwerki organizuja kursy przygotowawcze (moj znajomy
      pojechal studiowac w czesci flamandzkiej Belgii, nie znal slowa, ale chodzil na
      kurs superintensywny 8-miesieczny, ktory go doskonale do studiow przygotowal).
      tak samo inna dziewczyna (tez ja tam poznalam) byla tam jako operka, rok uczyla
      sie flamandzkiego i potem zaczela od razu studia. mysle, ze takie cos nie jest
      nierealne, ale trzeba liczyc sie z duzymi kosztami i ciezka praca, w paryzu to
      juz w ogole jest drogo, moze wybierz jakies inne miasto na nauke. najlepiej
      poszukac w internecie, ja studiuje w neimczech i tylko kilka uniwersytetow w
      calym kraju robi takie kursy (niektore platne, inne darmowe), trzeba dobrze
      poszukac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka