Dodaj do ulubionych

WIELKI PIĄTEK 2011

22.04.11, 07:43
ha PIERWSZA...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 08:00
      Witam Panstwa Spiacych jeszcze... tytul mi sie chyba nie udal - daty nie wpisalam. A to wszystko przez to, ze w Niemczech dzien dzisiejszy, to chyba najwieksze Swieto ewangelickie. Liczac katolikow i ewangelikow chyba jest ich pol na pol...
      Dzien wolny od pracy - swiateczny bardzo i to sie wyczuwa - na ulicach jest wiekszy spokoj niz w kazda niedziele.
      Tylko Amerykanie maja zwykly dzien pracy, moze dlatego cokolwiek na ulicach sie jeszcze porusza.
      Dzien wyciszenia - kiedy nawet dzwony w kosciolach milkna a dzieci z kolatkami ida co godzine przez miasteczko wolajac: Ave Maria... kolatki tego dnia i do nocy z Wielkiej Soboty na Wielkanocna Niedziele maja nawolywac wiernych do modlitwy, wlasnie w zastepstwie dzwonow koscielnych....

https://i51.tinypic.com/2qwonqh.jpg
      • 1zorro-bis Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 08:13
        Witam Wszystkich! WKN, WKC no i oczywiscie impregnowanych, ktorym w szczegolnosci zycze Wesolych Swiat i w zwiazku z tym, zeby im sie na przyszlosc w zyciu to "impregnowanie" troszeczke zmniejszylo! big_grinbig_grinbig_grin
        • al-szamanka Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 08:34
          Pięknego dnia Wszystkim smile

Tez już na nogach jestem....bo ptaszki big_grin
          Dzień cudny i rzeczywiście prawie już świąteczny, prawie już sernikami i innymi ciastami pachnący, a wiosną na pewno. No i dzwony gdzieś z daleka słyszę......
          • m.maska Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 08:59
            No wlasnie AL, slyszysz dzwony - u mnie dzwonia w Kosciele Ewangelickim, bo w Katolickim, jak juz wspominalam - dzisiaj milcza big_grin
    • zuza_anna Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 09:14
      Dzień dobry AL, Maseczko, Zorrku, Czarku, i W.Cz. i M. Ja przed chwilą wstałam,
      dzwonów nie słyszę, bo mieszkam w takim miejscu, gdzie cicho i spokojnie jest, ale za
      to,zza rana mam koncert ptasi. smile Dnia spokojnego i miłego wszystkim życzę. Pozdrawiam smile
      • m.maska Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 09:24
        Czesc Zuza... nie chwal sie... bo u mnie juz sie przed switem zaczyna - swoja droga bardzo jestem ciekawa ktory to tak wczesnie zaczyna.
        Wlasnie przed moimi oknami przeszly dziewczynki z kolatkami - zrobilam zdjecie i mam nadzieje, ze dobrze wyszlo i zaraz je tu wsadze.
        • m.maska WIELKI PIĄTEK 2011 - kołatki 22.04.11, 09:30
          https://i55.tinypic.com/213lugj.jpg

wprost z mojego okna
          • zuza_anna Re: WIELKI PIĄTEK 2011 - kołatki 22.04.11, 09:38
            trzeba było nagrać...widać a nie słychać wink
            To u Ciebie ciepło jest... ładne dziewuszki chodzą tymi kołatkami smile
            • m.maska Re: WIELKI PIĄTEK 2011 - kołatki 22.04.11, 09:52
              Masz Zuza... gdzie ja sie bede teraz spinac i krecic filmy i biegac za dziecmi - ktos juz to zrobil big_grin

www.youtube.com/watch?v=HIhGuebKqH4&feature=related
              • zuza_anna Re: WIELKI PIĄTEK 2011 - kołatki 22.04.11, 10:12
                Porządnie ich wytrzepie przy tym kołataniu, no i ręce pewnie bolą wink
                • m.maska Re: WIELKI PIĄTEK 2011 - kołatki 22.04.11, 10:24
                  Dzieciaki maja zabawe... i tak ida po wszystkich ulicach.... w Wielka Sobote zapukaja do drzwi i beda zbierac na kweste... w Zielone Swieta, tutaj poniedzialek jest tez dniem swiatecznym przyjda z wozeczkiem pelnym kwiatow...

https://i56.tinypic.com/bhc679.jpg

to stary obrazek... ale zwyczaj przetrwal
        • zuza_anna Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 09:33
          Wcale się nie chwale, ludziska mieszkają w takich miejscach, że drzew i kwiatów przed
          blokiem nie ma... słychać i widać, tylko gwar uliczny. Dlatego lubię miejsce, gdzie mieszkam,
          wśród zieleni. smile
          • m.maska Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 09:47
            Oczywiscie, ze zartowalam tylko... ale tak sie sklada jak widac, ze tutaj wiekszosc z Nas ma to szczescie... jak widzisz na fotce powyzej, to widok z mojego okna od strony ulicy... byl czas, ze rezydowalam w tamtym pokoju - kiedy Junior mieszkal jeszcze w domu... w tym zywoplocie koncerty zaczynaly sie latem ok godziny 3:30... a wez pod uwage fakt, ze u mnie jest o godzine pozniej jasno niz w Polsce...tak wiec switem bladym budzilo sie to towarzystwo do zycia ale potem w ciagu calego dnia ich tam nie bylo... w koncu o rzut beretem jest las, sa ogrody wokol, wiec rozfruwalo sie to po okolicy... Oj Dzikus mialby tu drzew do zasiedlenia.
            Teraz pomieszkuje od strony ogrodu, wiem co to gwiazdy na niebie, bo zadne okoliczne oswietlenie nie zakloca ich blasku. W prawdziwie ksiezycowe noce bywa tak jasno, ze drzewa rzucaja cienie.
            We Wroclawiu, gdzie jest moj rodzinny dom.. to stare budownictwo, poniemieckie, tez otoczone zielenia z dwoch stron...
            O... to ja wyrzuce posciel na swieze powietrze - Boze jak sie na tym potem sni...kiedy przyklada sie glowe do poduszki i jest w niej zapach slonca i wiatru i swiezej wiosny.
            Zuza - jesli tego nie robisz, to serdecznie doradzam - bo przeciez mozesz....nawet w oknie polozyc.
            • zuza_anna Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 10:09
              Robię Maseczko, robię. Też lubię w takiej wywietrzonej pościeli spać smile
              Jak wiesz, mam spanko pod oknem, lubię sobie leżeć i obserwować gwiazdy na niebie,
              ( i bujać w obłokach ) wink zwłaszcza w lecie, przy szeroko otwartym oknie, w ciszy i spokoju.
              A w poprzednim mieszkaniu, w nocy, można było oglądać i słuchać wrzasków pijusów,
              idących do nocnego.smile
              • m.maska Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 10:34
                Wprawdzie we W-wiu tez mialam troche zieleni pod oknami ale ulica byla tuz tuz i rozgwiezdzone niebo moglam najwyzej ogladac od strony podworka...ale jak to stare budownictwo, dlugo stala tam oficyna, ktora potem rozwalono, ale mnie juz wtedy tam nie bylo, ktora wlasciwie uniemozliwiala spogladanie w niebo....stala nie bezposrednio przed moimi oknami, ale i tak niebo przyslaniala...
                Kiedys wydawalo mi sie, ze nie potrafilabym mieszkac poza duza aglomeracja miejska - teraz wiem dlaczego Niemcy uciekaja z miasta, wola brac na siebie codzienne dojazdy, niekiedy uciazliwe ale zyc w malych miasteczkach.
                Przed laty, kiedy to jeszcze chcialo mi sie jezdzic do kraju samochodem, zdarzylo mi sie, ze wracalam tutaj i wpadlam na autostrade kolo Frankfurtu okolo godziny 6 rano - wszystko podazalo do miasta, 6 pasow ruchu wszystkie zapchane...bez mozliwosci zmiany pasa.
                • al-szamanka Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 10:55
                  Ach, spojrzenie w niebo. Różnica jest ogromna. Pamiętam jak oglądałam ostatnią kometę tu, gdzie mieszkam. Wyglądała jak rozmyta smuga. Na wsi, gdzie pojechałam tydzień potem, zajawiła się prawdziwie; wyrazista, czysta i dostojna.
      • waszabasiakochana Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 11:44
        Dzien dobry Wszystkim.http://emots.yetihehe.com/3/usmiech.gif
        • zuza_anna Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 11:47
          Dzień dobry Basiu!, jak Basia przeżyła kołatanie kołatek? smile
          • waszabasiakochana Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 11:52
            Spalam jak zabita, nic nie slyszalam.http://emots.yetihehe.com/3/zawstydzony.gif
            • al-szamanka Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 12:00
              Cześć, Basienko, niedźwiedzi masz sen zaiste big_grin U mnie tez ten zwyczaj jest, ale raczej po wsiach i miasteczkach, dlatego kołatkowy dźwięk do mnie nie dochodzi....za to szczebioty ptaszęce ponad miarę big_grin
              • waszabasiakochana Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 12:13
                Spioch jestem.http://emots.yetihehe.com/2/oczko.gif
                • m.maska Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 12:22
                  Czesc Basiu... smile
            • waszabasiakochana Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 12:06
              Milego dnia zycze.http://emots.yetihehe.com/3/usmiech.gif Uciekam do pracy. http://emots.yetihehe.com/2/papa.gif
              • al-szamanka Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 12:12
                Ja tez jeszcze trochę i do pracy ucieknę, dzisiaj mam na szczęście tylko 6 godzin, ale to już osmy dzień z rzędu.
                Nie przemęczaj się za bardzo, Basiusmile
                • waszabasiakochana Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 12:24
                  W Swieta tez musze pracowac.http://emots.yetihehe.com/1/beczy.gif
                  • m.maska Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 12:32
                    nie becz...
    • al-szamanka Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 12:15
      Właśnie słyszę te kołatki i nawoływania....Maseczka wystawiła telefon przez okno big_grinbig_grinbig_grin
      • m.maska Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 12:21
        Poklepaly, poklepaly, pokrzyczaly i poszly dalej big_grin
        • zuza_anna Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 12:26
          Wymoczyły się wink to ja idę śledzie robić, w śmietanie, i w oleju. Na razie. Pa! big_grin
          Spokojnej pracy pracusiom życzę smile
          • czarek_777 Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 15:55
            Zuza na te w śmietanie to ja się piszę smile zrewanżuję Ci się ? pieczonym schabikiem z przyprawami big_grin no to jeszcze jutro ze święconką i świętowanie czas zacząć smile kto zacznie to zacznie ,my roboty mamy po łokcie. Jak to mówią - goście przyjdą, nażrą się, pójdą i obmówią za plecami big_grin big_grin dzień dobry Kalejdoskop smile
    • zuza_anna Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 16:31
      Taki zapracowany, że należy Ci się odpoczynek... Usiądz i pożyw się. Dla Ciebie, Czarek, śledzik w śmietanie smile Smacznego!!! big_grin
      • czarek_777 Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 17:11
        Dzięki Zuza, przepyszne i na ślicznym talerzyku smile w śmietanie czy w oleju ale też i po inszemu śledź to dla mnie rybka rarytas, taki hrabia wśród ryb big_grin najgorsza robota będzie jutro i pojutrze, trzy stoły trzeba rozstawić a wcześniej pokój przemeblować. Jeden stół, zdemontowany /taki rezerwowy/ stoi w piwnicy, trzeba go przynieść i złożyć, skręcić. Goście pójdą to ze dwie trzy godziny zejdzie żeby doprowadzić wszystko do stanu pierwotnego big_grin normalka u nas bo tak jest od zawsze smile
      • m.maska Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 18:13
        To tak a propos... u mnie wlasnie dochodza mlode ziemniaczki w mundurkach...wlasnie do tego sledzia, ktorego juz z samego rana zrobilam(zeby sie przegryzlo)...
        Raz w roku - smakuje mi ten sledz wyjatkowo...
        • 1zorro-bis Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 18:44
          a ja wlasnie ide grillowac krewetki...big_grin
          To zamiast sledzia....cool
          • m.maska Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 18:50
            Smacznego... Zuza, smacznego Zorro, smacznego Czarek... i Wszystkim ktorzy zasiadaja do stolu...
            • czarek_777 Re: WIELKI PIĄTEK 2011 22.04.11, 19:20
              Dziękuję Masko i wzajemnie smile u nas dziś tylko postne ale to nasz wybór. A co ma powiedzieć AL - przecież Ona stale pości smile
          • art.usa Re: WIELKI PIĄTEK 2011, Wyżerka Cenzurantki z nocki. 22.04.11, 19:27
            Halo moi drodzy.

Mam wieczną kłótnie z Cenzurantem GW, albo zbiorowiskiem
            tej całej złośliwej hołoty co na mnie poluje.
            Dziękuje wam ślicznie za opisy, do każdego waszego opisu,
            dodałem oczywiście odpowiedź.

Ale po pewnym czasie wszystko wyjęto.
            Ta chorowita Cenzurantka z nocki, to ma odchyły jak rzadko.

Ale cóż, każdemu swoje.
            Dziękuje wam ślicznie i pozdrawiam
            Artur.
            • zuza_anna Re: WIELKI PIĄTEK 2011, Wyżerka Cenzurantki z noc 22.04.11, 22:16
              Cześć Artur. A nie ma za co dziękować smile

Jak ja nie śpię, to Was wywiało. wink
              • al-szamanka Re: WIELKI PIĄTEK 2011, Wyżerka Cenzurantki z noc 22.04.11, 22:21
                Nie wywiało, Zuzanko. Ja niedawno z pracy wróciłam i padam ze zmęczenia, nic mi się nie chce. Dobrze, że po ośmiu dniach pracy, mam chociaż święta wolne.
                • zuza_anna Re: WIELKI PIĄTEK 2011, Wyżerka Cenzurantki z noc 22.04.11, 22:27
                  O, to wypoczniesz do woli, AL! smile
                  A ja czekam, aż mi łeb wyschnie, dlatego jeszcze buszuję w internecie wink
                  A Dziki, dziczy się, że go nie ma? " :G
            • al-szamanka Re: WIELKI PIĄTEK 2011, Wyżerka Cenzurantki z noc 22.04.11, 22:17
              Wiesz, art.usa, na GW wiele ostatnio się dzieje, ciągle coś zmieniają, moim zdaniem na gorsze. Zmienili wizytówki. I jak to teraz wygląda? Bardzo nieciekawie.
              • zuza_anna Re: WIELKI PIĄTEK 2011, Wyżerka Cenzurantki z noc 22.04.11, 22:21
                Witaj AL! nie są takie złe te nowe wizytówki smile
                • czarek_777 Re: WIELKI PIĄTEK 2011, Wyżerka Cenzurantki z noc 22.04.11, 22:40
                  Jeszcze trochę nasiadówki, przeglądu 'prasy' i myk pod kołderkę big_grin raniutko pobudka i : a to z pokarmem do poświęcenia polecieć a to po pieczywko skoczyć a to.........big_grin
                  • zuza_anna Re: WIELKI PIĄTEK 2011, Wyżerka Cenzurantki z noc 22.04.11, 22:44
                    Trzeba pomagać Czarek, będziesz potem wynagrodzony wink Zmywam się. Niech Wam się
                    coś miłego przyśni... Pa! do jutra smile

https://nasze-kartki.com/kartki/53/6/d/671.jpg
                    • al-szamanka Re: WIELKI PIĄTEK 2011, Wyżerka Cenzurantki z noc 22.04.11, 23:00
                      Tez spać idę, bo jeszcze pół godziny i w ogóle nie będę w stanie kroku zrobić sad
                      Dobranoc kwiat

https://teddybilder.te.funpic.de/teddy/baeren/gif/teddy_gif09.gif
                      • m.maska Re: WIELKI PIĄTEK 2011, Wyżerka Cenzurantki z noc 22.04.11, 23:03
                        Dobranoc AL smile
                        • czarek_777 Re: WIELKI PIĄTEK 2011, Wyżerka Cenzurantki z noc 22.04.11, 23:09
                          Dobranoc Wam - no to idziemy spać we trójkę big_grin big_grin
                          • m.maska Re: WIELKI PIĄTEK 2011, Wyżerka Cenzurantki z noc 22.04.11, 23:14
                            Dobranoc Czarek... dobranoc Zorro... smile
                    • m.maska Re: WIELKI PIĄTEK 2011, Wyżerka Cenzurantki z noc 22.04.11, 23:13
                      Zuza a niech Ci sie przysni takie niebo smile
                      • czarek_777 Re: WIELKI PIĄTEK 2011, Wyżerka Cenzurantki z noc 22.04.11, 23:22
                        Dobrej nocy Masko smile Zorro !! nie tankuj na noc big_grin
                        • 1zorro-bis Sobota.....23 Kwietnia. 23.04.11, 06:58
                          Wesolych Swiat! big_grinbig_grinbig_grin
    • zuza_anna Sobota...23 kwietnia... 23.04.11, 07:17
      Dzień dobry Wszystkim i W.Cz. i M. smile Coś nie mogłam dzisiaj spać, jakaś ta noc,
      była do bani smile Nic to, strzelę sobie godzinną drzemkę poobiednią wink Niezapomnianego
      dnia Wszystkim życzę. Pozdrawiam smile

Wesołych Świąt, Zorrku!!!
      • czarek_777 Re: Sobota...23 kwietnia... 23.04.11, 07:30
        Cześć Zuza i Zorro, dzień dobry wszystkim smile również życzę miłego dnia a teraz czas - do roboty, do roboty big_grin
        • al-szamanka Re: Sobota...23 kwietnia... 23.04.11, 08:48
          Też nie mogłam spać, już trzecią noc z koleisad ....chyba ze zmęczenia. Do tego już o 6:30 niesforna młódź zaczęła urzędować na skuterkach, wyglądało to tak, jakby zorganizowali sobie wyścigi, straszny hałas, nawet nie mogłam przydrzemać o poranku.
          Teraz w pospiechu szykuje się i porządkuję, czas na zakupy jechać, jeszcze przed południową lawiną tak spóźnialskich kupujących jak ja - tłumów nie lubię.

Przyjemnego dnia kwiat
          • zuza_anna Re: Sobota...23 kwietnia... 23.04.11, 10:11
            Cześć AL! byłam po chleb i mleko, co niektórzy pracujący, zostawili zakupy na ostatnią chwilę.
            Gwarno, jak co dzień. Za to pogoda jest bajkowa.smile
    • m.maska WIELKA SOBOTA 2011 23.04.11, 11:58
      Dzien Dobry...
      moze nieco spozniona, ale jestem.
      Dzisiaj nie pojde/pojade swiecic jajek - juz dawno przestalam sie dawac zwariowac Swietami...
      W Niemczech nie ma tego zwyczaju - gdybym sie jednak bardzo uparla - to mozliwosc jest. W niedaleko polozonym lasku(ok.20km) znajduje sie maly Kosciol zbudowany w goralskim stylu, polski kosciol w ktorym nadal ta tradycja jest kultywowana.

Wszystkim zycze Spokojnych, zdrowych Swiat..https://i52.tinypic.com/1079ksx.jpg
      • al-szamanka Re: WIELKA SOBOTA 2011 23.04.11, 13:08
        Ostatni raz świeciłam jajka 28 lat temu. Sama nie wiem dlaczego, bo od liceum moje kontakty z kościołem są tylko i wyłącznie natury turystycznej. Ale kupuje kolorowe gotowce i przygotowuje ładniejsze niż na co dzień śniadanie - tak mam już z domu. Dlatego zabieram się tylko za pieczenie sernika, strucli szpinakowej i krojenie sałatki buraczanej.... OCZYWIŚCIE NIE CHCE MI SIĘ TEGO ROBIĆ....ale zrobię!!!
    • dzikus0099 Re: WIELKI PIĄTEK 2011 23.04.11, 14:52
      Witam wszystkie bratnie dusze!-a ja te dni obchodze podniosle;co roku biore urlop na Wielki Czwartek i Wielki Piatek i rzucam wszystko;przenosze sie wtedy do tamtych czasow by moc sie zjednoczyc ze Zbawicielem Swiata!!!!!!!!!!!!
      • m.maska Re: WIELKI PIĄTEK 2011 23.04.11, 14:58
        Dzikus... a na droge krzyzowa tez idziesz?
        • dzikus0099 Re: WIELKI PIĄTEK 2011 23.04.11, 15:34
          moim zdaniem ,ci co nie czuja lub nie chca czuc magii swiat -powinni pracowac i dorobic sobie do emerytury;po co na sile....?
          • m.maska Re: WIELKI PIĄTEK 2011 23.04.11, 15:46
            Pamietam te magie - pamietam te ustawione na kredensie ciasta, gdzie obskubywalam swiezutka kruszonke.. te mazurki w ilosci ogromnej... w koncu Swieta to przeciez nie jedzenie - nie taki powinien byc tego sens, ale w koncu do tego sie sprowadza najczesciej...
          • al-szamanka Re: WIELKI PIĄTEK 2011 23.04.11, 20:12
            Hmm, Dzikus, ja pracuję wg specyficznych grafików, obojętne są im święta, czy niedziele, pracuję jak wypadnie.
            Trochę mnie dziwi, gdy tak na jednym wydechu opowiadasz o odczuwaniu podniosłości tych dni, a jednocześnie używasz określeń, nazwijmy je....krotochwilnych smile
    • zuza_anna Re: WIELKI PIĄTEK 2011 23.04.11, 20:56
      Jestem padnięta, idę odpoczywać. Śnijcie kolorowo. Dobranoc smile
      PS.Zajrzę jutro po śniadaniu! Pa!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka